:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS ANIMATED ADVENTURES - EWOKS
STAR WARS ANIMATED ADVENTURES - EWOKS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-05-17
SERIE
Na Return Of The Jedi viel George Lucas in een gat zo groot en diep als de muil van de almachtige Sarlacc (cfr. Return Of The Jedi). De fans vroegen namelijk om meer Star Wars, maar er was op dat moment niet meer. Al snel rezen er plannen om het op televisie te proberen, onverwachter was echter het feit dat het "vervolg" zou komen in de vorm van 2 animatieseries met als onderwerp het droid-duo R2-D2 en C3PO aan de ene kant en de Ewoks aan de andere kant. De populariteit van de Ewoks was reeds gebleken uit de voordien geproduceerde TV-films Caravan Of Courage en The Battle For Endor, dus leek de keuze min of meer logisch.

De fanbase van deze kleine teddyberen is echter al even verdeeld als die van Jar Jar Binks, m.a.w. de ene helft haat ze, de andere helft vindt ze best wel te pruimen. In totaal werden er 35 afleveringen geproduceerd, gespreid over 2 seizoenen. Spijtig genoeg krijgen we geen complete release gepresenteerd, maar 2 films die eigenlijk een compilatie zijn van een aantal afleveringen uit de reeks. Een eerste is The Haunted Village, samengesteld uit de afleveringen The Haunted Village, waarin de heks Morag de fruitbomen van de Ewoks probeert te vernietigen, The Cries of the Trees, waarin het hele Ewok dorp wordt bedreigd door een bosbrand, Rampage of the Phlogs, waarin een familie reuzen er de Ewoks van verdenkt hun baby gekidnapt te hebben en Sunstar vs. Shadowstone waarin . Een tweede is Tales of the Endor Woods bestaande uit de afleveringen Wicket's Wagon, waarin Wicket een oud stuk oorlogstuig weer opknapt, The Travelling Jindas, waarin een soort circus de Ewok-stam bezoekt, To Save Deej, waarin Wicket en zijn vrienden een race tegen de tijd houden om zijn vader te redden en tenslotte Asha, waarin Kneesaa op zoek gaat naar haar lang verloren gewaande zus.

Animatie kende in de jaren '80 een waar dieptepunt, zelfs de output van de Disney studios (uitgezonderd The Little Mermaid dan) was niet wat het zou moeten zijn (al hebben ze dat in de jaren '90 meer dan goed gemaakt). Ewoks vormt op dat vlak geen uitzondering. Verwacht je met andere woorden aan vrij transparante verhaaltjes, vergezeld van middelmatige animatie. Al moeten we eerlijk zijn en zeggen dat Ewoks toch nog de middelmaat weet te overstijgen, hier en daar wordt er al wel eens een blunder van formaat begaan, maar bij momenten is het geheel nog best leuk om te bekijken.

Dat brengt ons meteen bij de doelgroep van deze animatieserie, het zal u niet verbazen dat dat kinderen zijn. Kinderen vragen namelijk niet veel meer dan kleur, beweging en geluid om tevreden te zijn. De meeste volwassenen zullen dus serieuze problemen ondervinden om een serie als deze te bekijken ... al zijn er uitzonderingen die best nog het verstand op nul kunnen zetten en bijgevolg nog een beetje entertainment kunnen vinden in deze serie. Dat neemt niet weg dat het maar om een vrij pover afkooksel van de films gaat dat slechts een erg beperkt publiek zal aanspreken.

BEELD EN GELUID
Veelal is een sterk punt van zwakke films dat ze een prima dvd-release krijgen en zo toch nog door een aantal mensen op DVD herontdekt worden en na verloop van tijd toch nog als puur entertainment ervaren kunnen worden. Spijtig genoeg geldt dat niet voor deze Ewoks, we durven zelf stellen dat we met een 5 nog mild zijn. Er werd namelijk geen enkele vorm van opkuiswerk verricht aan de transfer van de serie. Bijgevolg is het geheel erg soft en zijn kleuren uitermate dof. Zwartniveau is ook niet wat het moet zijn. Eigenlijk vertoont de serie gewoon alle tekenen van ouderdom. Over het geluid kan hetzelfde gezegd worden, het klinkt gedateerd, al zijn ruis en fouten in de track wel afwezig. Dat gezegd zijnde zijn er spijtig genoeg animatiefilms en -series die een nog veel rampzaligere dvd-release meekregen.

EXTRA'S
Niks. We hadden ook niet anders verwacht van een titel met dit prijskaartje.

CONCLUSIE
Ewoks is zonder twijfel een blunder van formaat geweest, al kunnen we ons inbeelden dat er mensen zijn die deze dvd toch omwille van nostalgie of als puur entertainment. Hen raden we aan om te wachten tot deze dvd voor een schijntje te krijgen is of tot er ooit een volledige set beschikbaar is (en dat is heel onwaarschijnlijk). Na 170 minuten Ewoks begonnen zelfs wij wel op de een of andere manier wel een beetje plezier te beleven aan de simpelheid van het geheel. Spijtig genoeg is de technische kant van de zaak ondermaats op alle vlakken.


coverStudio: Fox

Regie: Ken Stephenson
Met: Logray, Chirpa, Wicket, Teebo, Kneesaa en Malani

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
170 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626018339


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij