:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DROP THE DEAD DONKEY - SEIZOEN 4
DROP THE DEAD DONKEY - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-08-07
SERIE
Indien u de moeite heeft gedaan om op deze link te klikken, mag ik aannemen dat u al de besprekingen van seizoenen één, twee en drie van de vrolijke shenanigans van het Globelink-nieuwsteam achter de kiezen hebt. De eerste drie seizoenen werden in de UK uitgebracht in een 3-dvd-box, en met dit vierde seizoen zijn we de helft gepasseerd en steken we de eerste van een nieuw trio seizoenen aan. De personages behoeven weinig introductie, en de rode draden zijn halverwege de reeks op volle kruissnelheid. Na de introductie van de lesbische adjunct-hoofdredactrice Helen Cooper (Ingrid Lacey) in seizoen 3, wordt er bijvoorbeeld lustig voortgespit in haar privéleven, en komen we dit seizoen te weten dat haar ouders niet op de hoogte zijn van de seksuele voorkeur van hun dochter. Het slechtste idee in een reeks slechte ideeën is dan ook om de eeuwige womanizer Dave Charnley (Neil Pearson) te vragen om zich voor te doen als haar vriendje. George Dent (Jeff Rawle) worstelt nog altijd met de gevolgen van zijn echtscheiding, en zijn collega's kunnen ei zo na vermijden dat hij in zijn ongeluk én in het huwelijksbootje stapt door te trouwen met een Poolse die alleen maar uit is op een verblijfsvergunning. Meteen is deze verhaallijn exemplarisch voor de iets ernstigere toon: alhoewel George bij uitstek de pispaal van het kantoor is, zien zelfs zijn collega's hem niet graag - opnieuw - in zijn ongeluk lopen. Ook dat uitgerekend de hautaine en onsympathieke Sally Smedley (Victoria Weeks) af te rekenen krijgt met een miskraam, is voor een sitcom die balanceert op het randje van de goede smaak, een ongewone plotwending. Een grapje over de impotentie van Henry Davenport (David Swift) of de sadistische neigingen van sterreporter Damien Day (Stephen Thompkinson) gaat er natuurlijk altijd in als zoete koek, Gus Hedges (Robert Duncan) wordt van de weeromstuit hoe langer hoe meer bizar in zijn gedragingen - voor zover dit natuurlijk mogelijk is - en het valt vooral op dat de rol van de anarchistische Joy Merryweather (Susannah Doyle) opgewaardeerd werd in dit vierde seizoen.

 
     De afleveringen werden nog altijd opgenomen één week voor uitzending, wat de scenaristen toeliet om zo veel mogelijk actuele grappen in het scenario te stoppen. Om de kijker toch een beetje mee te laten zijn, begint elke aflevering met een korte recap van welke nieuwsberichten de week voor uitzending - in dit geval 1994 - de revue passeerden. Naast de intussen archaïsch geworden Britse politiek, die dateert van de periode tussen de exit van John Major en de verkiezing van Tony Blair, zitten we intussen midden in de Servisch-Bosnische oorlog. Het gros van het scenario steunt echter niet op deze verhaallijnen met een beperkte houdbaarheidsdatum, maar steunt op de klassieke axioma's van de sitcom, waarbij de diverse extreme kantjes van de protagonisten uitvergroot worden en deze elkaar voortdurend in de haren vliegen... u dacht toch niet dat ze daar een motief voor nodig hadden?

Van Drop The Dead Donkey verschenen zes reeksen. In het Verenigd Koninkrijk zijn die te vinden op zes dvd-sets en in twee handige boxsets met respectievelijk seizoenen 1-3 en seizoenen 4-6. Omdat de seizoenen ook los verschenen zijn, lijkt het me makkelijker om deze reeks seizoen per seizoen te bespreken.


     AFLEVERINGEN

Disk 1:
35. The undiscovered country
De volledige crew van Globelink woont de begrafenis bij van Ted, een journalist die het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld. Dave en Henry beloven ter ere van Ted om de grootste kroegentocht ooit te houden: al bij de koffietafel probeert Henry de weduwe van Ted in zijn bed te praten. Gus heeft daarentegen een schrik gepakt van de aanblik van het graf en hij wordt obsessief over zijn eigen vergankelijkheid. Een sekte heeft hem aangepraat dat hem door voortdurend te blijven sporten het eeuwige leven ten deel zal vallen. Na elf spelletjes squash waarbij hij evenveel tegenstanders heeft ingemaakt, besluiten Henry en Dave echter dat het welletjes geweest is. George heeft een onbelangrijk rolletje te pakken in een opvoering van Romeo & Juliet: hij mag op de bühne welgeteld één zin zeggen. En zelfs dat is nog teveel... Damien moet voor de rechter verschijnen wegens een serie snelheidsovertredingen; de rechter besluit een voorbeeld te stellen, en legt hem een rijverbod van één jaar op. Joy profiteert van de gelegenheid om met Damiens Porsche aan de haal te gaan. Sally is uitgenodigd om een operavoorstelling van La Traviatia bij te wonen waarbij ook Prins Charles aanwezig zal zijn.

36. Quality time

Gus ligt nog altijd in het ziekenhuis na een milde hartaanval. Eén voor één komen de collega's hem bezoeken, en de hartmonitor draait overuren. Helen heeft besloten haar ontslag in te dienen: tijdens het oudercontact heeft ze te horen gekregen dat haar dochter Chloe (Jocelyn Barker) een nogal plastisch opstel heeft geschreven over een afwezig moederfiguur, en Helen wil per se meer tijd aan haar familieleven spenderen. Nogal moeilijk natuurlijk als de rest van de redactie steevast úren werk verzuimt. Dave heeft met Damien en Henry gewed dat hij élke vrouw op de redactie in bed kan praten. Damien is op de weddenschap ingegaan en heeft voorgesteld dat Dave Joy zou versieren. Joy is echter aan het trainen voor een deelname aan Gladiators en loopt minstens een marathon per dag, gevolgd door powerlifting en 300 sit-ups. Dave probeert, zogezegd "ter ondersteuning", mee te trainen en hij gaat er fysiek bijna onderdoor. Omdat hij er zeker van is dat hij de weddenschap gaat winnen verdubbelt hij ook nog eens de inzet!

37. The day of the mum

Gus is ontslagen uit het ziekenhuis en heeft zich voorgenomen het leven kalmer aan te pakken. Het dispuut tussen Henry en Sally, waarbij de eerste klaagt dat hij wel 40 pond onkostenvergoeding krijgt voor eten maar niets voor de kapper, en de tweede waarbij de situatie net omgekeerd is, belandt zo op de tafel van Helen, die meteen de gelegenheid te baat neemt om de schaar te zetten in álle onkostennota's. George is uitgenodigd op het tweede huwelijk van zijn ex Margaret, en hij is op zoek naar een date om hem te vergezellen. Wanneer niemand op het kantoor bereid schijnt te zijn hem uit de nood te helpen, rijpt bij hem een plannetje om zijn ex eens goed te grazen te nemen. Damien krijgt bezoek van zijn moeder, een perfectionistisch ingestelde professor kernfysica (Rosemary Martin), met de vraag om enkele oude filmpjes op een VHS-band te zetten. Uit de filmpjes blijkt duidelijk dat Damien in zijn kindertijd ook al een aandachtsgeile psychopaat was - had u iets anders verwacht misschien?


     


38. Births and deaths

Na een spectaculaire reportage over in beslag genomen drugs en de betrokkenheid van de Britse diensten moet Damien getuigen voor een rechtbank tegen een bende Colombiaanse drugsmokkelaars. Uiteraard hebben die een prijs op zijn hoofd gezet als hij op het proces ook maar één verkeerd woord zegt. Henry krijgt bezoek van een jongen uit Australië die beweert dat hij zijn zoon is, het resultaat van een one night stand met een filmregisseuse tijdens de Viëtnamoorlog. En Sally vertoont alle tekenen van zwangerschap, alhoewel ze hardnekkig in de ontkenningsfase zit.

39. Helen's parents

De ouders van Helen, Alfred (Geoffrey Hutchings) en Bernice (Paula Jacobs), komen hun dochter bezoeken. Blijkbaar weten ze niets van de seksuele geaardheid van hun kind af, en daarom vraagt Helen aan Dave om te doen alsof hij haar vriendje is. Eén en ander betekent wel dat hij hard zal moeten studeren om geloofwaardig over te komen. Intussen laat hij op het werk een loterij lopen over wie de vader van Sally's baby is. George komt intussen werken met zijn pullover met konijntjes op, en dat kan maar één ding betekenen: hij is opnieuw verliefd. En verliefde mensen doen domme dingen...

40. Sally in T.V. Times

Net op het moment waarop een journaliste van een televisiegids (Briony Glassco) een reportage komt maken over Sally's zwangerschap, heeft ze een miskraam. Zeer tegen de gewoonte in kan ze ditmaal op de sympathie van haar collega's rekenen. Joy heeft een klein probleempje met het saldo op haar creditcard, en de fotograaf van de TV-gids (Nick Dunning) belooft haar een substantiële som geld in ruil voor euh... "natuurfoto's". Dankzij de onderzoekskwaliteiten van Damien en Dave komt het Globelink-team te weten dat het George's nieuwe Oostblok-verloofde, Anna (Nina Marc), die zo snel mogelijk met hem wil trouwen, alleen maar te doen is om een verblijfsvergunning. Het team weet zelfs een vorige verloofde van Anna (Albert Welling) voor de dag te toveren, die onwaarschijnlijke gelijkenissen vertoont met George, en op dezelfde manier door Anna om de tuin is geleid.


     


Disk 2:
41. Crime time

Henry's nieuwe talkshow draait uit op een flop. Gus heeft echter al een nieuw ideetje achter de hand: hij wil een misdaadshow waarin het publiek tips kan doorbellen naar de politie. Maar de sensatiezoekerij die hij nastreeft, is zelfs al voor Damien te veel, en dat wil natuurlijk al wat zeggen. Het Globelink-team onderneemt een laatste poging om het nakende huwelijk tussen George en Anna te verhinderen; Dave krijgt hiervoor een gedroomde kans wanneer George hem als getuige voor zijn huwelijk vraagt.

42. No more Mr. Nice Guy

Na het débâcle met zijn afgesprongen verloving, besluit George om een keiharde personeelschef te worden. Hij zwaait rond met boetes, en heeft vooral Dave in het vizier. Ook neemt hij de omstreden beslissing om Sally en niét Henry naar Acapulco te sturen voor de verslaggeving van een politieke top die toevallig in een luxe-resort plaatsvindt. Damien probeert intussen aan te klagen dat een chemisch fabriek een meertje vervuild heeft, maar hij verzwijgt zedig dat hij zelf de dode vissen heeft laten aanrukken. En als hij dan nog alleen bij vissen was gebleven, dan was het nog meegevallen...

43. Henry's autobiography

Henry heeft een autobiografie geschreven, en alvast een voorafbetaling van 100.000 pond gekregen. Zijn collega's, en dan vooral Sally en Gus, zijn nieuwsgierig of er vuige roddels over hen in staan. Henry verkiest echter zijn manuscript te laten lezen aan Amy Potter (Sophie Walker), een jonge stagaire van 20 die naar hem opkijkt. Alhoewel het duidelijk Henry's bedoeling is het meisje in bed te krijgen, leert hij in de plaats daarvan een waardevolle les over zichzelf. Damien test intussen of de nationale gezagscentra wel voldoende beveiligd zijn, en George doet het bijna in zijn broek wanneer hij door een BBC-journalist geïnterviewd wordt.


     


44. The strike

Net wanneer Gus verneemt dat hij door zijn aandelen in Sir Roysten Merchants bedrijf schatrijk is geworden, gaan de cameramannen in staking omdat één van hen wegbezuinigd werd én het heugelijke nieuws meegedeeld kreeg op een kerstkaart. De nieuwslezer gaan uit solidariteit mee in staking. Behalve dan Sally, die zich niet wil mengen met de besognes van het gepeupel, George, die zoals vanouds geen ruggengraat heeft, en Damien, die sowieso al een rat is. Gus laat een ploeg Russen komen om de nieuwsuitzending technisch te ondersteunen - met alle gevolgen vandien. Joy rekent intussen af met één van de politieagenten (Matthew Cottle) die eertijds ervoor gezorgd heeft dat ze van school werd gestuurd, en Dave laat zich in de pub uitdagen tot een partijtje poker met een politieinspecteur (Donald Sumpter).

45. The wedding

Henry wordt gedwongen bij Gus te logeren nadat werklieden zijn waterleiding lek hebben geprikt en zijn flat blank staat. Net dan gaan twee collega's op Globelink News met elkaar trouwen, en als blijkt dat de heren hun stag party en de vrouwen hun vrijgezellenavond in dezelfde pub laten doorgaan, lopen de zaken behoorlijk uit de hand. Joy krijgt de verantwoordelijkheid over de bedeling van de kantoorbenodigdheden, en ze vecht een persoonlijke vendetta uit tegen Damien, die haar enerzijds beledigd heeft, maar anderzijds dringend een doosje nietjes nodig heeft.

46. Damien and the weather girl

Alhoewel het nieuwe weermeisje, Nicky Reed (Sarah Alexander), er zeer keurig en christelijk uitziet, is ze in werklijkheid een libido-hongerige nymfomane die verzot is op seks op publieke plaatsen. Ze is zelfs té heet voor Dave, maar laat Globelink News nu met Damien toch wel een expert in gevaar in huis hebben, zeker? Het duo doet hét op hoe langer hoe meer opmerkelijke plaatsen: in de dierentuin in de kooi van de ijsberen (mét de ijsberen aanwezig), op de startbaan van Heathrow... waar gaat dat eindigen? Henry worstelt intussen met impotentie, net wanneer een televisieploeg van Michael Buerk een aflevering van Living Legends komt draaien, een hommageprogramma met Henry in de hoofdrol. Joy is intussen te weten gekomen dat de vader van Sir Roysten eertijds zijn fortuin heeft gemaakt met wapens te verkopen aan de nazi's.


     


BEELD EN GELUID

Ook dit vierde seizoen van Drop The Dead Donkey bezit een meer dan aanvaardbare beeld- en geluidskwaliteit. Het aantal artefacts is tot een minimum beperkt, en de dialogen zijn uitstekend te volgen. De kleuren zien er misschien niet bijzonder fris uit, maar voor een reeks van meer dan 20 jaar oud mag het een klein wonder heten dat 2Entertain dit kleinood zo goed heeft weten te bewaren. Een redelijk accuraat Engels CC-spoor helpt u bij het volgen van de dialogen, maar als u een beetje geoefend bent in de Engelse taal, is de track eigenlijk overbodig.

EXTRA'S

Al het bonusmateriaal is reeds opgesoupeerd met de release van de eerste drie seizoenen. Toch mogen we 2Entertain dankbaar zijn dat het de volledige reeks heeft uitgebracht.

CONCLUSIE

Humor is iets persoonlijks en niet iedereen vindt hetzelfde grappig. Ik wil echter een lans breken voor dit zooitje ongeregeld dat zich elke dag weer inzet om van het nieuws een deplorabel zooitje sensatiejournalistiek te maken. De acteerprestaties zijn goed, de timing is perfect, maar dry English wit moet uw ding zijn.coverStudio: 2 Entertain Video

Regie: Liddy Oldroyd
Met: Robert Duncan, Ingrid Lacey, Neil Pearson, Jeff Rawle, David Swift, Stephen Tompkinson, Victoria Wicks, Susannah Doyle

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1994

Leeftijd:
15

Speelduur:
295 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5014138302450


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij