:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MINDHUNTERS
MINDHUNTERS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-08-29
ACHTERGROND
Renny Harlin is een capabel regisseur en zeker als het om groots opgezette en vol met actie gepropte blockbusters gaat! Die Hard 2: Die Harder, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight en Deep Blue Sea waren dan ook zijn grootste hits. Toch geraakte de sympathieke filmmaker ergens in 2000 op een sukkelspoor en rijgt hij sindsdien de flops aan elkaar. Het begon met de tv-film T.R.A.X waar geen haan naar kraaide en hoewel het bijna honderd miljoen $ kostende Stallone-vehikel Driven wereldwijd nog 55 miljoen $ opbracht, gaf dit Harlin toch weer flashbacks van de superflop Cutthroat Island (budget: 92 miljoen $, USA boxoffice: 10 miljoen $) en de gevolgen ervan (productiemaatschappij Carolco werd in 1996 bankroet verklaard). In 2002 begon hij vol goede moed aan Mindhunters voor Dimension, met het relatief bescheiden budget van 27 miljoen $. Maar om onduidelijk reden werd de release van de film steeds uitgesteld. De film kende uiteindelijk in 2004 zijn wereldpremière op het Brussels International Festival of Fantastic Films en werd, nadat deze heel de wereld was rondgegaan, pas in mei 2005 in thuisland Amerika achteloos en zonder enige promotie in de bioscopen gedropt. Zoals u zodadelijk zal kunnen lezen is dit onbegrijpelijk en dat bewijst wederom dat bepaalde studiobonzen soms echt niet weten waar ze mee bezig zijn! Mindhunters flopte genadeloos en bracht nog geen 5 miljoen $ op. Dankzij de internationale markt wist de thriller in totaal toch nog een kleine 20 miljoen $ binnen te halen. Maar het kwaad was geschied en ook met zijn volgende project hingen de donderwolken boven de in Finland geboren regisseur. Voor The Exorcist: The Beginning werd Renny Harlin door Morgan Creek Productions ingehuurd om de door Paul Schrader gerealiseerde versie te kruiden met het nodige bloed en andere horrortoestanden. Uiteindelijk schoot de man een volledig nieuwe film en liet daarmee de kosten oplopen tot 105 miljoen $. Toen de prent al de wereldwijde bioscopen was gepasseerd bleef te teller steken op het teleurstellende 78 miljoen $. Om toch nog wat winst te maken werd dan ook maar de originele Paul Schrader versie uitgebracht. We zijn benieuwd dat Harlin zijn welverdiende comeback kan forceren met de op stapel staande Land Of Legend en The Northmen, beide voorzien voor 2006.

FILM
Een groepje van zeven beloftevolle jonge FBI-agenten worden samen met de mysterieuze undercoveragent Gabe Jensen (LL Cool J) voor hun laatste test gedropt op een afgelegen eiland. Daar moeten ze, onder het alziend oog van overste Jake Harris (Val Kilmer), op zoek naar een fictieve seriemoordenaar. Maar dan blijkt de zogezegde simulatie bloedserieuze ernst te worden, wanneer ze één voor één op een bloedige manier het hoekje om worden geholpen! In een letterlijke race tegen de klok trachten de overgebleven agenten achter de ware identiteit van de moordenaar te komen…

Het scenario van deze Mindhunters hangt aan elkaar van de onwaarschijnlijkheden en zit, wanneer het voor de makers goed uitkomt, vol met 'handige' plotgaten. Het is dan ook dankzij regisseur Renny Harlin's vakkundige regie, zijn getraind oog voor spectaculaire actie (dat hij hier trouwens aanwendt voor enkele uitermate creatieve moorden), het vlotte verteltempo en enkele verrassingen in het verhaal, dat Mindhunters toch een amusante actie/thriller geworden is. Het is een feit dat de prent niet afwijkt van de platgereden paden van het genre en dat Harlin ook geen moeite doet om origineel uit de hoek te komen. Maar dat mag niet de reden zijn om een film meer dan twee jaar op de plank te laten liggen rotten! Mindhunters is exact wat hij beloofd te zijn: een typische Hollywood thriller (die trouwens bijna volledig in Nederland is opgenomen!) en daar is in onze ogen niets mis mee. Mindhunters is dan ook uitstekend vertier voor op een regenachtige zaterdagavond.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is niet geheel vrij van filmgrain, maar is toch bevredigend qua scherpte. Contrast en zwartniveau zijn op hun beurt in orde. De kleuren ogen helder en laten een natuurlijke indruk na. De gebruikte filmprint oogt proper en is vrij van dramatische vuiltjes en beschadigingen. Het Engelse Dolby Digital 5.1-spoor is een warm klinkende en levendige soundtrack, met goed verstaanbare dialogen die mooi uit de centerspeaker komen. De aanwezige muziek en geluidseffecten komen goed tot hun recht en zorgen voor de nodige ruimtelijkheid. De subwoofer draagt uiteraard ook zijn steentje bij. Ruis of storingen in het geluid hebben we niet opgemerkt. De aanwezig Engelse DTS 5.1-track klinkt duidelijk voller en draagt dan ook onze voorkeur weg. Er is tevens nog een Engelse 2.0-track bijgevoegd.

EXTRA'S
Universal gaat blijkbaar dezelfde toer op als DFW en lijkt de elektronische persmap op deze dvd gedropt te hebben. Zo hebben we de typisch weinigzeggende promotie-interviews (ook wel bekend als soundbites) met castleden Christian Slater, LL Cool J, Kathryn Morris, Eion Bailey, Clifton Collins Jr., Will kemp, Jonny Lee Miller, Patricia Velasquez en regisseur Renny Harlin. Totale lengte van alles samen is 17 minuten, dus verwacht geen diepgang of waardevolle informatie over het maken van de film. Verder hebben we ook nog een B-Roll (7 min.) en afsluiten doen we met de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Mindhunters is een vakkundig gemaakte actie/thriller, bevolkt met een interessante cast, in een regie van actiespecialist Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger). De technische kwaliteiten van de door Universal uitgegeven schijf zijn goed. De extra's zijn leuk om eens een keer te bekijken, maar vallen nogal licht uit. Toch een leuke aanwinst voor de liefhebbers!


cover
Studio: Universal

Regie: Renny Harlin
Met: LL Cool J, Val Kilmer, Jonny Lee Miller, Christian Slater, Kathryn Morris, Patricia Velasquez

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582259384


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interviews
• B-Roll

Andere recente releases van deze maatschappij