:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SURF'S UP
SURF'S UP
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-12
FILM

Deze review is vooral bedoeld om de verschillen tussen de standaard dvd-versie en de Blu-rayversie te onderstrepen. Inhoudelijk gaat het natuurlijk om tweemaal dezelfde film. 

De surfende pinguin Cody Maverick (Shia LaBeouf) wilt meedoen aan de surfkampioenschappen op Pen Gu Island, een tropisch zwemparadijs. Zijn grote voorbeeld, surfdude Z (Jeff Bridges) heeft er eertijds het leven gelaten nadat hij bij een titelgevecht tegen Tank Evans (Diedrich Bader) tegen de rotsen is gesurfd. Cody komt er na een ongeluk achter dat Z helemaal niet dood is, maar zich heeft teruggetrokken uit het openbare leven omdat de kampioenschappen hem niet meer aanspreken. Z is ontroerd door Codys toewijding en besluit de jonge surfer te gaan coachen.

Het stond eigenlijk in de sterren geschreven dat Warners Happy Feet en Dreamworks' Madagascar navolging zou den krijgen bij de concurrentie. Animatieregisseurs Ash Brannon en Chris Buck, die voor Disney onder meer Tarzan regisseerde, hebben zich van die taak gekweten. Na ook nog eens March Of The Penguins te hebben verteerd, is er bij het publiek toch blijkbaar een soort pinguïnmoeheid ontstaan, want de film deed het niet echt schitterend aan de kassa. Voor het opzet van de film is een nogal aparte stijl uitgedokterd, dat nog het beste lijkt op een soort van reality TV, waarbij het lijkt of een cameraploeg Cody op zijn weg naar de surftop op de voet volgt, maar uiteindelijk worden de geijkte brave familievriendelijke filmrecepten weer bovengehaald, zoals een love interest (gevoicet door Zooey Deschanel), een funky sidekick (een gepluimde kip gevoicet door Jon Heder), gevolgd door de onvermijdelijke zedenles ("er zijn belangrijkere dingen in het leven dan winnen"). De stemmencast is genietbaar, vooral Jeff Bridges steekt er bovenuit, maar de krampachtige poging om hip te zijn en zoveel mogelijk surfersjargon in 90 minuten te proppen zijn er bij momenten te veel aan. Toch mag het als een pluspunt gerekend worden dat de film negens probeert te teren op goedkope prépuberale grappen en toch een goed en coherent verhaal weet te bieden met sympathieke personages, waarbij het scenario vooral wordt opgehangen aan de surrogaat vader-zoonrelatie tussen Z en Cody. Technisch is deze film zeer netjes afgewerkt en de animatie was goed voor een Oscarnominatie. Terecht: het zomerse surfparadijs en de azuurblauwe golven van de Atlantische Oceaan zijn verbluffend. De soundtrack bestaat niet uit melige liedjes, maar uit eigentijdse popnummers die enkel als achtergrondmuziek dienen en niet door de karakters zijn ingezongen.


BEELD EN GELUID
De Blu-ray mag over een impeccabele beeldtransfer beschikken, deze anamorfische 1.85:1 is maar marginaal veel slechter dan zijn HD-broer. Ook voor de transfer naar dvd is een rechtsreekse digitale transfer mogelijk geweest, wat al sinds films als A Bug's Life een goede gewoonte geworden is. De kleuren zijn scherp, compromisloos ingekleurd en de zee ziet er als een pareltje uit, alhoewel de rijke detaillering van op de Blu-ray het een beetje laat afweten. Ook hier toch even melden dat veel van de digitale fouten, zoals vlekken en een lijn door het beeld, volledig de intentie waren van de makers om bepaalde stukjes film eruit te laten zien als oude archiefbeelden. Bovendien krijgt de cameraploeg nogal wat naar het hoofd geslingerd, waardoor er plots een barst in de camera zit... niks ergs... De Dolby Digital 5.1-tracks, zowel in het Engels, Nederlands en Vlaams zijn elkaar waard, maar uit principe nemen we toch de Engelse als uitgangspunt. Die klinkt mooi ruimtelijk, maar ook hier moeten we opmerken dat het geheel wat aan de stille kant is en als u dan het volume van uw versterker opendraait, profiteren de frontkanalen daar relatief meer van dan de achterkanalen. Desondanks is dit een mooie geluidstrack met richtingsgevoel en goed gebruik van het LFE-kanaal.

EXTRA'S

Hier verschilt de release wat van de Blu-ray. Het aantal extra's op de dvd is hoger, maar de extra toevoegingen zijn echt niet veel waard. De Blu-ray opent met een audiocommentaar door regisseurs Chris Buck en Ash Brannon en producent Chris Jenkins, die blijkbaar ook in strandstemming zijn. De technische commentaartrack van op de blu-ray is verdwenen.

4 verwijderde scènes (8 min.) worden gepresenteerd als storyboards, in redelijk goeie beeldkwaliteit maar duidelijk nog niet af. Een optionele inleiding van de filmmakers is mogelijk. In Arnold's Zurfinary (4 min.) krijgen de kindertjes taallessen in surfjargon.

De Featurettes bevatten een sectie "Not a drop of real water" en die op haar beurt drie korte vignettes. "Surf camera" (7 min.) toont ons hoe de makers het effect hebben gecreëerd om sommige scènes er uit te laten zien alsof ze door een handheld camera geschoten zijn. In "Making Waves" (13 min.) zien we hoe bijna fotorealistisch de golven door een computer worden gemodelleerd en in "Storyboard To Surfboard" (2 min.) kan je de verschillende lagen van animatiefasen ontleden.

I
n "Meet the penguins" (4 min.) besturen de animatoren - u raadt het nooit - twee echte pinguins. De documentaire "Surfen als een pro" (10 min.) bevat wat tips van echte surfers. Deze documentaire istaat niet op de Blu-ray, maar is gelukkig de meest verwaarloosbare. Ook niet op de Blu-ray terug te vinden zijn vier spelletjes met eerder bescheiden doelstellingen. De "Creation of a shot" (5 min.) toont ons, in navolging van de "Progression reels" op de Blu-ray, opnieuw een trip doorheen de verschillende lagen van rendering.

Hierna vinden we twee galerijen terug, met personages en lokaties, een videoclip van Lauryn Hill en als extra smaakmakertje zijn aan deze disk nog de twee hilarische shorts "The Chubbchubbs" en "The Chubbchubbs Save Xmas" (elk 6 min.) toegevoegd. Als u niet weet wie of wat de Chubbchubbs zijn, kijkt u best even onbevangen naar deze tekenfilms, ze zijn uiterst grappig maar nogal moeilijk te beschrijven als je de plot niet mag verraden.

Tot slot vindt U nog twee easter eggs.

CONCLUSIE
Surf's Up is een aardig pakketje vermaak. De extra's zijn iets ruimer dan op de Blu-rayrelease, maar het is niet echt iets wat deze versie een substantiële meerwaarde geeft ten opzichte van de andere release.
cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Ash Brannon & Chris Buck
Met: Shia LaBeouf, Jeff Bridges, Zooey Deschanel, Jon Heder, James Woods, Diedrich Bader

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "Arnold's Zurfinary"
• Documentaire "All Together Now: Surf's Up Voice Sessions"
• Documentaire "Not a drop of real water: Surf camera"
• Documentaire "Not a drop of real water: Making waves"
• Documentaire "Not a drop of real water: Storyboard To Surfboard"
• Documentaire "Meet the penguins"
• Documentaire "Surf like a pro"
• Documentaire "Creation of a shot"
• 4 spelletjes
• Galerijen
• Videoclip Lauryn Hill "Lose Myself"
• Kortfilmpje "The Chubbchubbs"
• Kortfilmpje "The Chubbchubbs Save Xmas"
• Easter eggs
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij