:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES [DIRECTOR'S CUT]
ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES [DIRECTOR'S CUT] (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-01-11
FILM
Robin of Locksley (Kevin Costner) keert terug van de kruistochten naar Engeland na een jarenlange gevangenschap in het heilige land. Hij wordt vergezeld door de Moor Azeem (Morgan Freeman), van wie hij het leven heeft gered en die een ereschuld bij hem heeft uitstaan. Bij zijn ontsnapping komt één van zijn vrienden om, die Robin vraagt om zijn zuster Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) te beschermen. Wanneer Robin terug thuis arriveert, lijkt Engeland die jaren wel erg veranderd: koning Richard voert oorlog in Frankrijk, en de ambitieuze Sheriff van Nottingham (Alan Rickman) melkt de lokale bevolking tot de laatste stuiver uit om genoeg edelen te kunnen omkopen om zijn ambities voor de troon te steunen. Hij krijgt hierbij de steun van een geschifte heks Mortianna (Geraldine McEwan) en de gewelddadige bruut Guy of Gisborne (Michael Wincott). Robin geraakt al snel in conflict met de soldaten van de Sheriff, en die zet een niet onaardige prijs op zijn hoofd. Diezelfde Sheriff heeft tevens Robins vader (Brian Blessed) om het hoekje laten brengen op beschuldiging van hekserij, omdat die de ambities van de Sheriff niet echt steunde. Robin en Azeem vluchten Sherwood Forest in, en ontmoeten daar een bende vogelvrijen onder leiding van John Little (Nick Brimble). Robin raadt hen aan om het verzet tegen de Sheriff beter te coördineren, leert hen wapens gebruiken, en al gauw worden de vogelvrijen van Sherwood een gereputeerde bende, die systematisch de rijken besteelt en de buit onder de armen verdeelt. De wraak van de Sheriff zal niet lang op zich laten wachten, en ook onder zijn zogenaamde vrienden zitten er die Robin geen warm hart toedragen.
Reeds lang geleden bespraken wij op deze pagina de bioscoopversie van Robin Hood, Prince Of Thieves, de op dvd uitgebrachte Director's Cut en de Blu-ray van deze Robin Hood-verfilming uit 1991 op, van regisseur Kevin Reynolds met in de hoofdrol Kevin Costner, en vooral bekend omdat de song Everything I Do (I Do It For You) van de Canadese zanger Bryan Adams weken niet van de nummer één-positie in de hitparade was weg te branden. Robin Hood, Prince Of Thieves is een niet echt vernieuwende, maar toch wel erg frisse mix van avontuur, romantiek en spektakel, kortom, het soort avonturenfilm waar we allemaal een beetje heimelijk verliefd op zijn. De film zal voorts de geschiedenis ingaan als die met de duurste cameo aller tijden - Sean Connery ving een kwart miljoen harde Amerikaanse dollars voor één (1!) dag op de set te verschijnen, die hij prompt weer wegschonk aan een Schots goed doel, én die met de meest flamboyante rol voor Alan Rickman, die in zijn even potsierlijke als ongecontroleerde woedeaanvallen op gegeven moment zelfs zijn agressie afreageert door te stellen dat - op zijn commando - kerstmis is afgelast. Verder is de film een must voor elke zichzelf respecterende Morgan Freeman-fan, want de man heeft in deze film het meeste (goedaardige) charisma én de leukste one-liners.
We krijgen op deze UHD bovendien zowel de bioscoopversie als de director's cut. Nu, in welk opzicht verschilt deze versies? Aan verschillen zoals pakweg die tussen de cinemaversie en de regisseursversie van The Two Towers moet je je hier niet verwachten, maar afgezien van een paar kleine bijgevijlde details zijn er een tweetal langere stukken toegevoegd, die vooral de vreemde relatie tussen de Sheriff van Nottingham en zijn inwonende huis-heks Mortianna in een heel ander perspectief stellen. Wordt de film hier beter door? Ja en nee. De plot is wat beter, maar de film klokt af op net geen tweeënhalf uur, wat nog net te doen is, maar toch op het randje af is. We houden het op een status quo en geven de film inhoudelijk dezelfde score als de bioscooprelease.
BEELD EN GELUID
Deze film is in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar als een release van Arrow, wat meestal garant staat voor een koninklijke behandeling. We krijgen een nieuwe 4K-scan van de print die vooral de details beter tot hun recht doet komen. De film blijft noodgedwongen een beetje grainy, en dat gaat zo wat op en af, maar niet op een storende manier, en vooral de scènes in het geheime kamp van Robin in de bossen van Sherwood zijn prachtig weergegeven. Verraadt de print niet de ouderdom van de film, dan doen de rijkelijk aanwezige nektapijten bij Costner en compagnie dat wel. Een erg grote upgrade in geluidskwaliteit moet u echter niet verwachten. We krijgen een DTS-HD MA 5.1 en een DTS-HD MA 2.0-track, die vooral de leuke score van Michael Kamen zaliger ten goede komen. Er wordt hier en daar wel wat leuk geknokt in de film, met een leuke soundstage als gevolg, zodanig zelfs dat het soms een beetje cartoonesk wordt.  Toch al bij al een goede track.
EXTRA'S
Arrow heeft qua extra's een reputatie hoog te houden. De disk bevat bevat twee audiocommentaartracks, ééntje door castleden Morgan Freeman, Christian Slater en producenten Pen Desham en John Watson, de tweede door regisseur Kevin Reynolds en hoofdacteur Kevin Costner. De track met Reynolds wint het op inhoudelijk vak met een straatlengte voorsprong; de andere track wordt op de duur saai. Nieuw is de documentaire Here We Are Kings: Making Robin Hood: Prince of Thieves (1:07:10), een gloednieuw geproduceerde making of-documentaire die vooral de mensen achter de schermen aan het woord laat, en ook een klein beetje eer betuigt aan de overleden Michael Kamen. In de redelijk interessante documentaire Robin Hood, The Man, The Myth, The Legend (31:52), die naast wat onbeschaamde promotie voor de film toch ook wat dieper ingaat op de academische achtergrond van de legendarische Robin Hood-figuur, en gepresenteerd wordt door Pierce Brosnan. Als volgende optie zien we een optreden van Bryan Adams in het Slane Castle in Ierland, waar hij een live-versie (4:17) speelt van Everything I Do, I Do It For You - 't is eens iets anders dan de eeuwige clip. In One On One with the cast *19L15) krijgen we interviews met Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Christian Slater en Alan Rickman. De interviews zijn van een play all-functie voorzien. Dan volgt een selectie aan muzikale cues (50:15) waarbij we hoogtepunten uit Michael Kamen's iconische soundtrack op statische beelden gemonteerd krijgen. Dan volgt een trailer (2:00) en 6 tv-spots (2:18), alsook twee galerijen. De fraaie doos bevat ook nog een boekje en een poster, en een setje postkaarten.
CONCLUSIE
Robin Hood, Prince Of Thieves is nog altijd mijn favoriete interpretatie van de legende van de man die steelde van de rijken en gaf aan de armen. In de jaren '90 was dit een fantastische blockbuster, die nu evenwel wat te lijden heeft onder de tand des tijds. De film wordt er echter niet slechter op, en deze UHD-versie van Arrow is wellicht dé ultieme versie.


coverStudio: Arrow Films

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Alan Rickman, Christian Slater, Sean Connery

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
155 / 143 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5027035023618


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Kevin Reynolds en acteur Kevin Costner
• Audiocommentaar door acteurs Morgan Freeman en Christian Slater, schrijver/producenten Pen Densham en John Watson
• Documentaire "Here We Are Kings: Making Robin Hood: Prince of Thieves"
• Documentaire "Robin Hood: The Myth, the Man, the Movie"
• Interviews "One-on-One with the Cast"
• Videoclip Bryan Adams Live At Slane Castle in Ireland performing "(Everything I Do) I Do It For You"
• 8 Michael Kamen's Soundtrack cues
• Trailer
• 6 TV Spots
• 2 galerijen
• Boekje
• Poster

Andere recente releases van deze maatschappij