:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAROLD LLOYD - THE DEFINITIVE COLLECTION 1
HAROLD LLOYD - THE DEFINITIVE COLLECTION 1
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-11-03

Dit is de eerste disk van Harold Lloyd - The Definitive Collection. In deze 10-delige collectie worden een dertigtal klassieke films van Harold Lloyd verzameld, vooral uit zijn stille periode, maar ook enkele talkies. Iedere disk bevat een drietal films. Op deze eerste schijf staan Bumping Into Broadway (1919), An Eastern Westerner (1920) en The Cat's-Paw (1934).

Bumping Into Broadway
In deze korte film speelt Haorld Lloyd een weinig succesvolle schrijver op Broadway. Wanneer hij de huur niet kan betalen omdat hij uit pure goedheid zijn laatste centen aan de bevallige buurvrouw gaf, rent hij door de stad op zoek naar vers geld. In een illegaal casino lijkt zijn geluk te keren als de roulette drie keer na elkaar het getal dertien moet uitbetalen. Helaas valt net dan de politie binnen, zodat Lloyds geldgewin op losse schroeven komt te staan. Bumping Into Broadway blijkt een klassiek voorbeeld van de typische Harold Lloyd-humor: veel achtervolgingen, veel zwierig stuntwerk en ingenieuze verstopplaatsen - vooral leuk is wanneer Lloyd zich aan het zicht van zijn achtervolgers onttrekt door zich in een jas aan een kapstok te verbergen. De chemie tussen Lloyd en het object van zijn affectie Bebe Daniels is bovendien goed voor de film. Wat de prent echter uitzonderlijk maakt, zijn de fantastische titelkaarten, die niet enkel verbaal sterk uit de hoek komen, maar daar ook nog eens schitterende, evocatieve tekeningen aan toevoegen.

An Eastern Westerner
Een iets te losbandige New Yorkse student (Lloyd) wordt naar zijn oom in het Wilde Westen gestuurd om zich te bezinnen. Daar wordt hij verliefd op een jongedame die tegen haar zin door een malafide salooneigenaar wordt vastgehouden. Diens brute vrienden trachten vervolgens de student de stad uit te jagen. Meer achtervolgingen en ingenieuze verstopplaatsen in deze film, maar toch blijven de scènes niet erg bij. Het tempo ligt hoog, maar de inventiviteit haalt slechts een gemiddeld niveau. Lloyds nieuwe tegenspeelster Mildred Davis trekt zich goed uit de slag en ook de nevencast heeft gevoel voor komische timing.
 


 

The Cat's-Paw
Harold Lloyd speelt in zijn vierde talkie de rol van Ezekiel Cobb, de zoon van een Amerikaanse missionaris in China die na twintig jaar in Azië voor het eerst terugkeert naar de Verenigde Staten. Cobbs doel is het vinden van een echtgenote die hem kan vergezellen naar China en hem een zoon kan baren om het missionariswerk voort te zetten. Eenmaal in zijn geboortestad aangekomen, belandt hij echter in een politieke wervelstorm. Hij wordt door een malafide zakenman naar voren geschoven als stropop in een burgemeestersverkiezing, maar steelt onverwacht de harten van de kiezers. Als burgemeester wil Cobb de corruptie bestrijden, maar daar slaagt hij nauwelijks in. Wanneer zijn tegenstanders hem bovendien zélf nepotisme aanwrijven, moet hij binnen de 24 uur zijn onschuld bewijzen. Zoniet wordt hem het ambt van burgemeester ontnomen.

The Cat's-Paw is een atypische Harold Lloyd-film omdat de komiek op geen enkel moment een visuele stunt uithaalt. De humor is vooral gebaseerd op misverstanden en spitse dialogen. Gelukkig gaat dit Lloyd ook goed af. Als een personage dat geïnspireerd lijkt door de protagonisten van een Frank Capra-film is hij weliswaar behoorlijk excentriek, maar ook geloofwaardig als de naïeve jongen die in een web vol intriges gevangen wordt. De groeiende romantische interesse voor tegenspeelster Una Merkel werkt bovendien prima. Merkel is namelijk uitstekend op dreef als de afstandelijke sigarettenverkoopster die zich langzaam openstelt voor de onvermoede charmes van de missionariszoon. In een nevenrol schittert George Barbier als een gepokte en gemazelde politicus die zich laat overtuigen door Cobbs hervormingen. Ook andere nevenrollen zijn goed gekozen.

De regie van Sam Taylor heeft over het algemeen weinig oog voor visuele innovatie, maar in een handvol scènes laat hij toch zien dat The Cat's-Paw meer is dan een radiokomedie met beelden. Vooral een sequentie waarin alle gangsters van de stad in een razzia worden opgepakt, overtuigt. Toch kan de film de degelijke kwaliteit niet tot het einde vasthouden. De climax is immers weinig geloofwaardig en speelt te fel met archaïsche stereotypes van de Chinese cultuur. Het tempo en het acteerspel verhullen de teleurstellende ontknoping enigszins, maar je krijgt niettemin het gevoel dat de prent een beter einde had verdiend.
 


 

BEELD EN GELUID
Alledrie de films op deze schijf gaan gebukt onder een ondermaatse beeldkwaliteit. Grain is in elk frame overvloedig aanwezig, krassen en beschadigingen duiken vooral op in de stille films. De scherpte is voortdurend problematisch, terwijl ook het contrast geen hoge toppen scheert. Voor films van deze leeftijd mag men echter niet te streng zijn, aangezien zelfs een uitvoerige restauratie de beeldkwaliteit waarschijnlijk niet veel vooruit zou helpen. Op audiovlak komen de stille films er het best vanaf, aangezien zij profiteren van een recent opgenomen muzikale score in stereoformaat. Ook de dialogen en geluidseffecten in The Cat's-Paw zijn degelijk, hoewel achtergrondruis niet overal weggewerkt is.

EXTRA'S
Naast een Fotogalerij met 11 setfoto's uit The Cat's-Paw, bevat deze schijf een reeks Mini-Biografieën (29 minuten in totaal) waarin a.h.v. filmfragmenten de belangrijkste spelers voor en achter de schermen van de Harold Lloyd-films worden voorgesteld.

CONCLUSIE
Deze eerste disk van Harold Lloyd - The Definitive Collection bevat een aantal goede voorbeelden van zijn humor. Bumping Into Broadway en An Eastern Westerner tonen vooral de kunde van de acteur op het vlak van fysieke humor, terwijl hij zich in The Cat's-Paw ook verrassend goed thuisvoelt in een Capra-esk verhaal. De beeldkwaliteit verraadt helaas de ouderdom van het bronmateriaal, maar de audiosporen klinken oké.
coverStudio: Universal

Regie: Hal Roach, Sam Taylor
Met: Harold LLoyd, Bebe Daniels, Snub Pollard, Mildred Davis, Noah Young, Una Merkel, George Barbier

Film:
7-6-6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3-4-4,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1919, 1920, 193

Leeftijd:
6

Speelduur:
26, 24, 98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582565898


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Biografieën
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij