:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIROSHIMA MON AMOUR
HIROSHIMA MON AMOUR
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-05-02
FILM
Een in Japan werkzame Franse actrice (Emmanuele Riva) ontmoet er een Japanse architect (Eiji Okada). Ze brengen samen 24 passionele uren door. Hij heeft het over de ellende die hijzelf en zijn familie hebben meegemaakt, zij heeft het over haar belevingen in haar thuisland, het toen nog bezette Frankrijk. De Franse actrice meent zich nog alles over de Tweede Wereldoorlog te herinneren maar de architect daagt haar uit om vast te stellen of alles wat zij zich herinnert werkelijkheid is of slechts een projectie

1959 zal wellicht voor altijd in ons geheugen gegrift staan als één van grand cru jaren uit de geschiedenis van de film met ondermeer pareltjes als Some Like It Hot, Ben-Hur en North By Northwest. Voor de Franse cinema was 1959 misschien het belangrijkste jaar ooit met een aantal zeer innovatieve films die bijna 50 jaar later nog niets aan impact hebben verloren: Les 400 Coups (Truffaut), A Bout De Souffle (Goddard), Les Yeux Sans Visage (Franju) en Pickpocket (Bresson). Volgens sommigen hoort ook Hiroshima Mon Amour in dit rijtje thuis als één van de belangrijkste voorbeelden van de Franse Nouvelle Vague. Zelf situeren we Hiroshima Mon Amour een aantal trapjes lager dan de net vernoemde films.

Hiroshima Mon Amour is het langspeelfilmdebuut van de Franse regisseur Alain Resnais die voordien reeds zijn strepen verdiende met een aantal documentaires waarvan Nuit Et Brouillard (Night And Fog) de bekendste en beste is. Oorspronkelijk was ook Hiroshima Mon Amour bedoeld als documentaire maar uiteindelijk besliste Resnais om er een speelfilm van te maken. De roots van Renais als documentaire maker komen nog naar voren tijdens de eerste 10 minuten van de film waarin beelden van in elkaar verstrengelde lichamen worden afgewisseld met hallucinante archiefbeelden over de gevolgen van de atoombom op Hiroshima. Hiroshima Mon Amour is geen hapklare brok. Niet alle kijkers zullen even enthousiast zijn over de flashbackstructuur en de bij momenten lange monologen en dialogen die ervoor zorgen dat de film ondanks de relatief beperkte lengte (90 minuten) niet voortdurend weet te boeien. Ondanks een aantal prestigieuze prijzen en nominaties (Oscar) voor het script van de hand van Marguerite Duras heeft Hiroshima Mon Amour op narratief vlak relatief weinig te bieden. De poëtische bespiegelingen over liefde en verlies, over de invloed van het verleden op het heden wisten bij ons nauwelijks een gevoelige snaar te raken.

Ook van de acteerprestaties krijgen we het warm noch koud. Zo wist actrice Emmanuelle Riva ons veel meer te overtuigen met haar rol als Barny in Léon Morin, Prêtre. Van acteur Eiji Okada herinneren we ons dan weer vooral zijn hoofdrol in het erg sensuele Woman In The Dunes en bijrollen in 70's cult klassiekers als Lady Snowblood: Blizzard From The Netherworld en Lone Wolf And Cub: Baby Cart In Land Of Demons. Voor ons liggen de merites van Hiroshima Mon Amour vooral op visueel vlak. Ondermeer de jumpcuts tussen de mooi in beeld gebrachte, neon verlichte straten in Japan en de rustieke taferelen in Frankrijk wisten ons zeer te bekoren. Ook van de muziek van het duo Giovanni Fusco en Georges Delrue (Malpertuis, Jules & Jim) wisten wij te genieten.

Hiroshima Mon Amour maakt deel uit van de Alain Resnais box die in 2005 werd uitgebracht door A-film. De film is ook los te krijgen onder de Quality Film Collection en als onderdeel van de Cinéma de France box met Les Choristes, Manon Des Sources en Jean De Florette.

BEELD EN GELUID
Zowel over de beeld- en geluidskwaliteit van deze dvd kunnen we grotendeels tevreden zijn. De scherpte van het zwart wit beeld is bevredigend. Grain of printbeschadigingen komen vooral voor bij de archiefbeelden uit het begin van de film. De Franse mono track voldoet voor een film die het vooral van de dialogen en de monologen moet hebben. De track is vrij van ruis of gekraak.

EXTRA'S
Naast trailers voor Hiroshima Mon Amour, Elephant, Muriel Ou Le Temps D'Un Retour en Deux Ou Trois Choses Que Je Sais D'Elle krijgen we ook de documentaire Hiroshima Ou Le Temps D'Un Retour. Deze documentaire van ongeveer 32 minuten biedt een echte meerwaarde aan de film. Ondermeer Resnais zelf komt aan het woord, we krijgen een inkijk op het productieproces, uitleg over de thematiek en de structuur van de film.

CONCLUSIE
Hiroshima Mon Amour is een belangrijke film die echter niet door iedereen gesmaakt zal worden. Normaal gezien zouden wij u aanraden om een dergelijke film eerst te huren maar gezien de dvd goedkoop te vinden is als onderdeel van de Quality Film Collection en Hiroshima Mon Amour een "groeifilm" is durven wij u toch aan te raden om de dvd te kopen.


coverStudio: A-Film

Regie: Alain Resnais
Met: Emmanuele Riva, Eiji Okada

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1959

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777054208


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij