:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREDATOR
PREDATOR
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-03-29
FILM
De gemiddelde filmliefhebber zal het wel met me eens zijn als ik stel dat onze goede vriend Arnold Schwarzenegger in het merendeel van zijn films acteert als een stuk beton. Net zoals onze goeie vriend en langenoot Jean-Claude Van Damme behoort hij tot het stelletje acteurs dat de gewetenloze (en tevens verhaalloze) actiefilm in de jaren tachtig en negentig naar ongeziene hoogten voerde. Bizar genoeg pikken we toch af en toe eens zo'n filmpje mee, hoe dom en simpel het ook in elkaar mag zitten. Waarom vallen films zoals Rambo, The Terminator, Die Hard en Rocky bij veel filmliefhebbers toch in goede aarde? Wie zal het zeggen? Maar iedereen heeft ooit in z'n leven wel eens zo'n film gezien.

Predator valt zeker onder de hierboven opgesomde films. Toch stijgt de film boven het gemiddelde gros van actiefilms uit. Regisseur John McTiernan was in de jaren tachtig blijkbaar al een vakman, want dit is gewoon de ultieme jungle-actiefilm! Gefilmd met de werktitel 'The Hunter' speelt het (overigens flinterdunne) verhaal zich af ergens in de dichtbegroeide jungle van Centraal-Amerika waar een Amerikaanse minister met z'n helikopter in vijandig guerillagebied neerstort. De hulp van Schwarzenegger en zijn huurlingen wordt ingeroepen om de minister terug te halen. U voelt het al aankomen: een typisch ijzersterk Hollywoodscenario (ahem). Doch dan neemt het verhaal een bocht van 180 graden als blijkt dat er zich in de jungle een verschrikkelijk buitenaards wezen bevindt dat blijkbaar op aarde gedropt is om menselijke trofeeën (lees: schedels) te verzamelen. Daar waar de drijfveer van de Sigourney Weaver-aliens duidelijk kolonisatie was, blijkt deze nietsontziende 'predator' alleen andere planeten te bezoeken wegens aan deugddoende jachtbeurten.

Het stompzinnige verhaal wordt op de één of andere manier toch aantrekkelijk gemaakt door enerzijds de geheimzinnigheid omtrent de jager en anderzijds door de filmstijl van McTiernan, die de dichtbegroeide jungle schitterend in beeld brengt. Schwarzenegger presteert hier één van zijn beste rollen, gewoon door het feit dat z'n dialogen tot het strikte minimum beperkt zijn. zijn enkele oneliners worden door z'n Oostenrijks accent dubbel zo grappig, maar dit euvel vergeven we de gespierde man met het gouden hart.

BEELD EN GELUID
Terwijl er eerst een DTS-soundtrack gepland was, moeten we het hier stellen met een 5.1-geluidstrack. Die klinkt voor deze redelijk oude film niet zo slecht, alhoewel de dialogen toch af en toe te stil uit de speakers komen. Voor de rest wordt er tijdens de film redelijk wat gebruik gemaakt van de achterste kanalen (niet alleen tijdens de actiescènes) en dat kunnen we alleen maar toejuichen. We kunnen besluiten dat er op geluidsvlak redelijk wat tijd en aandacht besteed is aan het op punt stellen van deze dvd.

Het anamorf 1.85:1-beeld voldoet jammer genoeg niet helemaal. Oké, we houden rekening met de leeftijd van de prent, maar er zijn net iets teveel onzuivere frames en de junglescènes zijn soms te donker (dat laatste viel me op toen ik de dvd vergeleek met de vhs-versie). Uiteraard blijft het beeld voor 90% beduidend beter dan opz'n vhs-broertje, maar met enige inspanning van Fox kon het beeld de perfectie benaderen.

EXTRA'S
Op het vlak van de extra's een dikke nul: een bioscooptrailer wordt op een volgeladen dvd tegenwoordig zelfs niet meer meegeteld als extra, die is gewoon verplicht. Alleen daarmee zijn we dus niet tevreden. Het niet-geanimeerde menu laat overigens te wensen over.

CONCLUSIE
Geen typische Schwarzenegger-film dus, die zowel door de diehardactiefan als door de gewone filmliefhebber wordt geapprecieerd. Jammer van het ontbreken van extra's om van deze dvd een hebbeding te maken.


coverStudio: Fox

Regie: John McTiernan
Met: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007111


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij