:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MASTER AND COMMANDER - THE FAR SIDE OF THE WORLD
MASTER AND COMMANDER - THE FAR SIDE OF THE WORLD
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-05-07
FILM
Misschien weten een paar filmliefhebbers dat deze Master And Commander: The Far Side Of The World gebaseerd is op een boek. Weinigen weten echter dat de titel een combinatie is van twee boeken en dat auteur Patrick O'Brian in totaal zo'n twintigtal van deze zeemansverhalen neerpende met in de hoofdrol onze doorgewinterde kapitein Jack Aubrey!

Regisseur Peter Weir was immers van oordeel dat het eerste Aubrey-verhaal, simpelweg getiteld Master And Commander, veruit onvoldoende was om een spannende verfilming van te maken. Er werd dan ook besloten het tiende boek uit de reeks, The Far Side Of The World te boetseren tot een te prachtig zeemansverhaal met spectaculaire actiescènes. Dit uiteindelijke script kreeg een combinatie van beide boeken met zich mee waardoor men uiteindelijk tot één van de langste filmtitels uit de laatste jaren kwam: Master And Commander: The Far Side Of The World.


Russell Crowe kon niet beter gecast worden als kapitein Jack Aubrey. Een echt charismatisch leidertype die z'n manschappen met harde hand aanpakt, bevelen rondbazuinend, maar steeds op een respektvolle manier zodat z'n crew hem overal en altijd blindelings zou volgen. Dat Crowe de eigenschap bezit om als een leidinggevend persoon naar voor te treden wisten we reeds (cfr. Gladiator), maar in combinatie met het loyale kompanengevoel dat er in deze film vingerdik opligt, zit deze rol hem als gegoten.


Voor een film die 10 Academy Awards nominaties opleverde, zit het verhaal echter flinterdun in elkaar. Rond 1805 heerst Napoleon vrijwel over het grootste gedeelte van Europa. Enkel de Britse vloot staat een complete verovering in de weg. Kapitein Jack Aubrey (Crow) is kapitein van de H.M.S Surprise, een Brits oorlogsschip met 197 bemanningsleden en 28 kanonnen aan boord. Hij krijgt de opdracht om het vlaggeschip van de Franse vloot: de "Acheron" te onderscheppen. Natuurlijk verloopt dit niet van een leien dakje en Aubrey drijft z'n schip, z'n bemanning, z'n hechte vriendschap met dokter Maturin (Paul Bettany) en zichzelf tot het uiterste om de opdracht tot een goed einde te brengen.


Het zwakke punt aan deze prent en wellicht ook de reden dat deze film het niet tot klassieker zal schoppen zijn de veel te langdradige scènes tussen de kapitein en z'n beste vriend, de enige dokter op het schip. Alhoewel beide mannen glansrijk staan te acteren wordt de karakterbuilding algauw vervelend waardoor je voortdurend zit te wachten totdat de film opnieuw een serieuze energiestoot krijgt. De volledige afwezigheid van ook maar één enkele vrouw (en dus ook een eventuele romance) zal eveneens niet bijdragen tot het aanspreken van het meest uitgebreide publiek. Dit is een film door en voor mannen gemaakt, gebaseerd op een boek door een man geschrevenen en hij werd tevens door een man geregisseerd. En oh ja, we waren we het bijna vergeten te vermelden: ook de produktie lag in de handen van enkele mannen! Wees echter gerust: gelukkig kennen we ook enkele vrouwen die deze film best konden smaken. Haal deze dvd dus gerust in huis, het is immers een indrukwekkende prent met een schitterende Russell Crowe aan het roer! Ahoy Matey!


BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeldformaat is van hoge kwaliteit, doch net geen referentiewaarde. Weir's gekende visuele stijl leverde blijkbaar nogal wat problemen op om de transfer te vrijwaren van enkele kleine foutjes. Dit is een donkere film, met veel schaduw, mist, weinig verlichte ruimtes en daar gaat ook de beeldkwaliteit een klein beetje onder lijden. Grain maakt naarmate het vorderen van de film deel uit van het landschap, waardoor het je echter ook helemaal niet meer stoort. Ook zijn de kleuren niet altijd even helder maar dit alles is echt wel het gevolg van Weir's filmstijl en weegt niet op tegen de positieve kanten van de transfer.

De audio is echter andere koek ! Daar waar de 5.1-track kanonballen met veel overgave door je huiskamer laat knallen gaat de DTS-track nog een stukje verder door het geheel nog iets uitgebalanceerder, steviger en agressiever te doen klinken. Tijdens de rustige stukken met dialogen komt de track helder, verstaanbaar en rustig over maar eens de gevechten op zee aanvangen houdt u zich best vast aan uw zetel! De kogels, houtsplinters, pijnkreten, schreeuwen en bevelen komen van alle kanten op je af en je let dus best op dat je je geluidsvolume tijdens de rustige delen niet te hoog zet. Kwestie van uw luidsprekers te vrijwaren van enige schade.


EXTRA'S
Naast de één-disc versie voor de non-extra liefhebbers bracht Fox ook een dubbeldisc op de markt volgepropt met leuk bonusmateriaal. Deze bevat vooraleerst de 60-minuten durende documentaire The Hundred Days. Een beetje aan de saaie kant maar stijf van de interessante informatie. Deze documentaire heeft het o.a over de produktie, de schaalmodellen, de karakters, de acteurs, de gevechten, de kostuums en nog veel meer. De tweede documentaire heet In The Wake Of O'Brian en legt uit hoe het tiende Aubrey-verhaal van auteur O'Brian z'n weg naar het witte doek vond. Dan komen we aan de verschillende featurettes: Cinematic Phasmids en Sounddesign. Deze behandelen achtereenvolgens de speciale effecten en o.a hoe men het indrukwekkende kanonnengeluid uit deze film bekwam. De zwakste extra uit de reeks is zoals zovaak HBO's clichévolle first look op het geheel welke opnieuw te publicitair aandoet. Gelukkig zijn er nog 6 verwijderde scènes en een multi-angle-studie van een paar andere scènes. Afronden doen we met een viertal fotogallerijen. Een hoop extra's die je zeker en vast een tijdje zoet zullen houden. Het pakketje ontbreekt net een audiocommentaar en enkele trailers om perfekt te kunnen noemen.


CONCLUSIE
Master & Commander mag dan voor de zeebonk in ons een uitstekend in beeld gebrachte avonturenfilm zijn, de drama-liefhebbers krijgen ook waar voor hun geld. Zelfs een ietsje teveel naar onze zin. Nu ja: 10 oscarnominaties, die krijg je niet zomaar in de schoot geworpen, dus dit is er zeker eentje die niet zal misstaan in je collectie. De geluidskwaliteit haalt het van Weir's moeilijk te transfereren beeldmateriaal en een tweede uitgebreide schijf met extra's rond deze dvd op een perfekte wijze af.


cover
Studio: Fox

Regie: Peter Weir
Met: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd, James D'Arcy, Edward Woodall, Chris Larkin, Max Perkis

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626015956


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 2:
• Documentaire "The Hundred Days"
• Documentaire "In The Wake Of O'Brian"
• FX-featurette
• HBO-featurette
• Geluidsfeaturette
• Verwijderde scènes
• Multiple-angle ontleding
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij