:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TACONES LEJANOS (HIGH HEELS)
TACONES LEJANOS (HIGH HEELS)
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-10-17
FILM
Zangeres Becky del Paramo (Marisa Paredes) geniet behoorlijk wat aanzien en haar carrière verloopt zoals ze gehoopt had. Haar dochter Rebecca is evenwel niet opgezet met het feit dat haar moeder gescheiden is, dat ze optrekt met een nieuw lief en nog nauwelijks oog heeft voor haar. Haar stiefvader is eigenzinnig en behandelt Rebecca niet met respect. Bij een tragisch ongeval verliest haar stiefvader het leven. Becky valt kortstondig voor de charmes van Manuel, een journalist, en reist naar Mexico om daar een carrière uit te bouwen. Haar dochter blijft teleurgesteld achter. Vijftien jaar later is Rebecca een beroemde nieuwslezer en bovendien gehuwd met Manuel, topman bij een televisiestation. Becky keert na al die jaren terug naar Madrid, maar het weerzien tussen moeder en dochter verloopt stroef en afwisselend met de nodige warmte en emotie. Bij Rebecca is het gemis van al die verloren jaren duidelijk veel groter dan haar moeder had kunnen vermoeden. Ook het huwelijk met Manuel lijkt geen lang leven beschoren. Als Manuel op een dag in mysterieuse omstandigheden thuis vermoord wordt, gaan de poppen aan het dansen. Rechter Domínguez (Miguel Bosé) stelt een onderzoek in naar het motief en de mogelijke dader, maar hij kan nergens een aanwijzing vinden, ofschoon moeder en dochter die avond nog bij Manuel langs zijn geweest. Tijdens de zoektocht naar de dader blijkt niet iedereen zich trouwens voor te doen zoals hij of zij in werkelijkheid is…

Almodóvar staat erom bekend om in de meeste van zijn films een warm kleurenpalet te gebruiken. Ook bij Tacones Lejanos is dat het geval. Rode tinten domineren de scènes die de regisseur op het scherm tovert. In quasi elke scène met Becky of Rebecca speelt de kleur rood een belangrijke rol: in de kledij, de kleur van de handtassen, de gevels van een huis, affiches op de achtergrond, enz. Rood is Almodóvars metafoor voor liefde en warmte, maar evengoed voor ontgoocheling en woede. Temidden van deze rode tinten laat Almodóvar de precaire relatie tussen moeder en dochter ontplooien én tot een climax komen. Tijdens het onderzoek naar de moord op Manuel bevat het scenario wel enkele minder boeiende momenten, de aandacht erbij houden is dus de boodschap.

BEELD EN GELUID
De transfer van het originele anamorfische 1.85:1-beeld is geslaagd. Het oogt heel scherp, toont een optimaal contrast en een uitgebalanceerd kleurenpalet. De sporadisch opduikende minieme printbeschadigingen en kleine stofjes zijn van die aard dat ze nergens storen. In tegenstelling tot wat het persbericht beweert, staat er op deze release geen Dolby Digital 5.1-track. We moeten het “stellen” met een Dolby Digital 2.0-geluidsspoor dat wel verrassend goed klinkt en een correcte spreiding van de muziek en sfeergeluiden biedt. De dialogen klinken overal zuiver en verstaanbaar en ze worden nergens overstemd door de soundtrack.

EXTRA’S
Een tv-commercial is de enige extra op deze dvd.

CONCLUSIE
Tacones Lejanos (High Heels) is een onderhoudende film die de typische Almodóvar-stempel draagt. Alleen is het niet de beste film die we van deze Spaanse regisseur tot nu toe te zien kregen.

Deze film maakt deel uit van de Almodóvar dvd-box 2. Jammer genoeg bevat de box geen bonusschijf met nieuwe extra’s. We moeten het stellen met de karige extra’s die op deze schijf staan.cover
Studio: A-Film

Regie: Pedro Almodóvar
Met: Victoria Abril, Miguel Bosé, Marisa Paredes, Miriam Díaz Aroca, Javier Bardem, Bibí Andersen

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Melodrama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582266894


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• TV commercial

Andere recente releases van deze maatschappij