:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACKASS - THE MOVIE
JACKASS - THE MOVIE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-08-21
FILM
Ben je dat serieuze en beleefde leven een beetje moe? Zin om eens 87 minuten van je bestaan nutteloos te spenderen, je brein in neutraal te zetten en te schuddebuiken van het lachen met de grootste onnozelaars ter wereld? Jackass is jouw ideale remedie. De MTV-serie gecreëerd door Jeff Tremaine, Spike Jonze en Johnny Knoxville werd wegens te controversiëel reeds na het derde seizoen afgevoerd maar slaat nu keihard terug met deze ongecensureerde Jackass: The Movie. Deze mogen we eigenlijk zien als één lange aaneenschakeling van de meest debiele en gewaagde stunts ooit uitgevoerd door Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn, Jason Acuña, Preston Lacy, Dave England, Ehren McGhehey en Brandon Dicamillo.


De openingsscène zet reeds de toon: in een enorme winkelkar raast de Jackass-crew in slow motion van een helling, om vervolgens bestookt te worden met allerlei puin afgeschoten uit enorme kanonnen waarna ze gezamelijk in een gigantische 'dumpster' gekatapulteerd worden. Waanzinnige, baanbrekende, totaal nutteloze maar o zo leuke televisie. Jackass veroorzaakt hetzelfde kijkgedrag als Big Brother, pornofilms en het VTM-nieuws. Niemand geeft toe dat ze er naar kijken, maar iedereen heeft het toch al minstens één keer gezien. En nee, vergelijk Jackass alstublieft niet met de amateuristische plagiaatversie op JimTV, gecreëerd door het zowat meest dubieuze personage op ons aardkloot: Freaky Frank “ik doe graag m'n behoefte op straat” Molnar.


Okee, we geven toe, ook de mannen van Jackass gaan met deze film soms over the top en een aantal scènes slagen erin je recent ingenomen maaltijd met verve naar boven te laten komen (Een urine-ijsje iemand?). Als deze stukjes ook voor jou te ver gaan (het zijn er slechts een paar), schuif je gewoon door naar het volgende hoofdstuk, niet? Probleem opgelost. Want het merendeel van de 87 minuten zit volgepropt met verborgen caméra-scènes waar Ralph Inbar nog altijd nachtmerries van krijgt (huur eens een wagen, rij hem total-loss terug naar de verhuurmaatschappij en zeg hen dat zij voor een stuk verantwoordelijk zijn, waarna je het samen met je opblaasbare poppen op een lopen zet!) en halsbrekende stunts waarvan de meest professionele stuntmannen rillingen over hun rug krijgen bij het bekijken ervan (de golfkarretjes-race!). Iets gewaagder misschien nog? Waarom niet eens over een put vol hongerige kaaimannen kruipen met een stuk kip dat uit je onderbroek bengelt? Of waarom eens geen 2 meter lange kaaiman in je moeder's keuken leggen en wachten tot ze thuiskomt? U bent gewaarschuwd.


Bij het bekijken van het op eerste zicht amteuristische gedrag van de Jackass-crew verliezen we makkelijk uit het oog dat het hier gaat om een project van ettelijke miljoenen dollars. Moeilijk om je voor te stellen dat deze “bende idioten” werkte met budgetten, deadlines, setbouwers, produktie-coördinatoren en professionele cameramensen zoals in welke andere film dan ook. Aanzie dit maar als een serieuze waarschuwing dat je best de 'don't try this at home'-mededeling aan het begin van de film serieus neemt, want er zit wel degelijk meer achter dit project dan op het eerste zicht blijkt.

Het beleefde, volwassen stemmetje in je hoofd doet er alles aan om dit soort televisie onmiddellijk af te stempelen als totaal nutteloos, waanzinnig dom en een compleet tijdverlies. Maar luister voor eenmaal in je leven niet naar dat stemmetje en laat je volledig meevoeren door Knoxville en z'n crew van 'professionele' stuntmannen (lees: achterlijke waaghalzen) die je in een mum van tijd doen lachen zoals nooit tevoren.


BEELD EN GELUID
Om het gevoel van de show te behouden werd geopteerd voor het gebruik van digitale camera's waardoor de kwaliteit van het beeld opzettelijk aan de lage kant werd gehouden. Hier en daar veel grain en donkere beelden, afhankelijk van de omgeving waar de cast zich bevindt. Dit alles wel in een tegenstrijdig 1.85:1 anamorfisch jasje gegoten (zeker als we de verborgen camera-segmenten bekijken). Enkel een dvd als Jackass: The Movie kan hiermee wegkomen.

De geluidstransfer ligt in het verlengde van de beeldkwaliteit met weinig verschil tussen de Dolby Surround en de Dolby Digital 5.1-track. De intelligente lezer heeft het reeds lang begrepen, deze film moet het niet hebben van een goed uitgewerkte, explosieve 5.1-track maar wel van een degelijk, simpele en helder geluidsveld. En dat is wat we hier krijgen.


EXTRA’S
Het audiocommentaar door Johhny Knoxville, Jeff Tremaine en cinematograaf Dimitry Elyashkevich is informatief en vrij aangenaam om naar te luisteren maar het audiocommentaar van de volledige crew steekt er echter met kop en schouders bovenuit. Het is luid, hilarisch en er valt geen touw aan vast te knopen. Verder zitten we gebeiteld met de outtakes die ons van het 'echte' einde laten genieten en 27 minuten aan verwijderde scènes die zo in de film gemogen hadden. Verder is er nog een 'MTV's making of' die we eigenlijk, gezien het beeldmateriaal, ook kunnen bestempelen als extra beeldmateriaal en dus geen echte making-of is zoals we die gewoon zijn. Om het geheel stijlvol af te sluiten zijn er nog 2 muziekvideos ('If you're gonna be dumb' door Roger Alan Wade en 'We Want Fun' door Andrew W.K) alsook de obligatoire promospots, fotogalerijen en enkele trailers.


CONCLUSIE
The stunts in this movie were performed by professionals, so neither you nor your dumb buddies should attempt anything from this movie Beter advies kon er niet op de voorkant van de hoes gestaan hebben. Jackass is een fenomeen en voor de filmversie werd nog een stapje verder gegaan dan gewoonlijk. Aan het beeld en geluid werd weinig aandacht geschonken, aan de extra's des te meer.


cover
Studio: Paramount

Regie: Jeff Tremaine
Met: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn, Jason Acuņa, Preston Lacy, Dave England, Ehren McGhehey, Brandon Dicamillo

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557723


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Pools, Arabisch, Turks
Extra's:
• 2 audiocommentaren,
• MTV's making of,
• Outtakes,
• Verwijderde scènes,
• 2 muziekvideos,
• Trailers,
• Promotionele Spots,
• Foto- en postergalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij