:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - FILM FESTIVAL
SIMPSONS, THE - FILM FESTIVAL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-03-20
SERIE
Naast de intussen fel begeerde Simpsons DVD-boxen geeft 20th Century Fox reeds geruime tijd VHS-videobanden uit met telkens vier meer recente afleveringen van The Simpsons, steeds gecentraliseerd rond een zelfde thema. Zo werd eerder al een bundeling van verhalen omtrent Valentijn uit gebracht (Love Springfield Style), één met knipogen naar Star Wars (Bart Wars) en een Greatest Hits, waarin afleveringen werden gecompileerd die Simpsons-geschiedenis hebben geschreven (de eerste aflevering, de 200e aflevering, de aflevering met de beste kijkcijfers, etc.). In Engeland, waar een in een niet onaanzienlijk deel van de afleveringen de schaar wordt gezet, en één aflevering zelfs nooit getoond is geweest (The Cartridge Family, waarin Homer een pistool koopt), zijn er in deze reeks bovendien al dubbel zoveel banden verschenen als hier. Die collecties zijn zo'n beetje als de dubbelafleveringen van The X-Files: ze verschijnen parallel met de seizoens-boxsets, maar bevatten alleszins geen volledige seizoenen.

Nu komt met The Simpsons Film Festival voor de eerste keer een dergelijke collectie uit op DVD, en voor wie enkel de aanschaf van de boxsets overweegt, is dit natuurlijk een overbodige aankoop. Maar anderzijds zal het, in het bijzonder voor de afleveringen van de laatste seizoenen, nog minstens vijf jaar duren vooraleer deze in een dergelijke boxset verschijnen; een echte Simpsons-fan weet dus waar hij met deze release voor staat. Er blijft natuurlijk het feit dat elke release van The Simpsons op DVD beter is dan helemaal geen Simpsons, dus kunnen we moeilijk anders dan deze release wat nader te bekijken. Deze afleveringen hebben allemaal op de één of andere manier iets te maken met films, wat natuurlijk een extra stimulans kan zijn. Niet alle afleveringen van The Simpsons zijn even goed - dat kan ook moeilijk na 300 episodes - maar zelfs de slechtse is nog een stuk beter dan de mediocre eenheidsworst die dagelijks ons scherm overspoelt. Hoogtepunt van deze release is Itchy & Scratchy: The Movie, één van de absolute klassiekers die iedereen gezien moet hebben. Saillant detail is dat A Star Is Burns de enige aflevering van The Simpsons is waar Matt Groening bewust zijn naam van de aftiteling heeft laten schrappen, omdat hij misnoegd was over de té blatante reclame voor The Critic. Nochtans is het zeker ook geen minderwaardige aflevering, maar Groening heeft zo zijn principes - The Simpsons zijn per slot van rekening zijn creaties. Dit is een collectie afleveringen die je in één ruk uitkijkt. De ondertiteling is ook beter dan bij de boxset, behalve dan bij één detail: Ms. Krabappel heet in de Nederlandse ondertiteling plots Mevr. Granaatappel (?). Itchy en Scratchy vertalen als Kriebel en Krabbel is dan weer wel erg geslaagd, want het is niet alleen geestig, maar ook redelijk accuraat.


AFLEVERINGEN
Beyond Blunderdome (1e aflevering van seizoen 11, aflevering 227):
Mel Gibson (die ook zichzelf voict in deze aflevering) heeft Springfield uitgekozen voor een testscreening van zijn nieuwste film, een re-make van Mr. Smith Goes To Washington. Ook de Simpsons hebben een toegangskaartje weten te bemachtigen, nadat Homer een testrit heeft gemaakt met een eco-vriendelijk model van auto. De Springfielders zijn zo onder de indruk van Mels uitstraling dat ze niet eerlijk voor hun mening durven uitkomen. Alleen Homer is nogal eerlijk: hij vindt de film te zeurderig en te weinig actie bevatten, zeker in vergelijking met Mels vroegere werk. Mel is getroffen door zijn eerlijkheid, en biedt hem aan mee te werken aan de finale versie van zijn film. En dat had hij natuurlijk beter niet gedaan...

Itchy & Scratchy: The Movie (7e aflevering van seizoen 4, aflevering 65):
Het is voor Homer en Marge altijd weer vernederend om naar een ouderavond te moeten om te horen wat Bart allemaal heeft uitgestoken, en ook deze keer heeft hij het weer erg bont gemaakt. Ms. Krabappel meent dat de oorzaak ligt in het feit dat Homer te weekhartig is om Bart te straffen als hij iets mispeutert. Wanneer Bart op Maggie moet passen en hij door zijn onoplettendheid ervan de oorzaak is dat ze met de wagen in de muur van de gevangenis crasht, kan Bart zijn straf nu echt niet meer ontlopen. Er komt binnenkort een langspeelfilm (53 % nieuw beeldmateriaal!) in de bioscopen met Itchy & Scratchy, Amerika's bloeddorstigste kat en muis, en als straf mag Bart van Homer niet naar de film. Nooit!

22 Short Films About Springfield (21e aflevering van seizoen 7, aflevering 149):
In elk van de recentste Simpsons-seizoenen zit er wel eens een meer experimentele aflevering, en dit is er zo één. Meer dan een coherent verhaal is dit een opeenvolging van de dagelijkse beslommeringen van een handjevol Springfielders, dat begint wanneer Bart en Milhouse mijmeren of er in Springfield wel ooit iets boeiends gebeurt. We zien onder meer Apu die zijn winkel vijf minuten moet sluiten om naar een feestje te kunnen, Lisa die een kauwgum in haar haar krijgt, een onwaarschijnlijk muzikaal nummertje over Cletus (the Slack-Jawed Yokel), Skinner die de inspecteur thuis over de vloer krijgt om te komen eten terwijl zijn keuken in brand staat, Homer die Maggie in een krantenstandje kwijtgeraakt, en een briljante persiflage op de films van Quentin Tarantino wanneer Chief Wiggum en Snake in Herman's wapenwinkel worden gegijzeld.

A Star Is Burns (18e aflevering van seizoen 6, aflevering 121):
Springfield wordt in een magazine verkozen tot rottigste stad van Amerika. Om het imago van de stad op te poetsen, wordt er beslist om een filmfestival te houden, waarbij alle inwoners van Springfield mogen meedoen. Als jurylid wordt Jay Sherman (uit The Critic) aangetrokken. Jurylid Homer wil de prijs natuurlijk onmiddellijk toekennen aan een home-video van Hans Moleman die een voetbal in zijn kruis krijgt, maar er zijn twee belangrijke tegenkandidaten: Barney Gumble die een voor zijn normen merkwaardige introspectieve film heeft gedraaid, en Mr. Burns die absoluut wil winnen met een lofzang op zichzelf, en hiervoor de Spaanse regisseur Steven Spielbergho heeft aangetrokken.


BEELD EN GELUID
Terwijl bij de Season One-boxset het geluid nog werd opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-track, heeft men op deze release het oorspronkelijke audioformaat op 2.0 gehouden. Niet echt denderend, maar het is wel de originele soundtrack, en de vraag blijft of het nodig is om alle bronmateriaal per sé in 5.1 te willen mixen, ook als dit origineel nooit het geval was. De stereokanalen zijn in elk geval goed gericht, zoals je bijvoorbeeld merkt in de scène waarin Mr. Burns achter een ezel van links naar rechts wordt getrokken. De beeldkwaliteit is mooi scherp met, zoals in tekenfilms als The Simpsons altijd het geval is, heldere en mooi afgelijnde kleuren. Uiteraard heeft men het originele 4:3 beeldformaat behouden, en zoals vele tekenfilms ontsnapt ook deze release niet aan de eeuwige val van interlacing, alhoewel het op deze release al bij al nog meevalt.

EXTRA'S
De menu's zijn zeer overzichtelijk maar statisch, en er is geen optie om de afleveringen achter elkaar te spelen. We krijgen als enige extra op deze disc een compilatie van een kleine drie minuten met footage van B-filmacteur Troy McClure, van wie de stem werd gedaan door de vorig jaar vermoorde Phil Hartman. De compilatie bestaat uit stukjes aflevering van o.a. Lisa The Vegetarian, Duffless en A Fish Called Selma, maar is feitelijk een overbodig stukje vulling.


CONCLUSIE
Deze afleveringen zijn natuurlijk al oneindig vaak herhaald op televisie, maar blijven altijd weer grappig om naar te kijken. Simpsons-addicts haasten zich bij deze naar de dichtstbijzijnde Kwik-E-Mart.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992-2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000570


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, FIns, Noors, Zweeds
Extra's:
• Featurette over Troy McClure

Andere recente releases van deze maatschappij