:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - D'OH-LYMPICS
SIMPSONS, THE - D'OH-LYMPICS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-22
INLEIDING
Uw nederige dienaar stond daarstraks in de file, omdat de carnavalstoet met de Olympische vlam zonodig door Antwerpen moest passeren. Met een opgebroken Ring, een Singel die herschapen is in een surrealistisch kunstwerk, en de binnenstad die op een bouwwerf lijkt, was het blijkbaar nodig om nog eens de automobilisten extra te pesten met er nog opzettelijk een opstopping bovenop te creëren. En toen het dan ook nog begon te regenen, leek het even alsof ik me in een zodanig onwereldse situatie bevond die je alleen in The Simpsons terugvindt. Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat de derde Simpsons Classic uit deze worp allemaal afleveringen bevatten die min of meer met sport te maken hebben. Deze compilatie werd reeds vroeger uitgebracht op video onder de titel On Your Marks, Get, Set, D'oh!, maar ongetwijfeld om de waanideeën van onze (ex-?) Vlaamse minister president nog wat aan te zwengelen, werd de collectie herdoopt tot D'oh-Lympics, kwestie dat we aan de Olympische Spelen tóch nog wat lol zouden beleven. Ditmaal staan de afleveringen er in omgekeerde chronologische volgorde op, en jawel, alweer sierde één van de afleveringen, Dancin' Homer, zich reeds eerder op de tweede seizoensbox. Het contrast met de recentste aflevering uit het kwartet, Faith Off, is dan ook groot: Dancin' Homer werd nog in de Hongaarse Klasky-Czupo studio's geanimeerd, terwijl de drie andere afleveringen uit de Koreaanse studio's komen. De selectie van afleveringen is ditmaal wat magertjes uitgevallen tegenover de vorige twee "nieuwe oude" compilaties Sex, Lies And The Simpsons en The Simpsons Against The World, alhoewel we graag nadrukkelijk een uitzondering maken voor Lisa On Ice, een aflevering uit het zesde, volgens mijn bescheiden mening nog altijd beste, seizoen uit de reeks, een periode waarin de reeks vooral door de poignante en spitse scenario's uitblonken. In deze aflevering krijgt Lisa voor het eerst een buis, en dan nog wel voor turnen, en moet, om die op te halen, lid worden van een buitenschoolse sportclub. Wat de drijvende kracht achter de aflevering is, is dat Homer op een totaal foute manier bezig is zijn kinderen tegen elkaar uit te spelen, wat de situatie hand over hand doet verergeren. Daarnaast bevat Faith Off ook nog eens een schitterend muzikaal nummer, Testify, wat voor de gelegenheid zelfs ondertiteld is. Woo-hoo! En Dancin' Homer is misschien een echte classic wat betreft de opkomst en ondergang van Homer als held voor één dag, en zal nog klassieker blijven omwille van de unieke verbroederende sfeer die voor één keertje tussen Homer en Mr. Burns blijft hangen, maar deze oudere aflevering mist toch wat de uitstraling van de nevenfiguren en de meerdimensionaliteit van de karakters.


AFLEVERINGEN

Faith Off (seizoen 11, aflevering 237)

Bart: Excuse me, Brother Faith? I've gotta know: how did you *really* get the bucket off my Dad's head?
Faith: Well, I didn't, son. You did. God gave you the power.
Bart: Really? Huh. I would think that he would want to *limit* my power.


Tijdens een universiteits-reunie ontmoet Homer terug de nerds waar hij ooit mee op kamers heeft gezeten. Hij wil nog maar eens een practical joke uithalen, maar uiteindelijk krijgt hij een emmer lijm op zijn hoofd. Niets kan de emmer verwijderen, totdat de Simpsons de sessie van een gebedsgenezer bijwonen. Bart vermoedt dat hij ook een goddelijk genezingsgave heeft, en hij gaat ook genezingssessies organizeren. Een poging om Milhouse van zijn bril af te helpen heeft desastreuze gevolgen.

The Homer They Fall (seizoen 8, aflevering 156)

Bart: You'll be okay, Dad. Just make sure he hits you an even number of times, so you don't end up with amnesia.

Bart heeft op een rommelmarkt een Star Trek-gordel gekocht. Dolph, Jimbo en Kearney pakken hem zijn speledingetje af, en Homer gaat hun vaders eens een lesje leren. Hij wordt zelf in elkaar geslagen, maar blijkt door een of andere genetische afwijking geen noemenswaardig letsel te hebben. Moe adviseert hem om bokser te worden, en zelf neemt hij als oud-bokser het managment op hem. Dan krijgt Moe een aanbod om Homer te laten boksen tegen de pas uit de gevangenis ontslagen Drederick Tatum.

Lisa On Ice (seizoen 6, aflevering 111)

Skinner: All right, first academic alert: Wiggum, Ralph.
Ralph: I won, I won!
Skinner: No no, Ralph, this means you're failing English.
Ralph: Me fail English? That's unpossible!


Lisa krijgt een onvoldoende voor turnen. De enige manier om haar cijfer op te krikken is bij een sportclub gaan. Ze blijkt een bijzonder talent te hebben voor doelwachter bij ijshockey, en vervoegt het team van Apu. Bart is jaloers dat zijn zus plots zoveel aandacht krijgt. En dan komt het team van Apu plots uit teen het team van Chief Wiggum, waar Bart in speelt. Broer en zus staan tegenover elkaar in een keiharde confrontatie.

Dancin' Homer (seizoen 2, aflevering 18)

Burns: Ah, well, if it isn't the Simps!
Homer: Uh, it's Simp-son, sir.
Burns: Eh? [kijkt op zijn spiekbriefje] Oh, yes. Homer and Marge Simpson. Oh, and these must be Bart, Lisa, and uh, "expecting".


Homers gekke bekkentrekkerij tijdens een wedstrijd van de Springfield Isotopes resulteert in hun overwinning. Homer wordt door het team ingehuurd als officiele mascotte, om tijdens de wedstrijden het publiek aan te moedigen. En Homer heeft succes, zoveel zelfs dat hij wordt ovegekocht door een eersteklasse-team in Capitol City. De Simpsons verlaten Springfield.


BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de voornoemde twee eerdere releases in deze Simpsons Classics-reeks is er hier wel één en ander mis mee. De (recentere) afleveringen Faith Off en The Homer They Fall zijn wat ons betreft dik okee, alhoewel er in laatstgenoemde een paar onverklaarbare miskleuringen zijn. Die zijn ook te vinden op Lisa On Ice, dat nog eens extra geplaagd wordt door een slechte soundtrack. Al bij de begintitels klinkt het geheel te uitgehold, en ergens midden in de aflevering zit er plots een korte volumetoename die nergens vandaan kwam en ook nergens naartoe leidt. Ook de 2.0-remix van Dancin' Homer is véél slechter dan de 5.1-mix die we op de seizoen 2-box terugvinden, maar wat in die aflevering helemaal een doorn in het oog is, is de slechte compressie. Bepaalde scènes zitten vol erg in het oog springende blokvorming, compressie-artefacts en missen aan scherpte; het is alsof je een bril met bedampte glazen op hebt. Het contrast met het haarscherpe, nagenoeg perfecte Faith Off kan bijna niet groter zijn; zelden hebben we zo'n mixed bag op één en dezelfde disc gezien. De liedjes zijn ditmaal allemaal ondertiteld behalve de Capitol City-song van Tony Bennett uit Dancin' Homer, wat geen groot verlies is.


EXTRA'S
Naast dezelfde 2 promotionele trailers waar we het in onze 2 vorige Simpsons-besprekingen al over hadden, vinden we hier nog een kleine extra featurette van amper 2 minuten, Good Sports Make Sports Good getiteld, die een montage zijn van enkele "sportieve momenten" uit The Simpsons, zowel uit afleveringen van deze disc als uitandere afleveringen, zoals de hooligan-rel uit het onnavolgbare The Cartridge Family. Bij de meerwaarde van deze featurette stellen we ons de grootste vragen. De altijd verschijnende copyright-waarschuwing bij elke aflevering is verdwenen (yay!), de play all-optie gelukkig niet.

CONCLUSIE
The Simpsons D'Oh-Lympics is niet dadelijk de interessantste compilatie die op de markt te vinden is, en vooral de twee oudere afleveringen zijn technisch gezien niet helemaal voldragen. Als er één reden is om deze disc te kopen, laat het dan de verrukkelijke aflevering Lisa On Ice zijn.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1990-2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016175


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers
• Featurette "Good Sports Make Sports Good"

Andere recente releases van deze maatschappij