:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CUTTHROAT ISLAND
CUTTHROAT ISLAND (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-06
FILM
De vrouwelijke pirate Morgan Adams (Geena Davis) is de dochter van Black Harry Adams (Harris Yulin), die haar al stervende een derde deel van een schatkaart heeft nagelaten, waarbij er op een eiland genaamd Cutthroat Island de inhoud van een Spaans karveel zou liggen. De andere twee delen zijn in de handen van zijn broers, Mordachai Fingers Adams (George Murcell) en vooral de bloeddorstige Douglas "Dawg" Brown (Frank Langella), die over lijken gaat om de delen van de schatkaart bij elkaar te krijgen. Probleem is dat de schatkaart in het Latijn is opgesteld, en Morgan koopt dan ook op de slavenmarkt een ritselaar, William Shaw (Matthew Modine), wiens voornaamste bezigheid bestaat uit het zich uitgeven voor dokter zodat hij zijn slachtoffers kan zakkenrollen. Eens die klus geklaard is, hoopt Morgan om Mordachai te kunnen overtuigen haar kamp te kiezen tegen Dawg, want samen zijn ze misschien tegen hem opgewassen. Intussen groeit er iets tussen Morgan en Shaw, alhoewel ze elkaar aanvankelijk voor geen meter vertrouwen.
Cutthroat Island zal vooral de geschiedenis ingaan als een film die hopeloos over het budget is gegaan. Zowel regisseur Renny Harlin als actrice Geena Davis, toen in het dagelijkse leven een koppel, telden de meest waanzinnige eisen op vlak van catering, en Harlin stond er bovendien op dat bij het filmen er voortdurend gebruik gemaakt werd van drie camera's tegelijk, wat voor een shitload aan ongebruikte pellicule heeft gezorgd. En dat zou niet zo erg geweest zijn, ware het niet dat Cutthroat Island genadeloos flopte aan de kassa, met als opbrengst een tiende van wat de film had gekost. Het mag echter duidelijk zijn waar kapitein Jack Sparrow uit Pirates Of The Caribbean zijn mosterd heeft gehaald, want alle elementen die deze laatste film zo memorabel maakten, zijn hier al in proto-vorm aanwezig, inclusief het irritante aapje. Waarom Pirates dan een succes werd en deze Cutthroat Island niet, heeft allicht te maken met het feit dat Geena Davis minder marktwaarde heeft dan Keira Knightley. Maar ook zitten er hier en daar een paar onlogische sprongen in het scenario, én missen we natuurlijk het charisma van Johnny Depp.
Wat dan weer voor de film spreekt, is dat er wel moeite is gestoken in de uitwerking. Zo is er géén gebruik gemaakt van CGI, en als je een schip zit exploderen, dan is dat ook daadwerkelijk de lucht ingegaan. Ook halen de acteurs (of hun standins) redelijk halsbrekende toeren uit. Je hebt als kijker niet de ruimte om even naar adem te happen, of je hebt wat gemist, al bestaat het grootste deel van de mise-en-scène uit piratenclichés zo hoog als een driemaster. Dit levert evenwel het voordeel op dat je niet te hard moet nadenken en dat de film een rechttoe-rechtaan plot heeft over wie van de concurrerende partijen als eerste de schat vindt. En soms volstaat zoiets wel.
BEELD EN GELUID
In Groot-Brittanië vinden we deze film op 4K, en het is een zeer fijne transfer die weliswaar een filmische look met redelijk wat grain heeft, waardoor de ouderdom van de prent goed zichtbaar wordt, maar anderzijds heel mooi diep ingaat op de details, wat we onder meer zien in de scène waarin Shaw aan ons voorgesteld wordt, in een paleis waar de zakkenroller zich uitgeeft voor dokter. De shots over het water zijn zeer de moeite, vooral als je weet dat hiervoor geen CGI-truukjes zijn uitgehaald. Het eiland zelf baadt in een levendig groen met daarboven een helderblauwe lucht, en de buitenshots zijn dan ook werkelijk een pareltje. Ook het contrast is meer dan bevredigend, waardoor het feit dat sommige scènes zich bij nacht en ontij afspelen, geen probleem vormt. We krijgen een DTS-HD MA 5.1-track die vooral uitblinkt in zowat elke scène waarin de piraten aan het knokken gaan, met onder meer een zeer mooi gevoel voor richting wanneer de zwaardere artillerie wordt bovengehaald. Ook de dollemansrit in de koets ergens in het begin van de film is een belevenis alsof je er zelf bij was. Sleutelbegrippen over de hele film gespreid zijn luid en bombastisch, met bijzonder weinig ruimte om op adem te komen.
EXTRA'S
De 4K-schijf en de Blu-ray bevatten allebei een audiocommentaar door regisseur Renny Harlin, die verrassend eerlijk is over de tekortkomingen van de film, waardoor je die beter in context kan plaatsen. De rest van het materiaal staat op de Blu-ray, en het is redelijk dik gezaaid. in The Adventure of a Lifetime: Making of Cutthroat Island (33:17) vertelt filmhistoricus C. Courtney Joyner hoe de film geïnspireerd werd door de piratenfilms van weleer. We vernemen ook onder meer dat Michael Douglas bedankte voor de eer van de mannelijke hoofdrol, waardoor het hele project op de helling kwam te staan. Renny Harlin vertelt meer over zijn angsten dat de film nooit zou afgeraken, en diverse crewleden getuigen dat de man is blijven doorgaan. Charting the Course: Creating Cutthroat Island (24:10) laat screenwriter James Gorman aan het woord, die ons meeneemt naar de prille blauwdrukken van de film. In Across the Bow: Editing Cutthroat Island (17:10) is co-editor Danny Retz aan het woord, die nog heeft meegewerkt aan Robocop en Rambo, en die ons wat vertelt over de trucjes hoe de film bijvoorbeeld maar gebruik heeft gemaakt van één schip, zelfs al zie je er twee. Hij vertelt ons ook dat veel van de effecten praktisch waren en dus niet door een computer gecreëerd. Componist John Debney vertelt dan weer wat over zijn componeerwerk in Summon Your Courage: Scoring Cutthroat Island (30:49); voordien had hij vooral werk geleverd aan televisieseries.
Acteur Matthew Modine heeft zelf de kortfilm "Ecce Pirate" (21:25) gemaakt, die je hier met of zonder commentaar kan bekijken, waarin een jongetje ontvoerd wordt door piraten en zich noodgedwongen in de nieuwe situatie moet schikken. Wel is de kwaliteit zo-zo, want de originele negatieven zijn verloren gegaan. We krijgen een promotionele Making Of (6:07) met de klassieke hoeveelheid filmfragmenten die een stuk minder kritisch is dan de andere documentaires, en waarbij iedereen voor de camera positief moet zijn over het resultaat.. Dan is er nog Behind the Scenes (9:17), een B-roll zonder veel inhoud, vervolgens een collectie Storyboards (1:54), en een rol met interviews (31:40) met Frank Langhella, Geena Davis, Matthew Modine en Renny Harlin. Tot slot wordt u nog de Trailer (1:25) geserveerd.

CONCLUSIE

Ondanks de tekortkomingen, die door cast en crew niet onder stoelen of banken worden gestoken, is Cutthroat Island een best aangename piratenfilm, en deze Engelse uitgave heeft ook nog eens op de Blu-ray een niet onaardige hoeveelheid extra's waarin bijzonder eerlijk wordt omgesprongen met de door problemen geplaagde productie. U kan slechter vallen.


coverStudio: Studio Canal

Regie: Renny Harlin
Met: Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella, Maury Chaykin, Patrick Malahide, Stan Shaw

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
1995

Leeftijd:
PG

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5055201850638


Beeldformaat:
2,35:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels LPCM 2.0
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door Renny Harlin
• Documentaire "The Adventure of a Lifetime: Making of Cutthroat Island"
• Documentaire "Charting the Course: Creating Cutthroat Island"
• Documentaire "Across the Bow: Editing Cutthroat Island"
• Documentaire "Summon Your Courage: Scoring Cutthroat Island"
• Kortfilm "Ecce Pirate" door Matthew Modine
• Documentaire "Making Of"
• Documentaire "Behind the Scenes"
• Storyboards
• Interviews
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij