:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL
PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-17
FILM
Wapensmid Will Turner (Orlando Bloom) moet machteloos toekijken wanneer de piraten van het gevreesde spookschip de Black Pearl onder leiding van kapitein Barbossa (Geoffrey Rush) zijn grote liefde Elizabeth Swann (Keira Knightley), de dochter van de gouverneur, kidnappen. Elizabeth heeft Will ooit als kind van op een stuk wrakhout gered en hem bij die gelegenheid zijn piratenmedaillon afgenomen om te voorkomen dat hij voor piraterij zou terechtstaan. Nu is Elizabeth praktisch verloofd met de stijve, weinig avontuurlijke commandant Norrington (Jack Davenport) en is de sjofele smid beslist geen partij meer voor haar. Al snel blijkt dat de piraten het feitelijk voorzien hebben op Elizabeths medaillon - de facto dus dat van Will - en die laatste sluit een niet alledaags verbond met "kapitein" Jack Sparrow (Johnny Depp), de na muiterij afgezette voormalige kapitein van de Black Pearl. Sparrow wil zijn schip terug en Will wil zijn geliefde redden, dus hun belangen komen tot op zekere hoogte overeen. Zelfs al moeten ze daarvoor een schip van de marine kapen - al zou je het hem niet nageven, piraterij zit Will toch op de één of andere manier in het bloed (wink wink). De piraten van de Black Pearl zijn echter niet zomaar piraten: ze zijn vervloekt doordat ze ooit een legendarische schat van Cortès hebben veroverd en tot  ze de schat terug bij elkaar hebben, zijn ze gedoemd over de zeeën te zwerven als zombies, waarvan de ware gedaante alleen zichtbaar is bij maanlicht. Maar Wills moed en vooral Jack Sparrows grote mond zijn te geduchte wapens, zelfs voor onsterfelijke piraten.

"You better start believing in ghost stories, Miss Turner! YOU'RE IN ONE!" (Captain Barbossa)

Stel je dit eens even voor: een film over zombiepiraten, gebaseerd op een attractiepark en geregisseerd door de man van onder meer de horrorprent The Ring, en geproduceerd door de Disneystudio's. Dat klinkt als... laten we zeggen de onfrisse mengeling van bier met chocomelk en vers gekookte spruiten, nietwaar? De meeste mensen met wie we vóór de release van de film spraken, werden ofwel groen van misselijkheid, ofwel dachten ze bij het Disney-label onmiddellijk aan een moralistische prutfilm voor kinderen. Maar zaten die er even naast! Indien u nog nooit van Pirates Of The Caribbean gehoord heeft ‑ u zal dan wel de enige zijn ‑ kunnen we u bij deze met de hand op het hart vertellen dat dit ongewone recept, gewoonlijk dé manier om een nonsensicale B-film te draaien, dé bioscoopkaskraker van 2003 was en bovendien ook nog eens in al zijn aspecten een extremely fucking coole film.

Disney én producent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon) hebben met dit project zwaar gegokt, maar vervolgens compleet de jackpot binnengehaald. De laatste echte grote piratenfilm moet Cuththroat Island geweest zijn. Dat was zo'n gigantische flop dat er jarenlang geen enkele regisseur zich aan het genre durfde wagen. De tegendraadse Gore Verbinski heeft van deze film echter zoveel méér gemaakt: romantiek, avontuur, bijzonder goed geslaagde speciale effecten en vooral een flinke dosis humor maken van deze film een (zwart) pareltje. De geestige one-liners, voornamelijk de verdienste van Johnny Depp, de spectaculaire zeeslagen en de forse portie knok- en swashbucklingpartijen volgen elkaar in hoog tempo op, en, wat misschien nog belangrijker is, het scenario vertoont geen noemenswaardige lacunes. Het idee om bovendien drie protagonisten, de goeie (Orlando Bloom), de slechte (Geoffrey Rush) en diegene waar we het niet zo goed van weten (Johnny Depp), tegen elkaar uit te spelen, creëert zeker een spanningsveld waaraan je als kijker moeilijk kan weerstaan.

Johnny Depp, de naam is intussen gevallen. De man heeft een zodanig acteerpalmares dat hij zich de luxe kan veroorloven om enkel nog die rollen uit te pikken waaraan hij daadwerkelijk artistiek iets kan toevoegen. Voor zijn rol als Jack Sparrow heeft hij zich, zoals aangegeven in talrijke interviews, gebaseerd op het karakter van Rolling Stones-gitarist Keith Richards, omdat volgens hem, "de piraten de rockers van hun tijd waren": ongegeneerd, onbeschoft, stoïcijns maar brutaal, met een enorm gevoel voor eigenwaan en niet vragen maar nemen, dat zijn de sleutelwoorden in de karakterschets van Sparrow. Depp heeft dan ook nog eens de verdienste dat hij zich die karaktertrekken moeiteloos eigen kan maken zonder een one-man show op te voeren of de andere acteurs in de schaduw te stellen. Vooral de reeds meerdere malen onderscheiden Geoffrey Rush kan goed zijn stempel op zijn angstaanjagend en sadistisch personage drukken en sinds Lord Of The Rings is de marktwaarde van de vóór die tijd schier onbekende Orlando Bloom enorm gestegen, vooral bij een vrouwelijk publiek. Zowel Depp, Bloom, Knightley als regisseur Verbinski tekenden voor twee back to back gedraaide sequels, die evenzeer een schot in de roos zijn en waarvan we de Blu-raybespreking in de steigers hebben staan. Tot nader orde blijft deze eerste Pirates-film de beste van de drie, een klapper van formaat, een spervuur van welgemikte gags, perfect in het plaatje passende pompeuze dialogen en schitterende actie. Komt dat zien, allen.
 
BEELD EN GELUID
Eerst even een woordje over de verschillende versies. Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl werd eerst uitgegeven als een 2-diskversie, gevolgd door een 3-disk collector's edition waarbij een extra disk, The Lost Disc, nog meer extra's bood. Vreemd genoeg bevatten deze beide eerste versies een Engelse DTS-track die op alle volgende budgetrereleases is verdwenen ten voordele van een fucking Franse DTS-dubbing. De Blu-raydisk mist weliswaar opnieuw de Engelse DTS, maar in de plaats hebben we een Engelse Dolby Digital 5.1 EX-track gekregen, samen met nog een hele slof andere dubbings én een ongecomprimeerde Engelse PCM-track. We missen wel een klein beetje de impact van de Engelse DTS-track die toch nog net de mijlpaaltjes ietsje verder verschuift, maar de Engelse Dolby Digital 5.1-track is zeker solide. Een spektakelfilm als deze kan zich niet minder permitteren dan een pompeuze en dynamische track waarbij de kanonskogels door de woonkamer vliegen. Er zijn echt geen zwakheden in de geluidstrack te bespeuren. De effecten klinken monumentaal, in de surroundspeakers hoor je tot en met het kleinste krakende splintertje van het spookschip. Op gebied van subwoofergebruik is het in elke actiescène prijs en aangezien deze film één aaneenrijging is van dergelijke scènes, krijgt je home theatre-installatie met deze Pirates de ideale workout. Ook de bijzonder knappe muziekscore van Klaus Badelt wordt recht aangedaan; vooral de scène waarin Elizabeth de ware spookachtige aard van de piraten ontdekt, grijpt naar de keel.

Qua beeldkwaliteit is er hier een bijzondere kanttekening te maken. De eerste Blu-rayversie van Pirates Of The Caribbean die Disney op de markt gooide, bevatte een belangrijke framingfout, vergelijkbaar met die in de Back To The Future-films. Ruim negen minuten zijn absoluut verkeerd geframed: voor Pirates Of The Caribbean is er een open matte-versie gemaakt waarbij er boven- en onderaan een stuk is weggesneden. Bij bepaalde scènes in de film, vooral het duel tussen Jack Sparrow en Will Turner, is men bij de Blu-rayversie zeer onzorgvuldig te werk gegaan en zijn er hier en daar verkeerde stukken weggesneden. Het gevolg is dat er soms alleen het onderlichaam van de acteurs te zien is en dat de gezichten verdwenen zijn. Dat het niet zomaar om een marginaal probleem gaat, mag blijken uit de volgende bijdragen bij onze collega's van AVS Forums:

Disney gaf eerst het probleem maar schoorvoetend toe en reikte aan de early adopters geen oplossing aan, maar na veel protest is de filmmaatschappij toch door de knieën gegaan en zette ze, eerst alleen in regio A, maar nu ook in regio B, een omruilcampagne op poten, die overigens ook weer niet zonder slag of stoot verliep, want de eerste ruilcampagne leverde opnieuw verkeerd geframede disks op. Of de exemplaren in de winkel nu de goeie zijn of niet? In het 3-pack met de drie Pirates-films zit alvast de juiste disk, maar we willen er onze hand niet voor in het vuur steken dat er hier en daar geen winkeldochter meer ligt. Hoe weet u nu of u de juiste disk heeft? Het is op het zicht te zien maar niet even makkelijk. Indien u de binnenring van de disk nauwkeurig bekijkt ziet u in het tegenlicht een gegraveerd persingsnummer. Indien dit nummer A0100803488-A511 1000 is, dan zit u in de puree en zoekt u best zo snel mogelijk contact met Disney voor een vervangexemplaar. Als het nummer A0100894208-A911 is dan kan u op uw twee oren slapen.

De beeldkwaliteit van de disk zelf is onberispelijk: de film baadt in levendige kleuren en rijke details. Ten opzichte van de toch al niet al te slechte dvd-versie zijn de kleurschakeringen mogelijk nog een klein tintje rijker. Een toonbeeld van goede dvd-mastering is de scène waarin Barbossa in het maanlicht treedt en daardoor voor de helft in een skelet verandert. Dat de speciale effecten van de film allemaal zeer meticuleus zijn afgewerkt, helpt de zaak natuurlijk enorm vooruit. Ruis of printbeschadigingen zijn volkomen afwezig en het klein beetje aliasing dat in de dvd-release misschien doordrong, is ook volledig weg.

EXTRA'S
Goed nieuws en slecht nieuws en laten we maar beginnen met het slechte: om een veelheid aan (compleet nutteloze) audiotracks te garanderen ten opzichte van de dvd-versie én de regio A-versie, zijn alle audiocommentaartracks gesneuveld. Slordig genoeg staan dize wel nog vermeld op de hoes. Vooraleer de eigenlijke film begint, start de disk op met een resem overbodige rommel, waardoor het al gauw bijna vijf minuten (!) duurt vooraleer de piratenpret begint. Ook het dvd-romgedeelte is gesneuveld, maar daar liepen we toch niet dadelijk warm van.

Interactieve featurette "Scoundrels at sea"
Deze nieuwe featurette moet het gemis aan een commentaartrack compenseren en het geheel werkt zo'n beetje als de white rabbit-feature van The Matrix. Door middel van popupschermen krijg je extra randinformatie en je kan door het sparen van munten die tijdens de film getoond worden, zelf een documentaire samenstellen. Eén en ander resulteert in 33 minidocumentaires, samen goed voor drie kwartier.

De rest van het bonusmateriaal vinden we terug op de tweede disk en door de bank genomen krijg je daarbij al het materiaal van The Lost Disc-versie terug

Documentaire "An epic at sea" (38:09)
Uitgebreide en interessante documentaire die alle klassieke aspecten van de film belicht: van decorbouw over casting via kostuums en computereffecten tot de uiteindelijke (openlucht)première in Disney Adventure World, California, de plek waar de attractie is ontstaan.

Featurette "Fly on the set" (35:14)
Deze sectie bevat een vijftal korte B-roll featurettes met onder meer footage van het duel in de smidse, de ophanging van Jack Sparrow en het levendige stadje Tortuga. Een tweede fim[pje "More fly on the set" dat wel op de C.E. stond, is weg, maar dat is geen groot gemis.

3 Logboeken
In deze sectie heb je de keuze tussen "Diary of a ship" (11:03), het verhaal van het schip Lady Washington, dat in de film is gebruikt als de Black Pearl, "Diary of a pirate" (9:39), een montage waarbij de acteur Lee Arenberg, die de rol van Pintel speelt, met een handcamera op en naast de set beelden schiet, en "Producer's Photo diary with Jerry Bruckheimer" (4:19), een filmpje waarin Jerry Bruckheimer vertelt hoe hij op de set een reeks foto's heeft geschoten.

Interactieve featurette "Below deck: An interactive history of pirates" (22 min.)
Deze featurette neemt ons mee op het virtuele piratenschip, waarbij je van de éne locatie naar de andere wordt meegetroond.

Bloopers (3:10)
Drie minuten vol met acteurs die hun dialogen vergeten of in de slappe lach uitbarsten.

Niet eerder vertoonde scènes (19:03)
In totaal 19 uit de finale cut verdwenen scènes, telkens met het laatste stukje van de scène ervoor en het eerste van de scène erna, om de boel te kunnen situeren. Gezien de graad van afwerking had het anders een goed idee geweest om ze in de film zelf in te lassen en er zo een director's cut van te maken. Dat is jammer genoeg niet gebeurd, maar desalniettemin toch fijn dat ze zijn toegevoegd op deze disk.

Scène-ontwikkeling "Moonlight Serenade" (6:33)
In deze featurette krijgen we de computertrucs te zien achter de hallucinante transformatie van de piraten van Barbossa tot zombies in de maneschijn. Na de motion capture van Gollum in The Two Towers is niets computergegenereerds ons nog vreemd, maar toch is dit een mooie featurette.

Documentaire "Walk Disney's Wonderful World of Colour" (18:19)
We worden hier op een bijzonder oud maar in de context van de film interessant filmpje getrakteerd, waarin de historiek van de piratenattracties in Disneyland wordt gesitueerd.

Afbeeldingengalerijen
We hebben ze niet nageteld, maar dat zijn een hoop stills!, conceptuele schetsen, setfoto's en publiciteitsmateriaal.

Documentaire "Becoming Captain Jack" (7:19)
In deze featurettes licht Johnny Depp zijn personage toe; veel echt nieuwe dingen komen we niet te weten, want dat Johnny Depp zijn rol heeft geënt op Rolling Stone Keith Richards, wist natuurlijk al iedereen.

Documentaire "Becoming Barbossa (5:31)
Geoffrey Rush verdient zeker evenveel aandacht op deze release als Johnny Depp, want zijn kapitein Barbossa is uitmuntend. Desondanks moet hij het met twee minuten minder stellen..

Documentaire "Thar She Blows" (6:17)
Deze documentaire laat zien hoe een schaalmodel van de Interceptor de lucht wordt ingeblazen.


Documentaire "The Monkey's Name Is Jack" (4:35)
Hier volgen we hoe dierentrainster Ursula Brauner het aapje gewoon maakt aan de doorgaans chaotische filmset-toestanden en Geoffrey Rush geeft commentaar op zijn co-star. De manier waarop de andere acteurs en crewleden de aap bewieroken doet ons echter twijfelen aan de ernst van dit portret.

Sneak Attack Animatic (4:16)
Dit stukje film toont ons 4 minuten lang een computerstudie van de onderwateraanval.

Internationale dubbing-clip "Pirates Around The World" (4:11)
Bij Disney-animatiefilms vinden we vaak een filmclip in verschillende internationale dubbings. Voor deze film heeft men hetzelfde concept gehanteerd op dit filmpje; misschien met dat verschil, dat het gebrek aan synchronisatie hier nog storender werkt.

Documentaire "Spirit Of The Ride" (7:11)
De twee laatste minidocumentaires handelen over de Disneyland-attractie waarop de film is geïnspireerd. In de eerste halen onder meer regisseur Gore Verbinski en acteur Johnny Depp hun herinneringen op aan hun bezoek aan Disneyland.

Documentaire "Dead Men Tell No Tales: The history of the attraction" (13:55)
De tweede documentaire is een vier minuten ingekorte versie van de gelijknamige documentaire die op de dvd enkel in de DVD ROM-sectie terug te vinden was.

CONCLUSIE
Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl
is absoluut het beste deel uit de trilogie, een zalige actieprent voor alle leeftijden en het is vooral door Johnny Depps bijdrage een voortreffelijk amusante prent geworden, met geluid en beeld dat op Blu-ray nog eens extra uit de verf komt. De dvd-extra's die voor deze Blu-ray zijn gesneuveld,  zijn op de commentaartracks na niet zo'n groot gemis als we vreesden.coverStudio: Disney

Regie: Gore Verbinski
Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Keira Knightley, Jonathan Pryce

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
143 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Frans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Spaans DTS 5.1
Engels PCM 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Fins, Engels CC
Extra's:
Geanimeerde menu's
Interactieve featurette "Scoundrels at sea"
Documentaire "An epic at sea"
Featurette "Fly on the set set"
Logboeken "Diary of a ship"
Logboeken "Diary of a pirate"
Logboeken "Producer's Photo diary with Jerry Bruckheimer"
• Bloopers
Interactieve featurette "Below deck: An interactive history of pirates"
• Verwijderde scènes
Scène-ontwikkeling "Moonlight Serenade"
Documentaire "Walk Disney's Wonderful World of Colour"
Afbeeldingengallerijen Documentaire "Becoming Captain Jack"
Documentaire "Becoming Barbossa
Documentaire "Thar She Blows"
Documentaire "The Monkey's Name Is Jack"
Sneak Attack Animatic
Internationale dubbing-clip "Pirates Around The World"
Documentaire "Spirit Of The Ride"
Documentaire "Dead Men Tell No Tales: The history of the attraction"

Andere recente releases van deze maatschappij