:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KINGDOM, THE
KINGDOM, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-04-15
FILM
Wanneer een bloederige bomaanslag een Amerikaanse gemeenschap in het Midden Oosten treft, krijgt Ronald Fleury (Jamie Foxx) de opdracht om op zoek te gaan naar de verantwoordelijken. Hij en zijn team hebben snel door dat ze niet welkom zijn en de communicatiemoeilijkheden maken hun onderzoek er ook niet makkelijker op. Hoe dichter Fleury bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker de situatie lijkt te worden…

Politiek getinte 'post 9/11'-films lijken op het moment van schrijven een beetje de smaak van de maand of iets dergelijks, want op korte tijd kregen we zaken als Rendition, Lions For Lambs en In The Valley Of Elah voorgeschoteld. Ook Peter Bergs The Kingdom is er zo ééntje, of beter: lijkt zo. Want ondanks enkele vermeldingen van de aanslagen en de exotische achtergrond van het explosieve Midden Oosten is The Kingdom een volbloed actiefilm, die duidelijk een graantje wil meepikken van de zo succesvol door Paul Greengrass geïntroduceerde stijl van 'realistische actie'. Het beeld is lekker korrelig en de spektakelscènes werden geschoten met de camera in de hand. Het doet bij momenten ook wat denken aan de stijl van gevierd cineast Michael Mann, die niet verwonderlijk optrad als uitvoerend producent van de film. Jamie Foxx is goed op dreef, alsook Chris Cooper en Jason Bateman. Maar het is de in Israel geboren Ashraf Barhom die met de meeste eer gaat lopen. De man speelt de pannen van het dak en trekt eigenhandig de film naar een hoger niveau! De knappe Jennifer Garner loopt dan weer totaal verloren in al het geweld en doet niet meer dan mooi staan te wezen. Het scenario bevat voorts weinig verrassingen, maar de dynamische regiestijl van Berg en vooral de gewelddadige actiesequenties – zonder al teveel CGI – houden het geheel vlot en entertainend. The Kingdom werd net als de aan het begin van de recensie vermelde films geen kassucces. De 70 miljoen dollar kostende prent bracht wereldwijd 'maar' 87 miljoen dollar in het laatje. Op de verhuurmarkt groeide de film dan weer wel uit tot een succes en bracht in Amerika alleen al 77 miljoen dollar op. The Kingdom is dan ook een film die je best bekijkt in de luxe van je eigen woonkamer.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp, met een bevredigend contrast en dito detail ondanks het schokken. De bewerkte kleuren hebben een afgewassen look, maar zien er verder realistisch uit. De gebruikte filmprint is erg proper en vuiltjes zijn niet aan de orde. Digitale compressiefouten hebben we niet direct kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt voldoende dynamisch en ruimtelijk, met goede plaatsing van de geluidseffecten. De subwoofer onderlijnt de actie mooi en de de dialogen zijn gedurende heel de film prima te verstaan. Ruis en/of beschadigingen zijn niet aanwezig.

EXTRA’S
Het eerste wat we tegenkomen is een audiocommentaar ingesproken door regisseur Berg. De man vertelt de nodige interessante weetjes, maar helaas valt hij regelmatig stil. Toch de moeite om te beluisteren. Voor de diepere informatie over het maken van de film kan je terecht bij de ruim 35 minuten durende Making of. Verdeeld in acht hoofdstukken, komen de belangrijkste cast- en crewleden aan het woord en krijg je een ruime blik achter de schermen. Vervolgens hebben we een featurette die handelt over het opzetten van de spectaculaire actiescène op de snelweg (18 min.) en krijg je de kans om de schietpartij uit de climax te zien uit het oogpunt van elk personage (13 min.). Ten slotte ontdekken we een resem weggeknipte scènes, samen goed voor 11 minuten beeldmateriaal. Helaas is er geen commentaar aanwezig om te verduidelijken waarom deze scènes de uiteindelijke versie niet gehaald hebben.

CONCLUSIE
The Kingdom is een behoorlijke actiethriller, die ondanks de uitstekende cast helaas geen blijvende indruk achterlaat. De dvd van Universal is dik in orde, hoewel de bonussectie iets uitgebreider mocht zijn.


cover
Studio: Universal

Regie: Peter Berg
Met: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Ashraf Barhom, Jeremy Piven

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582526462


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Hongaars, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making of
• 2 featurettes
• Weggeknipte scènes

Andere recente releases van deze maatschappij