:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - GREATEST HITS
SIMPSONS, THE - GREATEST HITS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-08-22
INLEIDING
Toen The Simpsons Film Festival, de eerste collectie van The Simpsons op DVD uitkwam, waren er in de Benelux al verscheidene collecties op video uitgebracht, en in de UK zelfs nog een lading meer. Onder het label The Simpsons Classics brengt 20th Century Fox nu vier van deze collecties (opnieuw) uit op DVD; in de UK is zelfs een vijfde disc gepland. Alle discs draaien rond eenzelfde thema; op deze disc gaat het bijvoorbeeld om allemaal afleveringen uit 1994 tot 1998 die op de één of andere manier een mijlpaal waren voor The Simpsons. We vinden uitzonderlijk op deze disc geen vier, maar vijf afleveringen terug, wat ook meteen maakt dat de aangegeven 88 minuten op de disc foutief is. Het gaat hier achtereenvolgens om de eerste aflevering, de 100ste, de 200ste, de aflevering met de hoogste waarderingscijfers en de aflevering waarin Maggie de eerste keer (en voorlopig ook de enige keer) spreekt. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een mooi stukje montage waarin wordt uitgelegd wat er zo speciaal aan de aflevering in kwestie is.


AFLEVERINGEN

Simpsons Roasting On An Open Fire (seizoen 1, aflevering 1)

Marge: A tattoo?
Homer: A what?
Bart: Yeah, they're cool, and they last the rest of your life.
Marge: You will not be getting a tattoo for Christmas.
Homer: Yeah, if you want one, you'll have to pay for it out of your own allowance!


Homer krijgt op het werk te horen dat hij geen eindejaarspremie krijgt, en het spaargeld voor kerstkadootjes is allemaal opgegaan aan het verwijderen van een tatoeage die Bart zich heeft laten zetten. Er zit voor Homer niks anders op dan, samen met Barney, Kerstman te gaan spelen in de supermarkt. En wanneer dat ook niets blijkt op te brengen, dan zijn er nog altijd de hondenraces.

Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song (seizoen 5, aflevering 100)

Bart: Boys and girls, Mrs. Krabappel, I come before you today to solve a riddle that has plagued mankind for centuries: What has four legs and ticks?
Milhouse: A walking clock?


Bart brengt zijn hond Santa's Little Helper mee naar school, en wanneer Inspecteur Chalmers een verrassings-bezoekje brengt, staat net de hele school op stelten. Directeur Skinner krijgt de schuld, en wordt ontslagen. Vreemd genoeg kan Bart het best vinden met zijn voormalige aartsvijand, nu die geen directeur meer is. Intussen breekt de totale wanorde op Springfield Elementary los, onder de nieuwe Directeur Flanders. Skinner voelt zich overbodig en hij gaat terug naar het leger.

Trash Of The Titans (seizoen 9, aflevering 200)

Ray Patterson: I'm sorry I'm late, but somebody tampered with my breaks.
Homer: Well,then you should have been early!


Nadat hij de vuilnismannen beledigt, ondervindt Homer hoe het is als hij zijn eigen vuilnis moet recycleren. Om toestanden zoals die in de toekomst te vermijden, solliciteert hij voor de job van hygiënisch inspecteur. Hierbij misbruikt hij de media-aandacht tijdens een U2-concert. Wanneer hij uiteindelijk verkozen wordt, slaagt hij erin om het jaarbudget er op een maand door te draaien. Gaststemmen: U2, Steve Martin.

Bart Gets An F (seizoen 2, aflevering 14)

Lisa: I heard you last night, Bart. You prayed for this. Now your prayers have been answered. I'm no theologian; I don't know who or what God is exactly, all I know is he's a force more powerful than mom and dad put together, and you owe him big.

Bart presteert constant ondermaats op school. Hij leest de boeken niet die hij moet lezen en kijkt liever naar TV wanneer hij moet studeren. Ms. Krabappel dreigt ermee dat hij misschien wel eens het jaar zou moeten overdoen als hij nog eens buist. Bart roept de hulp in van brainiac Martin Prince, maar het is maar de vraag wie wiens gewoonten overneemt. Bart slaat echter toch aan het studeren, maar komt in tijdsnood, en bidt voor een mirakel. 's Anderendaags is Springfield ondergesneeuwd...

Lisa's First Word (seizoen 4, aflevering 69)

Homer: I've got it all figured out. The baby can have Bart's crib and Bart'll sleep with us until he's 21.
Marge: Won't that warp him?
Homer: My cousin Frank did it.
Marge: You don't have a cousin Frank.
Homer: He became Francine back in '76. Then he joined that cult. I think her name is Mother Shabubu now.


Terwijl iedereen verwoede pogingen doet om Maggie haar eerste woordje te laten zeggen, vertelt Homer hoe Lisa haar eerste woordje heeft gezegd. 1983, Homer, Marge en Bart wonen in een kleine flat. Bart haalt ondanks zijn jeugdige leeftijd veel kattekwaad uit. Dan blijkt Marge opnieuw zwanger te zijn, en de Simpsons moeten naar een groter huis verhuizen. Ze vinden een leuk optrekje in Springfield, naast de familie Flanders, en wanneer de baby geboren wordt, is broertje Bart stikjaloers op kleine Lisa, omdat hij niet langer alle aandacht krijgt. Gastrol: Elisabeth Taylor als Maggie.BEELD EN GELUID
Over de beeld-en geluidskwaliteit van deze release zijn we niet onverdeeld tevreden. Wat het beeld betreft zitten er veel compressie-artefacts in, zoals de diploma's aan de muur in het bureau van de nieuwe directeur Flanders in Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song, de hekken rond de Kwik-E-Mart in dezelfde aflevering of de gezichten van de zingende kinderen in de openingsscène van Simpsons Roasting On An Open Fire. Goede punten kunnen we dan weer uitdelen voor het onderdrukken van de aliasing en de zeer goede kleurkwaliteit (niet moeilijk als je weet dat The Simpsons met een zeer beperkt palet aan gescheiden kleuren wordt gebruikt). Ook op deze collecties is het audioformaat Dolby Surround 2.0, en voor zover men 2.0-tracks kan rekken zijn deze in dit geval vrij goed te noemen. Ergerlijk is wel dat de aflevering Lisa's First Word duidelijk een flink stuk stiller is opgenomen dan de andere vier afleveringen, wat een beetje gegoochel met de afstandsbediening vergt. De aflevering Simpsons Roasting On An Open Fire is bovendien niet helemaal lipsynchroon, wat ergerlijk is, te meer omdat daar in The Simpsons, in tegenstelling tot veel andere cartoons, aandacht aan wordt besteed. De vertaling is al een beetje beter dan de vorige release, maar er zitten nog altijd enkele kemels van fouten in. In Trash of the Titans wordt de titulatuur van Homer's job ("nuclear technician") vertaald als kernwapeninspecteur. Te veel naar CNN gekeken? En uit de vertaling die gegeven wordt voor de blackboard-quote "I will not celebrate meaningless milestones" uit Sweet Seymour Skinner's Baddasssss Song (op de kaft staat overigens Son in plaats van Song), blijkt dat de vertalers de achterliggende grap niet hebben begrepen; een "meaningless milestone" is namelijk een zinloze mijlpaal, wat refereert naar het feit dat het om aflevering 100 gaat.EXTRA'S
De menu's zijn netjes maar een beetje aan de saaie kant, maar bevat tenminste een play all-optie. Enige andere extra is een zestal trailers voor de twee boxsets en de vier vorige releases, The Simpsons Film Festival, The Simpsons Backstage Pass, The Simpsons Halloween Special en The Simpsons Risky Business, bij ons uitgebracht als The Simpsons @ Work. De trailers zelf zijn wel erg geestig.

CONCLUSIE
Wie eerder al de boxsets heeft aangeschaft, zal merken dat één van deze afleveringen op de seizoen 1-boxset terug te vinden is, en een andere op de seizoen 2-boxset, wat de score een punt naar beneden trekt. Het was bijvoorbeeld beter geweest om één van die afleveringen voor deze release te vervangen door bijvoorbeeld de intussen al geschenen 300ste aflevering. Voor wie echter zoals ondergetekende Simpsons-completist is, zal deze box waarschijnlijk weer verplicht voer worden. Zeker met de aanwezigheid van de aflevering Lisa's First Word, met zijn spervuur aan gelikte one-liners één van de beste afleveringen ooit gemaakt.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman. Gastrollen: U2, Steve Martin, Elisabeth Taylor

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1994-98

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014492


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• 6 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij