:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - DEADALIVE
X-FILES, THE - DEADALIVE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-29
FILM
Richie is op UFO-jacht, en ziet op een avond hoe een vliegende schotel enkele menselijke lichamen dropt. Hij ziet ook hoe twee mannen de lichamen op een truck laden en afvoeren. Ze vergeten echter één lichaam mee te nemen, dat van Theresa Hoese, een vrouw die kort voor Mulder verdwenen was. In het ziekenhuis worden Scully en Dodgett (wow, dat klinkt alsof het even moet wennen) met de zaak belast, en ze ontdekken dat Theresa zwaar mishandeld is geweest. Scully komt onder emotionele druk te staan, want de aliens zijn blijkbaar bezig met hun ontvoerde en 'opgebruikte' slachtoffers terug te brengen. Dit zou betekenen dat ze een goeie kans maken om binnenkort ook Mulder - in wat voor een staat is nog onzeker - te vinden. Scully herkent op beelden van een de bewakingscamera Jeremiah Smith, de buitenaardse genezer, en wanneer die zich stiekem toegang verschaft tot het ziekenhuis, geneest hij Theresa. Een SWAT-team doet een inval op de zogenaamde "sekte" waar Smith de ontvoerden weer op hun positieven laten komen, en Scully wil hem koste wat het kost bij zich hebben wanneer ze Mulder vinden. Op dat cruciale ogenblik wordt Jeremiah Smith meegenomen door de aliens, en het team kan niets anders vaststellen dat ze in het bos een overleden Mulder hebben gevonden. Mulder wordt begraven, maar drie maanden later wordt er een andere ontvoerde, Richies vriend Gary, ook teruggevonden, en hij heeft drie maanden in de zee ronddobberen overleefd. Bij Scully rijst het vermoeden dat Mulder noch Gary echt dood waren, maar in een soort van fase met verminderde levensfuncties. Mulder wordt terug opgegraven, en het blijkt dat een variant van het buitenaardse virus hem zou kunnen redden. Dan duikt plots Krycek bij Skinner op: hij kan een sample van het antivirus leveren, maar de prijs die hij ervoor vraagt is zéér hoog - en het is geen geld!

Dit verhaal is gebaseerd op de afleveringen van seizoen 8, This Is Not Happening (8X14) en Deadalive (8X15), en sluit hiermee nauw aan bij de finale episode van seizoen 7 (7X22 Requiem) waarin Fox Mulder ontvoerd wordt door de aliens. De aflevering is gesitueerd in het midden van het achtste seizoen: Scully is nog steeds zwanger, Mulders plaats is ingenomen door de ambitieuze en ervaren agent John Dodgett (Robert Patrick); echter nu heeft Scully (en ook directeur Skinner) de rol van de believer overgenomen, en Dodgett is de scepticus, die achter elk voorval een logische verklaring zoekt. Het verhaal kan je ook wel als zelfstanding geheel bekijken, als een soort mini-film, maar het helpt dat je enkele elementen uit de reeks kent. Zo worden we o.a. terug geconfronteerd met personages uit de eerste zeven reeksen, zoals Jeremiah Smith, Theresa Hoese, en natuurlijk de nieuwe hoofd-slechterik van dienst na de dood van Cancer Man, Alex Krycek, de man die maar niet wil sterven! Ook wordt er een schare nieuwe karakters ingevoerd, zoals Monica Reyes (Annabeth Gish), een experte in rituele moorden, en een vertrouwelinge van Dodgett. Ook met Dodgett zelf maken we voor het eerst oppervlakkig kennis: hij ziet zichzelf maar als tijdelijke vervanger van Mulder, is ervan overtuigd dat hij ontvoerd is, maar gelooft niet in de vliegende schotel-theorie. Daarnaast draagt hij nog een zwaar familiaal probleem met zich mee waar hij liever niet over spreekt. Maar eerder dan over de aansluiting met de oudere afleveringen het volgende: het verhaal behoort toch, vergeleken met de anderen, tot de betere gemiddelden, bevat enkele sterk emotionele elementen (tegen het einde van de eerste aflevering), en alhoewel er enkele mysterieën niet opgelost blijven, kan je je de vraag stellen wanneer dat ooit wel zal zijn.

BEELD EN GELUID
Vreemd genoeg hadden we gehoopt dat de afleveringen in widescreen zouden worden gepresenteerd, want de geruchten gaan dat de afleveringen vanaf seizoen 5 de afleveringen in breedbeeld zouden zijn geschoten. Niets daarvan dus, want de beelden zijn gewoon 4:3, net als de X-files boxen, en ook het geluid is Dolby Surround 2.0. Je mag voor de rest de kwaliteit van deze release 100 % vergelijken met die van de twee boxsets, vooral dan de laatste. Het geluid is zeer helder en contrastrijk, de beelden zijn scherp ondanks de vele donkere scènes, en van ruis of printbeschadigingen is er al helemaal geen sprake. Alleen jammer dat we geen 16:9-beeld hebben mogen krijgen...
 
EXTRA'S
Het geheel kan dus zoals gezegd als één film bekeken worden, is soms nogal ingewikkeld voor niet-ingewijden, en natuurlijk mis je een half seizoen over hoe Scully en Dodgett zijn gaan samenwerken. Hier wordt in de extra's gedeeltelijk een mouw aan gepast. We krijgen twee korte filmpjes, ééntje dat je normaal voor en ééntje dat je na de aflevering moet bekijken voor de goede gang van zaken, waardoor je onmiddellijk mee met het verhaal bent. Een slimme zet, maar niet echt een danig goeie extra dan een noodzakelijkheid. De enige andere extra is een exclusieve trading card in de disc. Omdat de disk een single layer is, was hiermee de beschikbare ruimte op, en blijven we toch met een redelijk kale disk zitten. Vreemd blijft echter dat deze disk, die voorlopig hier enkel als huur-DVD te krijgen is, en pas later op het jaar in retail uitkomt, tegen een schappelijk prijsje in retailsversie in Groot-Brittanië te vinden is, én bovendien nog eens Nederlands ondertiteld is, inclusief de extra's.

CONCLUSIE
De afleveringen bevatten enkele zeer sterke ogenblikken, maar ik zou ze toch niet willen aanraden aan iemand die nog nooit een X-Files aflevering gezien heeft (wat je met X-Files: Fight The Future) wel kon. Alleszins een leuke introductie op de nieuwe vaste acteur van de X-files, Robert Patrick, en een voorsmaakje van formaat van wat het nieuwe seizoen ons bieden zal.coverStudio: Fox

Regie: Kim Manners, Tony Wharmby
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Robert Patrick, Mitch Pileggi, Annabeth Gish, Nicholas Lea

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036006552


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 korte profielen van John Doggett (Robert Patrick)
• Exclusieve trading card

Andere recente releases van deze maatschappij