:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPEED RACER
SPEED RACER (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-10-14
FILM
Speed Racer (Emile Hirsch) was al vanaf zijn geboorte gek op racen, auto's en alles wat erbij komt kijken. Hoe sneller, hoe beter! Speed is dan ook een absolute meester in het besturen van zijn hypersnelle bolide "Mach 5". Maar dat lijkt te veranderen als z'n broer Rex verongelukt tijdens de Grand Prix. Acht jaar later lijkt de geschiedenis zich te zullen herhalen als Speed - met steun van pa en ma Racer (John Goodman en Susan Sarandon), zijn knappe vriendin Trixie (Christina Ricci), zijn kleine broer Spritle (Paulie Litt) en de mysterieuze Racer X (Matthew Fox) - de keiharde strijd aangaan met de rijke industrieel Royalton. Al snel wordt Speed Racer het doelwit van diverse moordenaars en andere booswichten. Maar één ding lijkt men te vergeten: als Speed de weg op gaat, is het om te winnen...

Na het overweldigend succes van The Matrix in 1999 werden de regisserende broers Larry en Andy Wachowski door het filmminnende publiek binnengehaald alsof ze echte helden waren. Fans, critici en cinefielen van over de hele wereld konden maar niet genoeg krijgen van de met filosofische dialogen doorspekte superactie en er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de twee aangekondigde sequels. De hype nam dermate immense proporties aan dat het even leek alsof de terugkeer van Christus zelf nakende was! Hoewel zowel The Matrix Reloaded als The Matrix Revolutions (beide uit 2003) de nodige records braken en enorm véél geld binnenhaalden, waren de slechte reacties niet van de lucht. De teleurstelling was bij vele fans en critici zo groot dat zelfs de eerste film veel van zijn glans verloor. Niet verrassend doofde de Wachowski-kaars al snel uit.

Een dikke vijf jaar later slaan de broers echter keihard terug met een peperdure liveactionverfilming van de legendarische Japanse animatieserie Mahha Gogogo uit 1967. De eerste trailers toonden een dynamische en hyperkinetische, doch quasi epileptische kakofonie van felle kleuren en computeranimaties. Wij sprongen niet echt mee op de haattrein en zijn behoorlijk fans van Japanse animatie, toch boezemde de eerste beelden bitter weinig vertrouwen in. Hoewel de 120 miljoen dollar gebudgeteerde productie getipt werd als één van de zomerhits van 2008, ging de prent pijnlijk uit de bocht met een magere opbrengst van net geen 44 miljoen dollar. Hoewel het familievriendelijke actievehikel wereldwijd toch 90 miljoen dollar wist binnen te halen, waren we helemaal niet verrast door het tegenvallende resultaat. 

Ook bij de rest van de geschreven pers was de toon gezet. Speed Racer was voor vele Wachowski-haters de film die de aandachtschuwende broers voor altijd de das omdeed en werd kleurrijk omschreven als de absolute superflop van het jaar. Vreemd genoeg ging dat als een lopend vuurtje rond waarna de film in België en Nederland aanvankelijk rechtstreeks op dvd en Blu-ray zou verschijnen. De firma'sbeslisten er op de valreep nog anders over en zodoende kreeg Speed Racer toch nog een bescheiden release in de Benelux. Er ging uiteraard geen hond naar kijken en na het bekijken van de film kunnen we stellen dat dit eigenlijk een absolute schande is! Niet alleen is Speed Racer verre van rommel, het is een visionaire en hyperdynamische familievriendelijke actiefilm met verbluffende speciale effecten en duizelingwekkende actie! De Wachowski’s laten zien dat ze opnieuw de teugels strak in handen hebben en houden zelfs de rustige momenten zwierig en vol dynamiek. Het verhaal is vlot verteld en hoewel niet helemaal gespeend van clichés, toch boeiend en zelfs best spannend. De hele cast doet enorm zijn best en haalt stuk voor stuk meer uit z'n op het eerste gezicht eendimensionale rol. Matthew "Lost" Fox is charismatisch en perfect gecast als de mysterieuze Racer X, terwijl Christina Ricci (Casper, Sleepy Hollow) geweldig (én sexy) is als love-interest Trixie. Olijke dikkerd John Goodman, klasse actrice Susan Sarandon, de charismatische Hiroyuki Sanada en Richard "Shaft" Roundtree zorgen op hun beurt voor wat extra krediet en halen het maximum uit hun bijrollen. Emile Hirsch bewees eerder al in Alpha Dog en uiteraard in Into The Wild dat hij een talent is om in de gaten te houden en de jonge acteur bewijst hier in één klap dat hij perfect in staat is om een grote publieksfilm te torsen. Paulie Litt is soms wat infantiel en irritant als de jonge Spritle, een joch dat altijd samen is met de huischimpansee Chim Chim. Dus zelfs dat kunnen we niet echt aanduiden als kritiek, want dit was al zo in "Mahha GoGoGo".

De Wachowski’s vertaalden soms letterlijk de kleurrijke en levendige wereld van Tatsuo Yoshida’s klassieke serie naar het grote scherm. De indrukwekkende en prachtige omgevingen zijn net als de geweldige actie- en racesequenties om duim en vingers af te likken en regelmatig vergeet je dat je naar een liveactionfilm kijkt! De fans zullen hun pret niet opkunnen bij de ontelbare verwijzingen naar de originele serie uit de jaren zestig, maar ook voor de anime-leken valt er veel te beleven. Speed Racer is goed gemaakt familievertier en een onvervalste rit op de achtbaan en wie doet dat nu niet graag? 

BEELD EN GELUID
Er was in Amerika wat controverse over het feit dat Warner enkel opteerde voor een gewone Dolby Digital 5.1-track, omdat men een 25GB-disk gebruikte in plaats van een Blu-ray met een opslagcapaciteit van 50GB. Het goede nieuws is dat we in Europa een 50GB-disk krijgen en het 2.40:1-HD-beeld ziet er dan ook adembenemend perfect uit! Het niveau van scherpte en detail is verbluffend, met een hoog contrast en mooie levendige kleuren die letterlijk van het scherm spatten. Het beeld is zoals te verwachten dan ook volledig vrij van vuiltjes en andere beschadigingen. In een enkel beeld is er wat minieme filmgrain en een keer of twee hebben we wat pos-terisatie bemerkt, maar die is weg voor je er erg in hebt. Ongeacht de dubbele opslagcapaciteit moeten ook de Benelux-fans zich vreemd genoeg tevreden stellen met een 'gewone' Engelstalige Dolby Digital 5.1-track. Gelukkig klinkt die warm en erg dynamisch, met een mooie plaatsing van de vele geluidseffecten en een prima spreiding. De muziek komt goed tot haar recht en klinkt lekker vol én ruimtelijk. De dialogen klinken op hun beurt helder en komen netjes uit de centerspeaker. Ondanks het over-the-topgeluidsbeeld verdwijnen ze nergens in het audiogeweld. De subwoofer doet eveneens zijn duit in het zakje en zorgt voor de nodige ambiance van de vele actie- en racesequenties.

EXTRA'S
Hoewel de Blu-ray niet tot de nok gevuld is met bonusmateriaal, zijn enkele toegevoegde featurettes best leuk. “Spritle in the Big Leagues” is een korte featurette die duidelijk gericht is op de kids, waarin de jonge acteur Paulie Litt de kijker meeneemt op de set van de film. “Speed Racer Supercharged” (16 min.) is een leuke fictieve documentaire over de verschillende racers die in de prent aan bod komen. In de featurette “Speed Racer: Car Fu” (28 min.) kom je te weten hoe de actierijke scènes met de hypersnelle bolides tot stand kwamen. Dat ontdek je aan de hand van interviews met diverse cast- en crewleden en wordt afgewisseld met storyboards, pre-vizclips en een handjevol beelden achter de schermen. “Speed Racer Ramping Up” is dan weer een tien minuten durende featurette die ons laat zien hoe de prent tot stand kwam. Het geheel is doorspekt met weinig diepgaande promotionele interviews met enkele van de voornaamste cast- en crewleden. De excentrieke en mensenschuwe Wachowski-broers zijn trouwens in geen velden of wegen te bespeuren.

CONCLUSIE
De uitstekende computereffecten, de verbluffende visie en de onmiskenbaar sterke regie van Andy en Larry Wachowski maken van Speed Racer méér dan leeghoofdige eye candy! De Blu-ray van distributeur Warner heeft een verbluffende beeldkwaliteit. De geluidskwaliteit is eveneens puik, maar het ontbreken van een TrueHD-track is teleurstellend en vreemd gezien het feit dat het om een schijfje van 50GB gaat. Het bonusmateriaal is leuk, maar had best wat meer mogen zijn. Hoe dan ook een aanrader, al was het maar om te laten zien hoe verbluffend mooi de beeldkwaliteit van een Blu-ray kan zijn!


coverStudio: Warner

Regie: Andy en Larry Wachowski
Met: Emile Hirsch, Christina Ricci, John Goodman, Susan Sarandon, Matthew Fox, Rain

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906176457


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:

Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Spritle in the Big Leagues
• Speed Racer Supercharged
• Speed Racer: Car Fu
• Speed Racer Ramping Up

Andere recente releases van deze maatschappij