:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 1
SUPERMAN & LOIS - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-10-22
SERIE
Superman is er in alle kleuren, vormen, smaken en gewichten. Uiteraard is de oerversie de televisiereeks met George Reeves uit de jaren '50, maar de bekendste is ongetwijfeld die met Christopher Reeve. Dan was er een leuke televisieserie met Dean Cain die het vier seizoenen uitzong, een reboot met Brandon Routh en een duistere versie van DC met Henry Cavill, en tussendoor kon u zich ook nog tien jaar lang vergapen aan de avonturen van de jonge Clark Kent in Smallville. Over de geanimeerde versies heb ik het dan nog niet eens gehad. Bovendien kwam Superman al eens binnenvallen bij zijn nichtje Supergirl, en in die laatste incarnatie werd de Man van Staal gespeeld door Tyler Hoechlin. Je kan je afvragen wat er in hemelsnaam nog over de bekendste bewoner van Krypton kan verteld worden dat nog niet is verteld geweest.
Nu tal van reeksen uit het Arrowverse, zoals het eerder genoemde Supergirl, maar ook Arrow, The Flash en Legends Of Tomorrow beëindigd zijn of op het punt staan beëindigd te worden, vonden ze het bij DC nodig om uit een nieuw vaatje te gaan tappen, en ze pikten die laatste incarnatie, Tyler Hoechlin, op voor een nieuwe Superman-reeks waarin we een sprong vooruit in de tijd maken. In Superman And Lois zijn Superman en Lois (Elizabeth Tulloch) al enkele jaren getrouwd, en hebben ze twee zonen, de tweeling Jonathan (Jordan Elsass) en Jordan (Alex Garfin) Kent. Jonathan is redelijk normaal, maar Jordan heeft last van angstaanvallen en een persoonlijkheidsstoornis. Het is dan ook verbazend dat uitgerekend Jordan en niet Jonathan de krachten van zijn vader geërfd heeft, alleen kan hij ze niet controleren en is de jongen een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.
Wanneer Clarks moeder overlijdt, besluit het gezin Kent terug te keren naar Clarks thuisstad Smallville. De stad kent barre economische tijden, en het is dat investeerder Morgan Edge (Adam Rayner) brood ziet in de ontginning van de plaatselijke mijnen, of de economische activiteiten zouden helemaal gereduceerd worden tot nul. Diezelfde Edge sleurt echter een kwalijke reputatie met zich mee: hij heeft onder meer de Daily Planet opgekocht, en Clark is de laan uitgevlogen wegens gargantueske besparingen - Lois is hem uit solidariteit gevolgd. Dat Morgan Edge plots in Smallville de filantroop gaat uithangen, gelooft dus geen kat. Behalve misschien brandweerman Kyle Cushing (Erik Valdez), die meent dat Edge de stad gaat doen heropleven. Kyle is de echtgenoot van Lana Lang (Emmanuelle Chriqui), het voormalige vriendinnetje van Clark - nog een overblijfsel uit Smallville - en ze hebben twee dochters, waarvan de oudste, Sarah (Inde Navarrette), wel iets ziet in Jordan. De komst van een soldaat in een harnas (Wolé Parks) uit een andere dimensie, die met behulp van zijn technologische spitsvondigheden Clark partij kan geven, zet een reeks gebeurtenissen in gang waarbij Superman moet balanceren tussen zijn rol als superheld en zijn al even belangrijke rol als vader voor zijn twee zoons.
Superman & Lois is zeker naar maatstaven van het DC-universum, waar men al eens de lolbroek uithangt, een vrij ernstige reeks. Er wordt onder meer ook teruggegrepen naar personages uit Smallville, maar het wordt niet altijd even consequent gedaan. Zo is de Morgan Edge van deze wereld er een compleet andere dan diegene die we onder meer in seizoen 3 van Supergirl zagen, wat weer zou impliceren dat de universa toch gescheiden zouden zijn; maar net als je dat denkt, wandelt acteur David Ramsay uit Arrow in zijn rol van John Diggle voor een cameo een aflevering binnen, wat dan weer impliceert dat het over hetzelfde universum gaat. Ik kan eerlijk gezegd al lang niet meer volgen (u wel?), maar bij DC kennen ze het begrip "propere lei" niet.

Niet dat dat erg hoeft te zijn. Superman & Lois is een vrij ernstige reeks, waarbij we voor de verandering Superman eens niét in elke aflevering een poesje uit een boom zien redden, maar de man met zijn puberende tienerzonen al zijn handen vol heeft. De sfeerschepping is ook zeer donker, en Smallville is helemaal niet meer het kleurrijke stadje waar altijd wel iets te doen is zoals in de gelijknamige reeks, maar een afgetakeld boerenstadje uit Kansas dat economisch volledig aan de grond zit. De formule van de schurk van de week wordt al na één aflevering overboord gegooid, en er wordt plaats geruimd voor een overkoepelende verhaallijn die het hele seizoen beheerst. Ook vreesden we even in de eerste aflevering dat de Lex Luthor-kaart weer eens tot vervelens toe werd getrokken, maar dit bleek een briljante zet van de scenaristen om de kijker op het verkeerde been te zetten. Pakweg de eerste helft van de afleveringen lopen verhaalsgewijs niet zo vlot als zou kunnen, en het duurt pas tot de tweede helft vooraleer de reeks zijn eigen smoel krijgt. De meeste scenariobeslissingen zijn echter wel de juiste, en er wordt voldoende goed geacteerd, vooral dan door de twee leads die de culminatie zijn van alle Clarks en Loissen die vóór hen kwamen.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Met de dood van Martha Kent (Michele Scarabelli) staat Clark voor de keuze of de boerderij van zijn ouders moet worden overgedragen aan de bank, of dat hij zelf zal proberen om deze nieuw leven in te blazen. Hij kiest voor het laatste, maar dat zal van Jonathan en Jordan aanpassingen vergen. Jordan valt voor de charmes van Sarah Cushing, de dochter van Lana Lang, maar wanneer hij haar in een onbewaakt moment kust, krijgt hij mot met haar vriendje Sean Smith (Fritzy-Klevans Destine). Jordan is hierdoor zodanig overstuur dat hij hittevisie ontwikkelt en een explosie veroorzaakt. Superman moet intussen een maniak in een harnas tegenhouden die stelselmatig kerncentrales saboteert, en blijkbaar Superman uitdaagt.

2. Heritage

Clark besluit Jordan mee te nemen naar het Fortress of Solitude, om aan de AI van Jor-El (Angus Macfadyen) te vrageen wat Jordans capaciteit is. Die blijkt echter bedroevend laag te zijn. Morgan Edge spreekt de gemeenteraad van Smallville toe, en bezweert dat hij 600 nieuwe jobs in het standje kan creëren. Loïs heeft echter onderzoek gedaan naar soortgelijke projecten van Edge in andere steden, en naast het feit dat het aantal jobs nog niet de helft bleek, waren ze ook zwaar onderbetaald. Ze schrijft een striemend artikel voor de Daily Planet, maar het wordt door Edge zwaar herschreven. Daarop besluit Lois om de deur van de Planet achter zich dicht te trekken en te sollicteren bij de Smallville Gazette van Chrissy Beppo (Sofia Hasmik). De man met het harnas schuimt overal ter wereld depots af waar kryptoniet te vinden zou kunnen zijn, maar de wereldvoorraad wordt door Sam Lane beheerd, net om te vermijden dat deze in de handen van vijanden van Superman zou kunnen vallen. Jonathan kan intussen niet aan de bak komen als quarterback, omdat Sean wrok tegen de gebroeders Kent koestert.

3. The Perks Of Not Being A Wallflower
Jordan probeert achter Clarks rug om zich op te geven voor het American football-team waar zijn broer ook in sport, en hij heeft kennelijk genoeg restant van zijn kracht om de andere spelers onder de voet te lopen. Het drijft alleszins een wig tussen Sarah en Sean, en Sarah maakt het uit. Clark komt te weten dat kennelijk in het gezin Cushing-Lang niet alles koek en ei is. Lois krijgt van een zekere Sharon Powell (Jill Teed) een tip: haar zoon Derek is omgekomen terwijl hij werkte voor Morgan Edge. Vooraleer Lois de zaak kan uitspitten, wordt haar wagen in brand gestoken.
4. Haywire
Terwijl Jordan zich volledig wentelt in zijn successen als football-speler, verwijt Sam Clark dat hij zijn familie laat voorgaan op zijn verantwoordelijkheden. Omdat Superman zich minder manifesteert in Metropolis, worden enkele vooraanstaande gevangenen naar een veiligere gevangenis getransporteerd. Onder hen bevindt zich Thaddeus Killgrave (Brendan Fletcher), een notoir tegenstander van Superman, die een sonisch wapen tegen zijn nemesis heeft ontworpen. Tag Harris (Wern Lee), de jongen die bij de explosie zijn arm heeft gebroken, krijgt aanvallen waarin hij zijn bewegingen niet meer onder controle heeft. Slecht geadviseerd door hun grootvader proberen Jordan en Jonathan de zaak te klaren zonder de hulp van hun vader in te roepen.

5. The Best Of Smallville

Smallville maakt zich klaar voor het jaarlijkse Oogstfeest, wanneer Derek Powell (Clayton James), de zoon van Sharon, weer opduikt. Hij heeft geheugenverlies en weet niet meer hoe hij gewond is geraakt. Hij beschikt echter ook over hittevisie, en steekt de schuur met daarin de donaties voor het feest in brand. Chrissy ziet dat Derek aan een machine wordt gelegd om zijn gaven op te peppen. Jonathan is overstuur omdat zijn vriendin het uitgemaakt heeft over de telefoon, en zijn eerste instinct is om op eigen houtje terug te keren naar Metropolis.

Disk 2:

6. Broken Trust
Tag Harris is aan de aandacht van Defensie ontsnapt, en hij heeft Jordan aangevallen, menend dat die iets te maken heeft met zijn pas verworven krachten. Kort daarop begint Jordan ongevraagd zijn supergehoor te activeren. De nieuwe gave komt wel bijzonder ongelegen, want hij moet net tegen zijn oude ploeg, Metropolis, spelen, en hij wil de oude pestkoppen van weleer lik op stuk geven. Als hij alles aan zijn vader zou opbiechten, mag hij echter niet meer spelen, dus hij houdt dit voor zichzelf... zo lang dat kan natuurlijk. Lana krijgt intussen van Morgan Edge promotie, terwijl Lois in de mijnen wil afdalen om te zien wat Morgan Edge er verborgen houdt.
7. Man Of Steel
Jordan krijgt last van supergehoor, en hij moet voortdurend een oordemper dragen omdat al het geluid als een kakofonie gelijk binnenkomt. De man die zich heeft uitgegeven als Marcus Bridgewater, blijkt John Henry Irons te heten, en het bijzondere is dat hij al zes jaar dood is. Hij komt uit een andere wereld waarin Kal-El en andere Kryptonianen de wereld hebben vernietigd, en hij probeert Morgan Edge te stoppen, die een leger wil klaarstomen met mensen die over dezelfde gaven als Superman beschikken. Hiervoor heeft hij in de mijnen van Smallville het mineraal X-kryptoniet ontgonnen.

8. Holding The Wrench

Terwijl John Henry Irons wordt vastgehouden voor ondervraging, zorgt Jonathan er in zijn camper bijna voor dat hij door de AI wordt gedood. Het levert een scherpe reactie van Lois op, die, nadat ze verneemt dat ze in de andere wereld met John een dochter heeft die Natalie heet, een onverwerkt trauma naar boven ziet komen. Clark komt te weten dat generaal Lane over wapens beschikt die kunnen worden ingezet tegen Kryptonianen. Kyle bedrinkt zich wanneer hij verneemt dat hij niet geselecteerd is voor het speciale progamma dat Lana in opdracht van Morgan Edge heeft opgezet, en hij vergeet daardoor de auditie van zijn dochter.

9. Loyal Subjekts

Morgan Edge breidt zijn programma voor persoonlijke verbeteringen uit. Het schijnt alleen aan te slaan bij mensen die in Smallville geboren zijn. Chrissy en Lois ondervragen Emily Phan (Leeah Wong) wat die behandelingen precies inhouden, maar ze is aan geheimhouding gebonden. Superman moet uitrukken om in Mexico een bankoverval tegen te houden, maar hij blijkt door het wapen van Sam Lane niet zo immuun meer te zijn tegen geweerkogels. Bovendien is de zaak kennelijk besmettelijk, want ook Jordan schijnt ervan te weten, en hij niest ijspegels. Sarah heeft een massieve ruzie met haar vader Kyle, die er alles aan doet om in Edge's programma toe te treden.
10. O Mother, Where Art Thou?
Edge openbaart zich als de oudere broer van Kal-El, en met zijn machine, de Eradicator, heeft hij het bewustzijn van een hoop Kryptonianen gedownloaded in menselijke lichamen. Hij probeert Kal-El voor zijn zaak te winnen, maar hij is bereid om zijn leger desnoods alleen te activeren en de mensheid te vernietigen. De enige die ooit wist hoe het proces moet worden omgekeerd, was Kal-El's moeder Lara Lor-Van, maar vooraleer die haar geheimen prijsgeeft, moet er iemand zich opofferen om haar bewustzijn over te nemen. En aangezien ze zo veel mensen in de val van Edge heeft laten lopen, stelt Lana zich kandidaat.

Disk 3:

11. A Brief Reminiscence In-Between Cataclysmic Events
Clark herinnert zich hoe hij Lois heeft leren kennen en hoe de jongens zijn geboren. In werkelijkheid is Morgan Edge door zijn herinneringen aan het gaan om te zien hoe hij Clark het hardst kan treffen. Hij zweert de ondergang van Clarks familie, tenzij Clark zich aan hem onderwerpt.

12. Through The Valley Of Death

Morgan Edge probeert generaal Zod de persoonlijkheid van Clark te laten overnemen. Lois heeft John Henry Irons gevraagd om Clark te stoppen, maar liever nog zich te laten herinneren wie zijn oude ik was. John Diggle (David Ramsey) heeft namens A.R.G.U.S. ook een wapen bij om Superman te stoppen, maar beter nog zou zijn om het wapen tegen Morgan Edge te gebruiken.
13. Fail Safe
Morgan Edge - oftewel Tal-Rho - zit in de gevangenis van het Ministerie van Defensie, en Clark zegt dat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer ze zijn handlangster Leslie Larr (Stacey Farber) zullen vangen. Sam Lane onthult wel dat er een heel arsenaal aan wapens bestaat om Superman op de knieën te krijgen, maar dat de wapens mogelijk niet meer van nut zijn nu Morgan Edge gevangen zit. Superman houdt er echter aan de wapens te behouden, voor het geval hij de controle over zichzelf verliest. De jongens spijbelen intussen van school om bij hun liefjes te zijn, Jonathan bij Tegan Wickham (Kayla Heller) en Jordan bij Sarah, hetgeen hen een uitbrander oplevert. Kyle en Lana zijn intussen de pispaal van de stad geworden, omdat Kyle eertijds de diensten van Morgan Edge heeft aangeprezen. Maar dan ontsnapt Edge...

14. The Eradicator

Kyle en Lana overwegen uit Smallville te verhuizen, en het aantal faillissementen is niet meer te tellen. De bevolking steekt de schuld op de militairen, die koppig Smallville bezet houden en niets willen vertellen over het feit dat Morgan Edge ontsnapt is. Edge heeft de krachten van de Eradicator in zichzelf geabsorbeerd, en kan nu eigenhandig mensen veranderen in Kryptonianen. Hij plant een massale aanval op Metropolis, maar hij vindt Superman en John op zijn weg. Dan kidnapt hij Jordan...

15. Last Sons Of Krypton

Jordans persoonlijkheid is overgenomen door Zeta-Rho, en Tal-Rho neemt de lichamen van zes van de soldaten van Sam Lane over om de leden van de Defensieraad van Krypton te laten herrijzen. Terwijl Lois probeert door te dringen tot haar zoon, bedenkt Clark samen met John een plan om Tal-Rho een vernietigende slag toe te brengen. Maar hij heeft maar één kans.
BEELD EN GELUID
Warner ziet nog altijd brood in Blu-rayreleases voor DC-reeksen (joepie!), en de afleveringen zijn dan ook iets verlengd ten opzichte van de broadcast version, waaruit we eens te meer het besluit moeten trekken dat een versie op fysieke media dé goede manier is om deze reeks tot zich te nemen. De reeks is geschoten in het ietwat aparte 2.20:1-formaat, en bevat bij momenten zeer mooie detaillering, zoals de landschappen in het rurale Kansas en het rustieke interieur van de boerderij van de familie Kent. De transfer is echter niet volledig vrij van fouten: het beeld is redelijk donker en de kleuren niet helemaal genoeg gesatureerd - wat we nog zouden kunnen aannemen gezien de aard van de serie - maar er zitten hier en daar enkele storende artefacts en gevalletjes van colour bleeding in het beeld. Of het een goed idee was om vijf afleveringen per schijf te zetten, daar hebben we eerlijk gezegd onze twijfels over. De serie krijgt een DTS-HD MA 5.1-track is netjes en haalt wel eens wat uit als er geknokt wordt of wanneer Superman zijn heat vision bovenhaalt, en Superman vliegt ook hier en daar door de achtersprekers. De dialogen krijgen netjes prioriteit en de track is in evenwicht. De soundtrack is van de hand van Dan Romer, en die doet een fijne job zonder al te bombastisch te worden. Maar onze klacht tegen Warner blijft hetzelfde als vaak: hoe moeilijk kan het zijn om een ondertitelingsbedrijf te vinden waarvan de vertalers tenminste de dt-regel kennen?
EXTRA'S
Disk 1 bevat een featurette Superman and Lois: Legacy of Hope (18:57), waarin men tracht uit te leggen hoe deze reeks bijdraagt aan de intussen al fenomenale Superman-franchise. De tweede schijf bevat een 2020 DC FanDome Virtual Panel (27:41) waarin in een virtueel panelgesprek acteurs Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch herinneringen ophalen aan wat zij in hun leven al aan Superman gezien hebben, dit ruim een half jaar voor de première. Disk 3 bevat dan weer twee featurettes. In Superman: Alien Spirit (9:05) wordt nog eens de origine van Superman uit de doeken gedaan, en in Never Alone: Heroes and Allies (20:48) wordt de reeks gekaderd binnen de andere reeksen van het DC-televisie-universum en welke andere personages er zoal in de reeks rondlopen. Naast Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch figureren ook de twee "zonen", Jordan Elsas en Alex Garfin.

CONCLUSIE

Superman & Lois heeft enige tijd nodig om de juiste adem te vinden, maar komt net op tijd op snelheid. Er zit potentieel in de reeks, die een onbekende kant van Superman belicht, en alleen al dat is de prijs van de toegang waard.


coverStudio: Warner

Regie: Lee Toland Krieger, Gregory Smith, James Bamford, Rachel Talalay, Sudz Sutherland, David Ramsey, Norma Bailey, Eric Dean Seaton, Harry Jierjian, Alexandra La Roche, Ian Samoil, Tom Cavanagh
Met: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Jordan Elsass, Alex Garfin, Erik Valdez, Inde Navarrette, Wolé Parks, Adam Rayner, Dylan Walsh, Emmanuelle Chriqui, Tayler Buck, Sofia Hasmik

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
677 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888260098


Beeldformaat:
2.20:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Documentaire "Superman and Lois: Legacy of Hope"
• Documentaire "2020 DC FanDome Virtual Panel"
• Documentaire "Superman: Alien Spirit"
• Documentaire "Never Alone: Heroes and Allies"

Andere recente releases van deze maatschappij