:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIRENE DU MISSISSIPPI, LA
SIRENE DU MISSISSIPPI, LA
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-07-25
FILM
In de bespreking van Truffaut's L'Enfant Sauvage, gaven we jullie een kleine toelichting over de regisseur en de destijds vernieuwende Franse cinemalichting waarvan hij deel uitmaakte. Naast L'Enfant Sauvage draaide Truffaut in 1969 ook deze La Sirène Du Mississippi, tot voor kort één van zijn minder bekende werken. Weinigen weten immers dat het recente Original Sin (met Antonio Banderas en Angelina Jolie), een foute remake was van dit Truffaut-origineel. Waar regisseur Michael Cristofer het ooit in zijn hoofd gehaald heeft om deze remake te doen, blijft ons een groot vraagteken, want La sirène du Mississippi is in alle opzichten een grote klassieker. Het fatalistisch liefdesverhaal haalt de donkere zijde van Truffaut naar boven, maar liet de critici destijds volledig koud. Later kreeg de film toch de eer toegeworpen die hij verdiende en zag men pas in wat Truffaut, samen met z'n 2 topacteurs Deneuve en Belmondo, verwezenlijkt had.


De roman Waltz Into Darkness door Cornell Woolrich (de man die het korte verhaal schreef waar Hitchcock z'n Rear Window op baseerde) ligt aan de basis van deze Mississippi Mermaid. Louis Mahe (Belmondo), de welstellende eigenaar van een tabaksplantage, heeft een nogal pragmatische visie op liefde wat er toe leidt dat hij z'n toekomstige echtgenote als postorderbruid laat leveren. Haar voornaamste doel is immers niet mooi te zijn, maar wel vriendelijk, eerlijk, lief en jong genoeg om kinderen te dragen, aldus Louis Mahe. Z'n 'bruid op bestelling' Julie (Deneuve) bezit op het eerste zicht al deze eigenschappen maar al snel blijkt dat Mahe beter tweemaal nagedacht had alvorens met haar in het huwelijksbootje te stappen.


Deze La Sirène du Mississippi is een dromerige, melancholische prent die vol zit met verwijzingen naar andere films. Met deze film demonstreerde Truffaut nogmaals zijn liefde voor de cinema en z'n bereidheid om een enorme variëteit van onderwerpen aan te kaarten in z'n werken. Altijd deed hij het met evenveel passie en liefde voor z'n vak. Een groot regisseur die niet meer onder ons is en die voor vele hedendaagse filmmakers nog steeds dient als een bron van inspiratie.


BEELD EN GELUID
De print die men gebruikte om de transfer te doen was al niet van goeie kwaliteit waardoor het voorgeschotelde beeld niet al te denderend is. Fletse kleuren, weinig detail, veel artefacten en enorm veel grain zijn enkele van de logische nadelen die men tegenkomt bij het bekijken van de prent. De soundtrack bestaat voornamelijk uit dialogen en een licht gedempt achtergrondgeluid zodat we niet echt ontevreden waren van de monotrack. Alhoewel de dialogen perfect verstaanbaar zijn moeten we wel toegeven dat af en toe een lichte achtergrondruis merkbaar was.

EXTRA’S
Een originele bioscooptrailer.


CONCLUSIE
De Big Deal-reeks van Fox brengt samen met L'Enfant Sauvage één van Truffaut's betere werken op een vrijwel kale dvd uit. Jammer genoeg is de beeldkwaliteit niet al te denderend maar fans mogen dit kleinood probleemloos aanschaffen tegen een leuk prijsje.


cover
Studio: Fox

Regie: François Truffaut
Met: Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Nelly Borgeaud , Martine Ferrière, Marcel Berbert, Yves Drouhet, Michel Bouquet, Roland Thénot

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013778


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij