:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THUNDERHEART
THUNDERHEART
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-03-01
FILM
In de nu zo goed als compleet vergeten actiethriller Thunderheart volgen we Val Kilmer als FBI-agent Ray Levoi, een rookie in een perfect passend maatpak die beseft dat zijn carrière aardig kan opklimmen als hij zonder al te veel morren naar zijn bazen luistert. Door zijn Sioux-bloed, waardoor hij het vertrouwen kan winnen van de Indiaanse bevolking, wordt hij naar een reservaat gestuurd om mee te helpen bij een moordonderzoek. Eens hij aan de opdracht begint, merkt hij dat men hem gewoon als een vervangbare pion gebruikt voor het dienen van hogere doelen. De FBI is geen beetje geïnteresseerd in het oplossen van de misdaad, wel om het verdoezelen van een situatie waarbij de bevolking economisch uitgebuit wordt.
De zogezegde te bekampen vijand is de anarchistische ARM-beweging die strijdt om de rechten van Indianen. Eens aangekomen in de Badlands van Zuid Dakota blijkt alles te draaien om zelfgewin, waar iedereen een eigen agenda met dito voordelen heeft. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. In het midden van de jaren zeventig waren er zevenenvijftig onopgeloste moorden in het Pine Ridge Indian Reservaat die te wijten waren aan de conflicten tussen de inheemse bevolking en de zogezegde goons, dat zijn blanken die denken dat ze als vigilante het recht in eigen handen mogen nemen.

De Britse regisseur Michael Apted die ook Enough, Blink, Gorky Park en de onterecht afgebroken James Bond-film The World Is Not Enough maakte had een grote interesse in dit onderwerp. In hetzelfde jaar van Thunderheart draaide hij ook de documentaire Incident at Oglala die een betere historische kijk gaf op de tragische gebeurtenissen.
Apted zat duidelijk gewrongen in het Hollywood-concept van zijn film. Dat zie je niet alleen aan het veel te gemakkelijke einde dat in feite kant noch wal raakt, maar ook doordat hij niet dieper ingaat op de gestelde problematiek. Wel krijg je een actiethriller die voortdrijft op het (te) voorspelbare scenario van John Fusco, die ook Young Guns en Hidalgo neerpende. De kijker wordt overdonderd met Indiaanse symbolieke tradities, maar veel wordt daar niet mee gedaan. Wat overblijft is de drang van de FBI-agent om het recht te laten zegevieren, neergezet door Val Kilmer in een matige rol die in het echte leven Cherokee-bloed in zijn aderen heeft. Niet dat men hem daarvoor uitkoos, in feite wilde men Richard Gere op de affiche, maar die had het veel te druk met Final Analysis.

BEELD EN GELUID
Als je deze film die destijds op Columbia werd uitgebracht in je bezit wil, zal je waarschijnlijk de kringloopwinkel of de rommelmarkt moeten afschuimen, en dan nog is het geen titel die je vaak tegenkomt. Dankzij de aardige transfer met voldoende detaillering loont het om deze op te zoeken, zeker als de film je aanspreekt. Het geluid is een functionele Dolby Digital 5.1 waar niks verkeerds, maar ook niks bijzonders over gezegd kan worden.
EXRA’S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
Je verdoet zeker en vast niet je tijd met Thunderheart, zeker niet als je een Val Kilmer-fan bent, maar doordat alle nodige Hollywood-ingrediënten netjes zijn aangevinkt, bekom je een behoorlijke commerciële actiethriller, maar veel meer dan dit wordt het nooit.cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Michael Apted
Met: Val Kilmer, Sam Shepard, Graham Greene, Fred Ward

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713982005896


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Turks, Pools, Portugees, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Engels CC
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij