:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POINT BLANK
POINT BLANK
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-09-10
FILM
You're a very bad man, Walker, a very destructive man.

Walker (Lee Marvin) is een crimineel die al heel wat watertjes heeft doorzwommen met zijn partner in crime Mal Reese (John Vernon). Na een klus, die hen ondermeer naar Alcatraz brengt, wordt hij echter door zijn echtgenote Lynne (Sharon Acker) en Reese bedrogen. Zijn aandeel van de buit, ongeveer 93.000 dollar, wordt ingepikt en hij wordt voor dood op Alcatraz achtergelaten. Walker weet de moordpoging echter te overleven en er rest hem niets anders dan wraak te nemen...

Point Blank uit 1967 is één van de weinige films die zowat 40 jaar na de release nog niets aan impact of belang hebben ingeboet. Terwijl de film op narratief vlak nauw verwant is met de klassieke gangsterfilms en het film noir-genre heeft de film op visueel vlak nogal wat gemeen met de Franse Nouvelle Vague-stroming. Deze combinatie kan op het eerste zicht misschien ietwat vergezocht of onorthodox lijken maar ze werkt wonderwel bij deze Point Blank. De niet chronologische plotstructuur, die speelt met flashbacks, bezorgt het verhaal (dat op het eerste zicht bijzonder klassiek oogt) de nodige diepgang en inventiviteit. Op visueel vlak vallen vooral het (althans voor het genre) ongewoon en erg gestileerd kleurenpalet en de locaties op. Vaak stralen deze ruimtelijkheid uit terwijl men doorgaans bij het film noir genre een eerder beklemmend, haast claustrofobisch gevoel ervaart. Als er één element is waaraan de ouderdom van de film af te lezen valt dan is het wel het geweld. Voor de '60s was Point Blank een uitermate gewelddadige film, anno 2006 kijkt wellicht niemand hier nog van op.

Wij hebben altijd al een boontje gehad voor acteur Lee Marvin en wat hij hier laat zien is wellicht het mooiste uit zijn indrukwekkende carrière (The Killers, The Professionals, The Dirty Dozen) Gelukkig is ook de rest van de cast uitstekend op dreef: Angie Dickinson (ook al erg goed naast Lee Marvin in The Killers), Carroll O'Connor (In The Heat Of The Night)... u hoort ons niet klagen. Ook voor regisseur John Boorman (Deliverance, The Tailor Of Panama) is deze Point Blank het hoogtepunt uit diens carrière. Hoe belangrijk de visie en het talent van Boorman waren voor Point Blank werd nogmaals bewezen in 1999 toen regisseur Brian Helgeland zich aan de Point Blank-remake Payback (beiden zijn gebaseerd op het boek The Hunter van Richard Stark) waagde. Hoewel deze film niet slecht is blijft hij mijlenver verwijderd van het niveau van Point Blank.

BEELD EN GELUID
Zoals gewoonlijk weet Warner de hoge verwachtingen meer dan in te lossen. We krijgen een transfer in het orginele 2.35.1 formaat die ons optimaal doet genieten van de kleurenpracht. Ook de scherpte en het detail zijn van een goed niveau. Het aanwezige grain doet zeker geen afbreuk aan het kijkplezier, integendeel, het past in feite voor een stuk bij het gevoel dat de film bij ons losmaakt. Ook door de orginele Dolby Digital 1.0 mono-soundtrack werden we gecharmeerd, de galmende voetstappen van Walker in de gang klonken nog nooit zo goed.

EXTRA'S
Alhoewel we graag een 2 disc special edition hadden gezien van Point Blank kunnen we toch tevreden zijn met de hier aanwezig extra's, het gaat duidelijk om een geval van kwaliteit boven kwantiteit. Naast de originele trailer krijgen we twee klassieke, korte documentaires The Rock Part 1 en The Rock Part 2 waarin ondermeer aandacht wordt geschonken aan de geschiedenis van Alcatraz. De uitschieter op deze dvd is echter zonder twijfel de zeer interessante commentaartrack van John Boorman en Steven Soderbergh. Soderbergh is een grote fan van de film en hij vertelt ondermeer hoe hij zich voor diverse van zijn films (voornamelijk The Limey) liet inspireren door Point Blank. Opvallend en interessant is ook hoe Boorman bij momenten probeert om bepaalde zaken niet al te veel te belichten en zo toch een deel van de mythe te behouden.

CONCLUSIE
Wij kunnen niet anders dan U deze dvd-release warm aan te bevelen: magistraal acteerwerk, een briljant mise-en-scène, de inventieve plotstructuur... gaat dat zien!


cover
Studio: Warner

Regie: John Boorman
Met: Lee Marvin, Angie Dickinson, Keenan Wynn, Carroll O'Connor, John Vernon

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931674140


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaires
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij