:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONTACT
CONTACT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-05-15

FILM
Dr. Ellie Arroway (Jodie Foster) heeft als jong meisje vroeg haar vader verloren, en leeft alleen nog maar voor haar wetenschap, de zoektocht naar buitenaardse intelligentie. Alleen schijnt niemand haar onderzoek - dat handenvol geld kost - au serieux te willen nemen. Ze moet constant op de barricaden staan om te voorkomen dat haar projecten naar de prullenmand verwezen worden. In plaats van een alien loopt ze Palmer Joss (Matthew McConaughey) tegen het lijf, een religieus adviseur van de president, wiens leven geen raakvlakken schijnt te hebben met dat van Ellie, en de romance die ze beleven is dan ook van extreem korte duur. Ellie heeft geen tijd om zich emotioneel te binden aan iemand, zeker wanneer één van haar projecten weer eens bedreigd wordt. Wanneer ze op gegeven ogenblik echter een signaal van niet-aardse oorsprong ontvangt, heeft ze plots wél de aandacht van de ganse wereld. Het signaal, afkomstig van het sterrenbeeld Vega, blijkt een weerkaatsing te zijn van één van de eerste televisieuitzendingen, namelijk de Olympische Spelen van Berlijn in 1936, en wanneer er op de monitoren plots een beeld verschijnt van het lelijke mannetje met zijn kleine snorretje, schrikken de onderzoekers zich een ongeluk. Gelukkig zit er op een andere frequentie in het spectrum nog supplementaire informatie: een schema van een machine die interdimensioneel reizen mogelijk zou moeten maken. Het prijskaartje dat aan het bouwen van de machine hangt, een taak die de NASA op zich neemt, dwingt de verschillende landen tot samenwerking. Eén van de belangrijkste geldschieters is de excentrieke miljardair S.R. Hadden (John Hurt), die in het bijzonder de mecenas wil zijn voor Ellie. Naast de bouw is er ook de ethische kwestie die zich stelt wanneer zou blijken dat de mens niet de enige schepping in het universum is, en in die omkadering kruist Ellies pad weer dat van Palmer Joss. Ellie is één van de tien geselecteerde proefpersonen én grote kanshebber om als eerste in de ruimtecapsule te reizen. Bij de proef voor het selectiecomité, waar Palmer ook zitting in heeft, laat die haar opzettelijk struikelen: ze moet openlijk toegeven dat ze atheïste is, terwijl het comité vindt dat de vertegenwoordiger van de mensheid gelovig moet zijn. Wellicht spelen de persoonlijke gevoelens van Palmer voor haar mee een rol, want door zijn lastige vraag wordt haar collega David Drumlin (Tom Skerritt) en niet zij geselecteerd voor de gevaarlijke reis. Als troostprijs mag Ellie zitting nemen in de controlekamer. De bouw van het toestel trekt echter allerlei rare vogels van diverse pluimage aan, van neo-nazi's die geloven in de terugkeer van Hitler, over UFO-watchers tot fanatieke religieuze wacko's, en één van die laatste saboteert het toestel onherroepelijk. Maar wanneer de hele missie een verloren zaak lijkt, heeft niemand minder dan Hadden nog een troef achter de hand.

Are we alone in the universe?
Een vaak weerkerend thema in science-fictionfilms, met meestal hetzelfde antwoord: als er al buitenaards leven is, is het er meestal op uit om de mensheid op wrede wijze uit te roeien of ons bij ontstentenis daarvan toch op zijn minst te onderwerpen. Een totaal andere aanpak vind je in deze film van Robert Zemeckis, gebaseerd op het boek van Pulitzer-prijswinnaar Carl Sagan. De Veganen blijken daartegen redelijk esotherische wezens met een nogal altruïstische instelling. Er wordt misschien een meer wetenschappelijk sausje over het geheel gegoten, maar het is en blijft pure fantasie. Tegen het einde aan is de verhaallijn misschien wat aan de melige kant, maar de mix van actie, romantiek, mooie speciale effecten, een sublieme John Hurt en enkele goede vondsten (zoals de onvrijwillige cameo van Bill Clinton) maken Contact tot een science-fictionfilm boven de middelmaat met een filosofisch randje. Jodie Foster is misschien een actrice die bij het publiek verdeelde reacties oproept, maar de rol van Ellie Arroway is haar alleszins op het lijf geschreven. Matthew McConaughey daarentegen portretteert hier een redelijk onsympathieke houten plank met weinig charisma, en zijn rol is hier gelukkig redelijk beperkt gebleven.

BEELD EN GELUID
Het anamorfe beeld doet de film goed tot zijn recht komen, vooral in de scènes met veel speciale effecten, zoals de vernietiging van de capsule, de droomachtige panoramische landschappen met daarin de surrealistische rijen radiotelescopen, en natuurlijk de adembenemende constellaties. Dé feature die deze release in positieve zin doet opvallen is de smetteloze Dolby Digital 5.1-klankband, waarbij het LFE-kanaal erg intensief gebruikt wordt voor o.a. de overvliegende helikopters en de voorbijrazende oceaanstormer, en de scènes bij de capsule, en die anderzijds erg subtiel de muziek van Alan Silvestri tot zijn recht laat komen, zonder dat deze de dialoog extra belast. Kortom: een smetteloze mix die een erg ruimtelijke indruk nalaat.

EXTRA'S
De menu's zijn erg statisch. Naast enkele pagina's met informatie over de hoofdacteurs en de makers bevat deze DVD een drietal summiere pagina's met productie-informatie. Er is een kort filmpje van ongeveer een kleine 7 minuten over de realisatie van de speciale effecten, ondertiteld in o.a. het Engels maar niet in het Nederlands. In het zelfde ondertitelingsregime vinden we overigens ook twee trailers terug. Daarnaast bevat de disc maar liefst vier alternatieve geluidssporen, waarvan drie commentaartracks en een geïsoleerde muziektrack. De commentaartracks, die alledrie ondertiteld zijn in vier talen (Engels, Frans, Spaans en Italiaans), worden respectievelijk ingevuld door hoofdactrice Jodie Foster, door regisseur Robert Zemeckis met producent Steve Starkey, en door de special effects-supervisors Ken Ralston met Stephen Rosenbaum. Misschien was het toch een beetje interessanter geweest om al deze personen samen te brengen en samen één commentaartrack te laten inspreken, want nu zjin er hier en daar pijnlijk lange pauzes. Voor een oudere release best een aardige schare aan extra's, maar vergeleken bij sommige actuele releases een beetje ondermaats. Vooral de sectie 'making of' had wat uitgebreider mogen zijn.

CONCLUSIE
Deze film stamt nog uit de eerste bundel releases van de grote filmstudio's in regio 2, maar is mooi afgewerkt, heeft een redelijk verhaal en er wordt meer dan behoorlijk in geacteerd. En wegens de ouderdom van de DVD kan je deze via diverse kanalen wel voor een redelijke prijs op de kop tikken.
cover
Studio: Warner

Regie: Robert Zemeckis
Met: Jodie Foster, Matthew McConaughey, James Woods, John Hurt, Tom Skerritt, Angela Bassett

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931150415


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch
Extra's:
• Cast- en crewinformatie
• Productie-informatie
• 2 trailers
• Documentaire over de special effects
• 3 commentaartracks
• Geïsoleerde geluidsscore

Andere recente releases van deze maatschappij