:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LONGEST YARD, THE
LONGEST YARD, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-08-09
FILM
Gedurende de jaren ’70 vierde de carrière van Burt Reynolds hoogtij. Het bewijs daarvan leverde hij in de legendarische sportfilm The Longest Yard. Met een remake met Adam Sandler, Chris Rock en Burt Reynolds in het vooruitzicht, is het dan ook geen wonder dat men een special edition in de rekken zet.

De toekomst van footballster Paul Crewe (Burt Reynolds) ziet er allesbehalve rooskleurig uit, wanneer hij uit de NFL wordt gezet. Als gevolg daarvan wentelt hij zich in een met alcohol overgoten depressie. En het gaat nog verder bergaf: in een dronken bui slaat hij een vrouw, steelt hij een auto en wordt hij achterna gezeten door de politie. Het resultaat van die wilde avond: 18 tot 36 maanden gevangenisstraf. Crewe hoeft niet bepaald te rekenen op een warm onthaal. Er zijn er die hem gewoonweg niet kunnen uitstaan en er zijn er die zijn sportbekendheid wel kunnen appreciëren, maar de reden van zijn ban uit de liga in het achterhoofd houden. Crewe zelf blijft volharden in de boosheid en is een wijsneus die zich maar weinig van zijn omgeving aantrekt. Er is echter 1 persoon die wel gefascineerd is door de aanwezigheid van de sportbekendheid, namelijk de gevangenisdirecteur Hazen (Eddie Albert). Hij dringt er bij Crewe op aan om de leiding te nemen over het footballteam van de bewakers in ruil voor een voorkeursbehandeling, maar Crewe legt dat aanbod naast zich neer. Daarmee haalt hij zich echter allerhande problemen op de nek en amper twee dagen later klopt hij terug aan bij de directeur. Hij gaat akkoord met het voorstel, maar verandert de voorwaarden: in plaats van leiding te nemen over het team van de bewakers, wil hij een team van gevangenen samenstellen. De directeur gaat akkoord omdat hij een wedstrijd zonder regels wil tussen de bewakers en de gevangenen. Crewe stelt collega-gevangene Caretaker (James Hampton) aan als assistent-coach en ondervindt weinig problemen bij het rekruteren van spelers. De gevangenen zien het wel zitten om hun gang te kunnen gaan tegenover hun tirannieke bewakers. De naam van het nieuwe team spreekt voor zich: Mean Machine. Met de wedstrijd in het vooruitzicht wordt Crewe benaderd door de directeur die hem vertelt dat zijn team moet verliezen, zoniet kijkt hij aan tegen een verlengde gevangenisstraf. Op die manier bereikt de directeur enkel dat Crewe nog meer naar de overwinning verlangt.

BEELD EN GELUID
De 1.85:1 anamorfische transfer krijgt een gemiddelde bitrate van 7.21 mb/s met zich mee. De kwaliteit laat naar hedendaagse normen te wensen over, maar laat ons niet vergeten dat men bij oudere films vaak af te rekenen heeft met de beperkingen van het bronmateriaal. Als we dat in rekening brengen, moeten we toegeven dat deze transfer er beter dan ooit tevoren uitziet. We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat de print zijn tekortkomingen heeft. Getuige daarvan zijn de beschadigingen, maar al bij al is het beeld vrij scherp met natuurlijke kleuren. Ook van het Dolby Digital 2.0 geluidsspoor hoef je geen mirakels te verwachten, want het beperkt zich tot een correcte weergave van de dialogen zonder veel dynamiek.

EXTRA’S
Het hoogtepunt uit het vrij mager uitgeruste bonusmateriaal is zonder twijfel het audiocommentaar van Burt Reynolds en producer Albert S. Ruddy. De twee tonen een natuurlijke wisselwerking terwijl ze hun herinneringen aan de film ophalen en delen duidelijk een passie voor American Football. Het audiocommentaar wordt gevolgd door 3 korte en tamelijk oninteressante featurettes: Doing Time On The Longest Yard (11 min. 38), Unleashing The Mean Machine (11 min. 1) en Exclusive Look: The Longest Yard (2005) (3 min. 37). De eerste 2 daarvan concentreren zich op het maken van de film, terwijl de derde kijkt naar de remake met Adam Sandler, Chris Rock en Burt Reynolds in de hoofdrollen. De extra’s worden afgerond met een bioscooptrailer (4 min. 8).

CONCLUSIE
Meer dan 30 jaar na datum blijft The Longest Yard een zeer genietbare sportfilm met een indrukwekkend in beeld gebrachte wedstrijd. Het was tegelijkertijd ook één van de hoogtepunten uit de carrière van Burt Reynolds. De beeld- en geluidskwaliteit van deze uitgave is iets minder dan we van de hedendaagse special editions gewend zijn en ook het aanbod aan extra’s had wat uitgebreider gekund. Toch blijft dit een aanrader voor wie van sportfilms houdt.


cover
Studio: Paramount

Regie: Robert Aldrich
Met: Burt Reynolds, Eddie Albert, Ed Lauter, Michael Conrad, James Hampton

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1974

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556528


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaar
• Doing Time On The Longest Yard
• Unleashing The Mean Machine
• Exclusive Look: The Longest Yard (2005)
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij