:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERO
HERO (BLU-RAY)
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2008-07-16
FILM
Van de vijfde tot de derde eeuw voor Christus bevond China zich in een tijdperk van onophoudelijke oorlogen tussen de verschillende staten. Tijdens deze oorlog heeft de staat Qin zijn macht steeds kunnen uitbreiden. De koning van Qin stond als een tiran bekend, hij werd niet enkel gevreesd door de andere volkeren, ook zijn eigen onderdanen moesten zich gedeisd houden. Het is ook hij die na een eeuwenlange strijd alle staten wist te herenigen en zo in 221 voor Christus de Qin-dynastie stichtte.

De film speelt zich af net voor de stichting van deze dynastie. De oorlogszuchtige koning van Qin heeft de indruk dat niemand zijn motieven en visie begrijpt, wat resulteert in een reeks aanslagen op zijn leven. In opdracht van de andere staten worden huurmoordenaars op pad gestuurd om de koning van Qin om het leven te brengen. Geen enkele van deze aanslagen heeft succes waardoor hij zich onaantastbaar waant. Todat zijn persoonlijke wacht volledig in de pan wordt gehakt door huurmoordenaars Flying Snow (Maggie Cheung), Sky (Donnie Yen) en Broken Sword (Tony Leung). De koning laat het hele paleis ontruimen zodat geen enkele huurmoordenaar zich kan verbergen tussen zijn eigen dienaars. Hij looft bovendien een beloning uit voor diegene die de drie huurmoordenaars kan uitschakelen. Tot zijn grote verbazing worden de drie mannen door een ogenschijnlijk eenvoudige magistraat (Jet Li) uitgeschakeld. Vooraleer de koning de beloning overhandigt, moet de magistraat uit de doeken doen hoe hij ze verslagen heeft...

Bijkomende informatie over de film kunnen jullie terugvinden in de bespreking van de gewone dvd-versie.

Opmerkelijk detail: de gewone dvd-versie kreeg een leeftijdsaanduiding van “12” terwijl dat bij de Blu-rayversie plots “16” is geworden.

BEELD EN GELUID
De film is in het formaat 2.35:1 (resolutie 1080p en videocodec VC1) op de schijf gezet. Was je destijds vol lof over de beeldkwaliteit van de dvd-versie, dan merk je met deze Blu-rayversie toch wel enige verbetering op meerdere vlakken, al zijn we niet over de hele lijn enthousiast. Het contrast, de kleuren, het detail en de scherpte zijn tot op zeker niveau verbeterd, het beeld is met momenten nogal zacht en de ruis is in sommige scènes toch wel erg storend. De film mag dan al vrij recent zijn, de hoge definitietransfer toont ons wat beeldkwaliteit betreft niet de volledige capaciteit van Blu-ray, zoveel is duidelijk.

De film wordt van twee geluidstracks vergezeld: een ongecomprimeerde Chinese DTS-HD Master Audio 5.1- en een Chinese Dolby Digital 5.1-geluidstrack. Nogmaals, was je destijds vol lof over de DTS-geluidstrack van de dvd-versie, dan kan je nu enkel vaststellen dat de kwaliteit van deze DTS-HD MA-geluidstrack nog indrukwekkender is. Je hoort dit erg goed in de scènes waar de boogschutters hun pijlen afvuren: langs alle kanten hoor je het suizen van de pijlen, je zit als het ware middenin de actie. Deze scènes klinken erg gedetailleerd en bevatten veel richting. Het subwooferkanaal klinkt overigens ook zeer gecontroleerd.

De ondertitels zijn erg strak en duidelijk leesbaar. Op dit punt heeft Blu-ray een duidelijk voordeel ten opzichte van een gewone dvd.

EXTRA’S
Dat Blu-ray niet garant staat voor vele extra's wordt met deze release nogmaals bewezen. Er zijn nogal wat overlappingen in vergelijking met de dvd-versie. De extra's zijn niet erg gevarieerd en bieden weinig meerwaarde aan de film. Hero Defined (24 min.) is een minidocumentaire waarin een aantal aspecten over de film aan bod komen, maar hij is veel te kort om echt in detail te treden. Daarnaast krijgen we een Behind the scenes met een aaneenschakeling van beelden, geschoten tijdens de opnames van de film. Een aantal korte interviews (17 min.) met cast en crew kunnen onze honger niet stillen. Wat er volgens ons ontbreekt, is een uitgebreide documentaire met een historische achtergrond over de totstandkoming van de Chinese Dynastie. Om af te ronden kan je promotionele trailers bekijken voor Michael Clayton, 1408, Mr. Magorium, The Hunting Party en The Mist.

CONCLUSIE
Hero is een mooie, poëtische prent met zelfs een vleugje romantiek. Zowel inhoudelijk als visueel klopt het plaatje. De gevechtscènes zijn een staaltje van knappe choreografie en een streling voor het oog. Wat de technische kant van deze Blu-ray betreft, is de beeldkwaliteit niet altijd een streling voor datzelfde oog. Er zijn uiteraard verbeteringen merkbaar, maar van een hoge definitietransfer verwachten we nu eenmaal meer en deze beeldtransfer lost de verwachtingen niet helemaal in. De geluidstrack laat wel een uitstekende indruk na. De extra’s stellen ook teleur wegens weinig onderhoudend en voorspelbaar.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Zhang Yimou
Met: Jet Li, Zhang Ziyi, Maggie Cheung, Donnie Yen, Tony Leung, Chiu Wai, Cheng Dao Ming

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664051849


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Chinees DTS-HD MA 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers,
• Interviews,
• Making Of,
• Behind the scenes,

Andere recente releases van deze maatschappij