:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARX BROTHERS IN MONKEY BUSINESS, THE
MARX BROTHERS IN MONKEY BUSINESS, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-18
FILM
The Marx Brothers als verstekelingen op een Cruiseschip. Uiteraard worden ze door de kapitein ontdekt, maar slagen ze erin zich geruime tijd schuil te houden. Ondertussen raken ze verwikkeld in de affaires van twee rivaliserende maffiabendes waarvoor ze zich twee aan twee als lijfwachten laten engageren met de nodige misverstanden, absurditeiten en grappen tot gevolg. Bovendien zijn er op het schip een aantal zeer aantrekkelijke dames die uiteraard vallen voor de charmante en schelmachtige Groucho Marx.

Monkey Business is de eerste film van The Marx Brothers die niet gebaseerd is op één van hun Broadway-producties. Het verhaal is van de hand van S.J. Perlman en Arthur Sheekman werkte het om tot een bruikbaar filmscript. Daarmee braken The Marx Brothers met het duo Kaufman/Ryskind dat hun twee eerste films geschreven had. De grappigste episode uit de film en meteen grand cru Marx Brothers is de scène waarin ze het paspoort van Maurice Chevalier (populaire Franse charmezanger uit die tijd) ontvreemden en zich om beurt voor hem uitgeven. De verhaallijn is voor de rest vrij dunnetjes en de film moet het vooral hebben van de komische nummers van Chico en de immer zwijgende Harpo. Groucho is zoals steeds de charmante gentleman en womanizer die met listen en praatjes zijn doel bereikt.

Monkey Business is één van de vijf films die The Marx Brothers voor Paramount maakten tussen 1929 en 1933. De reeks begon met The Cocoanuts, een omwerking van één van hun Broadway-successen en eindigde met Duck Soup, een politieke satire en wellicht hun beste film ooit. Maar het publiek van 1933 was niet te vinden voor een film over oorlog en dictatuur en de zalen bleven leeg. Paramount zetten The Marx Brothers prompt aan de deur.

BEELD EN GELUID
Voor de transfer van deze film is een vrij goedbewaarde kopie gebruikt. Beschadigingen en vuil zijn netjes verwijderd en wat op de dvd staat is dan ook goed van kwaliteit. Het contrast tussen donker en licht valt nogal tegen, maar dat geldt voor alle films van deze leeftijd. Het geluid is omgezet naar een 2.0-versie, maar de ruis is gebleven. De synchronisatie is niet altijd correct. Aanvaardbaar gezien de omstandigheden.

EXTRA’S
Deze dvd bevat drie fragmenten uit de Amerikaanse Today Show, een talk show uit de jaren zestig, met na elkaar Harpo, Groucho en William Marx (zoon van Chico), fragmenten die ook op andere dvd's uit deze reeks staan.

CONCLUSIE
Monkey Business is een doorsneefilm van The Marx Brothers, niet sterk van verhaal, maar wel altijd grappig en daarom is het in dit soort films toch maar te doen. De kwaliteit van de transfer is acceptabel. Liefhebbers van komische films uit de stomme periode kunnen hun hartje weer ophalen.

Monkey Business maakt deel uit van The Marx Brothers box. De andere delen zijn: The Cocoanuts, Animal Crackers, Duck Soup en Horse Feathers.


coverStudio: Universal

Regie: Norman Z. McLeod
Met: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Thelma Todd, Rockcliffe Fellowes, Ruth Hall, Tom Kennedy

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1931

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582299250


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• Today Show with Harpo Marx 1961
• Today Show with Groucho Marx 1963
• Today Show with William Marx 1985

Andere recente releases van deze maatschappij