:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEVERANCE
SEVERANCE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-10-04
FILM
De internationale wapenfabrikant Palisade Defence besluit zijn personeel te belonen met een teambuildingweekend in de Oost-Europese bergen. Een gezellig tripje met de collega's slaat echter om in een ware nachtmerrie wanneer de groep terecht komt in het gebied van een bende gewelddadige gekken...

"Another bloody office outing..."

Het horrorgenre kende in 2003 een enorme comeback en sindsdien worden de bioscopen jaarlijks gebombardeerd met een nieuwe lading films, de ene nog bloediger dan de andere. Hoewel het meestal gaat om remakes en sequels, zit er hier en daar toch eens een heuse genreclassic tussen. Het is ondertussen al tot vervelens toe herhaalt, maar James Wan en Leigh Wannell's Saw is er zo één. Helaas bleek het enorme succes en de daaraan gelinkte populariteit eveneens een vloek voor het genre. Hoewel we de sequels ten zéérste kunnen aanbevelen, wordt de markt sindsdien overspoeld met rip-offs zoals Hostel (De sequel daarentegen is wél prima!), Live Feed, Rest Stop, The Hills Have Eyes 2 en het pijnlijk geflopte, maar verder behoorlijke Turistas. De Amerikaanse pers verzamelde deze films onder de niet al te liefhebbende noemer "Torture Porn" en schreef niets dan laster over dit nieuwe subgenre. Hoewel we ervan overtuigd zijn dat het eerder aan de 'kwaliteit' ligt van de vermelde films of het ontbreken van originaliteit, dan de kritiek van de puriteinse Amerikanen, is het een feit dat buiten 1408 en de remake van Halloween het horrorgenre in 2007 weinig échte successen kende aan de boxoffice.

Het kan verkeren dat net de regisseur verantwoordelijk voor één van de slechtste horrorfilms van 2004, één van de beste horrorfilms van het jaar(*) aflevert! We hebben het over de Brit Christopher Smith. Aan zijn Creep vonden we geen scheet aan, maar zijn nieuwste borreling Severance is een sublieme mix van messcherpe dialogen, hilarische situaties, heerlijk gitzwarte humor en grauwe hardcore horror - die niet zou misstaan in de nieuwste aflevering van Saw of Hostel! Smith bewees in Creep al dat hij een meester is in het scheppen van een griezelige sfeer, maar voor de rest bleek hij gewoon een knoeier. Daar is echter in Severance niets meer van te merken. We moesten even gaan checken op de cover of hij het wel was! Smith is duidelijk enorm gegroeid als cineast en verteld zijn verhaal - hoewel niet chronologisch - erg vlot, boeiend en zonder enige verzakking in de spanning. Horror en komedie laten samenvloeien in één film is zeker geen sinecure en heeft vooral al veel miskleunen opgeleverd. De Britten lijken er echter een beetje een patent op te hebben - denk maar aan Shaun Of The Dead. Ook Christopher Smith speelt het klaar om het beste van deze twee erg uiteenlopende genres te laten bovendrijven in zijn Severance.

De cast is dik in orde en erg goed op dreef - met op kop de rising star Danny Dyer en de ondergewaardeerde Amerikaanse Laura Harris (The Faculty, 24) - wiens personage een geslaagde 'The Hills Have Eyes 2007'-achtige metamorfose ondergaat. Met een afgestreken gezicht geraken de acteurs en actrices verzeild in een verzameling van tegelijk hilarische als gruwelijke situaties. Je lacht en leeft mee met de personages, en als er dan weer eens iemand bloedig aan zijn eind komt ben je geschokt. En dan bedoelen we niet alleen van de angst, maar eveneens van het feit dat een brede duivelse grijns regelmatig niet te onderdrukken is! Severance kende een succesvolle tour langs de internationale horrorfestivals en werd achtereenvolgens genomineerd voor de beste productie (British Independent Film Awards) en bekroond voor het beste scenario (Fantasporto) en beste film (Puchon International Fantastic Film Festival). Kortom, ten zéérste aanbevolen!

(*): Severance werd bij ons pas in 2007 direct-to-dvd uitgebracht.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er goed uit, met een bevredigend contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint ziet er proper uit en het beeld blijft gespaard van dramatische oneffenheden. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eveneens van een goede kwaliteit. De dialogen klinken zuiver en natuurlijk, terwijl de muziek en geluidseffecten prima tot hun recht komen en zorgen voor het nodige gevoel van ruimte en richting. Buiten een geluidsstoring in de helft van de film hebben we geen storingen en fouten meer bemerkt.

EXTRA'S
Terwijl zowel de Engelse, Franse, Duitse en de Amerikaanse releases bulken van de extra's, moeten wij het stellen met - hou u vast - de originele bioscooptrailer en een resem cross-promotional trailers. Driewerf zucht!

CONCLUSIE
Severance is een gore, smerige, angstaanjagende en hilarische horror-komedie van Christopher Smith. Echt een film zoals alleen de Britten die kunnen maken! De beeld- en geluidskwaliteit is prima, maar de dvd stelt pijnlijk teleur op het gebied van extra's. Een gemiste kans A-Film!


cover
Studio: A-Film

Regie: Christopher Smith
Met: Laura Harris, Danny Dyer, Tim Mcinnerny, Toby Stephens, Andy Nyman

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij