:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE ORIGINAL SERIES - SEIZOEN 1
STAR TREK THE ORIGINAL SERIES - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-08-30
SERIE

Space, the final frontier.
These are the voyages of the Starship Enterprise.
Her five year mission: to explore strange new worlds.
To seek out new life and new civilizations.
To boldly go where no man has gone before.
Je moet al wel van een planeet heel ver weg, heel lang geleden komen om deze woorden niet te herkennen. Hiermee begon het namelijk allemaal, datgene wat we vandaag de dag kennen als de Star Trek franchise begon allemaal met 5 simpele zinnetjes. Ze spraken echter tot ieders verbeelding, groot en klein, en maakten van Gene Roddenberry’s creatie een ware cultus.

Belangrijk is dat je de context begrijpt waarin deze serie gemaakt werd. Het jaar was namelijk 1966, midden in de koude oorlog en ten tijden van Martin Luther King. Alles wat niet blank en Amerikaans was, was in die tijd dus ongewenst door het gros van de mensen. Roddenberrey was het hier echter niet mee eens en veel daarvan zien we terug in de televisieserie die hij op poten zette. Ook mogen we niet vergeten dat het pas in 1969 was dat de maanlanding plaatsvond, dus 3 jaar nadat de serie het levenslicht zag. Kort voordien was de eerste persoon (Yuri Gagarin) trouwens nog maar in de ruimte geweest en levend teruggekeerd.

Star Trek vertelt het verhaal van de USS Enterprise, een sterrenschip van de United Federation of Planets. Dat alles speelt zich af in de verre toekomst, een min of meer utopische toekomst. Alle problemen waarmee de namelijk op dit moment mee kamt zijn van de baan: de milieuvervuiling is van de baan, oorlog en armoede bestaan niet meer en alle volkeren werken nu samen aan het verkennen van de ruimte. Dit in samenwerking met de andere planeten van de Federation.

De bemanning van de Enterprise is bijgevolg een multiculturele bedoening. Mr. Spock (Leonard Nimoy) is een Vulcan en komt van de planeet met dezelfde naam. De Vulcans hebben eeuwen geleden geleerd om hun emoties volledig onder controle te houden en zijn zo op het punt gekomen waarop ze voor de buitenwereld geen emoties meer lijken te hebben. Lt. Uhura (Nichelle Nichols), een dame van Afro-Amerikaanse oorsprong is communicatie officier, verder hebben we nog Lt. Hikaru Sulu (George Takei) en Ensign Pavel Andreievich Chekov (Walter Koenig). Deze staan allemaal onder het commando van Captain James Tiberius Kirk (William Shatner). Vandaag de dag is hier voor de meesten onder ons (hopen wij) niks merkwaardigs aan. Maar ten tijde van uitzenden was dat iets helemaal anders, het was gewaagd, nooit voordien gedaan. Niemand had tot dan toe het idee gehad om iemand van een toen als minderwaardig beschouwde bevolkingsgroep een voorname rol in een televisieserie te laten spelen.Dat had voor Roddenberry zelf natuurlijk ook gevolgen, zijn serie verkocht krijgen aan een televisiezender was dan ook geen sinecure, iedereen vond het te gewaagd en te riskant om dergelijke dingen uit te gaan zenden. Uiteindelijk had hij het toch zover gekregen dat NBC de serie zou gaan uitzenden. Ieder jaar moest de serie vechten om op de buis te blijven, uiteindelijk werden er 3 seizoenen gepubliceerd dankzij het constante aandringen van de fans.

Wanneer we terugkijken op de serie is het eigenlijk echt een mirakel dat met zo weinig middelen een dergelijke solide serie in elkaar gezet kon worden. Dit dan in een tijdperk waarin sciencefiction totaal onbekend was en het op televisie niets anders dan westerns regende. Roddenberry zette als het ware het genre op de kaart, met alle gevolgen vandien.

Na de originele serie van 3 seizoenen bleef het een hele tijd stil rond Star Trek, midden jaren 70 kregen we de Star Trek: The Animated Series gepresenteerd, maar deze was geen lang leven beschoren. De grote opflakkering kwam er pas in 1987 toen de 2e echte Star Trek televisieserie van start ging, genaamd Star Trek: The Next Generation. De fans waren Roddenberry niet vergeten en al snel werd ook deze serie een immens succes. De Star Trek ster leek niet te stoppen met schijnen en er volgende nog 2 series, respectievelijk Deep Space Nine en Voyager. Ondertussen werden er ook een aantal films geproduceerd, waarvan 6 met de cast van de originele serie, 1 crossover en voorlopig 3 met de cast van The Next Generation. Jongste telg in het Star Trek Universum is de serie Enterprise. De serie predateert elk van de voorgaande series en is bijgevolg eerder een soort van prequel op de bestaande series en films.Een ding is zeker: Star Trek is een gegeven in de wereld van de science-fiction, dat was het in 1966 en dat is het nu nog steeds. We mogen echter in geen geval vergeten dat het allemaal begon met de visie van 1 man in 1966. Dat alleen al maakt de serie een absolute must voor iedere fan van het genre en in het bijzonder de Trekkies. Want zelfs al komt de serie vandaag de dag een beetje gedateerd over, de thema’s die aangesneden worden zijn nog steeds actueel en de avonturen die de bemanning van de Enterprise beleeft zijn na 40 jaar niks in entertainmentwaarde verloren.

AFLEVERINGEN
The Man Trap
Dr. McCoy ontmoet een voormalige vriendin wanneer de Enterprise bevoorradingen bengt naar een afgelegen archeologische site. McCoy vindt haar nog steeds aantrekkelijk en komt erachter dat het huidige uiterlijk van de vrouw een duister en dodelijk geheim verbergt.

Charlie X
De 17 jaar oude Charlie Evans, die sinds zijn geboorte is opgevoerd door uit energie bestaande wezens, wordt opgehaald en naar de Enterprise overgebracht. Aan boord van het schip blijkt dat de tiener niet in staat is om op volwassen wijze met zijn enorme psionische krachten om te gaan.

Where No Man Has Gone Before
Wanneer de Enterpise aan de rand van de melkweg op een krachtveld stuit, worden de psionische vermogens van één van de bemanningsleden tot goddelijke proporties uitvergroot. Hierdoor wordt hij een krachtig en moordzuchtig wezen.

The Naked Time
Een buitenaards virus neemt de remmingen van de bemanning van de Enterprise weg en veroorzaakt een chaos omdat alle bemanningslden door verborgen emoties overmand worden. Ondertussen wordt de Enterprise onverbiddelijk aangetrokken door de zwaartekracht va een nabijgelegen planeet die op instorten staat.

The Enemy Within
Captain Kirk wordt door een storing in de transporter in 2 wezens met compleet tegenovergestelde persoonlijkheden gesplitst. De 2e Captain Kirk bewijst dat geen van beide zonder de ander kan overleven.

Mudd’s Women
Tijdens de redding an de bemanning van een schip in een asteroïdengordel, biedt de Enterprise onderdak aan de sluwe Harry Mudd, een meesteroplichter, en zijn vracht: drie mooie vrouwen die op zoek zijn naar huwelijkskandidaten.What Are Little Girls Made Of?
De Enterprise helpt Nurse Chapel haar verloofde op te zoeken. In plaats daarvan vinden ze een vervreemde Dr. Korby terug die aan een plan werkt om androïde kopieën te maken van allerhanden belangrijke personen, te beginnen met James T. Kirk.

Miri
Op een planeet die wordt bevolkt door kinderen van wie het verouderingsproces kunstmatig is vertraagd, komen de leden van Kirks away team in aanraking met een dodelijk virus. Het vrus valt namelijk enkel volwassenen aan. Ondanks het virus wil Kirk de kinderen toch kost wat kost helpen.

Dagger of the Mind
Waneer een woest emaniak uit de strafkolonie Tantalus ontsnapt, blijkt dat hij iemand van het psychiatrisch personeel is. Kirk onderzoekt de instelling en ontdekt een angstaanjagende methode voor mentale heerschappij.

The Corbomite Maneuver
Onder bedreiging van de sinistere kapitei van een onbekend ruimteschip, beweert Kirk dat de Enterprise een enorme hoeveelheid springstof aan boord heeft, krachtig genoeg om beide schepen tot ontploffing te brengen. Dez tactische zet lokt echter een compleet onverwachte reactie uit.

The Menagerie (Parts I & II)
Kirk, Spock en McCoy, die ogenschijnlijk naar Starbase 11 zijn gesommeerd, bezoeken de voormalige commandant van de Enterprise, de verlamde en vreselijk misvormde Christopher Pike. Tegen zijn gewoonte in neemt Spock de Enterprise in beslag en geeft zich vervolgens over aan de krijgsraad.The Conscience of the King
Kirk wordt benaderd door één van de twee getuigen van de misdaden van massamoordenaar ‘Kodos the Executioner’ en raakt ervan overtuigd dat de cimineel zichzelf wellicht uitgeeft voor een acteur in een rondreizende theatergroep.

Balance of Terror
Ondanks de eerdere Romulaanse oorlog, zijn de Romulanen nog nooit in persoon waargenomen. De Enterprise doet tijdens de achtervolging van een Romulaans schip een ontdekking waardoor er twijfels ontstaan over een bemanningslid.

Shore Leave
Wanneer McCoy het witte konijn uit Alice in Wonderland ziet, realiseert de bemanning zich dat de planeet die ze bezoeken de gevaarlijke kracht bezit om ieder gedachte werkelijkheid te laten worden.

The Galileo Seven
De zevenkoppige bemanning van Shuttle Galileo maakt een noodlanding op een planeet die wordt bevolkt door vijandige reuzen. De bemanning is niet in staat met de Enterprise te Communiceren en kan ook al niet ontsnappen uit de dampkring van de planeet.

The Squire of Gothos
Kirk en zijn bemanning worden geconfronteerd met een niet in kaart gebrachte paneet in een leeg gedeelte van het heelal. Ze worden ontvangen door Trelane, een speels wezen dat niet over de zelfbeheersing beschikt om gedisciplineerd met zijn grote krachten om te gaan.

Arena
Zowel de Enterprise als een onbekend schip worden bezet door vreemde wezens en beide Captains worden gedwongen om voor hun eigen leven en dat van hun bemaiing te vechten in de Arena.

Tomorrow is Yesterday
Kirk wordt teruggezet in de tijd, naar de Aarde van de 20ste eeuw. Hij redt de piloot van een vernietigd gevechtstoestel en vraagt zich af hoe hij de man kan terugbrengen zonder de toekomst van de hele planeet te veranderen.

Court-Martial
Kirk arriveert op Starbase 11 en wordt voor de krijgsraad gebracht vanwege nalatigheid die de dood van een collega tot gevolg had. Kirk wordt beschuldigd door de familie van het slachtoffer en aangeklaagd door een voormalige geliefde ... zijn carrière lijkt ten dode opgeschreven.The Return of the Archons
Wanneer een away team op Beta III vreemd gedrag vertoont, ontdekken Kirk en zijn bemanning een samenleving waarin individuen onwrikbaar en respectabel lijken, tot het aanbreken van het 'Red Hour' ...

Space Seed
De Enterprise komt in contact met het 'sleeper ship' SS Botany Bay uit de twintigste eeuw en ontdekt dat het schip genetisch geselecteerde supermensen in stasis vervoert. Een van de sleepers is Khan, voormalig dictator van een kwart van de aarde.

A Taste of Armageddon
De planeet Eminiar VIII voert al jarenalng een zuiveringsoorlog tegen de planeet Vendikar. Computers bepalen welke burgers zich voor desintegratie moeten melden. Helaas is de bemalling van de Enterprise geslecteerd om te sterven.

This Side of Paradise
Het feit dat kolonisten die jarenlang aan dodelijke straling zijn blootgesteld nog in leven zijn, heeft levensbehoudende sporen aan het licht gebracht. Kirk's bemanning komt er helaas achter dat die sporen ook een meer sinister effect hebben.

The Devil in the Dark
Tijdens onderzoek van een onbekende dreiging die mijnwerkers doodt en machines beschadigd op Janus VI, ontdekken Kirk en Spock een steenachtig wezen waarmee de Vulcan een verhelderende mindmeld uitvoert.

Errand of Mercy
Wanneer Kirk en Spock tussenbeide komen om bescherming te bieden aan de bevolking van een planeet die tussen de twee vuren ligt, nl. het Klingon Empire en de Federation, zijn ze vereast door de reactie van de lusteloze Organians.The Alternative Factor
Het heelal lijkt op zijn kop te staan. De Enterprise gaat op zoek naar Lazarus, een man die steeds lijkt te switchen tussen twee sterk verschillende versies van eenzelfde persoonlijkheid.

The City on the Edge of Forever
McCoy neemt per ongeluk een te grote dosis medicijnen en wordt uit zijn evenwicht gebracht. Hij waagt zich in een time portal en veroorzaakt een ernstige verstoring in de tijdslijn van de Aarde. Om het probleem op te lossen, gaan Kirk en Spock via de portal terug naar de Aarde van de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Operation: Annihilate !
McCoy experimenteert met manieren om de bevolking van de plaeet Deneva te beschermen tegen een onverklaarbare epidemie van massakrankzinnigheid. Bij deze pogingen wordt Spock onnodig blind ...

BEELD EN GELUID
Star Trek is ondertussen al bijna 40 jaar oud. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de kwaliteit van de beeldtransfer. Bijgevolg kan je bij dergelijke oude series dus een onderscheid maken tussen het technische aspect van de transfer en het nostalgisch aspect. Alhoewel je het nostalgisch aspect gewoon een makkelijk excuus voor "minder werk" zou kunnen noemen. Dat 2e is bij deze dvd set spijtig genoeg ook het geval.

Kleuren zijn erg helder en levendig, op dit vlak lijkt het alsof het om een opname van gisteren gaat. Datzelfde geld ook voor het zwartniveau en schaduwdetail, beide zijn van een erg goed niveau. Scherpte van het beeld is over het algemeen erg goed te noemen, de enkele momenten waar het beeld een beetje soft wordt is wanneer er in of uitgezoomd wordt op een bepaald personage of object in beeld. Dit is gelukkig niet altijd zo, want dit stoort wel een beetje.We kunnen ook duidelijk merken dat er werk van gemaakt werdt om filmgrain tot een absoluut minimum te beperken, daar kunnen we natuurlijk enkel tevreden zijn, want we kunnen ons inbeelden dat er op de originelen serieus wat grain aanwezig geweest zal zijn. Er is nog steeds grain aanwezig, maar dit wordt gelukkig wel beperkt tot een minimum. Verdere artefacting is ons niet direct opgevallen, behalve in een aantal scenes de toepassing van een lichte hoeveelheid edge enhancement, die is ons zelf ook maar opgevallen nadat we er echt naar gingen zoeken, dus reden tot klagen is er zeker niet.

Spijtig genoeg heeft de transfer één groot nadeel: beschadigingen. Het werd blijkbaar niet nodig geacht om ook maar enige vorm van remastering te doen om toch de meest grove beschadingen uit het beeld te verwijderen. Een erg spijtige zaak, want af en toe een spettertje in het beeld is nog wel te excuseren, maar bij deze transfer moet je ze toch wel tot de regelmaat benoemen. Erger nog zijn de soms verticale lijnen die door het hele beeld trekken, ook zijn de splice marks soms zichtbaar, dat vertaalt zich in donkere verkleuringen aan de randen van het beeld. Bij dergelijke transfers speelt de studio natuurlijk de troef van de nostalgie, gedeeltelijk kunnen we dit begrijpen en vandaar dat we de aanwezige spetters en stofjes in het beeld nog niet zo zwaar bekritiseren, maar dingen als verkleuringen aan de randen of lijnen die over je beeld dansen zijn natuurlijk compleet ongewenst en daar had wat aan gedaan kunnen worden.Kort samengevat is dit dus zeker geen slechte transfer gezien de leeftijd en waarschijnlijk de staat van het bronmateriaal, het is enkel erg spijtig dat er geen tijd genomen werd om de afleveringen meteen ook een degelijke digitale remaster te laten ondergaan, sommige scenes hadden hier zeker voordeel kunnen uit halen. Een gemiste kans bij Paramount.

Met de audiotrack is het gelukkig heel wat beter gesteld, deze was zelfs verassend goed te noemen. Star Trek werd oorspronkelijk namelijk openomen in mono, voor deze dvd release werd er echter een complete remix naar een Dolby Digital track gerealiseerd. Het resultaat is goed tot erg goed te noemen, er is overduidelijk (in de goede zin) restauratiewerk verricht aan de originele mono geluidstrack vooraleer men tot remixen overging.

Resultaat is een track waarin zowel surround als LFE kanaal voldoende worden aangesproken, hetzij subtiel, hetzij bij tijden erg actief. Tijdens de openingsscene hoor je de Enterprise dus ook echt van achter je komen en naar voren toe wegrazen. Vooral de soms actieve subwoofer wist ons te verbazen, aangezien dit bij de meeste remixes van mono naar 5.1 zeer zeker niet het geval is. Dialogen zijn kraakhelder en steeds erg goed te verstaan. Natuurlijk is de track niet zo dynamisch als bv. die van Star Trek Voyager, maar dat kan je ook niet verwachten met als originele bron een simpele monotrack. We kunnen echter makkelijk stellen dat men hier met het beschikbare bronmateriaal een erg mooi track heeft geproduceerd.

EXTRA’S
Preview Trailers
De originele previews die als teasers dienden voor de aflevering in kwestie.

3 Text Commentaries
In dezelfde stijl als bij Star Trek Voyager - Seizoen 2 krijgen we ook hier een triviatrack te zien bij 3 afleveringen. Het betreft hier de afleveringen Where No Man Has Gone Before, The Menagerie, Parts 1 & 2, The Conscience of the King waarbij op bepaalde momenten doormiddel van een ondertitelspoor dus informatie zal worden meegegeven. Net als alle andere tekstcommentaren om Star Trek DVD schijven werden ook deze verzorgd door Michael en Denise Okuda.

The Birth of a Timeless Legacy
Een documentaire van een kleine 25 minuten waarinde oorsprong van de show uit de doeken wordt gedaan aan de hand van interviews met de leden van de cast, hier in het bijzonder Leonard Nimoy (Mr. Spock). Ook is er archiefmateriaal van Gene Roddenberry aanwezig in de documentaire.

Life Beyond Trek: William Shatner
We vragen ons af wat dit met Star Trek te maken heeft, want de titel zelf zegt het al, het gaat over Shatner’s leven na Star Trek. Tja, men moest het schijfje zeker ergens mee vullen ?

To Boldly Go: Season 1
In deze featurette komen we veel te weten over de problemen waarmee het productieteam tijdens de originele run van Star Trek geconfronteerd werd. Het gaat dan onder meer over het budget, recasting, de afleveringen op tijd afgewerkt krijgen en dergelijke meer.Reflections on Spock
Zoals de titel al doet vermoeden gaat het hier over het Vulcan personage Spock. Niemand minder dan Leonard Nimoy zelf blikt terug op zijn personage en alles wat daar bij kwam kijken.

Kiss & Tell: Romance in the 23rd Century
Naar eigen zeggen vond Shatner het niet erg leuk dat Kirk van de ene romance in de andere viel, zijn collega’s denken daar soms echter helemaal anders over.

Trekker Connection Game
Dit is een extra die waarschijnlijk enkel de meest extreme Trekkies zal interesseren nl. het leggen van de link tussen 2 personages uit verschillende episodes of de acteurs die ze speelden. Wij zien er alvast niet direct het nut van in...

Photo Log
40 Photo Stills van seizoen 1, leuk om eens te bekijken, maar dat is het dan ook zo wel.

Sci Fi Visionaries
In deze featurette wordt dieper ingegaan op science fiction schrijvers zoals onder andere Harlan Ellison en Robert Matheson, die allemaal een substantiële bijdraage maakten aan het Star Trek universum.

Trailers
Tenslotte zijn er nog trailers voor de andere Star Trek reeksen op DVD.

Een mooi selectie aan extra’s die wat ons betreft heel wat uitgebreider had gemogen. Waarschijnlijk is er niet al te veel materiaal beschikbaar en wil men daarom zoveel mogelijk spreiden over de 3 sets. Niettemin moet er toch nog wel wat meer te vertellen geweest zijn.

CONCLUSIE
Voor Trekkies en sciencefiction fans in het algemeen bestaat er natuurlijk geen twijfel dat ze deze zet zullen aanschaffen. Gefopt zullen ze er in ieder geval niet aan zijn. Zowel beeld- als geluidstransfer zijn meer dan voldoende tot goed en de set heeft ook een erg mooie selectie extra’s meegekregen.


coverStudio: Paramount

Regie: Robert Butler, Marc Daniels, Herschel Daugherty, Lawrence Dobkin, Robert Gist, James Goldstone, Harvey Hart, Don McDougall, Vincent McEveety, John Newland, Michael O'Herlihy, Gerd Oswald, Leo Penn, Joseph Pevney, Joseph Sargent, Ralph Senensky, Robert Sparr
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Grace Lee Whitney, James Doohan, George Takei, Nichelle Nichols en Majel Barrett

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966

Leeftijd:
6

Speelduur:
1407 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559727


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Preview Trailers
• 3 Text Commentaries
• The Birth of a Timeless Legacy
• Life Beyond Trek: William Shatner
• To Boldly Go: Season 1
• Reflections on Spock
• Kiss & Tell: Romance in the 23rd Century
• Trekker Connection Game
• Photo Log
• Sci Fi Visionaries
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij