:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY, THE
HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-02-10
FILM
Arthur Dent wordt, een paar seconden voodat de aarde vernietigd wordt om plaats te maken voor een intergalactische snelweg, de ruimte ingeschoten door zijn beste vriend (een alien in een mensenlichaam). Het is meteen het begin van een groots avontuur waarin het vraagstuk over de zin van het leven moet zien opgelost te worden. Geflankeerd door de ruimtepresident, een depressieve robot en op de hielen gezeten door bureaucratische, gevoelloze vette wezens, moet Arthur zich staande weten te houden. Geen simpele opdracht in een surrealistische ruimtewereld waar geen touw aan vast te knopen valt.

Douglas Adams begon in de jaren zeventig als scenarist van de populaire SF-reeks Doctor Who. Zijn volgende hersenspinsel, The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, werd voor het eerst als radioshow op de BBC de wereld in getuurd aan het begin van 1978. Meteen daarna goot Douglas zijn ideeën in een boekenreeks waardoor hij wereldwijd bekend raakte. Van The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, werd inmiddels een TV-serie gemaakt, een gezelschapspel, een videogame en nog veel meer. Vorig jaar kwam Disney op de proppen met de allereerste langspeelfilm, waar Adams eveneens het scenario voor schreef. Het scenario veschilt hier en daar van de boeken maar raakt op eenzelfde manier kant noch wal, de sfeer en toon van de film passen echter beter op papier dan op het scherm en sommige acteurs werden volledig miscast. Enkel John Malkovich kan in een bijrol even het niveau van de prent optillen. Ironisch genoeg werd zijn personage enkel voor de film toegevoegd. Verder is het blijven hopen dat Tim Burton (als regisseur met meer creatieve visie) en Johnny Depp (als ruimtepresident) zich ooit aan een remake wagen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 breedbeeld is glashelder en bevat een zeer rijk kleurenpalet. De contrastwaarden zijn subliem en op geen enkel moment valt er ook maar één onvolmaaktheidje op te merken. Op wat edge enhancement na is de transfer perfect. Het Dolby Digital 5.1 geluid is prima, bevat een goeie dynamiek en een zeer goede stereospreiding. De subwoofer en de surrounds treden zeer vaak in actie. Spijtig van de Franse DTS track, want die klinkt nog dynamischer en een stuk krachtiger en zuiverder dan de Dolby-broer. Waarom in hemelsnaam niet opteren voor een Engelse DTS-track blijft maar zeer de vraag. Een irritante werkwijze die typerend aan het worden is voor Buena Vista DVD's. We don't need this!

EXTRA'S
De disc bevat twee audiocommentaren. Bij het eerste commentaar horen we de regisseur, de producer en acteurs Martin Freeman en Bill Nighy aan het woord. Er wordt veel geleuterd maar weinig verteld, best grappig maar er zijn wel andere en leukere manieren om je tijd te spenderen. Het tweede commentaar is afkomstig van de executive producer en van een collega van Douglas Adams. Jammer genoeg kwam Adams zelf te overlijden in 2001. Informatief is dit commentaar iets beter, maar echt boeiend wordt het nooit. De Making Of duurt net geen tien minuten en is eerder een run-of-the-mill promotool danwel een nuttige featurette. In het Handboek krijg je gedurende een luttele minuut wat uitleg over de mytische babelvis. De Deleted Scenes bestaan uit drie scènes en twee mock-ups. Opnieuw niet echt interessant. De drie minuten durende Singalong is leuk voor wanneer u de stembanden eens wilt oefenen. Tot slot nog vermelden dat er geen bioscooptrailer terug te vinden is tussen de extra's. De disc gaat wel van start met drie irritante trailers van andere films. Deze extra's zuigen, en waren beter achterwege gebleven ten voordele van een Engelstalige DTS-track.

CONCLUSIE
The Hitchhiker's Guide To The Galaxy bevat erg mooi production design, en biedt een geslaagde mengeling van handgemaakte speciale effecten (door The Jim Henson Creature Shop) en CGI (zo hoort het dus in alle films te zijn). Aan de de andere kant bevat het verhaal te weinig inhoud, zitten de toon en de sfeer verkeerd en zijn verschillende acteurs een beetje misplaatst. Leuk voor de fans om een keertje te kijken, maar zeker geen film die in een goeie sciencefiction collectie gekoesterd dient te worden.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Garth Jennings
Met: Sam Rockwell, Alan Rickman, John Malkovich, Helen Mirren, Martin Freeman, Zooey Deschanel, Mos Def

Film:
6/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418069780


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar (x2)
• Deleted Scenes
• Making Of
• Singalong
• Handboek

Andere recente releases van deze maatschappij