:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN - SEIZOENEN 1-15
FC DE KAMPIOENEN - SEIZOENEN 1-15
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-12-05
INLEIDING
Beste lezer,

Ik zou uw intellect beledigen als ik zou stellen dat ik deze box op dit ogenblik reeds volledig heb bekeken. Universal heeft met deze box, waarop op 30 schijfjes de volledige 15 seizoenen van de populaire TV1-sitcom FC De Kampioenen zijn versluisd, niet alleen het grootste dvd-pakket ooit als single release uitgebracht, ik moet ver in mijn geheugen reiken om zelfs internationaal een release te vinden die qua grootte vergelijkbaar is. In Groot-Brittanië komt er eerlang een box met alle negen seizoenen van The X-Files uit, maar dat telt volgens mij niet, omdat dit een samenraapsel is van reeds eerder uitgebrachte, losse DVD-boxen.

Heeft Universal zich vergaloppeerd dan? Ik denk het niet. Voor zoveel inhoud te bevatten krijg je met deze box waar voor je geld, en de vierkante voetbal-vorm (yep!) is ook nog eens een stuk compacter dan mijn schap vol videobanden, die nu eindelijk naar het stort kunnen. Nochtans is de releasepolitiek die aan deze mega-box voorafging, een verhaal op zich waard. Universal heeft de eerste twee seizoenen als losse uitgaven uitgebracht op elk een dubbel-dvd, en de echte supporter van de slechtste voetbalploeg van Vlaanderen met de release van de 15 seizoenen ineens verplicht tot een dubbele aanschaf. Het is anderzijds normaal dat, voorafgaand aan een in grootte vooralsnog ongeëvenaarde box als deze minstens een paar proefballonnetjes moesten worden opgelaten, maar het is blijkbaar de bedoeling dat de vijf digistacks met elk drie seizoenen, verdeeld over 6 schijfjes, later ook los in de handel zullen komen, en dan zal je sowieso ook weer de eerste 2 seizoenen dubbel moeten kopen als je ook seizoen 3 wil.De indeling is daarnaast op inhoudelijk vlak misschien wat ongelukkig: de grootste castwissels vonden immers plaats na seizoen 4, met het vertrek van Carry Goossens en Walter Michiels, na seizoen 8, met het vertrek van Jacques Vermeire, en na seizoen 10, met het vertrek van diens invaller, Jacob Beks, alhoewel niet iedereen dit laatste betreurde. Niet zo heel grote fans, die bijvoorbeeld alleen de seizoenen met DDT of met Oscar Crucke willen aanschaffen, worden in dit systeem verplicht om er telkens één of twee seizoenen bij te nemen die ze eigenlijk niet willen. We zouden dan ook gepleit hebben om de seizoenen ook los per stuk uit te brengen, maar het heeft niet mogen zijn. Wie echter heeft gewacht om de volledige reeks aan te schaffen, of de rechthebbenden graag rijk maakt met een double dip, zal met deze box zijn geluk niet opkunnen.

De reacties van mijn collega's hier op DVD Info was al redelijk meewarig toen ik aankondigde dat ik de bespreking van het eerste seizoen van FC De Kampioenen op mij zou nemen. Nu ik de taak van het bespreken der 30-discbox ook nog - vrijwillig - op mij heb genomen, liggen ze allemaal plat van het lachen, maar het raakt me de kouwe kleren niet. Maar wat het bespreken betreft, herbergt deze box een dilemma. Als we moeten wachten tot we alle dvd's besproken hebben - we zetten er vaart achter, maar we kunnen geen wonderen doen, en uw nederige dienaar heeft, onvoorstelbaar maar waar, nog een leven buiten dvd's ook - dan zijn we al gauw enkele maanden verder. Bespreken we de dvd's nu dadelijk, kunnen we enkel wat sample-afleveringen tot ons nemen, en kunnen we U niet garanderen dat we de hele box op fouten hebben gecontroleerd - en dat is aardig nodig bij deze box - wat ik persoonlijk dan weer niet aanvaardbaar vind. Daarom deze tussenoplossing: U ziet hier voor U de eerste keer (en hopelijk als het aan mij ligt ook voor de laatste keer) een "dynamische" bespreking: de inhoud ervan wordt, aflevering per aflevering, aangevuld, alsook onze bevindingen over beeld, geluid en extra's, alhoewel we deze laatste proberen eerder af te werken. De cijfers die we aan de bespreking toekennen, splitsen we op per seizoen apart, en uiteindelijk zou U dan na een paar maanden de bespreking volledig moeten kunnen lezen.Wat de eerste twee seizoenen betreft, zijn de transfers gelijk aan de besprekingen die U hier en hier al kon lezen, zij het dat het menu wat geüniformiseerd is, en nu ook seizoen 1 van Nederlandse ondertitels voor gehoorgestoorden of Nederlanders die geen Vlaams verstaan, voorzien is.

Alle afbeeldingen (C) VRT REEKS
FC De Kampioenen was het antwoord van de dienst amusement van de toenmalige NIR/BRT/BRTN/VRT (help! we zijn de kluts kwijt) tegen het commerciële geweld van VTM, die publiekstrekkers Urbanus, Gaston en Leo, en nog enkele coryfeeën had weggekaapt - alhoewel we ons levendig kunnen indenken dat bij het vertrek van Paul Jambers op de Reyerslaan de champagnekurken hebben geknald. Maar we wijken af. Op dezelfde golf waarop ook amusementsprogramma's als De Droomfabriek binnen zijn komen drijven, trachtte de VRT, onder leiding van de legendarische programmadirecteur Jan Ceuleers, een sitcom uit het leven te stampen die toch een beetje meer kwaliteit bood dan de Ruud de Ridder-verfilmingen of de kotmadammen van de zender in Vilvoorde. En zo werd FC De Kampioenen geboren. Dat de reeks zou uitgroeien tot één die uiteindelijk de vergelijking met historische feuilletons als Schipper Naast Mathilde zou doorstaan, was uiteraard dat eerste jaar nog niet te voorzien. FC De Kampioenen is - en dan drukken we ons nog voorzichtig uit - redelijk volks vertier, maar staat al onafgebroken nummer één in de kijkcijfer-toppers; zelfs de heruitzendingen trekken meer volk dan de andere pogingen tot sitcoms die de VRT de afgelopen jaren heeft gelanceerd, zoals RIP, Freddytex en andere ongein. Akkoord, de kwaliteit heeft over de seizoenen heen wat gefluctueerd, en het was niet altijd in de goede richting. Vooral na het vertrek van Jacques Vermeire op het einde van het achtste seizoen geraakte de reeks wat op drift, en waren té veel afleveringen ingegeven door alweer een misverstand van roddeltante Carmen Waterslaeghers.Toch meen ik dat FC De Kampioenen door de rake typering en de herkenbare situatiehumor ver boven zijn contemporaine soortgenoten uitsteekt, met name gedrochten als De Kotmadam, Benidorm, De Strangorianen of alle misbaksels van de hand van Ruud De Ridder, man achter het Echt Aantwaarps Theater. FC De Kampioenen is een stuk minder ranzig, is opgenomen voor een echt publiek in plaats van met een lachband, en is gewoon globaal genomen geestiger, alhoewel het natuurlijk geen high-brow Britse fijnproeverscomedy als Fawlty Towers is. Maar ter vergelijking, een goed pak friet met een vettige curryworst kan ook eens smaken, vooral als de andere soortgelijke programma's je een beetje op je honger laten zitten.

Voor wie de laatste jaren op Mars of in Nederland heeft gewoond (alhoewel de serie daar ook bekeken wordt) even een inleiding: FC De Kampioenen is zonder tegenstand de slechtste voetbalploeg van Vlaanderen. Ze kunnen eenvoudigweg niet meer verder degraderen, omdat er onder hen geen andere divisie meer bestáát, en zelfs in de huidige divisie bengelen ze zodanig aan de staart, dat de trainer, Oscar Crucke (Carry Goossens) uit pure frustratie het scorebord ondersteboven heeft gehangen. Zijn vrouw Pascale (Danni Heylen) beklaagt zich voortdurend over de uitgebluste carrière van haar man, en probeert tegenover de anderen in het algemeen en haar zus Madeleine in het bijzonder een schijn van "beter volk" op te houden, alhoewel het koppel voor de kost een café uitbaat. Hun enige kind is hun tienerdochter Bieke (An Swartenbroeckx) die op een leeftijd gekomen is waarop een bezorgde vader nog het liefst een ketting rond haar nek zou leggen. Bieke is een losbol, maar ze wordt erg kort gehouden omdat ze iets té graag feest. Wie ook een liefhebber van feestjes is, is voorzitter-sponsor Balthazar Boma, eigenaar van een vleesfabriek waar zelfs Vetsmelter Verkest zich zou schamen. Zijn worst is niet te vreten, Boma sjoemelt dat het een lieve lust is én hij smijt graag met geld uit zijn schier onuitputtelijke familiefortuin, liefst in de richting van het plaatselijk bordeel, de Pussycat, of naar ander vrouwelijk schoon. Hij heeft vooral een boon voor Pascale, die alle moeite van de wereld doet om zijn avances af te wijzen, maar zich daar soms toch ook bij laat gaan.

Alhoewel voetbal me elf wordt gespeeld, focussen we in deze reeks toch op twee van de voornaamste spelers en hun familie. Spits Pico Coppens (Walter Michiels) is de antagonist van Boma: een groen politiek geëngageerd schoolmeestertje die leeft voor zijn sport en na de uren bijklust in het zwart door beschadigde tv's te repareren, alletwee zaken waar zijn vrouw Doortje (Ann Tuts) niet echt blij mee is. Doortje is een redelijk preutse en overdreven devote seut die regelmatig de vloer met zich laat aanvegen. Doortje werkt als secretaresse bij garage DDT. De andere speler is keeper Xavier Waterslaeghers, een man zonder andere ambities dan zo veel mogelijk "dagschotels" (pinten bier) te pakken op zo kort mogelijke tijd. Xavier is korporaal in het Belgische leger - voor zijn examen sergeant is hij keer op keer gebuisd - en heeft het voortdurend aan de stok met zijn oversten. Hij is getrouwd met de flamboyante Carmen (Loes Van den Heuvel), een opgedirkt viswijf die voor de kost - ook al in het zwart - kuisvrouw speelt bij Boma. Carmen draagt duidelijk de broek ten huize Waterslaeghers, figuurlijk dan, want letterlijk is de kleinste minirok nog te groot. Carmen paft als een Turk, zuipt als een Rus en vloekt als een ketter. De laatste van de negen hoofdrolspelers is de buurman van café De Kampioenen, de kleine zelfstandige garagist Dimitri De Tremmerie, door zijn vrienden en vijanden minzaam bekend als DDT. DDT is een naar en vies mannetje, altijd belust op geld, zo gierig als een pin en op gebied van automechanika de grootste sjoemelaar die er bestaat. De spanning tussen hem en De Kampioenen wordt door hun wederzijdse pesterijen ten top gedreven, en voor elke ruit die bij hem wordt ingeschopt heeft hij alweer een achterbakse truc achter de hand om zijn buren terug te pakken.FC De Kampioenen zijn en blijven hot, terwijl de éne na de ander kampioenen-kloon het scherm na meestal één seizoen verlaat. Het geheim? Wel, de cast is niet zó bijzonder getalenteerd, maar iedereen heeft wel een mooi bij zijn persoonlijkheid passende rol toebedeeld gekregen, en de grote identificeerbaarheid met de karaktertrekken van de protagionisten pleit in hun voordeel. Vooral in de eerste vier of acht seizoenen is het nog volop genieten van FC De Kampioenen in hun originele bezetting, vóór het transferseizoen was begonnen. Zoals gezegd is het niet het uitblinken in talent van deze of gene acteur die de reeks aantrekkelijk maakt, dan wel het samenspel tussen de verschillende botsende persoonlijkheden. Of hoe de som soms méér kan zijn dan de samenstellende delen...

Een eerste tegenslag trof de reeks op het einde van het vierde seizoen. Carry Goossens werd weggekocht door VTM, en wat hij daar feitelijk moest gaan doen, weten we tot op vandaag nog altijd niet, want het was de commerciële zender toch duidelijk gedaan om de doorn in hun poot te douwen. Een tweede, gelijktijdige tegenvaller waren de privé-problemen van acteur Walter Michiels, in het werkelijke leven toen ook de partner van zijn tegenspeelster Ann Tuts. Met Michiels is het echt niet meer goed gekomen: de man is bij herhaling in aanraking met het gerecht gekomen, en bij de grote viering van 10 jaar FC De Kampioenen was hij de grote opvallige afwezigen (naast Goossens en Vermeire, die van VTM niet móchten deelnemen aan het evenement). Michiels' plaats werd handig ingenomen door de ex-Familie acteur Ben Rottiers, die in seizoen 5 de reeks instapte als de neef van Dimitri De Tremmerie. Uiteindelijk stond het in de sterren geschreven dat Pol De Tremmerie naast een plaats in de ploeg, ook een plaats in Doortjes leven zou komen vervullen, en daar zit hij nu nog steeds. Pol, een ontwikkelingshelper uit Ouagadougou, wordt handig in de reeks gesluisd, wordt plots de nieuwe vlam van Doortje - die na Pico nochtans de mannen heeft afgezworen - en als hij dan ook nog eens hier aan de kost gaat komen als schoolmeester, is de vervanging tijdens de eerste speelhelft volledig. Rest nog wel het "probleem" Billie (en dat is echt een probleemgevalletje), die in de recentste reeksen wordt opgevoerd (tegenwoordig door Rob Teeuwen): Pol is wel de vaderfiguur in hun "nieuw samengesteld gezin", zoals dat dan zo mooi heet, maar Billie blijft hem bij zijn voornaam noemen. Gezag oefent Pol niet echt op hem uit. Maar wie wel?

Het verdwijnen van de trainer maakte ook enkele interne verschuivingen noodzakelijk: Xavier Waterslaeghers zou tijdelijk de trainingen opvangen (of hij nu in de goal staat of niet, niemand merkt het verschil), en als tweede vervanging in de ploeg werd het nevenfiguur van Herman Verbruggen, alias Mark Vertongen, aan boord gehaald en kreeg een grotere rol toebemeten als het nieuw lief van Bieke. Mark werd ineens ook de nieuwe keeper, wat mogelijk tot nóg slechtere scores leidde, maar dat is voor een caféploeg als De Kampioenen niet echt een onoverkomelijk probleem. De truc met het doorschuiven van de taken binnen de ploeg is overigens nog een paar keer succesvol toegepast: tegenwoordig is Pol trainer, Xavier terug keeper, en Mark de spits, wat meteen de premie voor de ongevallenverzekering van de ploeg gevoelig de hoogte deed ingaan. Mark Vertongen zorgt voor het surrealistische annex klungelige element in de reeks. Tijdens de eerste paar seizoenen wordt nog volgehouden dat hij geneeskunde studeert - waardoor hij bij zijn toekomstige schoonmoeder plots op een hoger schap komt te liggen - maar zelfs de grootste naïeveling zou er op de duur toch moeite mee hebben gekregen dat kieken Vertongen, die eigenhandig het wereldrecord bierglazen breken heeft scherper gesteld, plots een doktersdiploma op zak zou hebben - als patiënt mag je er natuurlijk niet aan denken. Vandaar dat de man na een paar seizoenen zijn doktersambities aan de wilgen heeft gehangen, en sindsdien door het leven gaat als de man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Maar soit, De Kampioenen hadden hun doorstart. En naast het veld konden we eindelijk genieten van de knipperlichtrelatie tussen Pascale en de met een hormonaal probleem begiftige Boma.

VTM besloot het spel nog smeriger te spelen, en haalde dé pivoterende acteur bij FC De Kampioenen weg voor héél veel geld: Jacques Vermeire kreeg een bedrag met dertien cijfertjes (weliswaar in oude Belgische franken) geboden om programma's voor VTM te gaan maken. Eender welke programma's. Nu is Vermeire niet echt een begenadigd acteur, en is in de meeste "komische" programma's zo vervuld van zichzelf, dat dit op een fiasco moest uitdraaien. Toegegeven, Vermeire heeft - en hij niet alleen trouwens - in FC De Kampioenen een rol gekregen die hem op het lijf geschreven was, én hem - stank voor dank - nog eens groot gemaakt heeft ook. Het siert Vermeire alleszins niet dat hij de VRT op een dergelijke manier een mes in de rug heeft gestoken. De programma's op de commerciële zender werden overigens niks, en uit noodzaak kroop de man dan nog maar eens in de rol van een sjoemelende garagist in Verschoten en Zoon, omdat hij incapabel is om andere rollen neer te zetten. Nu, de rol van DDT gaat hem bij De Kampioenen met brio af, ook omdat dergelijke rol een antipathiek personage vergt. Vermeire zit nu bij VTM in de categorie "humor voor bejaarden" zijn nummertje af te draaien, intussen de dagen aftellend tot hij er zelf één is geworden, en hij hopelijk beseft dat artistieke appreciatie zich niet in geld laat uitbetalen. Of hoe het toch toevallig de rol van een op honger beluste geldwolf was die hem het beste lag.

Vermeirens vertrek liet de Kampioenen meer ontredderd aan dan de eerste castwissel, maar de "redding" was spoedig nabij. Het was klein en lelijk, droeg een koksmuts, was tot overmaat van ramp de neef van Xavier Waterslaeghers, luisterde naar het acroniem BTW (Bernard Theofiel Waterslaeghers) en hij vormde de garage van DDT om tot een klasserestaurant - allez, met wat verbeelding - waar de klanten keer op keer werden buitengesmeten door de hysterische tuinkabouter. Ter verdediging: Jacob Beks deed wel de moeite om meest nadrukkelijk DDT niét te willen nadoen, onder meer door soms ook de kant van de voetballers te kiezen, maar het publiek spoog hem uit, en na twee seizoenen gaf hij zijn restaurant in een niet al te slimme zakendeal over aan de antiquair/brocantier/bedrieger/voddenraper annex duivenliefhebber Fernand Costermans (Jaak Van Assche). Duiven houden en voetbal naast de deur bleek een meer botsende combinatie, en Van Assche draait nu toch al vijf seizoenen mee, alhoewel zijn rol natuurlijk weer iets dichter bij die van het gluiperige zakenmannetje ligt dat Vermeire eerder neerzette.

Enkele kleinere ingrepen in de cast - zoals de zwangerschap van Ann Swartenbroeckx - werden door de scenaristen handig met redenen omkleed, en geleidelijkaan kwamen enkele nieuwe nevenfiguren op de voorgrond. Zo is het zoontje van Pico en Doortje, Billie, nu in het nieuwe gezin en in de cast ingepast met een volwaardige rol en dito acteur (Rob Teuwen), alhoewel er blijkbaar ergens een tijdssprong moet gebeurd zijn, want Billie is op een 12-jaar tijd een zestienjarige puber geworden. Ook zijn vriendinnetje, Saarje (Ella Leyers, dochter van), het nichtje van Pascale, heeft in de laatste reeksen haar intrede gemaakt, en Boma lijkt het definitief bij Pascale te hebben verkorven, nu die verkering heeft met een jonkman van adel, Maurice de Praetere (let op de kleine d!), vertolkt door éminence grise Tuur De Weerdt. Naarmate het huwelijk van Mark en Bieke zich eindelijk op het eind van seizoen 15 zou voltrekken, maakten we intussen ook kennis met de toekomstige schoonouders in spé, een stel begrafenisondernemers, dus níet de dokters waar Pascale altijd vurig op gehoopt had. En als de nood het hoogst is, dan wordt het ook nog altijd wat erger wanneer moeder DDT (Jenny Tanghe) komt binnenwaaien en iedereen op de kast komt jagen.

En nu is de reeks 15 jaar oud. De zestiende reeks staat op de VRT op stapel, en we mogen toch hopen dat na één jaar de enige manier om het zestiende seizoen te verwerven op dvd, niét zal zijn om de eerste 15 seizoenen opnieuw te kopen. Nu is het welletjes geweest met double dipping.

Seizoen 1 (1990-1991)
Inhoud: 8/10
Geluid: 6/10
Beeld: 4/10

De scenaristen moesten hun weg nog duidelijk zoeken, en experimenteren soms met een paar surrealistische trekjes; Carry Goossens toont in enkele afleverigen (zoals in Koopjes) dat hij vaak naar Basil Fawlty heeft gekeken, en alhoewel je de pointes van de grappen van achter de backlijn ziet aankomen, zit het wel snor met de timing. Ook doen de acteurs nog niet te vaak aan overacting, een zonde waarin Loes Van den Heuvel in de recentere seizoenen zich wel eens vaker aan bezondigd heeft.

1. De nieuwe truitjes
De spelers van FC De Kampioenen zitten ongeduldig te wachten tot voorzitter Balthazar Boma de lang beloofde nieuwe truitjes brengt. Van de topmatch tegen de ploeg van de brandweer wil Boma gebruik maken om zijn worstenfabriek wat gratis publiciteit te geven. DDT is echter nijdig omdat de Kampioenen alweer een ruit hebben ingeschopt, en belt, zich uitgevend voor Pico, naar de spuiters om te zeggen dat de match is afgelast.

2. Koopjes
Oscar heeft een verrassing gekocht voor Pascale: een videocamera - eigenlijk een cadeautje voor hemzelf, dus. Pascale heeft echter ook zich eens goed laten gaan en een antieke kast aangeschaft. Oscar heeft de camera in een wasmand in de kast verkocht, en in zijn verstrooidheid, denkende dat de kast een afdragertje van Boma is, voor een schijntje aan DDT verkocht, die als enige onmiddellijk besefte dat de kast echt antiek was.

3. Vogelvrij
Het is ruzie ten huize Coppens: Doortje is het beu om te moeten leven in een huis vol te repareren tv's, en Pico trekt nijdig met een pak friet naar het café van de Kampioenen. Het is ook ruzie ten huize Waterslaeghers: Xavier durft aan Carmen niet vertellen dat hij gezakt is voor zijn examen voor sergeant, én hij jaagt haar ook nog eens de kast op met zijn parkieten. Ook hij trekt nijdig met een pak friet naar het café van de Kampioenen. De twee verloren zielen verdrinken hun problemen, en zo zat als een zalm breken ze 's nachts in bij DDT, in de wagen van Boma, die in ruil voor een reclamebord van DDT Oke Cars met Dimitri een deal heeft gesloten om zijn wagen te laten repareren.

4. Het record
Oscar betrapt Boma wanneer die Pascale probeert te versieren. In een ogenblik van overmoed stelt hij dat De Kampioenen financieel niet afhankelijk zijn voor hun behoeften van Balthasars gulheid. Om dit te bewijzen zal Pico tijdens een benefiet het wereldrecord fietsen op een koersfiets op wieltjes trachten te verbeteren. De middenstandsvereniging heeft er 35.000 frank voor veil als Pico in zijn opzet slaagt, dus Boma en Dimitri hebben er alle belang bij om de poging te saboteren. Xavier botst intussen met zijn oude vriend omdat Carmen hem heeft gedwongen om een kraampje te installeren waar de mensen kunnen wedden dat Pico niét slaagt in zijn recordpoging.

5. Doortje
Doortje ondervindt nog maar eens dat zij voor Pico op de laatste plaats komt, na de politiek, de school, kapotte tv's en uiteraard de voetbalploeg. De twee maken openlijk ruzie in het café, en Pico weigert om de tweede helft van de belangrijke match tegen het leger mee te spelen (wat niet zo erg is, aangezien een 5-0 forfait feitelijk winst is voor De Kampioenen, want na de eerste helft staan ze al met 6-0 achter!) Doortje weigert die avond om naar huis te komen, en duikt onder bij Oscar en Pascale. DDT doet haar intussen een voorstel: hij heeft een vrouw nodig... om zijn boekhouding te doen!

6. Transfer
Boma is van plan om Pico Coppens aan een voetbalmakelaar van eerste provinciale te verkopen. Pico ziet dat beetje extra geld wel zitten, want het idee dat Doortje nu als secretaresse bij DDT werkt, zint hem allerminst. Xavier en Bieke zien het vertrek van Pico maar met lede ogen aan, en de speler die Pico komt vervangen is al helemaal een watje. DDT heeft intussen problemen met Doortjes zin voor orde...

7. Carmens wasmachine
Bij Xavier en Carmen stromen de rekeningen onophoudelijk binnen, en bovendien geeft Carmens wasmachine de geest wanneer het haar beurt is om de tien kilo modder van de truitjes te scheiden. Xavier gaat als klusjesman in dienst bij DDT, maar hij wil niet dat iemand weet dat hij meeheult met de vijand. Carmen heeft de kapotte wasmachine naar Oscar gebracht, en Boma zou graag hebben dat Pico zijn kapotte autoradio repareert. Uiteindelijk stappen zij allebei naar DDT en komen de reparaties op het to do-lijstje van Xavier terecht.8. De ster
Bieke heeft een brief ontvangen waarin staat dat ze mag meedoen aan een soundmixshow op TV. Door Pascales nieuwsgierigheid is iedereen al op de hoogte van de inhoud, behalve Bieke zelf. Boma ziet direct de zaken groots: met Bieke als anker wil hij een commercieel televisiestation uit de grond stampen. Uiteraard heeft hij in dergelijk geval geen geld meer om ook nog eens een voetbalploeg te sponsoren... En dat is net waar Dimitri op wacht: die wil het veld kopen om een deftige weg naar zijn infrastr-str-str...dingens aan te leggen.

9. Crisis
Na de zoveelste acht-nul tegen stelt Boma op Radio Hallo de positie van Oscar als trainer openlijk in vraag. Pascale is het bovendien kotsbeu om dag in, dag uit niets anders te moeten horen dan over voetbal. Aangestookt door Doortje en (vooral) Carmen, dreigt ze haar koffers te pakken. Oscar heeft echter alleen nog maar oog voor de match waar zijn lot van zal afhangen, en hij traint zijn spelers half kreupel.

10. Voetbalploeg zoekt trainer
Oscar is bij de Kampioenen aan de deur gezet als trainer, maar hij maakt zich - uiteraard - meer zorgen over het feit dat Pascale bij Boma is ingetrokken. Pico en Bieke proberen een plannetje uit te dokteren om de ploeg en de trainer terug bij elkaar te krijgen, zelfs al betekent dat dat ze de tegenstanders moeten omkopen. Pico maakt zich intussen zorgen dat DDT Doortje tracht te versieren.

11. Het geld of het veld
Nu Oscar terug trainer is, voelt Boma zich geschoffeerd, en hij is van plan het veld te verkopen aan DDT. De kampioenen krijgen er echter lucht van, en proberen alles om Boma van "zijn gedacht" te doen veranderen. Zelfs als dat betekent dat ze het ultieme wapen tegen Boma - Pascale - moeten inzetten. Alleen Oscar, die wanhopig op zoek is naar een stapel keukenhanddoeken, is compleet niet op de hoogte van wat er gaande is.

12. Verkiezingen
De mislukte poging van Boma om het veld aan Dimitri te verkopen, hebben voor een vertrouwenscrisis binnen de ploeg gezorgd. Pico dringt aan op nieuwe voorzittersverkiezingen, en Pascale schuift Oscar, die eigenlijk liever trainer zou blijven, naar voor als tegenkandidaat tegen Boma. Onverwachts komt er ook nog een derde kandidaat opzetten: DDT krijgt bezoek van zijn bazige moeder (een schitterende Jenny Tanghe), die een voorzittersrol voor haar zoon wel ziet zitten. De kandidaten bereiden zich voor op de 3 proeven: een theoretisch examen over het voetbalreglement, penalty's trappen tegen Xavier en... vrijgevigheid!

13. Omkoopschandaal
De Kampioenen spelen een match tegen The Knockers, die hiermee de competitie kunnen winnen, als ze tenminste met vier doelpunten verschil kunnen winnen. Een louche figuur, een zekere Bemelmans, benadert DDT met de vraag of die als tussenpersoon zou kunnen fungeren om Oscar, Pico en Xavier om te kopen. Nadat Pico DDT fysiek duidelijk heeft gemaakt welk lot iemand beschoren is die de Kampioenen probeert om te kopen, besluit DDT om niets te zeggen over het geld, maar tegenover Bemelmans te doen alsof de Kampioenen akkoord gaan. Verliezen met meer dan 4 doelpunten doen ze immers sowieso. Doortje heeft echter een dictafoontje van Pico cadeau gekregen, en heeft lucht gekregen van de conversaties tussen DDT en Bemelmans. In de veronderstelling dat hun echtgenoten elk 10.000 frank rijker zijn geworden, gaan Carmen, Doortje en Pascale een middagje koopjes doen.Seizoen 2 (1991-1992)
Inhoud: 8,5/10
Geluid: 6/10
Beeld: 6/10

In dit tweede seizoen beginnen ook voor het eerst enkele continue verhaallijnen te lopen: Xavier probeert voor de zoveelste keer zijn examen voor bevordering van korporaal tot sergeant te behalen - waarschijnlijk het hoogste dat hij ooit zal halen, Bieke wil graag met een uitwisselingsproject naar Amerika, maar wordt geconfronteerd met enkele materiële problemen en een paar oerconservatieve ouders, en zoals blijkbaar van elk jong koppel blijkbaar verwacht wordt na een paar jaar huwelijk, beginnen Pico en Doortje aan gezinsuitbreiding. En in tegenstelling tot de recentere reeksen loopt Bieke bijna elke aflevering met een andere vrijer te rotzooien, tot grote ergernis van Oscar en Pascale, wiens ouderlijk gezag in deze reeks gevaarlijk dicht daalt naar het absolute nulpunt

14. Alleen is maar alleen
Xavier en Pico vinden per toeval een contactadvertentie in de krant waarin DDT zich blijkbaar presenteert als huwelijkskandidaat. Omdat Xavier nog een eitje met Dimitri te pellen heeft nadat die laatste zijn wagen op nogal hardhandige wijze heeft geherparkeerd, bellen ze Dimitri op, en willen ze hem doen geloven dat een dame een afspraakje met hem wil maken. Ze proberen Bieke te overtuigen om de rol van de jonge weduwe te spelen; Carmen en Doortje vinden het echter maar niks dat ze met Dimitri's gevoelens spelen. Oscar en Pascale ruiken onraad wanneer Boma voor DDT's afspraakje een avond het café afhuurt.

15. Bekers
Boma heeft tijdens het jaarlijkse toernooi - dat De Kampioenen steevast verliezen - een bijzondere beker beloofd voor de meest verdienstelijke speler. De worstenfabrikant heeft echter nog geen tijd gehad om de trofee te gaan kopen, en hij zadelt Xavier met dat werkje op. Omdat Carmen voortdurend loopt te zeuren om nieuwe kleren, is Xavier van plan om het geld van Boma aan haar te geven, en als trofee van één van de bekers die hij met zijn parkieten gewonnen heeft, door DDT de letters uit te laten slijpen. Carmen weet dat Xaviers hart feitelijk zal scheuren wanneer hij van de beker afscheid moet nemen, en samen met Doortje gaan ze op een rommelmarkt een andere beker kopen om door Dimitri te laten bewerken. Dit blijkt echter een kostbaar verzamelstuk te zijn.

16. Naar Amerika
Bieke mag voor een uitwisselingsproject na haar humaniora een jaar naar Amerika gaan, maar ze moet haar "antieke" ouders zo ver krijgen dat ze mag vertrekken. Oscar en Pascale hadden eerder als beloning voor haar afstuderen een reisje - mét chaperon - naar de Ardennen in gedachten. Wanneer Bieke op het njet van haar ouders stuit, proberen de Kampioenen omgekeerde psychologie uit op de Cruckes: immers, een dochter van een echtpaar dat een café uitbaat, is toch niet goed genoeg voor zo'n exclusieve reis, zeker? Ander probleem is het exuberant prijskaartje. De Kampioenen proberen Jean-Marie Pfaff zo ver te krijgen dat hij in een benefietmatch wil spelen. Heeft Balthazar Boma immers geen foto van hemzelf en el simpatico op zijn bureau staan? De foto blijkt echter een staaltje bluf van Boma; wanneer DDT anderzijds oppert dat hij Jean-Marie persoonlijk kent, wil niemand hem geloven...

17. De streep
Carmen en Xavier vallen vreselijk in affronten omdat ze niet op het bal van de officieren worden binnengelaten. Xaviers rang van korporaal volstaat immers niet; hij moet minstens sergeant zijn. Normaal is hij al afgeschreven voor herkansing, maar dankzij een telefoontje van Boma naar zijn goede vriend kolonel Vandesijpe, krijgt Xavier nog een laatste mogelijkheid om zijn praktische proef over te doen. Probleem is dat hij hierbij de psychopatische sergeant De Kroet als tegenstander voor zich vindt. DDT kent het oefenterrein nog van zijn diensttijd, en de Kampioenen besluiten om Xavier een handje te helpen bij zijn sluip-oefening. Alleen, hij mag het zelf niet weten.

18. Carmen rukt op
Nu Xavier gepromoveerd is tot sergeant, loopt Carmen danig naast haar schoenen. Om haar vriendinnen te overbluffen, én om indruk te maken op de vrouwen van de andere officieren, koopt ze bij DDT een opzichtige witte Mercedes. Xavier zit intussen met het probleem dat hij vanaf nu voor de officierenploeg van het leger moet uitkomen, en dus niet langer in de goal van de Kampioenen mag staan - een goede zaak voor de verdediging natuurlijk.

19. FC Toneel
Oscar en Pascale krijgen een onverwachte gast te logeren: hun nichtje Sabine (Ann Esch) is er bij tante Madeleine uitgetrokken omdat haar vrijgevochten levensstijl botst met de regels van het huis, en ze hoopt bij de Cruckes voort te kunnen feesten. Het veld ziet er intussen als een slagveld uit, en er moet dringend honderdduizend frank opgehoest worden voor de meest noodzakelijke reparaties. Boma is het beu om nog maar eens als spaarvarken te worden aangesproken, en de Kampioenen besluiten om een boulevardkomedie met de veelzeggende titel "Valt De Mokkel Van Haar Sokkel" op te voeren om geld in het laatje te krijgen. Sabine past in de nieuwe cast uitstekend als de vamp die de mannen tegen elkaar moet opzetten; helaas doet ze in werkelijkheid precies hetzelfde met de mannen uit de ploeg. Als ze een oud lief van Pico blijkt te zijn, en voor het toneelstuk ook nog eens alle mannen aan een andere vrouw worden gekoppeld, zit het er binnen de kortste keren tegen.

20. De vriendin
Boma pakt uit met een nieuwe vriendin, Chantal de Graaf (Martine Jonckheere), en nog wel één van adel. Naast het feit dat bij de mannen in de ploeg de testosteron er weer met sloten uitgutst, vangt Carmen een gesprek op dat Chantal er feitelijk alleen op uit is om Boma zo ver te krijgen dat hij het voetbalveld verkoopt aan haar échte vriend, een louche makelaar die er zijn vorige fortuin door heeft gedraaid. Doortje denkt dat DDT, afgaande op de manier waarop Chantal hem om haar vinger windt, de geïnteresseerde koper is.21. Bieke's auto
Bieke is vroeger dan verwacht teruggekeerd uit Amerika, en haar ouders dringen erop aan dat ze werk zoekt. Ze heeft een aanbieding bij de krant Publi-time, en dat valt bij Oscar niet in goede aarde, nadat die op zijn blote knieën bij Boma voor haar een job is gaan vragen. Bovendien moet Bieke voor haar job een auto hebben, en ook dat valt niet in goede aarde, want ze heeft haar zinnen gezet op een grote witte bak roest van bij DDT. Diezelfde auto, die nog op het autokerkkof geweigerd werd, werd door een kennis van Boma aan DDT verpatst voor 25.000 frank, en DDT probeert het scharminkel voor 80.000 frank aan Bieke te slijten. Doortje weet van de fraude, maar ze mag haar mond niet opendoen of ze is haar job kwijt...

22. Operatie Parkiet
Xavier moet op manoeuvres, en Carmen is het gekwetter van zijn parkieten kotsbeu. Bieke stelt voor om ze mee te nemen in ruil voor het wassen van de vuile truitjes, maar als ze thuis met de parkieten aankomt, doet Pascale, die niet met die vieze beesten in huis wil zitten, alsof ze allergisch is. Bieke brengt de vogeltjes dan maar naar een vriendin, die een volière heeft. Oscar vindt de leegstaande kooien, en denkt dat de beesten zijn gaan vliegen. Uit schuldgevoel koopt hij voor Xavier een nieuw stel parkieten. Xavier zelf moet zijn manoeuvres intussen vroegtijdig afbreken nadat hij van een portie paté heeft gegeten die Boma ergens goedkoop achterover heeft weten drukken.

23. De ooievaar
Doortje is zwanger van Pico, maar die heeft tijdens één van hun befaamde echtelijke ruzies duidelijk laten verstaan dat hij voorlopig geen kinderen wil. Daarom vraagt ze of Pascale haar wil vergezellen naar de gynaecoloog. Oscar hoort toevallig de helft van het telefoongesprek - zo gaat dat vaak bij De Kampioenen - en is er op de duur van overtuigd dat hijzelf nog een keer papa wordt. DDT denkt intussen dat Doortje - tijdens de werkuren ook nog - naar de dokter moet omdat Pico haar thuis mishandelt.

24. De controleur
Misschien wel één van de beste afleveringen ooit gemaakt. Boma krijgt de belastinginspectie over de vloer, en de controleur valt over het feit dat Boma geregeld zijn auto bij DDT laat onderhouden - in het zwart uiteraard. De controleur zwaait met een lijst waar zowat iedereen op staat: Carmen die in het zwart bij Boma kuist, Doortje die gedeeltelijk in het zwart bij DDT als secretaresse werkt, Pico die TV's repareert en Xavier die te weinig belasting heeft betaald op zijn vogels. En Oscar heeft juist enkele dozen chips achter de toog gestapeld - zonder factuur. Bieke pronkt intussen met een nieuwe vrijer, die op de goedkeuring van Pascale kan rekenen van zodra ze verneemt dat de vader van Biekes vriend dokter is, en ze twee Mercedessen en een buitenverblijf op Tenerife hebben!

25. Xavier gekwetst
Xavier krijgt bij een ruzie een bal tegen zijn hoofd van DDT. Hij veinst een zware hersenschudding, en vindt het aangenaam om de komedie verder te spelen eens hij merkt hoe de anderen hem in de watten leggen. Alleen Pico weet dat Xavier een spelletje aan het spelen is, en samen leggen ze het er nog extra dik op om DDT op stuipen te jagen. Boma denkt echter in de eerste plaats aan de "buziniss": Xaviers kwetsuur is voor hem het gedroomde alibi om de keeper voor eens en altijd aan de deur te zetten. Oscar heeft het moeilijk met die beslissing.

26. Verliefd
Boma wil een nieuwe spits voor de ploeg aankopen, en de kerel in kwestie, Tony (Walter Janssens), blijkt de nieuwe vriend van Bieke te zijn. Helaas voor haar is de man een bedrieger, die achter haar rug probeert aan te pappen met de vrouwen van de andere spelers. Bovendien is één van zijn voorwaarden om bij De Kampioenen te komen spelen, ergens in de buurt een job vinden. Tony beweert dat hij een A2-diploma mechanica heeft, en Boma belooft hem een job in de beste garage van de streek. Of was het de enige garage in de streek?Seizoen 3 (1992-1993)
Inhoud: 9/10
Geluid: 6/10
Beeld: 5/10

Het derde seizoen is inhoudelijk zonder twijfel het beste van de vijftien, met enkele legendarische afleveringen, zoals De nieuwe Kampioen waarin Billie geboren wordt, maar ook Weekeind aan zee, bij het tienjarige bestaan van de reeks door de kijkers verkozen tot de beste aflevering aller tijden. Mijn favoriet blijft nog steeds echter Kiescampagne, waarin het ganse Belgische kiessysteem eens lekker in zijn hemd wordt gezet: bureauvoorzitters die moeten trakteren, opkomstplicht, én duidelijk politiek engagement van een blauwe en een groene kandidaat, zonder dat er ook maar één politieke formatie bij naam wordt genoemd. De slotaflevering Betrapt is echter een té zwaar doordrukje van wat de formule zou worden waarop De Kampioenen later iets te vaak op zou gaan teren: matromoniale vergissingen, gênante compromitterende situaties én elke poging om de ruzie bij te leggen die het nog wat erger maakt. Het acteerwerk van Carry Goossens in deze aflevering maakt echter veel goed.

27. De nieuwe kampioen
Het derde seizoen opent met de geboorte van een nieuwe Kampioen: Billie, de zoon van Pico en Doortje. Doortjes zwangerschap is bijna afgelopen, maar voor het grote moment daar is, is het nog keer op keer vals alarm. Pico twijfelt zelfs voor de eerste keer in zijn leven of hij wel mee op verplaatsing gaat voetballen, maar Doortje maakt er geen probleem van. Oscar krijgt er stekende koppijn van en begint het verkeerd soort pilletjes te slikken. De kandidaatpeters en meters staan intussen elkaar te verdringen, en zoals in zo'n geval vaak gebeurt, gaat de prijs uiteindelijk naar diegene die het het minst verwacht.

28. Depressief
Doortje sukkelt met een postnatale depressie. Of toch niet? Het toeval wil dat er juist in de damesbladen een hele reportage over de symptomen van depressies staat, en ze kan maar moeilijk afstand doen van al de extra aandacht die haar ten beurt valt. Het geheel ontaardt in een ongezonde competitie tussen Doortje en Carmen, die tegen elkaar proberen op te pochen welke echtgenoot het verste durft gaan om zijn vrouw te plezieren. Pico gaat voor Doortje de boodschappen doen; Carmen wil dat Xavier voor haar een hond gaat kopen. Pico gaat tijdelijk Doortjes job overnemen bij DDT; Xavier gaat kuisen bij Boma. De twee krijgen echter door dat er iets gaande is, en ze besluiten de vrouwen eens terug beet te nemen.

29. De elfde man
Het is jaarmarkt, en iedereen heeft nog wat te doen. Boma probeert de schepen van vermakelijkheden te paaien om zo subsidies voor de ploeg vast te krijgen, DDT houdt opendeurdag in de garage, en, na het alarmerende bericht dat haar zuster Madeleine langskomt, wil Pascale het huis herbehangen. Dan valt er echter een speler uit, die juist vader is geworden, en Boma heeft geen andere keuze dan aan Dimitri te vragen of hij wil invallen. Die ziet dat wel zitten, als de Kampioenen als tegenprestatie zijn garage komen schilderen, én als hij onbeperkt reclame mag maken op het veld. De Kampioenen zijn niet echt te vinden voor een dergelijke noodoplossing, maar het is niet dat ze veel keuze hebben. En dat ze mogen gaan schilderen bij DDT, weten ze nog niet. Doortje gaat intussen winkelen, en laat Billie achter bij Carmen, maar die heeft meer oog voor haar hondje dan voor de baby.

30. De schat
DDT vindt achter een reclamebord op het veld een attachékoffertje vol geld. De Kampioenen hebben hem echter gezien, en dreigen hem te verlinken bij de politie, tenzij ze de helft krijgen. Ze spreken wel af om even de kat uit de boom te kijken of de rechtmatige eigenaar komt opdagen, en intussen nog niets van het geld uit te geven. Maar de verleiding is groot: Oscar gaat enkele maanden achterstallige huur betalen, Pascale koopt een nieuw kleedje, Pico en Doortje elk een nieuwe kinderwagen, en DDT heeft grootse verbouwplannen. Dan duikt er echter een sinister figuur op die blijkbaar pissed off is dat zijn koffertje met geld is verdwenen. En Boma wordt door de politie ondervraagd nadat hij betaald heeft met een vals briefje van 5000 frank, eentje dat hij van Oscar heeft gekregen...

31. Besmet
Op weg met een belangrijke zending voor het leger, belandt Xavier met autopech in de garage van DDT. Een container waar één of ander gevaarlijk gifgas in zou zitten, raakt open, en alle aanwezigen, naast Xavier en DDT ook Boma en Doortje, en later ook een als nieuwsgierig aagje binnengesukkelde Pascale, zijn mogelijk besmet. De garage wordt op last van het leger in quarantaine geplaatst, en één voor één beginnen de ongelukkigen zich niet goed te voelen. Oscar voelt zich vooral niet goed omdat zijn vrouw gedwongen is om de nacht door te brengen in de garage van DDT, samen met Boma.

32. De haptonoom
Boma heeft een Nederlandse haptonoom - een soort welzijnsgoeroe - ingehuurd om het moraal van de ploeg op te krikken. Ook DDT is overtuigd van zijn kwaliteiten, nadat hij heeft gezien hoe hij aan een klant die om vier banden kwam, een occasiewagen heeft aangesmeerd. Maar Oscar gelooft niet in de bakerpraatjes van de Nederlander; de vrouwen daarentegen verdringen elkaar om hem op te kunnen vrijen.

33. Weekend aan zee
Carmen heeft op Radio Hallo een arrangement aan zee gewonnen voor vier personen, inclusief optreden van Julio Iglesias én de Chippendales. Xavier en Pico zijn in hun eer gekwetst dat niet zij, maar de vier vrouwen erop uit trekken. Oscar is intussen kwaad omdat Pascale zijn verjaardag is vergeten. De heren besluiten dan maar, in afwezigheid van de dames, een feestje te bouwen in het café. Boma kan maar niet aan een date geraken en belt naar een escortebureau. Moeder De Tremmerie probeert intussen haar zoon te koppelen aan een redelijk truttige bejaardenverzorgster - je weet nooit waar dat nog goed voor kan zijn.34. Stank voor dank
Er heerst een penetrante stank rond het veld van de Kampioenen. Maar waar komt die vandaan? DDT heeft net een nieuwe benzinepomp geplaatst, en het ding lekt als een zeef. Maar ook Boma pakt uit met een nieuw, zelf bereid recept: de "Boma Light"-worst, en het ding produceert dezelfde stank als diegene die zo overal nadrukkelijk aanwezig is. Het komt tot een heftige woordenwisseling tussen Boma en Oscar, en wanneer die laatste zegt dat Boma's worsten niet te vreten zijn, laait de ruzie zo hoog op dat Boma de ploeg en het veld wil verkopen. Pascale moet al haar charmes gebruiken om de voorzitter op zijn besluit terug te laten komen.

35. Miss Knalpot
Een vertegenwoordiger van een groot automerk wil graag een filiaal openen in de garage van DDT. Voorwaarde is wel dat die zijn terrein kan uitbreiden, bijvoorbeeld door het veld van de Kampioenen op te kopen. Om een wig te drijven tussen de vrouwen, organiseert Dimitri een missverkiezing, zogezegd voor de twintigste verjaardag van zijn garage. Iedereen laat zich aanvankelijk laagdunkend uit over DDT's initiatief, maar als puntje bij paaltje komt, willen ze allemaal maar wat graag meedoen.

36. Kiescampagne
Beste aflevering ooit. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, en Pico neemt het op een vijfde plaats op een groene lijst op tegen Balthazar Boma, die op de tweede plaats op een duidelijk liberaal geïnspireerde lijst staat. Carmen, Pascale en Mark kiezen partij voor hem, terwijl Doortje, Bieke en Xavier hun vriend Pico steunen. DDT probeert uit de beide een slaatje te slaan, door zijn infrastructuur aan de meestbiedende te verhuren. En Oscar? Die kan maar niet kiezen voor wie hij gaat stemmen, de voorzitter of zijn beste speler. Dimitri verneemt echter tot zijn afgrijzen dat hij voorzitter van het stembureau is: hij moet bijzitters ronselen, en die verwachten natuurlijk allemaal dat hij trakteert. En dan breekt de campagne los, met de gebruikelijke vuilspuiterij. België, zei U?

37. Tango d'Amore
Xavier vraagt aan Doortje om hem op een week tijd de tango te leren dansen. Het is bedoeld als een verrassing voor de verjaardag van Carmen, maar doordat Bieke voor Publi-time net een reportage aan het maken is over overspel, denkt iedereen op de duur dat de twee een buitenechtelijke affaire hebben. Typische aflevering met veel double entendres, en hopen, hopen kwalijke roddel.

38. DDT niet OK
DDT, die daarvoor nog steen en been aan het klagen was over de manier waarop de kleine man wordt uitgezogen, blijft per ongeluk met zijn tengels aan een contactdoos van de elektriciteit hangen, en ligt languit bewusteloos in zijn garage. De Kampioenen hebben er pret in, alleen Doortje heeft medelijden met hem, en vindt dat de Kampioenen in de toekomst maar eens wat vriendelijker moeten zijn tegen hun buurman: hun auto een keertje vaker laten smeren, al eens meer bij hem gaan tanken... Op de duur verdringen de Kampioenen elkaar om bij DDT te komen vleien. Pico gaat zelfs een boswandeling met hem maken, en neemt Boma hem mee naar de Pussycat. Maar DDT blijft zwartgallig, en laat zich in een onbewaakt moment ontvallen dat hij misschien de garage zou verkopen. Pascale droomt al om er een villa te kunnen bouwen, Carmen een superette en Boma een grill room. Alleen Doortje is echt bekommerd om DDT.

39. Betrapt
Een avondje naar het bal van Pico's school loopt bijna op een drama uit, wanneer Pico op de dansvloer met een andere vrouw staat te flirten, en Doortje hier geweldig veel aanstoot aan neemt. In het café maken ze er nog wat ruzie bovenop, en Pico brengt de nacht door op de canapé bij Carmen. Xavier is die avond net op wacht, en wanneer hij onverwacht thuiskomt, treft hij daar een halfnaakte Pico aan die juist van onder de douche komt. En ook de daarop volgende pogingen van Boma om alle misverstanden uit te klaren, hebben juist het tegenovergestelde effect.Seizoen 4 (1993-1994)
Inhoud: 8,5/10
Geluid: 6/10
Beeld: 5,5/10

Bij aanvang van het vierde seizoen geraakte bekend dat Vlaanderens beste voetbalploeg eerlang zonder trainer zou komen te zitten: Carry Goossens was door de concurrerende zender voor heel veel geld weggekaapt. Aan het feit dat hij na zijn overstap naar de commerciële zender niets van betekenis meer heeft gepresteerd, was het VTM duidelijk enkel en alleen te doen geweest om de concurrentie de pas af te snijden. Om al te anticiperen op de leemte die zijn vertrek zou achterlaten, werd alvast een grotere rol in de reeks geschreven voor Herman Verbruggen, die als Mark Vertongen vanaf de aflevering Liefdesverdriet de vaste vrijer van Bieke zou worden, en dus zijn rol als occasionele sidekick gevoelig uitgebreid zag. Het samenspel tussen Carry Goossens en Herman Verbruggen als vader en toekomstige schoonzoon levert enkele prachtige scènes op, maar kon helaas door de transferwoede niet blijven duren. Ook dit seizoen bevat weer enkele zeer leuke afleveringen, zoals Het jubileum, waarin Oscar en Pascal hun (laatste) huwelijksverjaardag vieren, maar ook iets te clichématige afleveringen als Verwisselingen, waarbij de verschillende antagonisten elkaars job overnemen, een formule die in latere seizoenen iets te vaak herhaald zou worden.

40. De motorfiets
DDT heeft van een onguur uitziende Hell's Angel min of meer onder dwang een zware motorfiets gekocht, en hij kan hem doorverlappen - met winst uiteraard - aan Carmen. Die is echter op de kortste keren haar rijbewijs kwijt. De motorfiets verwisselt daarop enkele keren van eigenaar, elke keer met winst voor Dimitri. Balthazar is echter geïnteresseerd in de machine in de hoop dat hij daarmee zijn nieuwe reclame-assistente, die kickt op motoren annex mannen in een bezweet leren pak, te imponeren. Spijtig genoeg daagt de eigenaar van de - gestolen, of wat dacht U? - motor op.

41. FC Championettes
Na alweer een vernederende 0-12 krijgt Oscar van Boma zijn opzeg. Bij het zien van al het gekluns menen de vrouwen dat zij zelf nog beter zouden voetballen dan de mannen. Die boude bewering neemt al gauw concreet gestalte in de voem van een weddenschap, en de dames nemen DDT onder de arm als sponsor. Helaas komt er van voetballen niet veel in huis door hun onderling gekibbel, én door het feit dat hun trainer, Pascale, eigenlijk de voetbalreglementen niet kent...

42. Verwisselingen
Doortje heeft haar ontslag gekregen bij DDT, en ze solliciteert bij Boma, die dringend iemand nodig heeft om zijn facturen in orde te maken. Pascale, die beu gekeken is op de muren van het café, heeft echter ook haar zinnen op de baan bij Boma gezet. Wanneer Carmen zich te veel moeit met de sollicitatieprocedure van de beide kandidates, wordt ze aan de deur gezet, en uit armoe biedt ze zich aan als de nieuwe secretaresse van DDT. Zowel Doortje als Pascale maken er bij Boma echter een potje van, en van boekhouden heeft Carmen geen kaas gegeten...

43. Rode vlekjes
Oscar staat vol met rode vlekjes, en ook Boma, Xavier en Doortje krabben zich verrot. Iedereen wijst met de beschuldigende vinger naar Carmens hond, die vlooien zou hebben, maar DDT heeft net een partij verdachte zetelovertrekken gekocht in omgekeerd schaap. Wanneer Nero van een ogenblikje onoplettendheid gebruik maakt om de deur uit te glippen, is Carmen in alle staten. Pascale probeert intussen de ouders van de nieuwe vriend van Bieke te lijmen, want het koppel is van veel betere komaf dan zijzelf. Het is alleen de kunst om, vòòraleer ze komen, het café en het huis vlooienvrij te krijgen.

44. De aanranding
Pascale is aangerand en van haar handtas beroofd, maar ze is er nog in geslaagd om de aanrander met haar maat 38 in zijn gezicht te meppen. Iedereen verdenkt Dimitri, omdat die met een blauw oog rondloopt, maar het blijkt al gauw dat die daar gewoon te stom voor is. Terwijl de vrouwen een cursus zelfverdediging organiseren, proberen Xavier en de andere mannen vanuit een verdoken opstelling de boel te bewaken. Pascale heeft echter verzwegen dat ze de bril van de aanrander heeft kunnen afpakken, net op het ogenblik dat Boma de zijne heeft binnengedaan bij de opticien om de glazen te verzwaren...

45. Cinema, cinema
Oscar krijgt het ongewenst bezoek van een oude-klasgenoot, Gentil De Schepper, die nog altijd chagrijnig is omdat Oscar hem in het laatste jaar verklikt heeft voor spieken, als gevolg waarvan Gentil het jaar heeft moeten overdoen. Gentil zint op wraak: hij heeft een amateurfilmpje waarin Oscar 20 jaar geleden nog bij de beloftenploeg van de Rode Duivels speelde... en in de laatste minuut de bal in eigen doel schopte. DDT stelt maar wat graag zijn garage ter beschikking als hij daarmee Oscar kan pesten, maar die vindt tussen het oud papier dat de Kampioenen aan het inzamelen zijn een oud en niet bepaald flatterend schoolrapport van Dimitri...

46. Bieke solo
Bieke is het beu dat haar ouders zich constant met haar leven bemoeien en haar geen privacy gunnen. Ze besluit thuis weg te trekken, maar vindt niet zo gemakkelijk een ander onderkomen: bij Pico logeren gaat niet, want Doortje is stikjaloers. Boma wil haar wel een kamer verhuren (ha ja!), maar Pascale heeft gezworen dat, als hij dat doet, zij hem nooit meer bekijkt. Carmen neemt Bieke in huis, maar daar is het terreurregime nog erger. En DDT wil wel zijn zolder verhuren tegen een "democratisch vriendenprijske". Maar mits de juiste afspraken is het thuis zo slecht nog niet...47. Liefdesverdriet
Het is nog maar eens af met Bieke en haar zoveelste vrijer. Wanneer ze op gegeven ogenblik zegt dat ze nog eerder met Mark Vertongen van Radio Hallo een relatie zou aangaan, neemt die dat bloedserieus. Oscar wil echter niet dat die snijboon aanpapt met zijn dochter, en hij vraagt aan Pico en Xavier om alles te doen om een eventuele relatie te saboteren. Die twee spelen dan ook handig in op de onhandigheid van Mark. Pascale heeft echter intussen gehoord dat de jongen voor dokter studeert, en ze draait 180 graden bij.

48. Het jubileum
Pascale en Oscar vieren hun zilveren huwelijksjubileum, maar ze denken van elkaar dat ze het vergeten zijn, waardoor de stemming in het café tot onder nul is gedaald. Bieke is hen echter niet vergeten, en wil een verrassingsfeest voor haar ouders organiseren. De enige plaats waar ze echter de nodige voorbereidingen kunnen treffen, is in de garage van DDT, die met zijn vettige vingers niet van de toastjes kan afblijven. De mannen respectievelijk de vrouwen hebben Oscar respectievelijk Pascale wijsgemaakt om een cadeau te kopen dat eigenlijk voor henzelf is bedoeld. Pascale koopt daarom een haardroger, en Oscar een boormachine. Helaas lijken die dingen zo enorm veel op elkaar wanneer ze ingepakt zijn.

49. De scheidsrechter
Na de zoveelste afstraffing dreigt Boma nog maar eens met de ploeg te verkopen, tenzij ze de volgende match tegen de gevreesde Knokkers winnen. Dimitri heeft een cursus voor scheidsrechter gevolgd, en maakt de Kampioenen wijs dat zijn mentor, scheidsrechter Charly De Groot, zo corrupt als wat is. Zowel Pico en Xavier als Oscar en Mark als de voorzitter proberen met Dimitri als tussenpersoon De Groot om te kopen, met de bedoeling om hem daarna bij de bond van scheidsrechters aan te geven. Naast het gebruikelijke percentje dat Dimitri voor zijn "bemiddeling" vraagt, heeft die nog een veel onprettigere verrassing voor de Kampioenen in petto: op de dag van de match staat hij zélf op het veld om de match te fluiten.

50. Radiosterren
Er komt een blok zendtijd vrij op Radio Hallo, en Mark heeft beloofd dat Bieke haar eigen lifestyle-programma krijgt. Boma heeft echter het uur al beloofd aan Carmen, die een hartsrubriek wil maken, en er niet voor terugdeinst om de grove spionagemiddelen boven te halen. Oscar wordt intussen door Pico en Xavier aangemaand om het vrijgekomen uur op te vullen met een voetbalprogramma, en Dimitri ziet eindelijk de kans schoon om een hoop gratis reclame te kunnen maken voor zijn eigen zaak. Uiteindelijk schrijft Boma een wedstrijd uit, waarbij de luisteraars elk van de vier nieuwe programmavoorstellen op zijn merites kan beoordelen.

51. Here we come
De Kampioenen krijgen een uitnodiging om naar Engeland te gaan spelen tegen een provinciaal clubje. Om de reis te bekostigen organiseert de club een echte authentieke Vlaamse wafelenbak. De dames willen maar al te graag meegaan om in Londen eens goed te kunnen gaan shoppen, en ook DDT wil wel graag mee als gids - op kosten van zijn buren uiteraard. Wanneer Oscar terdege beseft hoeveel het grapje gaat kosten, doet hij alsof ze van Engeland gebeld hebben dat alleen de spelers, en dus de partners niet, zijn uitgenodigd. De dames verrekken het vervolgens om ook maar één wafel te bakken.

52. Love story
Een ongeluk komt nooit alleen: Oscar krijgt zijn goochelende vader (Roger Bolders) op bezoek, en DDT zijn moeke, die hem weer eens duchtig de les komt spellen, en begint met Doortje aan de deur te zetten. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, blijken ze elkaar nog van vroeger te kennen: en door het oud zot in hun bol vallen ze elkaar terstond in de armen. Noch DDT, noch Oscar zijn erg blij met het vooruitzicht dat ze binnenkort wel eens stiefbroers zouden kunnen worden, en voor één keer bundelen ze de krachten om de kersverse romance te saboteren.

Van deze laatste aflevering werden twee versies gemaakt, één met een zeer ongeloofwaardig einde, waarin Xavier Oscar letterlijk wegtovert, waar nogal veel inhoudelijke kritiek op kwam. Zelfs voor De Kampioenen was een dergelijke bokkensprong te ver, en zover we weten is desbetreffende versie maar één keer uitgezonden. Een alternatief einde, waarin Oscar zijn verliefde moeder tracht tegen te houden op weg naar Tenerife was misschien niet het ideale einde, maar maakte een vervolg enigszins logischer. Bij alle daaropvolgende herhalingen werd dit tweede einde gebruikt, het is wel jammer dat het oiriginele einde als verwijderde scène de disc niet gehaald heeft.Seizoen 5 (1994-1995)
Inhoud: 7,5/10
Geluid: 6/10
Beeld: 5,5/10

Het eerste seizoen na het vertrek van Carry Goossens sputterde aanvankelijk wat, omdat de nieuwe verhoudingen tussen de personages moesten worden uitgewerkt. In het gezin Crucke wordt Bieke nu de verantwoordelijkste en Pascale de vrolijke losbol die met volle teugen van haar vernieuwd vrijgezellengeluk wil genieten. Ook Walter Michiels verliet onverwacht de reeks, na enkele persoonlijke tegenslagen. Naast Herman Verbruggen moest dus een nieuwe love interest gevonden worden voor Doortje, en daarvoor werd het personage van Pol De Tremmerie, de neef van, vertolkt door Familie-(nu ja...) acteur Ben Rottiers in de reeks geschreven. Het duurt enkele afleveringen vooraleer Pol in het nieuw samengestelde gezin van Doortje zijn plaats vindt, waaruit de scenaristen weer enkele verhaallijnen konden halen. Ook begint het gestuntel van Mark Vertongen iets te stereotiep te worden, alhoewel hij in aflevering 65, DDT getrouwd, in een onbewaakt ogenblik toont dat hij toch met asbakken kan jongleren, en hij in aflevering 61, Mark Macho zichzelf bedient met een extreme make-over. Toch is seizoen vijf vooral een overgangsseizoen, met misschien iets minder goede scenario's dan de eerste vier seizoenen. Enige uitschieter is De filmster, waarin Xavier figureert in een promotiefilmpje van het leger, waarbij de opnames een complete afgang worden.


53. De nieuwe start
De Kampioenen maken een doorstart! Nu Oscar in een Hare Krishna-sekte zit, en Pico er uiteindelijk tóch met Ria De Stekker vandoor is, zijn zowel Pascale als Doortje terug vrijgezel. Deze laatste echter niet voor lang, want plots kwam daar (nota bene uit de VTM-stal) ene Pol De Tremmerie, neef van, aangewaaid uit Ouagadougou. Pol vindt voorlopig - uiteraard tegen betaling - een onderkomen bij zijn nonkel Dimitri. De ploeg zit evenwel intussen zonder trainer, want de kadaverdiscipline van Balthazar Boma wordt door de spelers niet in dank afgenomen. Na algemeenheid van stemmen én aangeven van Carmen wordt Xavier als nieuwe trainer gekozen. Mark, die als spits zijn vorm niet vindt, kan de vrijgekomen plaats in de goal opvullen, maar dan is er nog altijd één man te kort in de ploeg. Blijkt de bruingebrande neef van DDT toch wel op zoek te zijn naar een voetbalploeg! Boma ziet het allemaal niet zitten, en wil de hele zaak, veld en café, verkopen aan Dimitri. Pascale probeert hem van gedachten te doen veranderen, én tracht hem onder tafel te drinken. En of de Kampioenen Boma op andere gedachten kunnen brengen? Raad eens!

54. De huwelijksmakelaar
Pascale heeft een cruise voor twee personen gewonnen. Zowel Balthazar als Dimitri - die al genoeg heeft aan het woord "gratis" - zijn kandidaat om met haar mee te gaan. Carmen is echter van oordeel dat Pascale aan beter gerief kan geraken: ze tracht trainer Alex Cooremans (Hans De Munter) aan Pascale te koppelen, maar die is verkeerdelijk in de waan dat het Bieke is die het café uitbaat en de meest begeerde vrouwelijke vrijgezel van de streek is. Bieke denkt na een incident met een gemorste cocktail dat Pascale een relatie heeft met de heetste stud van Afrika en omstreken, Pol.

55. Liefde is blind
Dimitri is tot over zijn oren verliefd op een zekere Lea De Wilde, wiens auto hij gedepanneerd heeft. De dame, een "masseuse voor managers met stress" blijkt echter een gewiekste mannenverslindster, die enkel op het geld van de heren uit is. Uiteraard laat ook Boma zich door haar rond de vinger winden, en dat kon op geen slechter moment komen, want hij heeft net Pascale zo ver gekregen dat ze bij Chez Jean-Paul gaan eten. De andere Kampioenen besluiten dat ze Lea De Wilde, maar ook Boma en DDT, eens een lesje gaan leren, en ze laten Xavier zich uitgeven voor een excentrieke edelman met héél veel geld en een slechte rug.

56. Overtijd
Carmen heeft een telefoontje van Bieke afgeluisterd, die te laat is met een artikel over alleenstaande moeders op de redactie binnen te brengen. Carmen meent uit het gesprek te kunnen opmaken dat Bieke zwanger is, en met de haar zo typerende discretie weet na vijf minuten ongeveer iedereen ervan. Behalve Markske, die uiteindelijk denkt dat Bieke zwanger is van een ander, want zij hebben nog nooit ge... juist, en Pascale, die plots véél minder ruimdenkend is wanneer het over haar eigen dochter gaat.

57. Vrouwenhandel
Een oude klasgenoot van Dimitri (Jakob Beks, die later de rol van BTW op zich zou nemen), maakt de garagist wijs dat er veel geld te verdienen valt met de handel in exotische vleessoorten: krokodil, slang en dergelijke. Dimitri laat zich ompraten om voor hem vertegenwoordiger van de streek te worden, en bestelt een pakket van 50.000 frank aan vlees. Bieke is net een reportage aan het maken over vrouwenhandel, en ze heeft opgevangen dat er een lokale middenstander ergens zich met pooierij bezig houdt. Als Dimitri daarop begint te leuren met "exotisch vlees", denkt iedereen aan wat anders. Maar ook Boma, die net een naaktkalender heeft laten drukken, laat zich weer van zijn bekende kant zien.

58. De filmster
Xavier is uitverkoren om te figureren in een promotiefilmpje voor het Belgisch leger. Hij wordt een dag lang gevolgd door een cameraploeg bij hem thuis, bij zijn sportclub, in zijn café, bij zijn garagist... allemaal denken ze een graantje mee te kunnen pikken van de gratis publiciteit. Boma belooft Carmen opslag en Xavier een reeks tourné generales, Dimitri repareert geheel gratis het wrak waar Xavier mee rondrijdt... alleen is de officier-regisseur-kapitein van dienst helemaal niet opgezet met Xaviers rol. En nog minder met de manier waarop Carmen zich als Hollywood-diva gedraagt.

59. Boma's List
Na een zoveelste keer afgewezen te zijn door Pascale, stort Boma zijn hart uit bij Doortje, die blijkbaar zelf tevergeefs moeite doet om de aandacht van Pol te trekken. Balthazar stelt daarom voor dat ze zouden doen alsof ze een koppel vormen, om zowel Pascale als Pol uit hun schulp te lokken. Ze ensceneren alsof Doortje een wilde nacht ten huize Boma heeft doorgebracht, en al wat ze dan nog nodig hebben is Carmens roddelpraat. Bij Pascale bijt de vis, en goed, maar Pol is niet zo snel onder de indruk.

60. De stagaire
Zowel Pascale als DDT zitten dringend om werkkrachten verlegen: Pascale wil eindelijk het café omvormen tot een chique taverne, en Dimitri heeft per hoge uitzondering eens vijf klanten tegelijk. Via de school van Pol vraagt Pascale een stagaire, en wanneer Dimitri hoort dat hij die niet moet betalen, wil hij er natuurlijk ook één. Alleen heeft Pol helemaal geen stagaire aangevraagd, omdat hij, Xavier en Mark de taverne in plaats van het café niet zien zitten. De stagaire van DDT blijkt een vrouw te zijn, en omdat Dimitri denkt dat die helemaal niets van mechanica af kunnen weten, stuurt hij ze door naar café de Kampioenen.61. Mark Macho
Nadat Mark zich weer eens op een afschuwelijke wijze door DDT in het zak heeft laten zetten, en Boma hem heeft geëngageerd om verkleed als varken worsten te gaan uitdelen tijdens de match, zet Bieke hem aan de deur totdat hij wat meer zelfvertrouwen heeft gekweekt. Het leren nee zeggen zoals Doortje suggereert en de kennis uit Carmens vakliteratuur helpen niets, en daarom gaat Mark een professionele assertiviteitscursus volgen. En die werkt goed. Iets te goed.

62. De steward
DDT heeft in de krant gelezen dat een lokale voetbalclub de deuren heeft moeten sluiten na een golf van hooligan-geweld. Dit brengt hem op een idee: hij huurt twee louche types (Kurt Defrancq en Ludo Busschots) in om amok te gaan maken bij De Kampioenen. Die huren een steward (Ben Van Ostade) in om het geweld in te dijken. De man blijkt echter het eerste lief van Carmen te zijn, en hij neemt, tot ongenoegen van Xavier, al haar aandacht in.

63. De clubkas
Mark moet de opbrengst van de tombola, 25.000 frank, naar Boma brengen; omdat hij bang is onderweg overvallen te worden, stopt hij het geld in zijn zak. Carmen, die, nieuwsgierig als ze is, eens een blik wil werpen op de inhoud van de clubkas, om te weten hoeveel de tombola heeft opgebracht, meent bij het zien van het lege koffertje dat Mark met het geld is gaan lopen. Pol heeft net hetzelfde bedrag bij Dimitri geleend om voor Doortje een parelsnoer te kunnen kopen.

64. Aardstralen
Carmen heeft per postorder een wichelroede besteld, en verwoed biedt ze haar diensten aan om negatieve aardstraling op te sporen. Pascale heeft al enkele nachten slecht geslapen, en ze laat haar slaapkamer onderzoeken. Bieke meent echter dat Carmens nieuwe hobby pure oplichterij is, en om het te bewijzen, verwisselt ze een nacht van slaapkamer met haar moeder. DDT heeft intussen alweer eens een bal door zijn ruit gekregen, en hij wil de Kampioenen laten geloven dat ze altijd verliezen omdat het veld negatief geladen is. Om zijn bedrog wat aan te dikken maakt hij gebruik van Carmens goedgelovigheid, én van een krachtige elektromagneet.

65. DDT getrouwd
DDT krijgt nog maar eens telefoon van zijn moeke, die nog maar eens een lief voor haar zoon gevonden heeft. DDT zegt echter om van haar gezaag verlost te zijn dat hij intussen er al één aan de haak geslagen heeft. Hij belooft aan Pascale - gratis! - een nieuwe wagen als zij één weekeindje zijn verloofde wil spelen, terwijl moeke haar nieuwe schoondochter komt keuren. DDT wil echter niet dat de anderen van de komedie op de hoogte zijn, omdat ze anders hun mond wel eens zouden kunnen voorbij praten. Boma is er zodanig het hart van in dat hij wil stoppen met de ploeg.Van volgende afleveringen hebt U nog een bespreking te goed:
Seizoen 6 (1995-1996)
66. Mijnheer Constant
67. De bakvis
68. Boem!
69. Blauwhelmen
70. De sympathiekste
71. Carmen vermist
72. Bij Xavier
73. Prijs
74. Houdt de dief
75. Cupido
76. Gigolo Mark
77. American Foorball
78. Boma's sister


Seizoen 7 (1996-1997)
79. Sinterklaas Kampioentje
80. Het schilderij
81. Doping
82. Mark stopt
83. Verboden vruchten
84. De erfenis
85. DDT bedreigd
86. Schijn bedriegt
87. Zwarte liefde
88. Smeergeld
89. De optimist
90. De helderziende
91. Eindelijk


Seizoen 8 (1997-1998)
92. De verhuizing
93. Café zonder bier
94. Carmen zwanger?
95. Verkocht!
96. Roger
97. FC De Valentino's
98. Het koekoeksjong
99. De infiltrant
100. FC Junior
101. De horoscoop
102. Het clubblad
103. De aanhouder wint
104. Spoorloos


Seizoen 9 (1998-1999)
105. BTW ingebrepen
106. Smakelijk!
107. De splinternieuwe trainer
108. Bertha Boma
109. De hofleverancier
110. Bieke culinair
111. Schone schijn
112. Doortje Waterslaeghers
113. Interim sponsor
114. Chérie
115. Survival training
116. De sollicitatie
117. Boma failliet


Seizoen 10 (1999-2000)
118. Wie het schoentje past?
119. Monsieur Boma
120. Het aanzoek
121. Chez Nero
122. Werk aan de winkel
123. Casanova Vertongen
124. Bomeo en Julia
125. België-Holland
126. Nero Superstar
127. Waterslaeghers Senior
128. Kolonel Waterslaeghers
129. Voorrang van rechts
130. Totale uitverkoop


Seizoen 11 (2000-2001)
131. Twaalf stielen
132. Jonger dan je denkt
133. Te bed of niet te bed
134. Vrolijk kerstfeest
135. Carmen goes classic
136. De kidnapping
137. Succes verzekerd
138. Eerlijk duurt het langst
139. De Bomababe
140. Grenzen verleggen
141. Lief dagboek
142. Oud zot
143. Soep van duifjes


Seizoen 12 (2001-2002)
144. Geheime aanbidders
145. Stoelendans
146. Vuil spel
147. Dag van de secretaresse
148. Gebuisd
149. De nieuwe kracht
150. Psycho Boma
151. Aprilvissers
152. De enquête
153. Lottokoorts
154. Made in Germany
155. Besparingsplan
156. Baboeleke


Seizoen 13 (2002-2003)
157. Het knekelveld
158. Kamer te huur
159. Blond en meedogenloos
160. Het kampioenenbal
161. Nennieuwenoed
162. Friet met mayonaise
163. Xaviera Waterslaeghers
164. Keeper gezocht
165. Het mirakel
166. Vrolijke vrienden
167. Hoogtevrees
168. Gele limonade
169. Bloemetjes en bijtjes


Seizoen 14 (2003-2004)
170. Café op stelten
171. Innige deelneming
172. De nieuwe matras
173. Eviva Espana
174. Zet 'm op
175. Met twee aan zee
176. Kere weer om
177. O sole mio
178. Rock A Billie
179. Voor een prikje
180. Het Ardennenoffensief
181. Pol in de put
182. Quix


Seizoen 15 (2004-2005)
183. Baby baby
184. Boma surprise
185. In vuur en vlam
186. Boma op jacht
187. Zware Julien
188. Op vrijersvoeten
189. Verloofd
190. Het cadeau
191. De moeders
192. Het lied
193. De getuigen
194. De vrijgezellenavond
195. Het huwelijk
BEELD EN GELUID
De afleveringen staan verspreid over dertig discs, met telkens zeven op de eerste en zes plus eventueel bonusmateriaal op de tweede van elk seizoen. Het bronmateriaal is zeker in de eerste reeksen redelijk oud, en je mag je hier in het begin dan ook niet aan een transfer verwachten die enigszins lijkt op de recentere seizoenen. Bij seizoen 1 zijn de kleuren nergens echt stabiel, en vooral grote lichtgekleurde vlakken, zoals de textuur van Boma's minibusje, vertonen grote kleurschommelingen. In elke aflevering zitten er bovendien wel een paar video- of andere artefacts, niet genoeg om de dvd onbekijkbaar te maken maar toch teveel om een hoge score voor beeld toe te kennen. In aflevering 2 zit er ergens een lijn die het video-karakter van het bronmateriaal verraadt, de kleurbalans in afleveringen 10 en 12 is totaal zoek - de kleuren flikkeren, en vooral de rode tinten, zoals de trui van Bieke, lijken precies gemaakt uit het soort glitterstof dat normaal alleen Nicole en Hugo dragen op een Songfestival. In afleveringen 3, 5, 8 en 9 zijn er op bepaalde momenten zeer slechte gevallen van pixelization te zien. Andere afleveringen, zoals 4, halen dan weer een ruime voldoende. Ik moet natuurlijk iets milder zijn voor een transfer van ouder bronmateriaal, maar het ontbreken van stabiliteit werkt toch danig op de zenuwen! Het geluid scoort enigszins beter: FC De Kampioenen heeft slechts een eenvoudige stereospoor meegekregen, maar dat is ten eerste inderdaad het originele geluidsspoor, en ten tweede heb je bij een comedy zonder noemenswaardige achtergrondmuziek niet meer dan een goed verstaanbare dialoog nodig, en die hebben we dus. Ondertiteling is niet aanwezig op deze disc.

Bij seizoen 2 is het bronmateriaal een klein beetje verbeterd, alhoewel we natuurlijk ons niet aan mirakels verwachtten. Er zitten nog enkele duidelijke video-artefacts in het beeld, maar de vervelende pixelization, die verschillende afleveringen van het eerste seizoen teisterde, lijkt grotendeels verdwenen, alhoewel er nog één groot en storend video-artefact in de aflevering Bieke's Auto te bemerken is. Het kleurpalet ziet er natuurlijk nog steeds gedateerd uit, en het contrast is verhoudingsgewijs minimaal, maar er zitten al heel wat minder schommelingen in de helderheid. Donkere scènes, zoals het avondlijke afspraakje van Dimitri in Alleen Is Maar Alleen, gaan onvermijdelijk gepaard met redelijk wat ruis. En een sporadisch compressie-artefact, bijvoorbeeld in de patronen van streepjeskleding, is er ook nog wel te zien. Wat het geluid betreft, is ook weer deze reeks voorzien van een simpel maar effectief stereospoor dat geen potten breekt, maar ook niet als minderwaardig kan bestempeld worden. Het geluid bij de buitenopnamen komt af en toe een beetje dof over, zoals bijvoorbeeld in de aflevering De Ooievaar duidelijk te merken is.

De openingsaflevering van seizoen 3, De Nieuwe Kampioen, opent zeer donker; in de tegenbelichting van de openingsscène is redelijk weinig contrast te zien. Ook afleveringen 29, 33, 38 en 39 bevatten enkele donkere scènes. Een tweede probleem situeert zich in de 31ste minuut van aflevering 28, Depressief, in de vorm van een lelijk video-artefact. Ook in de 11de minuut van aflevering 33 is er een moiré-artefact te zien op het hemd van Oscar. Ook grain is hier en daar een probleem, bijvoorbeeld in de aflevering Kiescampagne.Ook seizoen 4 is niet gevrijwaard van fouten. Op 4:45 in aflevering 41, FC Championettes zit er een zeer opvallende storing, en alhoewel het niet zo erg is als de origineel uitgegeven disc 12, is net als aflevering 76 de aflevering lichtjes asynchroon. Een zware masteringfout op ongeveer 1:30 ontsiert de aflevering Het jubileum, waarbij het geluid een paar seconden wegvalt en de video-master een seconde hapert, een fenomeen dat zich ook bij het begin van aflevering 49 voordoet. Aliasing is zowat alomtegenwoordig, en in aflevering 52 zit ook nog een ghosting-fout. De dialogen zijn goed verstaanbaar, maar klinken soms een beetje hol, en met muzikale decorum zoals de inverventies op onze aller Radio Hallo zijn niet altijd even gemoduleerd.

In seizoen 5 krijgen we toch nog altijd een redelijk donker beeld voorgeschoteld, wat onder meer te zien is in het begin van aflevering 59, in de scène waarin Mark het café kuist. Hierdoor ontbreekt vaak detail, en ook de scherpte is niet om over haar huis te schrijven. Het geluid is ook nog niet altijd wat het moet zijn, en details zoals de radio op de achtergrond gaan compleet de mist in.

Seizoen 6 bevat een zware masteringfout waar we U eerder al in onze nieuwssectie van op de hoogte brachten: in aflevering 76, Gigolo Mark, lopen beeld en geluid niet synchroon. Universal heeft echter al een ruilactie op touw gezet, waarvoor U in bovenstaand nieuwsartikel alle details leest. Daarmee zijn echter de technische problemen niet opgelost, vooral niet als U tot de groep doven en gehoorgestoorden behoort, waarvoor Universal een Nederlands ondertitelingsspoor heeft toegevoegd, want ook dat loopt hier en daar behoorlijk asynchroon. Kortom, zeker voor een dergelijke prijzige box zijn op technisch vlak echt wel de kantjes eraf gelopen, en dat is iets wat toch echt niet zou mogen.EXTRA'S
Bij de vorige releases kloegen we soms nog steen en been dat bij een reeks als FC De Kampioenen, waar je sporadisch eens een aflevering van wil bekijken, het geweldig tegensteekt om elke keer twee minuten aan diverse anti-kopieertrailers en andere credits te moeten zien voorbijrollen, vooraleer we aan het menu komen. En zie! Universal heeft blijkbaar met onze mening rekening gehouden, want een simpele druk op de menu-toets doet het hoofdmenu verschijnen. Elke disc bevat een play all-functie.

De vijftien seizoenen worden geleverd in een bijzonder fraai ogende box die vijf digistacks herbergt met daarop telkens 3 seizoenen. De digistacks zelf, zo van die dingen die U ook kent van de latere seizoenen van 24 ogen mooi uniform, en zijn uiteraard afgewerkt in de clubkleuren. Elk van de digistacks heeft een andere cover (met achtereenvolgens het echtpaar Waterslaeghers (seizoenen 1-2-3), DDT (4-5-6), Pascale en Boma (7-8-9), Bieke en Markske (10-11-12), en tot slot Doortje en Pol (13-14-15). Het bonusmateriaal is wat hergerangschikt over de vijf digistacks. In elke digistack zit er één disc met extra's op, maar het is, in tegenstelling wat soms op de discs zelf staat gedrukt, niet altijd de laatste disc. De bloopers die reeds op de vorige releases terug te vinden zijn, zijn nu verspreid over discs 6 (2:32 min.), 18 (2:16 min.), 20 (1:15 min.) en 26 (5:04 min.). Het fragmentje uit De Droomfabriek waarin de vier dames een zangnummertje ten beste komen geven (7:46 min.) is terug te vinden op disc 8, en de special over "15 jaar De Kampioenen" (22:32 min.) is verkast naar disc 30.

Zijn de extra's ook de moeite waard? Nauwelijks. Er is bij ons weten nog heel wat meer materiaal beschikbaar: zo werd naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de reeks een serie specials opgenomen waarin telkens één van de acteurs centraal stond, maar daar is niks van terug te vinden. Voor het Marc Uytterhoeven-programma Morgen Maandag is ooit voor de lol een fragment van de Kampioenen opgenomen in het Noord-Nederlands, waarin Boma ineens Bokma heet en Oscar Gerrit, maar ook daar is niks van terug te vinden. Voor de laatste aflevering van de vierde reeks, waarin Carry Goossens de reeks verlaat, was oorspronkelijk een alternatief, maar redelijk ongeloofwaardig, einde opgenomen, waarin Xavier Oscar per ongeluk "weggoochelt", een fragment dat bij alle daarop volgende heruitzendingen is vervangen door een iets plausibeler einde, en, U raadt het al, ook dat originele stukje is nergens terug te vinden. We herinneren ons zelf bij het van start gaan van één van de seizoenen een special die voor De Zevende Dag werd gedraaid. Zoiets zou bij Bridge een must-include geweest zijn, maar helaas: ook noppes.

VOORLOPIGE CONCLUSIE
Een box met bijna 200 uur speelduur als deze is niet zomaar een dvd-aankoop, we zouden het al bijna een investering moeten noemen. Een goeie investering? Wel, de technische kwaliteit is niet helemaal wat we ervan verwachtten en het bonusmateriaal is een giller, maar desondanks denken we dat deze boxen vlotjes over de toonbank zouden gaan. De liefhebbers van FC De Kampioenen krijgen inhoudelijk wel érg veel waar voor hun geld.

Alle afbeeldingen (C) VRTcoverStudio: Universal

Regie: Willy Vanduren, Eric Taelman, Dirk Corthout, Stef Desmyter, Etienne Vervoort, Anne Ingelbrecht
Met: Marijn Devalck, Carry Goossens, Danni Heylen, Walter Michiels, An Swartenbroeckx, Ann Tuts, Loes Van den Heuvel, Jacques Vermeire, Johny Voners, Jacob Beks, Herman Verbruggen, Ben Rottiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weerdt

Film:
t.b.c./10

Extra's:
2/10

Geluid:
t.b.c./10

Beeld:
t.b.c./10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
11520 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582385113


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Bloopers
• Fragment uit De Droomfabriek
• Documentaire "15 jaar De Kampioenen"

Andere recente releases van deze maatschappij