:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUNTER LAMOOT - 7 YEARS OF GENIUS
GUNTER LAMOOT - 7 YEARS OF GENIUS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-06-04
FILM
Waarschuwing: liefhebbers van Geert Hoste en consoorten, mensen die houden van een samenhangende en relatief brave humoristische monoloog met een knipoog naar de actualiteit, gelieve jullie te onthouden van Gunter Lamoot. Deze 36-jarige liefhebber van de scatologische vertelsels is immers niet voor iedereen weggelegd. Opgegroeid in de achtertuin van Kamagurka's Studio Kafka werden hem de absurditeiten met de paplepel ingegoten door Piet Depraitere, Bart Vanneste en grootmeester Kama himself. In 2005 won deze doldwaze neuroot Humo's Comedy Cup met z'n hilarische mix van perverse fantasieën en simpel gezwans die op het eerste zicht niks anders lijken dan een ongecontroleerde en willekeurige mix van rariteiten. Niks is echter minder waar. Als je volhoudt zal je ontdekken dat er zich achter deze bizarre typ een komisch vernuft schuilhoudt dat z'n weerga niet kent.

Lamoot liet op ons voor het eerst een zware indruk na tijdens het bijwonen van de opnames van Comedy Casino. Niet enkel toen hij het had over Jommeke (een klootzak volgens Lamoot), maar tevens toen hij z'n alter ego 'Véronik(s)' op de mensheid losliet. Als een soort van gebochelde Engelstalige freak met een spraakgebrek liet hij de meest waanzinnige gedachtenstromen en verhalen los op z’n publiek. Even hilarisch als shockerend maar steeds met een uniek resultaat tot gevolg.

Toen Lamoot in het vorige seizoen van de Tabel Van Mendeljev zowat de volledige show in de war stuurde en voorhoofdicoon Ben Crabbé liet verbleken van schrik, steeg de man nog meer in onze achting. Z'n korte verblijf in De Laatste Show liet hem toe om z'n fanbase te vergroten, wat uiteindelijk geleid heeft tot een rol in de verfilming van Brusselmans' Ex-Drummer, en dus uiteindelijk tot z'n eigenste dvd onder het Pias-label.

De show werd recentelijk opgenomen in Kortijk en het materiaal werd door Lamoot speciaal samengesteld uit z'n beste momenten tot nu toe. Hij brengt onder andere tips om te besparen op vliegtuigtickets, maar laat ook z'n jeugdhelden André van Duin, de Hulk en The Elephant Man de revue passeren. Zelfspot is hem eveneens niet onbekend, bewijs daarvan krijgen we tijdens z'n kijk op actualiteit en sport, iets waar hij volledig de mist ingaat. Dat Lamoot z'n shows alle vorm van coherentie missen blijkt ook meermaals uit dit optreden: al het bovenstaande wisselt hij immers losjes af met onderbroekenhumor uit de laagste regionen van de endeldarm. Kakkende mongolen die het Swingpaleis veroveren? Check! Een doe-het-zelf kit om lintwormen te verwijderen? Check! En zo gaat het maar door, met sommige zaken zelfs tot op het irritante af.

Lamoot draagt in België met voorsprong de kroon van de stand-upper you love to hate. Een titel die hij hoogstwaarschijnlijk, en met kilometers voorsprong, nog jaren zal dragen! Respect!

BEELD EN GELUID
Op technisch vlak is dit tot nu toe een van de beste releases onder het Pias-label. Het vrij gedetailleerde breedbeeld laat de show goed tot z'n recht komen en je krijgt een realistische weergave als was je zelf aanwezig op de show. Geluid is in stereo-formaat, maar bezit een heldere weergave van Lamoot's vertellingen, en dit alles op een aanvaardbaar volume.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is al even onnozel als de man himself. De 'ongemeen boeiende commentaartrack' zit door Lamoot lekker volgezeverd met allerlei 'boeiende' futiliteiten en randinformatie. De interactieve practical joke is hilarisch in al z'n eenvoud: 10 minuten lijkt het alsof je tv uitstaat en dan springt Lamoot op je scherm met als bedoeling je gasten de schrik van hun leven te bezorgen: lekker simpel en dus volledig op ons niveau. De 'opwarming van de opwarmer' is een zeven minuten durende intro tot de show (uiteraard opnieuw door Lamoot zelf). Uiteindelijk is er 'het dankwoord met bewegende beelden', zo te zien vanuit Lamoot's keuken: een 40 minuten durend gelul dat maar lijkt te blijven duren en waarin Lamoot een welgemene dank u uitspreekt tot zowat iedereen die hij ook maar (een beetje) kent. De enige extra die u hoogstwaarschijnlijk niet zal uitzitten.

CONCLUSIE
Lamoot blijft de vreemde eend in de bijt in het Vlaamse stand-up wereldje. Mensen die zitten te wachten op de pointe of toch zeker een bepaalde samenhang vereisen in hun comedy, zijn eraan voor de moeite. Lamoot is niet politiek incorrect, hij is politiek vernietigend! Een ding staat vast, naast het feit dat dit een komiek you love to hate is, schuilt er achter deze neuroot een komisch talent van jewelste!


coverStudio: Pias

Regie: geen
Met: Gunter Lamoot

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-280 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5413356114607


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams PCM stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaar
• 3 featurettes


Andere recente releases van deze maatschappij