:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - HEAVEN AND HELL
SIMPSONS, THE - HEAVEN AND HELL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-29
INLEIDING
Beminde parochianen en parochiekiekens,

De heer zij geprezen, want de laatste van onze vijf nieuwe Simpsons Classics, Heaven And Hell, bevat vier afleveringen waarin U kan testen of U een goede gelovige bent. Zo komt U onder meer te weten dat de duivel niemand minder is dan Ned Flanders (altijd diegene die je het minst verwacht), hoeveel uw ziel waard is op de vrije markt, en dat er 700 miljoen Hindoes op de wereld zijn, die misschien allemaal wel een beeldje van Ganeesha, de olifantengod, in de werknemers-lobby hebben staan. Geen apenootjes voeren a.u.b. En als uw geloof ervan begint te wankelen, dan is er nog altijd de listening lady, Marge Simpson, die op elke vraag het geschikte antwoord kan vinden.

The Simpsons Classics vormen een reeks van compilaties van telkens vier of vijf afleveringen die telkens rond één centraal thema draaien, en die eerder reeds op VHS verschenen. En ditmaal is het centrale thema dus het geloof in al zijn vormen, "of U nu christelijk, joods, of... varia" bent! Sommige afleveringen hebben daardoor wel een beetje een moralistisch trekje - het einde van Bart Sells His Soul is zelfs gewoon melig - maar elke keer leggen de scenaristen op zeer creatieve wijze weer de scherpe kantjes van de samenleving bloot. Zeer goed gevonden is bijvoorbeeld in de aflevering In Marge We Trust de scène waarin eerwaarde Lovejoy zijn bezieling voor zijn job aan het verliezen is, en zijn nood gaat klagen bij een stel glasramen van heiligen die allemaal op verschrikkelijk sadistische wijze om het leven zijn gekomen; in Lovejoys illusie worden de heiligen plots levend, en gaan met hem de discussie aan of hij wel de goede herder is die hij pretendeert te zijn. Ook nu weer een fijne selectie aan afleveringen, helaas al een beetje ouder. Bovendien zal Homer The Heretic in augustus ook op de vierde seizoensbox staan.


AFLEVERINGEN

Homer The Heretic (seizoen 4, aflevering 62)

Homer: God himself told me I should seek a new path.
Rev. Lovejoy: Oh, really...
Homer: Yeah. He appeared before me in a dream, and I knew that was special because I usually dream about naked... Marge.


Homer droomt dat god hem toestaat om niet langer naar de kerk te gaan, nadat hij op een zondagmorgen liever in zijn lekker warm bed blijft liggen. Ned Flanders probeert hem tevergeefs te bekeren, en Reverend Lovejoy probeert hem te verketteren. Ook Marge doet verwoede pogingen om haar man op zondag weer de kerk in te krijgen. Wanneer er brand uitbreekt bij de Simpsons, slaan alle wereldreligies de handen in elkaar om de brand te blussen.

Treehouse Of Horror IV (seizoen 5, aflevering 86)

Kent Brockman: Another local peasant has been found dead - drained of his blood with two teeth marks on his throat. This black cape was found on the scene. Police are baffled.
Chief Wiggum: We think we're dealing with a supernatural being, most likely a mummy. As a precaution, I've ordered the Egyptian wing of the Springfield museum destroyed.


Bart geeft een rondleiding bij enkele schilderijen, waar enkele vreemde verhalen aan zijn verbonden:
* The Devil And Homer Simpson: Homer verkoopt zijn ziel aan de duivel, Ned Flanders, voor een donut. Wanneer de duivel voor zijn ziel komt, verzet Marge zich hevig.
* Terror At 5 1/2 Feet: Bart is blijkbaar de enige die ziet hoe een monstertje geleidelijk de rijdende schoolbus vernielt, hetgeen voor iedereen de dood zou kunnen betekenen.
* Bart Simpson's Dracula: De Simpsons zijn uitgenodigd op het kasteel van Mr. Burns, die een vampier blijkt te zijn. Hij bijt Bart, die ook een vampier wordt.

Bart Sells His Soul (seizoen 7, aflevering 132)

Milhouse: Well I don't want hungry birds pecking my soul forever.
Bart: Soul? Come on, Milhouse, there is no such thing as a soul. It's just something they made up to scare kids, like the bogeyman, or Michael Jackson.


Bart haalt weer een apestreek uit in de kerk: hij vervangt de hymnes door rock-muziek. Milhouse verraadt hem echter, omdat Reverend Lovejoy heeft gezegd dat anders zijn ziel in de hel zal branden. Bart gelooft niet in een ziel, en verkoopt de zijne aan Milhouse voor vijf dollar. Maar dan gebeuren er allerlei vreemde zaken, die Bart wijt aan het feit dat hij geen ziel meer heeft. Hij wil zijn ziel terugkopen van Milhouse, maar die heeft die al doorverkocht. Intussen probeert Moe zijn slonzig cafe om te vormen tot een familie-restaurant.

In Marge We Trust (seizoen 8, aflevering 175)

Homer: This is the best part of the week.
Lisa: It's the longest possible time before more church!
Marge: Church shouldn't be a chore; it should help you in your daily life.
Homer: It should but it doesn't. Now, who's going with Daddy to the dump?


Nog maar eens een vervelende zondagmorgen in de kerk. Het publiek van Reverend Lovejoy valt in slaap. Marge is bekommerd om het gebrek aan contact tussen de eerwaarde en zijn kudde, en begint een dienst voor geestelijke consultatie. Die draait zo goed dat op de duur Lovejoy zich overbodig begint te voelen. Tot op een morgen Maude Flanders in alle staten bij Reverend Lovejoy komt, omdat haar Ned niet is thuis gekomen. Intussen geraakt Homer geobsedeerd door een Japanse doos met een reinigingsmiddel die hij op de vuilnisbelt heeft gevonden. Het embleem, Mr. Sparkle, is een exacte replica van zijn eigen kop.


BEELD EN GELUID
De selectie aan afleveringen op deze disc is van twaalf tot zeven jaar oud, maar de kwaliteit van beeld en geluid is alleszins niet om over te klagen. De oudere afleveringen vertonen wat meer ruis, maar er zitten niet veel compressie-artefacts in het beeld. Doorgaans is het beperkte kleurenpalet bij The Simpsons vrij goed, en ook dit is op deze disc dik in orde. Waar de schakeringen bijvoorbeeld erg goed tot zijn recht komen, is in de "paintings"-tentoonstelling die als rode draad door Treehouse Of Horror IV loopt. Aangezien er ditmaal geen afleveringen uit seizoen 1 zijn opgenomen, krijgen we ook niet zo van die holle geluidstracks, maar viermaal een redelijk doenbare Dolby Surround 2.0-track, die een mooi geluidsbeeld heeft. De ondertiteling is redelijk accuraat, maar tot onze ergernis moeten we alweer vaststellen dat de vertalers het niet de moeite vonden om het schitterende In The Garden Of Eden uit In Marge We Trust te vertalen.


EXTRA'S
Alweer dezelfde twee promotionele trailers: een algemene over de releases van The Simpsons, en één specifiek die U moet aanzetten om seizoen 3 te kopen - wat we natuurlijk van harte kunnen aanbevelen! Ditmaal geen kleine featurette echter, maar wel een play all-knop. Een half punt, we zijn mild!

CONCLUSIE
Dezelfde conclusie als bij de vorige vier Simpsons Classics: deze compilaties zijn goed, maar de seizoensboxsets zijn beter.

EN DAN NOG DIT...
Wordt U nog wijs uit de volgorde waarin U de Simpsons Classics van deze en vorige reeks moet beschouwen? Hou U dan maar vast, want er zijn nog enkele titels niet (her-)uitgebracht op dvd! Op chronologische volgorde steken gaat ook niet, vermits de selectie aan afleveringen kriskras afleveringen uit de verschillende seizoenen combineert. Wil U echter al uw Simpsons-dvd's op volgorde van de oorspronkelijke release steken, dan is dit de aangewezen volgorde. De titels met een sterretje zijn (nog) niet op dvd verschenen:


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
92-97

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016188


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij