:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONK - SEIZOEN 2
MONK - SEIZOEN 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-06-07
SERIE
Ieders favoriete obsessief-compulsieve detective is terug in het tweede seizoen van Monk, de vermakelijke komische reeks met het vleugje Sherlock Holmes. Adrian Monk is nog steeds de man met de duizend fobieën, die enkel stabiel wordt gehouden door zijn verpleegster/assistente Sharona. In deze reeks passeren o.a. claustrofobie, hoogtevrees, plankenkoorts en smetvrees de revue, steeds met talloze komische implicaties voor het titulaire karakter. Waar de eerste serie nog een aantal kinderziektes vertoonde, gaat het tweede seizoen heel wat zelfverzekerder van start. De ideale mix tussen humor en detective lijkt gevonden, de mysteries zijn een stuk minder voorspelbaar en de vier belangrijkste karakters worden verder uitgediept. In het eerste seizoen was het nog gemakkelijk de beste afleveringen op te noemen, omdat de kwaliteit van de shows geregeld een dipje kende. In reeks twee blijft de kwaliteit stabiel, op een hoog niveau, van de eerste episode tot de laatste.

Aan de formule van de afleveringen werd nauwelijks iets gewijzigd, onder het motto ‘never change a winning team.’ De scenaristen plaatsen het hoofdpersonage immers steevast in situaties waarin hij met zijn vele angsten geconfronteerd wordt. Dat levert hilarische momenten op, zoals wanneer hij dagen zonder drinken doorworstelt omdat zijn merk water nergens te bekennen is, of de keer dat hij moedwillig een grot invlucht om te ontsnappen aan een coyote. Maar de reden waarom we ons als kijker identificeren met Adrian Monk is niet zozeer de humor als wel de menselijkheid van het karakter. Tony Shalhoub diept de interne logica van het personage verder uit en blijft excelleren als het bizarre maar fascinerende middelpunt van de reeks.

Ook de andere acteurs krijgen echter hun kans in het voetlicht. Bitty Schram is als Sharona de ideale aangeefster: de Leo voor Shalhoubs Gaston. Maar ze is eveneens een geloofwaardige single moeder, die voor alles van haar zoontje houdt en altijd probeert het goede te doen, ook al slaagt ze daar niet steeds in. Haar relatie met Monk is er een van wederzijds respect en dat straalt positief over naar de kijker. Reeks twee gunt voor het eerst ook een kijkje in het privéleven van de andere twee vaste castleden. Zo figureert Stottlemeyers gezin prominent in twee afleveringen en focust een andere episode op de moeder van luitenant Disher. Vertolkers Ted Levine en Jason Gray-Stanford raken bovendien beter op elkaar ingespeeld, als een soort dysfunctionele, professionele vader en zoon. Daarnaast verdienen ook de gastacteurs lof. Meest in het oog springt uiteraard John Turturro’s Emmy-winnende rol als Monks broer Ambrose, maar ook gastoptredens van Lolita Davidovich en Tim Curry (die de rol van aartsvijand Dale ‘The Whale’ Biderback overneemt van Alan Arkin) worden zeer gesmaakt.

De verandering van titelsong werd echter minder geapprecieerd door de trouwe Monk-kijkers. Jeff Beals instrumentale deuntje werd immers ingeruild voor een cynische song van Randy Newman. De haatcampagne tegen de verandering groeide echter uit tot vruchtbare bodem voor de scenaristen, wat ze parodieerden die liefdevol in de episode Mr. Monk And The Tv Star. Kleine ergernissen ten spijt bevestigt Monk dit tweede seizoen dat een goede idee de ideale basis vormt voor het heruitvinden van een beproefd genre. Met een sublieme cast, grappige en inventieve scenario’s en een ongewone kijk op de wereld is de reeks nog steeds een van de beste die momenteel in productie is. Ik zal er dan ook obsessief én compulsief naar blijven kijken.

AFLEVERINGEN
13. Mr. Monk Goes Back To School
Op de plaatselijke middelbare school springt een lerares van de klokkentoren. Alles lijkt te wijzen op zelfmoord. Adrian Monk vermoedt echter dat er meer aan de hand is. Hij gaat ondercover als leraar op de school om de snuggere moordenaar te kunnen vatten. En ondertussen krijgt hij het aan de stok met de sportleraar, een potig type dat niets liever wil dan Monk verrot slaan.

14. Mr. Monk Goes To Mexico
Een jongen uit San Francisco komt in Mexico om het leven bij een gefaalde parachutesprong. Maar de wetsdokter concludeert dat niet de val hem doodde, maar dat hij verdronk. Om licht te doen schijnen op deze bizarre dood wordt de hulp ingeschakeld van Monk en Sharona. De detective neemt alle voorzorgen om zijn verblijf in Mexico zo gewoon mogelijk te laten verlopen. Als echter zijn voorraad flessenwater gestolen wordt en in heel het land zijn favoriete merk niet te vinden is, panikeert hij. Hoewel ook de aanslagen op zijn leven daar iets mee te maken kunnen hebben.

15. Mr. Monk Goes To The Ballgame
Een tirannieke CEO en zijn vrouw worden brutaal neergeschoten in hun wagen. Wanneer blijkt dat de vrouw een affaire had met een succesvolle baseballspeler, gaan Monk en Sharona in het sportmilieu op zoek naar verdachten. Het onderzoek lijkt op een dood spoor beland, tot de detective de mysterieuze laatste woorden van de CEO ontcijfert. Dan is het nog slechts een kwestie van tijd eer Monk de puzzelstukjes in elkaar past.

16. Mr. Monk Goes To The Circus
Een gehate circusdirecteur wordt vermoord door een gemaskerde acrobaat. Stottlemeyer ziet maar één logische verdachte: een dompteur die zowel motief als mogelijkheid had de moord te plegen. Adrien Monk is er echter van overtuigd dat de ex-vrouw van het slachtoffer, een trapezeartieste én scherpschutter, de dader is. Slechts één detail zit de detective dwars. Hoe kon zij door de lucht zwieren terwijl haar voet al enkele weken gebroken is?

17. Mr. Monk And The Very, Very Old Man
De vrouw van kapitein Stottlemeyer is ervan overtuigd dat het onderwerp van haar recentste documentaire, ’s werelds oudste man, geen natuurlijke dood stierf. De enige die haar bewering durft te geloven is Monk. Maar zijn vermogen om de zaak op te lossen wordt belemmerd door een ongevraagde huisgast. Stottlemeyer wordt na een hevige ruzie immers het huis uit gegooid door zijn vrouw en trekt tijdelijk in bij Monk.

18. Mr. Monk Goes To The Theatre
Sharona neemt trots haar baas mee naar het theater. Haar zus speelt namelijk een hoofdrol in een toneelstuk. Tijdens de opvoering moet ze een man neersteken met een nepmes. Het mes blijkt echter vlijmscherp, zodat de tegenspeler dood neervalt. Monk zet alles op alles om te bewijzen dat Sharona’s zus onschuldig is aan moord. Hij neemt zelfs de plaats in van het slachtoffer op de bühne om de waarheid te achterhalen. Wat uiteraard gepaard gaat met plankenkoorts in het kwadraat.

19. Mr. Monk And The Sleeping Suspect
Een bompakketje doodt een rijke vrouw. Er is maar één persoon die een geloofwaardig motief heeft om haar om te brengen: haar broer. En Adrian Monk is er honderd procent zeker van dat hij de dader is. Hij wordt echter op hoongelach onthaald. De broer was immers niet in staat om te doden. Hij ligt al maanden in een coma. Naast deze mysterieuze zaak heeft Monk nog andere beslommeringen: zijn therapeut is drie weken op verlof en Sharona denkt eraan hem te verlaten omdat ze het opnieuw wil proberen met haar ex.

20. Mr. Monk Meets The Playboy
Een Hugh Hefner-achtige playboy wordt door de secretaresse van een investeerder beschuldigd van moord op haar baas. Haar verhaal klinkt ongeloofwaardig aangezien de man stierf in van binnenuit gesloten penthouse. Monk hecht echter wel geloof aan haar beschuldiging. Maar zijn zoektocht naar de waarheid wordt een ethisch dilemma wanneer de verdachte ermee dreigt pikante foto’s van Sharona te publiceren, genomen toen ze als jonge moeder de eindjes aan elkaar trachtte te knopen.

21. Mr. Monk And The 12th Man
San Francisco wordt al weken geteisterd door een drieste seriemoordenaar. Hij kiest zijn slachtoffer schijnbaar willekeurig uit en ook zijn modus operandi vertoont geen logica. Stottlemeyer roept de hulp in van Monk, die al even perplex staat als de kapitein. Tot het dodental elf bereikt en het ineens daagt bij de detective: alle slachtoffers waren ooit lid van dezelfde jury. Nu komt het er niet alleen op aan de dader te vinden, maar ook om te voorkomen dat hij een twaalfde en laatste keer kan toeslaan.

22. Mr. Monk And The Paperboy
Monks krantenjongen wordt voor de deur van de detective vermoord. Monk is ervan overtuigd dat de dader het eigenlijk op hem gemunt had en hij zoekt naar mogelijke verdachten uit zijn rijk gevulde carrière. Dit leidt tot het oplossen van twee nooit opgehelderde misdaden, maar niet tot een potentiële dader. Monk is de wanhoop nabij, tot zijn oog valt op de krant die het slachtoffer wou bezorgen. Het antwoord lag al die tijd vlak voor de neus van de detective!

23. Mr. Monk And The Three Pies
Adrian Monk krijgt een telefoontje van zijn broer Ambrose, een kluizenaar met wie hij niet meer sprak sinds Trudy’s dood. Ambrose is ervan overtuigd dat zijn buurvrouw vermoord werd door haar man, en wil dat zijn broer naar bewijzen zoekt. Monk ontdekt al snel dat de buurman recent een roofmoord beging, met als enige buit een kersentaart. Daarin ligt de sleutel van het mysterie, want de man lijkt erop gebrand ook andere taarten op te sporen en te vernietigen. Wat ligt er in de lekkernijen verborgen?

24. Mr. Monk And The Tv Star
De ex van een tv-ster wordt vermoord terwijl hij buiten de pers te woord staat. Adrian Monk is zeker dat de man zelf iets met de misdaad te maken heeft, hoewel hij niet in het huis was toen de moord werd gepleegd. Als de ster ook nog een polygraaftest succesvol doorstaat, concludeert de politie dat hij niet de dader is. Stottlemeyer en Disher worden zelfs beloond voor hun speurwerk met jobs op de set van Crimelab S.F., de CSI-achtige show van de verdachte. En Monk blijft zoeken naar bewijzen dat de ster toch de dader is.

25. Mr. Monk And The Missing Granny
Een oud omaatje wordt op klaarlichte dag ontvoerd. De kidnappers – een radicaal linkse beweging – eisen geen losgeld, wel kalkoen voor de armen. Als het oudje daarna veilig wordt teruggebracht, lijkt de zaak gesloten. Niet voor Monk echter. Op vraag van de kleindochter wil hij de daders kost wat kost vinden. Zij is immers rechtenstudente en belooft hem via een gaatje in de wet opnieuw in het politiekorps te laten opnemen.

26. Mr. Monk And The Captain’s Wife
Wanneer een truckchauffeur door een sluipschutter wordt gedood, ramt hij een andere wagen, met daarin Stottlemeyers vrouw. Zij overleeft het ongeluk, maar de kapitein zweert wraak op de schutter. Maar waar hij een stakende chauffeursvakbond verdenkt, is Monk bezig met één bizar detail van de zaak. De sluipschutter liep blootsvoets, terwijl ook de vrachtwagenbestuurder geen schoenen droeg. En hij moet zich haasten de zaak op te lossen, want Stottlemeyer staat op het punt zijn kalmte te verliezen bij de vakbondslui die hij verantwoordelijk acht voor het ongeluk van zijn vrouw.

27. Mr. Monk Gets Married
Luitenant Disher roept de hulp in van Monk en Sharona. Zijn moeder is halsoverkop getrouwd met een twintig jaar jongere antiquair en ze zitten een dag na hun huwelijk al in relatietherapie. Om dat bizarre gedrag te onderzoeken gaan de detective en zijn assistente undercover…als getrouwd stel. Ze ontdekken niet alleen dat de antiquair het gemunt heeft op de verloren schat van een goudzoeker uit de 19de eeuw, maar ook dat ze een behoorlijk geloofwaardig dysfunctioneel koppel zijn.

28. Mr. Monk Goes To Jail
Het galgenmaal van een ter dood veroordeelde wordt vergiftigd, een uur voordat hij een fatale injectie zou krijgen. Welk nut heeft zo’n moord? Daar moet Adrian Monk achter zien te komen. Hij laat zich opsluiten in de gevangenis in de hoop daar antwoorden te vinden. Als bijkomend motief heeft hij een belofte van zijn aartsvijand Dale ‘The Whale’ Biderback. Wanneer de detective de daders vindt, krijgt hij informatie over de moordenaar van zijn vrouw Trudy.

BEELD EN GELUID
Het eerste seizoen van Monk viel reeds op door een ondermaatse presentatie op dvd, en hoewel reeks twee enigszins beter werd gedigitaliseerd, is dit geen transfer een tv-show anno 2003 waardig. Zo laat de scherpte je wat op je honger, ogen de kleuren flets en valt het contrast tegen in de duistere scènes. Het geluid is vertegenwoordigd in de vorm van een stereotrack, die niet altijd een goede mix aflevert tussen de dialogen, de sound FX en de muziek. Het valt te hopen dat Universal voor de volgende seizoenen een betere audiovisuele presentatie aflevert.

EXTRA’S
Elke dvd in deze collectie bevat één bonusitem. Op disc 1 treffen we The Minds behind Monk (5 min.) aan, waarin bedenker Andy Breckman en uitvoerend producent Shalhoub uitleggen hoe men te werk ging en gaat bij het creëren van de serie. Disc 2 en 3 bevatten vervolgens Character Profiles van respectievelijk luitenant Disher (3 min.) en kapitein Stottlemeyer (5 min.). Op de laatste schijf, in Precinct Tours (2 min.), geeft acteur Jason Gray-Stanford ten slotte een rondleiding op de politieset van de serie.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Monk lichtvoetig amusement op topniveau. De makers stellen zichzelf iedere aflevering twee doelen – grappig zijn en een intrigerend mysterie creëren – en ze slagen cum laude. Tussen de 16 afleveringen zit dan ook geen enkel zwak broertje. Beeld en geluid stellen echter teleur voor een reeks die nauwelijks enkele jaren oud is, terwijl de bonussectie vier leuke, maar korte featurettes bevat.


cover
Studio: Universal

Regie: Randall Zisk, Ron Underwood, Michael Spiller, Larry Trilling, Jerry Levine, Tom Di Cillo, Michael Zinberg, Michael Fresco, Tony Bill, Craig Zisk
Met: Tony Shalhoub, Bitty Schram, Ted Levine, Jason Gray-Stanford

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
1

Genre:
Detective

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2003-04

Leeftijd:
NR

Speelduur:
671 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
025192523328


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Spaans
Extra's:
• 4 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij