:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - BACKSTAGE PASS
SIMPSONS, THE - BACKSTAGE PASS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-04
INLEIDING
Net als de in maart 2002 verschenen Simpsons Film Festival hebben we dankzij 20th Century Fox al een preview te pakken gekregen van de reeds eerder aangekondigde Simpsons Backstage Pass, die nu in mei 2002 op de markt komt. De compilaties die al geruime tijd op video verschijnen, met telkens vier afleveringen rond één centraal thema, verschijnen namelijk nu ook op DVD. Waar alle afleveringen van Simpsons Film Festival als centraal thema film hadden, duiken we met Simpsons Backstage Pass nu in de wereld van de muziek, vandaar de toepasselijke benaming. In de volgende vier afleveringen hebben telkens grote namen uit de rockwereld niet alleen hun stem geleend aan de makers van de tekenfilmserie, maar figureren ook nog eens als... zichzelf! Ten opzichte van het oorspronkelijke release-plan valt er evenwel één afwijking te noteren: oorspronkelijk zou de aflevering "New Kids On The Blecch", een weinig bijzondere aflevering mét gastoptreden van de afgrijselijk irritante boysband N'Sync worden opgenomen in deze collectie. Dat deze ter elfder ure is vervangen door de classic "Homer's Barbershop Quartet" is niet iets waar we echt rouwig om kunnen zijn. Deze vier afleveringen-compilaties blijven natuurlijk veruit inferieur aan de boxsets, maar echte fans zullen het weer niet makkelijk hebben deze release links te laten liggen.


AFLEVERINGEN
A Tale Of Two Springfields (2e aflevering van seizoen 12, aflevering 250):
Homer moet een das uit het hondenhok verjagen, en wanneer hij het nummer van de hulpdiensten wil bellen, merkt hij dat de telefoonmaatschappij heeft besloten om Springfield op te delen in twee telefoonzones. Homer is hier extreem ongelukkig over, want hij kan zoveel cijfers niet onthouden. Hij gaat in het verzet, en weet de bewoners in de ene zone af te schilderen als de rijke profiteurs en de andere helft als meelijwekkende sukkelaars, en in no time wordt Springfield in onvervalste Berlijnse stijl in twee opgedeeld, Old Springfield and New Springfield. Homer wordt tot burgemeester van het nieuwe stadsgedeelte verkozen, maar zijn kiezers nemen massaal de wijk naar Old Springfield. Homers laatste hoop is het langverwachte concert van The Who laten verplaatsen naar zijn deel van de stad. Gaststemmen: Pete Townshend, Roger Daltry, John Entwistle.

Homerpalooza (24e aflevering van seizoen 7, aflevering 152):
De ouders van de kinderen in Springfield moeten een carpool?systeem organiseren nadat Otto de bus nog maar eens de vernieling heeft ingereden. Bart en Lisa zijn beschaamd voor Homer, en dan in het bijzonder voor de muziekkeuze die hij in de auto manifesteert. Om te tonen dat hij toch nog hip kan zijn, neemt hij zijn gezin mee naar het rockfestival Hullabalooza. Hij trekt de aandacht van een manager die hem prompt engageert, niet om te zingen, maar als freak die gewillig kanonskogels in zijn buik laat schieten. Met de gaststemmen van o.a.: Sonic Youth, Cypress Hill, The Smashing Pumpkins, Peter Frampton.

Homer's Barbershop Quartet (1e aflevering van seizoen 5, aflevering 82):
Bart en Lisa vinden op een rommelmarkt een elpee met Homer op. Dit brengt bij Homer herinneringen boven: enkele jaren geleden vormde hij met directeur Skinner, Apu en Chief Wiggum een acapella-zanggroepje. Een producer biedt hen een contract aan, maar Chief Wiggum moet wel het veld ruimen omdat de groep anders te veel op The Village People lijkt. Als nieuwe stem wordt Barney Gumble ingehuurd, die over een bijzonder mooie zangstem blijkt te beschikken, als hij tenminste nuchter is. De groep wordt omgedoopt tot de Be Sharps, en hun succes neemt met de dag toe. Terwijl Homer ondervindt dat populariteit geen substituut kan zijn voor het geluk van een gezin, gaat het na de eerste elpee bergaf met de Be Sharps, zeker wanneer Barney een relatie begint met een Japanse conceptuele artieste. Waar hebben we nog zoiets gehoord?

The Otto Show (22e aflevering van seizoen 3, aflevering 57):
In deze hilarische classic uit het derde seizoen Simpsons gaan Bart en Milhouse naar een concert van de legendarische band Spinal Tap. Het optreden is echter een amateuristisch geklungel, er breken rellen uit, en Homer stond erbij en keek ernaar. Bart is zodanig onder de indruk dat hij rockmuzikant wil worden, en zijn ouders kopen hem een elektrische gitaar. Bart kan echter geen noot muziek, dit in tegenstelling tot de hippe schoolbusbestuurder Otto. Otto geeft Bart een demonstratie van zijn kunnen, maar betaalt hiervoor met een flinke reeks verkeersovertredingen. Op de koop toe kan zijn rijbewijs niet worden ingehouden want dat heeft onze vriend Otto niet! Bart weet zijn ouders om te praten om Otto in de garage te laten wonen, in afwachting van het behalen van zijn rijbewijs. Maar hiervoor moet hij onze twee charmante assistenten van de dienst Inverkeersstelling passeren, Patty en Selma!


BEELD EN GELUID
Net als bij The Simpsons Film Festival is het geluid in tegenstelling tot de boxsets niet opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-track, en heeft men het oorspronkelijke audioformaat op 2.0 gehouden. Ten opzichte van de eerste collectie zijn bovendien de Spaanse en Italiaanse dubbing verdwenen - who cares? De 2.0-track is dus niet echt beter te noemen dan het gewone stereogeluid waarmee The Simpsons op TV worden uitgezonden, maar geven toch een minimaal links-rechts-effect. Bovendien is de track vrij foutenloos, wat niet bij alle releases evident is. Ook de beeldkwaliteit is weer onberispelijk, waarbij in de twee oudere afleveringen de kleuren weer iets feller zijn dan bij de twee recente, maar dit komt zonder twijfel door het bronmateriaal. Het interlacen is en blijft bij deze releases een probleem, en zelf het feit dat er op elke laag van deze DVD maar twee afleveringen staan, kan hier blijkbaar niet veel aan verhelpen.

EXTRA'S
De menu's zijn opnieuw zeer overzichtelijk maar statisch, en een optie om de afleveringen achter elkaar te spelen ontbreekt weer. Waar we op The Simpsons Film Festival een compilatie van Troy McClure-footage kregen, krijgen we hier een aanverwant twee en een half minuten durend filmpje met fragmenten over buschauffeur Otto, "Otto's Finest Moments" met fragmenten uit Bart The Daredevil, Bart Gets An F, Treehouse Of Horror IV, A Milhouse Divided en Team Homer. Verwaarloosbaar.


CONCLUSIE
Alweer een mooie compilatie met vier afleveringen, waarvan The Otto Show veruit de beste is. Nobody rocks like... Springfield!


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992-2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007906


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars
Extra's:
• Featurette over Otto

Andere recente releases van deze maatschappij