:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WUTHERING HEIGHTS
WUTHERING HEIGHTS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-05-19
FILM
Mijnheer Earnshaw (John Woodvine) komt terug van een zakenreis naar Liverpool. Hij brengt een jong knaapje mee dat hij gevonden heeft in de straten van de havenstad: Heathcliff (Ralph Fiennes) is van Zuid-Amerikaanse of Indiase afkomst en stamt uit de lagere klasse. De zoon van mijnheer Earnshaw, Hindley (Jeremy Northam), voelt zich bedreigd door de indringer en zal hem de rest van zijn leven discrimineren, pesten en zigeuner noemen. De dochter van Earnshaw, Catherine (Juliette Binoche), sluit vriendschap met de nieuwkomer en als jonge adolescenten beloven zij en Heathcliff elkaar eeuwige trouw. Wanneer Hindley zijn vader opvolgt als hoofd van het huishouden, wordt de situatie voor Heathcliff op Wuthering Heights – het landgoed van de Earnshaws – onhoudbaar en moet hij de streek verlaten. Tijdens zijn afwezigheid trouwt Catherine met de zoon van het lager gelegen kasteel, Edgar Linton (Simon Shepherd), en krijgt van hem een dochter.

Na drie jaar keert Heathcliff terug naar Wuthering Heights. Hij heeft van zijn vader in Mexico geërfd en goeie manieren geleerd: hij is een echte gentleman. Over het huwelijk van Catherine is hij helemaal ontdaan en het blijkt niet meteen, maar Heathcliff is teruggekomen om zich te wreken op degenen die ‘m in zijn jeugd slecht hebben behandeld. Op bijna chirurgische manier begint hij aan een plan dat een hele generatie zal uitroeien en verdriet en leed zal zaaien in de families Earnshaw en Linton.

Geboren in Engeland in 1818, leeft Emily Brontë het grootste deel van haar leven in Yorkshire. Haar enige roman Wuthering Heights situeert zich in de woeste en verlaten buurtschap van haar jeugd en de levendige karakters die ze opvoert lijken op hen die op de barre gronden en in het natte, donkere klimaat proberen te overleven. Als dochter van een Iers predikant overlijdt ze op 30-jarige leeftijd aan longontsteking. Aanvankelijk oogst haar werk weinig succes. The Spectator, het gerenommeerde tijdschrift uit die tijd, schrijft dat het onderwerp van Wuthering Heights fout gekozen is, de personages simpel en ruw zijn en het boek elke vorm van morele commentaar mist. Of hoe de tijden kunnen veranderen: bij een BBC-poll in 2002 kwam Wuthering Heights als 12de populairste boek aller tijden uit de competitie. Als men de boeken van minder dan 10 jaar oud verwijdert uit de lijst, komt Emily Brontë zelfs op de 9de plaats, net achter haar zus Charlotte terecht.

Regisseur Peter Kosminsky verfilmt het boek bijna letterlijk. Hij laat de auteur, Emily Brontë (Sinead O'Connor), het verhaal zelf inleiden en introduceert de huurder van "The Grange" - het kasteel van de Lintons – die tijdens een sneeuwstorm in problemen komt en zich tot de heer van Wuthering Heigths wendt om de nacht gezond en wel door te komen. Mijnheer Lockwood (Paul Geoffrey) wordt op de voormalige kamer van Catherine Earnshaw geïnstalleerd en verneemt uit haar verloren gelegd dagboek hoe het de families in de voorbije halve eeuw is vergaan, vanaf de aankomst van de kleine Heathcliff tot en met de romance tussen de dochter van Catherine en de zoon van Heathcliff.

Wuthering Heights, de film, is een groots kostuumdrama op een sterk scenario, met prachtig uitgediepte karakters en spannende intriges die elkaar snel opvolgen. Met Ralph Fiennes heeft Peter Kosminsky de haast perfecte invulling van het personage Heathcliff gevonden. Zijn mysterieuze blik en sterke persoonlijkheid hebben precies de uitstraling die Emily Brontë hem in haar boek toeschrijft. Fiennes is indrukwekkend en geloofwaardig, dreigend en dominant in alle situaties. Juliette Binoche – hier in de dubbelrol van Catherine en haar dochter – weet de dubbelzinnigheid van haar personages, de tegenstrijdigheden en zwakten van hun karakter, met de gepaste toets in te vullen. Ze wordt nooit vulgair, wel onberekenbaar, maar altijd onder controle. Kosminsky verfilmt de vrij ingewikkelde verhouding tussen de diverse personages op een ogenschijnlijk eenvoudige manier en slaagt er tegelijk in de gelaagdheid van verhaal en intriges te bewaren. Hij bouwt Wuthering Heights consequent uit tot een groot epos, zonder té veel melodrama en altijd net genoeg informatie om de verschillende beweegredenen en plotwijzigingen te begrijpen en te volgen.

Peter Kosminsky laat alle facetten van de roman van Emily Brontë openbloeien en brengt daarmee één van volledigste en beste versies van Wuthering Heights die sinds het begin van de filmgeschiedenis zijn gemaakt.

BEELD EN GELUID
Wuthering Heights staat in 1.85:1 anamorfisch. De regisseur dompelt Wuthering Heights in de donkere kleuren van het Yorksirese landschap. De invloed van de natuur en de weersgesteldheid spelen een belangrijke rol in dit verhaal en bijgevolg gaat het palet van koele blauw en grijs tot stoffig bruin en zwart. De transfer naar dvd is goed uitgevoerd en alle onvolkomenheden zijn op een uitzondering na weggewerkt met behoud van zoveel mogelijk contrast in de donkere scènes. De ondertitels staan in een mooi lettertype, maar zijn jammer genoeg te hoog geplaatst. Het geluid heeft een 5.1-mix meegekregen en de spaarzame muziek van Ryuichi Sakamoto schept een gemoedelijke en dan weer dreigende sfeer met prachtige orkestraties: lage violen vooraan opzij, de hogere tonen achteraan opzij en de stemmen in het midden.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Wuthering Heights steekt de kwaliteit van het boek niét naar de kroon. Het is wél een uitstekende poging om een getrouwe verfilming te maken in de geest van de auteur. Met de keuze van de hoofdpersonages Ralph Fiennes en Juliette Binoche zou ook Emily Brontë het eens zijn geweest. Een goeie raad voor wie van dit soort films houdt: zonder meer aanschaffen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Peter Kosminsky
Met: Juliette Binoche, Ralph Fiennes, Sophie Ward, Simon Sheperd, Janet McTeer

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559161


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Grieks, Pools, Tsjechisch, Slovaaks, Kroatisch, Hongaars, Bulgaars, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij