:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - CHRISTMAS WITH
SIMPSONS, THE - CHRISTMAS WITH
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-11-21
INLEIDING
Zoals we nu stilaan gewoon beginnen te worden, steekt 20th Century Fox weer eens energie in een Simpsons-compilatie-DVD, de tiende al op rij. Voor ons zouden ze meer tijd en werk in de seizoensboxen mogen steken, maar we blijven van oordeel dat een echte Simpsonsverzamelaar het met deze DVD weer niet zal kunnen laten om in de beugel te tasten. Nochtans moet er ons ditmaal iets van het hart: na The Complete First Season en The Simpsons: Greatest Hits is dit reeds de derde compilatie waarop we de aflevering Simpsons Roasting On An Open Fire (aflevering 1) vinden, en we zijn toch van oordeel dat men beter moeite zou steken in het op DVD brengen van nieuwe afleveringen. Daartegenover staat dat deze DVD geen vier, maar vijf afleveringen bevat, dus kan je met een beetje goede wil de zoveelste her-her-her-herhaling van Simpsons Roasting On An Open Fire als een "misplaatste extra" zien. Centraal thema ditmaal is - hoe kan het ook anders deze tijd van het jaar - de eindejaarsfeestdagen, en dan mogen we nog van geluk spreken dat Marge, Be Not Proud van op de compilatie Bart Wars niet ook nog eens werd hernomen, want dat is de facto óók een kerstaflevering. Naast Simpsons Roasting On An Open Fire vinden we drie echte - en het moet gezegd, redelijk recente - kerstafleveringen terug, en één iets oudere - Mr. Plow - die niets met kerstmis, maar wel alles met sneeuw te maken heeft...


AFLEVERINGEN

Simpsons Roasting On An Open Fire (seizoen 1, aflevering 1)

Marge: A tattoo?
Homer: A what?
Bart: Yeah, they're cool, and they last the rest of your life.
Marge: You will not be getting a tattoo for Christmas.
Homer: Yeah, if you want one, you'll have to pay for it out of your own allowance!


Homer krijgt op het werk te horen dat hij geen eindejaarspremie krijgt, en het spaargeld voor kerstkadootjes is allemaal opgegaan aan het verwijderen van een tatoeage die Bart zich heeft laten zetten. Er zit voor Homer niks anders op dan, samen met Barney, Kerstman te gaan spelen in de supermarkt. En wanneer dat ook niets blijkt op te brengen, dan zijn er nog altijd de hondenraces.

Mr. Plow (seizoen 4, aflevering 68)

Homer: It may be on a lousy channel, but The Simpsons are on TV!

Een vreselijke sneeuwstorm teistert Springfield, en Homer rijdt beide wagens in de vernieling. In plaats van een nieuwe auto koopt hij een sneeuwruimer, en begint hij een sneeuwruim-dienst. De zaken lopen goed, totdat Barney ook op het idee komt om een sneeuwruimdienst te beginnen, de Plow King, en Homer met minder orthodoxe middelen van de markt te halen.


Miracle On Evergreen Terrace (seizoen 9, aflevering 188)

Marge: You'll all get yours in hell, you lying thieving... mmmh blanking blankers. Sincerely, Moe.
Homer: Oh, great! Now we have to send *him* a card!


Nieuwsgierigheid speelt Bart parten, en hij opent voortijdig alle kerstkadootjes. Hij steekt echter per ongeluk het hele boeltje in brand, inclusief de plastieken kerstboom, en wanneer de rest van de familie zich afvraagt wat er met de kadootjes is gebeurd, verzint Bart dat hij een inbreker ze heeft zien wegslepen, terwijl hij in werkelijkheid het boelje in de tuin heeft begraven. Na een indringende reportage van Kent Brockman slaan de Springfielders de handen in elkaar en halen al snel 15.000 dollar op met een omhaling om de Simpsons schadeloos te stellen. Maar met het geld kopen de Simpsons een auto!

Grift Of The Magi (seizoen 11, aflevering 235)

Ralph Wiggum: Fun toys are fun!
Leraar: Well said, Ralph, but we're trying to come up with a name for a toy.
Janey: Mrs. Fun?
Leraar: Not bad.
Ralph: Fun?
Leraar: Ralph, there are no right or wrong answers, but if you don't pipe down, I'm giving you an F.

Bart moet een tijdje in een rolstoel zitten, en de school doet de nodige aanpassingswerken. Wanneer Bart echter de nieuwe infrastructuur niet meer nodig blijkt te hebben, is de school virtueel failliet. Een dubieuze firma neemt de school over, en de lessen blijken een goedkoop excuus te zijn van een speelgoedfabrikant om bij hun voornaamste doelgroep een marketingonderzoek te verrichten. Lisa komt achter de waarheid wanneer het ultieme speeltje, de Funzo, op de speelgoedwinkels wordt losgelaten vlak voor Kerstmis.

She Of Little Faith (seizoen 13, aflevering 275)

Lisa: I still believe in god, I just want to find a different path to him - or her.
Marge: She's just kidding, Mr. Lord.

Homer en Bart branden met een stel vuurpijlen de kerk af. Burns wil de kerk terug financieren, maar de veringen worden "opgeluisterd" door de massale aanwezigheid van commerciële publiciteit. Voor Lisa is de maat vol: ze verlaat de kerk, en wordt boeddhiste. Maar betekent dit dat ze met haar familie geen kerstmis zal kunnen vieren?


BEELD EN GELUID
We krijgen hier weer afleveringen in Dolby Digital 2.0, met daarnaast nog vier dubbings in andere talen. De geluidskwaliteit is afdoende voor een gewoon TV-programma dat het toch eerder moet hebben van de puntige dialogen, er zit geen onevenwicht meer in het volumeniveau van de verschillende afleveringen, en afgezien dan van het feit dat de eerste aflevering iets minder professioneel oogt en klinkt, kunnen we over de algemene geluidskwaliteit tevreden zijn. Hetzelfde geldt voor het beeld, met die randbemerking dat de laatste afleveringen natuurlijk kwalitatief een stuk hoger scoren. Op deze disc merk je de verschillen goed, omdat de afleveringen in chronologische volgorde op de disc staan. Concreet moeten we wel af en toe wat aliasing opmerken, en natuurlijk sporadisch wat interlacing er voor lief bijnemen. De kleuren zijn netjes gesatureerd, en uiteraard kunnen we niet over schaduwniveau's spreken, omdat het hier sowieso over een tekenfilm met een zeer beperkt spectrum aan kleuren gaat. We willen wel graag de gelegenheid nog eens te baat nemen om onze ergernis te uiten over het feit dat de gezongen stukken ondertitelen, zelfs al maken ze essentieel deel uit van het verhaal, tegenwoordig blijkbaar te veel gevraagd is. Shame shame!

EXTRA'S
Enige extra is een alweer overbodig compilatiefilmpje van drie minuten, Mr. Burns Finest Moments, waarin onze aller gierigaard de hoofdrol speelt. We missen de play all-functie van op de Simpsons Classics-reeks zeer.

CONCLUSIE
Deze Christmas With The Simpsons-disc bevat een goede selectie aan afleveringen, alhoewel het voor de derde keer uitbrengen van aflevering 1 op DVD van het goede te veel is, wat in het uiteindelijke oordeel een punt kost. Desondanks zoals steeds weer een mooi pakketje tegendraads amusement. En als de boxsets even snel blijven uitkomen als nu het geval is, moet je op de aflevering She Of Little Faith wachten tot 2013.coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Phil Hartman. Gastrollen: Richard Gere, Adam West, Linda Ronstadt, Tim Robbins

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
89-01

Leeftijd:
AL

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014942


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Featurette "Mr. Burns' Finest Moments"

Andere recente releases van deze maatschappij