:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUMBO
DUMBO
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-10-31
FILM
Het verhaal van Dumbo zullen velen onder u wel kennen: een baby-olifant met enorme oren die alleen zijn eigen moeder mooi vindt. De andere olifanten trekken hun neus op voor deze bizarre baby die telkens over zijn eigen oren struikelt. Als Dumbo voor de zoveelste keer uitgelachen wordt door de circusbezoekers, neemt zijn moeder het voor hem op maar komt uiteindelijk in een trailer terecht met het opschrift Dolle olifant. Dumbo heeft niemand om op terug te vallen, op de sympathie van de andere olifanten hoeft hij niet te rekenen. Timmie de muis voelt mee met het kleine bange olifantje en wil hem helpen opdat iedereen Dumbo zou waarderen. Samen werken ze aan een circusact die slecht afloopt en waardoor Dumbo als circusclown door het leven moet. Maar uiteindelijk zal de speciale gave van Dumbo ontdekt worden en zal hij de aandacht en het respect van iedereen krijgen.

Een verhaallijn die we al in vele producties zijn tegengekomen, maar die hier op een pakkende manier in beeld is gebracht. Dumbo is met beperktere middelen gemaakt dan bijv. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Hij is in een vlottere stijl getekend, op een manier zoals we die kennen uit de korte animaties van de Disney Studios uit die tijd en later. De film zit niet vol van animatiehoogstandjes, maar draagt wel die typische en onmiskenbare Disney-stempel van oog voor innovatie en detail. De leukste scène uit de film is die over de parade van de roze olifanten die niet zou misstaan in Fantasia: een surrealistische animatie in bonte kleuren die Dumbo en Timmie voor zich zien nadat ze per ongeluk alcohol hebben gedronken. Een aanrader voor jong en oud wegens de toegankelijkheid en herkenbaarheid van het verhaal.

BEELD EN GELUID
Zestig jaar is het al geleden dat deze productie het daglicht zag. Voor deze verjaardag zijn beeld en geluid grondig onderhanden genomen. Het beeld bevat veel korrel, maar dat komt de charme ten goede van deze animatie. Printbeschadigingen zijn vrijwel onbestaande, waarbij we ook een zeer stabiel beeld te zien krijgen. De kleuren zijn zo levendig als op de dag dat ze zijn aangebracht.
De geluidstrack is opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-versie. De film is er niet echt geschikt voor en daarom gebruikt men de verschillende kanalen op een subtiele manier: uit de middenluidspreker komen de dialogen en de rest wordt gebruikt voor muziek en omgevingsgeluid. Alles klinkt zuiver maar soms wel lichtjes gedateerd. Al bij al een verdiende opwaardering die natuurlijk niet aan recente releases kan tippen, maar die zijn dan ook het resultaat van moderne opnametechnieken

EXTRA'S
De "Leve Dombo"-featurette levert achtergrondinformatie over het tot stand komen van "Dumbo". Mensen uit het vak lichten facetten van deze prent toe. De "Elmer de olifant"-animatiefilm is een korte animatie over een olifant die gepest wordt wegens zijn slurf. in de "Als muizen willen vliegen"-animatiefilm is een muis gefascineerd door vogelswwqant ze zou ook graag kunnen vliegen. Een goede fee geeft hem die kans, maar hij komt er snel achter dat dit niet was wat hij in gedachte had. De Sing-alongsong "Kijk uit voor de ooievaar" is een karaokenummer met het liedje uit het begin van de film als de ooievaars de baby's van de circusdieren brengen. De Sing-along-song "Casey Junior" is een karaoke-meezinger over de locomotief die het circus van stad naar stad voert. Het dvd-verhalenboek "Dombo's grote ontdekking" is een kort leesverhaal voor de kleintjes. In Dombo-fotogalerij zie je een groot aantal interessante preproductieschetsen van Dombo. Je kan de evolutie zien van Dombo en de andere karakters uit de tekenfilm. Tot slot is er nog "Baby mine", de Michael Crawford-muziekvideo.

CONCLUSIE
Een klassieker die in een goede dvd-collectie een plaatsje verdient. Voor een film van 60 jaar oud is hij nog altijd zeer actueel en deze release geeft de animatie waar ze recht op heeft: een goede restauratie en de toevoeging van interessante extra's.


coverStudio: Buena Vista

Regie: Ben Sharpsteen
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1941

Leeftijd:
AL

Speelduur:
61 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931345392


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• "Leve Dombo"-featurette
• "Elmer de olifant"-animatiefilm
• "Als muizen willen vliegen"-animatiefilm
• Sing-along-song "Kijk uit voor de ooievaar"
• Sing-along-song "Casey Junior"
• DVD-verhalenboek "Dombo's grote ontdekking"
• Dombo-fotogalerij
• "Baby mine" Michael Crawfords muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij