:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JU-ON - THE GRUDGE
JU-ON - THE GRUDGE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-05-17
FILM
Thuisverzorgster Rika Nishina (Megumi Okina) krijgt de opdracht om eens te gaan checken hoe het met de bewoners van een huis gaat. De vorige thuisverzorgster is verdwenen met de noorderzon en is nog steeds spoorloos. Wanneer ze bij het huis aankomt vind ze een oude vrouw die totaal verstijfd lijkt van de angst en het hele huis is een rommeltje. Veel informatie krijgt ze echter niet uit de vrouw, want deze blijkt doofstom te zijn. Wanneer Rika de boel wat begint op te ruimen stuit ze in een kast op het schrale, bleke jongetje Toshio (Yuya Ozeki). Het raadsel wordt alleen maar complexer, wanneer ze stuit op een geest...

Aziatische horror - en dan vooral Japanse - is sinds het enorme succes van Ringu (’98) de smaak van het moment in de schappen van de videoboer. Wereldwijd doen dingen zoals de Ringu-films, The Eye, Phone, Dark Water en The Unborn het bijzonder goed. En dat is natuurlijk ook aan de gladde studiobonzen in Hollywood niet ontgaan! Elke Aziatische horrorproductie, die ook maar een beetje succes had in zijn thuisland, wordt aangekocht om een remake van te maken. Zo hebben we Gore Verbinski’s The Ring al zien passeren, maar we kunnen ons ook nog gaan vergapen aan ‘veramerikaanste’ (lees: vergemakkelijkte) versies van Dark Water, Ring 2 en The Grudge. En het is vooral deze laatstgenoemde waar wij erg benieuwd naar zijn. Want terwijl fel gehypte producties als Ringu en het Chinese The Eye de hooggespannen verwachtingen niet volledig wisten in te lossen - dit zijnde “The most scary film of all-time!” of iets dergelijks - deed Ju-On: The Grudge, zoals het Japanse origineel zich laat noemen, ons eindelijk eens echt sidderen en beven! Regisseur Takashi Shimizu neemt je stevig bij je nekvel beet met een simpel, maar daarom niet minder efficiënt verhaal, volgepropt met lugubere verschijningen. De film bevat een constant dreigende sfeer, die je op het puntje van je stoel vastnagelt. Wat echter niet ieder zal kunnen appreciëren is de niet echt coherente en onchronologische vertelstijl van Shimizu. Dus goed opletten is de boodschap! Deze Ju-On: The Grudge blijkt echter al de derde “Ju-On”-productie te zijn. In 2000 maakt dezelfde regisseur al Ju-On: The Curse en datzelfde jaar nog volgde de sequel Ju-On: The Curse 2. Deze twee goedkope videoproducties vormden de basis voor Ju-On: The Grudge. De film werd een internationaal succes, zodoende volgde er nog een sequel en voor 2004 is de remake met Sarah Michelle Gellar en Bill Pullman gepland. Pittig detail: deze remake is eveneens in handen van regisseur Takashi Shimizu. Tot dan zullen we het doen met het ijzingwekkende en bloedstollende origineel.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er voldoende scherp uit, met een goed contrast en een bevredigend zwartniveau. De kleuren ogen natuurlijk. Er zijn wat kleine vuiltjes en beschadigingen te bemerken, maar over het algemeen ziet de gebruikte print er proper uit. Er valt eveneens wat filmgrain te bespeuren en een enkel digitale compressiefoutje. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm, met de voldoende dynamiek en spreiding. De dialogen klinken helder en zijn goed te verstaan. Ruis is niet aanwezig, maar we hebben wel een klein kraakje in het geluid ontdekt. Er is ook nog een Japanse Dolby Digital 2.0-track aanwezig.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en drie promotietrailers voor andere bij A-Film uitgebrachte producties. Magertjes en na de mooie DVD-uitgave van The Eye is dit een gemiste kans!

CONCLUSIE
Een bloedstollend en bij momenten erg creepy Japans horrormeesterwerkje. Maatschappij A-Film voorziet de film van een DVD met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Buiten de trailer is er echter niets noemenswaardig aanwezig van extra features, maar gezien de lage aanschafprijs toch een must voor liefhebbers van Aziatische cinema en mensen die eens stevig willen rillen bij een kwalitatieve horrorfilm.


cover
Studio: A-Film

Regie: Takashi Shimizu
Met: Megumi Okina, Misaki Ito, Misa Uehara, Yui Ichikawa, Kanji Tsuda, Yoji Tanaka, Yuya Ozeki

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777040607


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1,
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij