:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 1
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-09-30
SERIE
Als de jonge Jenny Lee in Londens East End arriveert, is het meteen duidelijk dat ze is terechtgekomen in een heel andere wereld dan die die ze tot dan toe gekend heeft. Op het eerste gezicht lijkt de welopgevoede, verzorgde, ietwat naïeve en schuchtere Jenny niets gemeen te hebben met de doorsneebewoner van East End. In East End – één van de armste buurten van Londen – is immers vaak geen plaats voor chique kleding, een verzorgd uiterlijk en aandacht voor hygiëne. Maar toch zal Jenny een manier moeten vinden om met deze totaal nieuwe situatie om te gaan. Als nieuwbakken vroedvrouw en laatste aanwinst van Nonnatus House, een klooster in East End, zal ze immers vanaf het eerste moment in de meest intieme privésfeer van de arme families terechtkomen. Gelukkig kan Jenny rekenen op de steun van de zusters Julienne, Bernadette, Evangeline en Monica Joan en de collega’s vroedvrouwen Trixie en Cynthia. Op hun eigen manier zoeken ze een weg door het leven in East End en Jenny zal hun hulp goed kunnen gebruiken.


AFLEVERINGEN
Aflevering 1
Als pas afgestudeerde vroedvrouw kan Jenny Lee aan de slag bij Nonnatus House in East End. In de jaren vijftig wordt deze regio in Londen gekenmerkt door armoede en gebrek aan hygiëne, maar ook door de talrijke kinderen die er geboren worden. De kloosterzusters en de vroedvrouwen van Nonnatus House proberen in deze vaak moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk hulp te bieden. Aangezien Jenny verwacht dat ze aan de slag gaat in een kleine privékliniek, is de verrassing voor haar des te groter wanneer ze merkt dat ze in een klooster terechtgekomen is. Bovendien wordt Jenny aanvankelijk opgevangen door zuster Monica Joan, de enige zuster die niet meer als vroedvrouw actief is. Die is op z’n minst gezegd excentriek, hoewel het er soms eerder op lijkt dat ze gek of dement is. Gelukkig bieden de andere zusters en haar collega-vroedvrouwen haar meer ondersteuning. En die kan Jenny goed gebruiken. Het leven in East End is namelijk allesbehalve gemakkelijk: de meeste gezinnen zijn bijzonder arm, de levensomstandigheden zijn vaak allesbehalve ideaal en het geboortecijfer ligt er erg hoog. Met de babyboom in East End is Jennys hulp dus meer dan welkom. En aangezien iedereen in Nonnatus House zijn handen meer dan vol heeft, wordt Jenny al gauw alleen op pad gestuurd. De eerste vrouw die ze alleen zal begeleiden tijdens haar zwangerschap is Conchita Warren. Conchita is aan haar 25ste zwangerschap toe en heeft daardoor waarschijnlijk meer ervaring dan Jenny. En dat is maar goed ook, want Conchita spreekt geen woord Engels. Ze is door haar man, Len Warren, naar Londen gebracht na de Spaanse burgeroorlog. Len spreekt geen Spaans, maar dat staat de liefde van het koppel niet in de weg. Aanvankelijk lijkt Conchita’s zwangerschap vlot te verlopen, maar dan komt de vrouw ten val. De bevalling begint veel te vroeg en Jenny zal al haar moed en kunnen uit de kast moeten halen om het leven van Conchita en haar kindje te redden.

Aflevering 2
Om komaf te maken met de zware werklast, wordt er een nieuwe kracht aangeworven in Nonnatus House. Camilla Cholomondely-Browne – die liever Chummy genoemd wordt – is op z’n zachts gezegd een imposante dame. De jonge vrouw van goede komaf steekt dan ook, letterlijk, kop en schouders boven iedereen uit. Chummy koestert een grote droom: ze wil graag missionaris worden. Maar haar onzekerheid, die mee veroorzaakt wordt door haar lengte en haar klunzigheid, is een gigantisch struikelblok. Vooral zuster Evangeline heeft daar maar weinig begrip voor. Zeker wanneer blijkt dat Chummy nog voor een ander groot obstakel staat. Ze kan immers niet fietsen, wat een probleem is voor de vroedvrouwen die heel het East End doorkruisen met de fiets. En terwijl Chummy haar problemen probeert te overwinnen, maakt Jenny kennis met het jonge Ierse meisje Mary. Ze is hoogzwanger en helemaal alleen. Al snel wordt het duidelijk dat het meisje heel wat meer problemen heeft dan ze wil toegeven. Jenny is vastberaden haar te helpen.


Aflevering 3
Om haar ervaring uit te breiden, wordt Jenny ingeschakeld als verpleegster. Zo maakt ze kennis met Joe, een optimistische, lieve oud-strijder, die last heeft van zweren op zijn benen. Het is duidelijk dat Joe met volle teugen geniet van Jennys bezoekjes. Hoewel Jenny het ook prima kan vinden met Joe, heeft ze het bijzonder moeilijk met zijn niet al te hygiënische levensomstandigheden. Maar wanneer Joe’s appartementsblok afgebroken moet worden, wil Jenny alles in het werk stellen om hem te helpen. Ondertussen maken de vroedvrouwen van Nonnatus House kennis met Ted en Winnie. De twee zijn nog niet lang getrouwd. Ted is een weduwnaar zonder kinderen en Winnie wilde voornamelijk trouwen met de zachtaardige Ted om haar toekomst als alleenstaande moeder veilig te stellen. Aangezien ze allebei niet meer van de jongsten zijn, konden ze niet denken dat hun gezin zich nog zou uitbreiden. Ted is dolgelukkig en stort zich met volle overgave op de voorbereiding van de komst van zijn kindje. Winnie is duidelijk minder blij. De reden waarom verbaast alle vroedvrouwen.

Aflevering 4
Shirley Redmond is dolgelukkig met de geboorte van haar dochtertje Gillian. Nadat de doodgeboorte van haar eerste kindje is Shirley door een heel zware periode gegaan. Maar Gillian is een perfect gezonde baby en Shirley en haar man en moeder genieten met volle teugen van hun klein wondertje. Maar dan gebeurt het ondenkbare: de kleine Gillian wordt ontvoerd uit haar kinderwagen. Vroedvrouw Cynthia krijgt ondertussen af te rekenen met een ander drama. Zij begeleidt David en Margaret tijdens de zwangerschap. Maar door een zwangerschapsvergiftiging loopt hun verhaal helemaal anders af dan gedacht.

Aflevering 5
Peggy poetst al jaren in Nonnatus House. Vanaf dat bij haar broer Frank – met wie ze samenwoont – kanker wordt vastgesteld, kan ze de hulp van de zusters en de andere verpleegsters goed gebruiken. Op deze manier leert Jenny meer over de bijzondere band die de broer en zus hebben en de diepe impact die hun jeugd in een workhouse gehad heeft. Ondertussen probeert de klusjesman van Nonnatus House, Fred, wat bij te verdienen met het houden van een varken. Maar daardoor staan de vroedvrouwen plots voor een heel andere bevalling.

Aflevering 6
Wanneer zuster Monica Joan ronddwalend in de dokken gevonden wordt, is het duidelijk dat het met haar de verkeerde kant uitgaat. De oude zuster houdt een longontsteking over aan haar avontuur, maar ze is er nog niet helemaal van bekomen of er staan haar andere problemen te wachten: Monica Joan wordt immers beschuldigd van diefstal. En ook Chummy staat onder hoogspanning. Nadat ze haar moeder geschreven heeft over haar relatie, is die vastbesloten om kennis te maken met Chummys grote liefde. Jammer genoeg is de schoonmoeder in spe allesbehalve gewonnen voor PC Nokes. Zij vindt het ongehoord dat haar dochter beneden haar stand zou trouwen. Daarom heeft ze nog liever dat Chummy alleen blijft en haar droom van missionaris waarmaakt. Door de harde commentaren van haar moeder, slaat de onzekerheid bij Chummy opnieuw genadeloos toe.

Call the Midwife is gebaseerd op de memoires van Jennifer Worth, die in de jaren vijftig werkzaam was als vroedvrouw in het Londense East End. Met deze serie bewijst de BBC opnieuw dat ze steengoed is in historische drama’s, want de hele serie ademt de sfeer van de jaren vijftig. Bovendien zijn de afleveringen perfect in balans. Het is immers lang niet allemaal kommer en kwel. In elke aflevering zijn er wel een aantal elementen die het geheel wat luchtiger maken. Er zitten zelfs grappige fragmenten in de serie. Bovendien is er een mooi evenwicht tussen de aparte verhaallijnen over de verschillende patiënten en de rode draad die door de serie loopt, want gaandeweg komen we ook meer te weten over de achtergrond van de vroedvrouwen. Dat alles zorgt ervoor dat Call the Midwife geen seconde verveelt.


BEELD EN GELUID

Het beeld van deze serie ziet er heel mooi uit: er zitten geen fouten in het beeld en bovendien draagt het kleurenpalet bij tot de mooie jaren vijftig-sfeer van de serie. Zoals we van de BBC gewoon zijn is er oog voor elk detail en dat zie je. Ook met het geluid is alles in orde. De dialogen zijn duidelijk en klinken mooi helder en vol.

EXTRA'S
Jammer genoeg bevat deze dvd geen extra's.

CONCLUSIE
Deze dvd bevat de Britse versie van Call The Midwife zonder Nederlandse ondertiteling. Maar gelukkig is deze steengoede serie ondertussen ook op de Beneluxmarkt uitgebracht mét ondertitels. Wij kijken alvast uit naar het tweede seizoen!


cover
Studio: 2 Entertain Video

Regie: Philippa Lowthorpe, Jamie Payne
Met: Jessica Raine, Miranda Hart, Jenny Agutter, Pam Ferris

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
355 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561035777


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij