:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREACHING TO THE PERVERTED
PREACHING TO THE PERVERTED
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-06-28
Film
Eugenie, stop electrocuting Peter!

Naar aanleiding van een undercover reportage over de Londense fetish scène besluit MP (member of parliament) Henry Harding dat de maat vol is. Vooral de uitspattingen van meesteres Tanya Cheex zijn hem een doorn in het oog. Haar op heterdaad betrappen om haar te kunnen veroordelen is echter niet zo makkelijk. Harding hoopt in zijn opzet te slagen door de wat naïeve Peter te laten infiltreren in de besloten subcultuur.

Dat Preaching To The Perverted een film is die gemengde gevoelens oproept is een understatement. Afgaande op de reacties die wij lazen in tijdschriften en op websites is Preaching een film die zowel geprezen als gehaat wordt. Een aantal van de positievere reacties waren te vinden in gevestigde filmtijdschriften als Empire, Uncut en fetish magazine Skin Two. Een deel van de slechtere reacties kwam uit de (Londense) fetish scene, misschien ietwat vreemd als men weet dat veel van de figuranten en medewerkers zelf fetisjisten zijn. Zelf hebben wij zeker van deze Preaching To The Perverted genoten. De zeer knappe Guinevere Turner is heel overtuigend als de strenge meesteres Tanya Cheex, in die mate dat wij er haar in onze wildste fantasieën van verdenken om ook in real life een kinky, wilde dame te zijn. Haar naam zal bij de meeste lezers wellicht geen belletje doen rinkelen. Toch hunnen we stellen dat ze door de jaren heen haar strepen heeft verdiend, in het bijzonder door haar hoofdrol in Go Fish (1994). Verder was ze ondermeer te zien in American Psycho, Dogma en Chasing Amy. Naast acteren vult ze haar tijd met het schrijven van screenplays : zo bewerkte ze samen met regisseuse Mary Harron de roman van Brett Easton Ellis tot het scenario voor de film American Psycho. Momenteel werkt Turner aan het scenario voor de film Bloodrayne (gebaseerd op het gelijknamige computergame) die voorzien is voor release in 2005. We kunnen enkel hopen dat ze hierin ook gecast zal worden, liefst als het knappe hoofdpersonage. Van mannelijke hoofdrolspeler Christian Anholt kan bezwaarlijk gezegd worden dat zijn carrière een aaneenschakeling is van successen: na Preaching To The Perverted is zijn voornaamste wapenfeit zijn rol in de tv serie Relic Hunter aan de zijde van Tia Carrere. Gezien zijn niet echt overtuigende acteerprestatie als Peter lijkt ons dit niet meer dan normaal. Een rasacteur zal Anholt wellicht nooit worden.

Het bekendste gezicht uit de rest van de cast is wellicht Ricky Tomlinson die naast zijn rollen in films als The 51st State en Raining Stones vooral bekendheid geniet als comedian (we denken vooral aan de tv-serie The Royle Family) en schrijver van de bestseller biografie genaamd Ricky. Regisseur Stuart Urban maakte in 2001 nog één film na Preaching To The Perverted, Revelation, met Terence Stamp in de hoofdrol. Alhoewel het verhaal niet bijster origineel is, niet eens altijd even overtuigend, hoewel niet alle acteurs het nodige niveau halen hebben wij zoals eerder gezegd toch van deze Preaching To The Perverted genoten. Enkele jaren vóór Secretary (2002) was Preaching To The Perverted één van de eerste mainstream (weliswaar niet van een grote studio maar toch zeker geen "underground") films in vele jaren die de Fetish / BDSM (Bondage Dominance Sadism Masochism) scene / levenswijze in de schijnwerpers plaatste. Terwijl Secretary vooral aandacht heeft voor het "Dominance / Discipline" aspect in de verhouding tussen E. Edward Grey (James Spader) en Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) krijgen we in Preaching To The Perverted een ruimer beeld van de Londense Fetish / BDSM scene, weliswaar staat de relatie tussen Peter en Tanya Cheex nog steeds centraal. Het valt niet te betwijfelen dat Preaching To The Perverted explicieter is dan Secretary. Bij mijn bespreking van deze tweede film vermeldde ik "Hier geen strenge in latex verpakte meesteressen, zwepen, maskers of andere expliciete beelden. Het psychologische aspect van de SM relatie tussen Lee en Edward wordt meer belicht dan het fysieke aspect." Bij Preaching To The Perverted ligt de nadruk nog steeds voor een groot deel op het psychologische aspect van een SM relatie, ditmaal tussen Peter en Tanya, maar ook het fysieke aspect komt ditmaal uitvoerig aan bod (denken we maar aan kledij in latex en leer, bondage, piercings, spanking...) U bent bij deze gewaarschuwd.

Preaching To The Perverted en Secretary belichten niet alleen dezelfde thema’s maar ze geven ook dezelfde boodschap: leer respect en waardering op te brengen voor de ander, voor diegene die er een afwijkende mening of levenswijze op nahoudt, kortom wees tolerant. Een laatste gelijkenis tussen beide films is de manier waarop ze hun "boodschap" trachten over te brengen: een mengeling van komedie en tragedie. Secretary is van de twee films zeker de donkerste, Preaching To The Perverted wellicht de meest optimistische. Het happy (moraliserende?) einde smaakte in ieder geval iets te zoet naar onze zin. Preaching To The Perverted is geen genre classic van het kaliber van Maîtresse (film uit 1973 geregisseerd door Barbet Schroeder met Gérard Depardieu en Bulle Ogier in de hoofdrollen), Histoire d’O (1975, Just Jaeckin, met Corinne Clery en Udo Kier) of The Image (ook gekend als The Punishment Of Anne van de hand van Radley Metzger) maar zeker een film die een deel van de ruimdenkende, nieuwsgierige lezers zal kunnen aanspreken.

BEELD EN GELUID
Preaching To The Perverted staat op deze dvd in het originele 1.85:1 formaat, weliswaar letterboxed. Het beeld heeft over het algemeen een wat softe, afgewassen indruk zodat Preaching To The Perverted bij momenten meer lijkt op een film uit de jaren ’80 in plaats van de jaren ’90. Grain of vuil zijn bij momenten aanwezig maar niet in die mate dat het echt gaat storen. De Dolby Digital 2.0 track is zeker niet slecht. Hoewel Preaching To The Perverted het moet hebben van de dialogen was een 5.1-track interessant geweest om de elektronische muziek tijdens de club scènes beter tot haar recht te laten komen. Een aantal opzwepende nummers van de hand van Fluke, The Aloof , Magnus en Maya Fiennes (broer en schoonzuster van Ralph en Joseph) zullen de dance adepten zeker weten te bekoren.

EXTRA'S
Pervert’s progress (24.40): making of
Tijdens deze making of krijgen we ondermeer een aantal korte interviews te zien met de hoofdrolspelers en de regisseur, beelden uit de film en de zoektocht naar de fetish "props" die gebruikt worden in de film.

Perverts on parade : (3.20)
Premiere van de film

The exploding man : (0.30)
We zien beelden van een man die 500 vuurwerkpijltjes aansteekt die op zijn lichaam zijn vastgemaakt.

Tanya’s toon:
Interactieve strip

Om de extra’s af te sluiten hebben we ook nog audiocommentaar door regisseur Stuart Urban. Het audiocommentaar biedt zeker een toegevoegde waarde, wel is het spijtig dat er nogal wat stiltes vallen.

CONCLUSIE
Preaching To The Perverted is geen mainstream film die door iedereen gesmaakt kan worden, daarvoor is het thema wellicht te expliciet voor de modale Vlaming (spijtig genoeg). Dat de film nochtans zo extreem niet is wordt ondermeer bewezen door het feit dat Preaching To The Perverted in april 2004 nog te zien was op BBC 1. De tolerante, nieuwsgierige kijker die deze film een kans wil geven zal snel merken dat Preaching To The Perverted geen goedkope exploitation is. De regio 1 release van Preaching To The Perverted is relatief makkelijk te vinden op het internet. Aangezien deze versie echter ten prooi is gevallen aan de censors kiest men beter voor deze regio 0 versie die enkel te bestellen is via de website www.preachingtotheperv.com. Via deze website kan me ook de re-release (verpakt in een latex masker) bestellen van de coole dance soundtrack bestellen. Een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, interessante extra’s en een leuke film zorgen ervoor dat deze dvd-release zeker een kans verdient.


cover
Studio: 2 Entertain Video

Regie: Stuart Urban
Met: Guinevere Turner, Tom Bell, Christian Anholt, Julian Wadham

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1997

Leeftijd:
18

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5017239112577


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making of
• 2 featurettes
• Interactieve strip

Andere recente releases van deze maatschappij