:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEEP BLUE SEA
DEEP BLUE SEA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-03-15
FILM
Dr. Susan McAlester (Saffron Burrows) staat aan het hoofd van een prestigieus wetenschappelijk project rondom de bestrijding van de ziekte van Alzheimer. Er is haar enorm veel gelegen aan het slagen van het onderzoek, en ze gaat hierin zo ver om in een peperduur onderwaterlaboratorium, Aquatica, ongeoorloofd te experimenteren met haaien om zo de breinwerking beter te kunnen begrijpen. Dit heeft als gevolg dat de haaien een buitengewoon verstand hebben ontwikkeld, en natuurlijk in dergelijke films keert zoiets zich tegen al wie de beestjes van te dicht nadert. Wanneer een paar ontsnapte exemplaren enkele tieners aanvallen, wil de hoofdfinancier van het project, de zakenman Russell Franklin (Samuel L. Jackson) de zaak persoonlijk komen inspecteren. Net op dat ogenblik bijt een niet genoeg verdoofd exemplaar de arm van één van Susans medewerkers, de technicus Jim Whitlock (Stellan Skarsgård) af, en door een opstekende storm draait de evacuatiepoging van de zwaar gewonde Whitlock af op een ramp. De haaien breken los en wanneer de onderwaterlaboratoria stilaan onderlopen, moeten de overige aanwezigen zwemmen voor hun leven: haaientemmer Carter Blake (Thomas Jane), wetenschapper Tom Scoggins (Michael Rapaport) en zijn assistente Janice Higgins (Jacqueline McKenzie) en de religieuze halve gare kok Preacher (L.L. Cool J.). Het spreekt vanzelf dat ze niet allemaal veilig en wel of zonder kleerscheuren de oppervlakte zullen halen.

Deep Blue Sea is best te genieten als je je verstand op nul zet, want diepgang is er misschien wel letterlijk, maar niet figuurlijk te vinden in deze film. Feitelijk is het met films als deze een beetje als met Jurassic Park maar dan met genetisch gemanipuleerde haaien in plaats van dinosaurussen. En alhoewel de acteurs meer over de clichés van het genre struikelen dan over de hindernissen onder het water, heeft de film toch wel enkele troeven ook, waarvan de voornaamste de zinderende speciale effecten zijn. De haaien zien er een stuk angstaanjagender, door een juiste mix van animatronics en CGI helemaal niet fake, en vooral gemener uit dan die uit Spielbergs films, het geheel is door de inkleding van de zoektocht naar een geneesmiddel tegen Alzheimer met een wetenschappelijk sausje overgoten, maar dé pret aan dergelijke films is toch wel zien wie er wanneer en hoe opgegeten wordt. Met Die Harder heeft Renny Harlin al bewezen dat hij het actiegenre goed beheerst, en met acteurs als Samuel L. Jackson en Stellan Skarsgård heeft hij alvast een goede rolbezetting, al is het wel jammer dat de besten het eerst worden opgevr... Vallen verder nog in positieve zin op: Saffron Burrows, een redelijk ondergewaardeerde actrice, en rapper L.L. Cool J., die de religious wacko van dienst mag neerzetten, en met streepjes absurde humor het geheel net voldoende relativeert. Samengevat is Deep Blue Sea eigenlijk een B-film gedraaid met het budget van een blockbuster. Geen wereldschokkende film - je hebt het allemaal al wel eens gezien - maar prima entertainment en goed gemaakt.

BEELD EN GELUID
We zijn zeer tevreden over de technische kwaliteiten van deze release, en dan hebben we het zowel over het beeld als over het geluid. Het beeld is voortdurend zeer scherp, en zonder foutjes van betekenis. Bijvoorbeeld in alle scènes waarin er schuimkoppen op de golven te zien zijn, kan je deze scherpte goed waarnemen. Het is echt wel een zeer aangenaam beeld om naar te kijken, met stabiele en heldere kleuren. De bij momenten zeer aggressieve geluidstrack is van topkwaliteit, en verrijkt veel van de SFX-scènes met realistische ruimtelijke effecten, gaande van rondvliegend glas tot in brand vliegende keukens, en veel, zeer veel stromend water. Kortom, een mooie disc om je vrienden eens te laten merken wat je home theatre-installatie zoal kan.

EXTRA'S
De disc bevat een redelijke, maar geen overdonderende selectie aan extra's, jammer genoeg niet Nederlands ondertiteld, maar de featurettes zijn wel Engels ondertiteld. De menu's zijn mooie geanimeerde montages van de actierijkste sequenties van de film zelf. Eerst en vooral bevat de disc een klassieke sectie filmografieën van cast en regisseur. In de "Decompression Chamber" vinden we vervolgens de eigenlijke extra's. Belangrijkste feature op deze release is de commentaartrack van regisseur Renny Harlin en acteur Samuel L. Jackson. Harlin heeft het onder meer over de onvermijdelijke vergelijking met Jaws en uiteraard over de overdaad aan speciale effecten. Dan volgen zoals gezegd twee featurettes, het eerder promotionele "When Sharks Attack" van 15 minuten met naast klassieke fragmenten ook enkele kijkjes achter de schermen, en het techischere "The Sharks Of The Deep Blue Sea", over het construeren van de mechanische haaien, van acht en een halve minuut. Volgende feature is een opeenvolging van vijf verwijderde scènes, die je al dan niet met toelichting van regisseur Renny Harlin kan bekijken, maar voorts op technisch gebied wel nog wat te wensen over laten. Om af te sluiten krijgen we nog één bioscooptrailer en een fotogalerij. In de DVD ROM-selectie vinden we dan onder meer nog redelijk achterhaalde software om de DVD op je PC te kunnen spelen en een link naar de originele website.

CONCLUSIE
Deep Blue Sea is een inhoudelijk ongeloofwaardige actiefilm, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de goede speciale effecten. Bij de release zo'n twee jaar geleden werd dit beschouwd als een film met veel extra's, maar dat is intussen toch een beetje achterhaald.


cover
Studio: Warner

Regie: Renny Harlin
Met: Saffron Burrows, Thomas Jane, L.L. Cool J., Jacqueline McKenzie, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård, Samuel L. Jackson

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932172423


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 2 featurettes,
• Theatrical trailer,
• Commentaartrack,
• Cast en Crew-informatie,
• Fotogalerij,
• DVD ROM-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij