:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INCREDIBLE HULK, THE
INCREDIBLE HULK, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-30
FILM
Na een mislukt experiment met "Gamma"-stralen struint wetenschapper Bruce Banner (Edward Norton) eenzaam en alleen de planeet af. Het ongeluk geeft Bruce ongekende krachten wanneer hij zich kwaad maakt en via allerlei trainingen probeert hij ze onderdrukken. Bruce liet zijn ware liefde Betty Ross (Liv Tyler) achter na het incident, maar hij houdt contact via het internet met een bevriende wetenschapper en het lijkt alsof een oplossing voor zijn 'aandoening' binnen handbereik ligt. Maar dan komt de machtsgeile generaal Thunderbolt (William Hurt) hem op het spoor en begint er een dodelijk kat-en-muis-spelletje. Wanneer het meedogenloze creatuur The Abomination (Tim Roth) - een verschrikkelijk monster dat zich voedt met absolute razernij - in het spel komt, dreigt alles echter compleet uit de hand te lopen...
Toen Ang Lee's verfilming van de populaire Marvelstrip Hulk in 2003 niet de gewenste positieve reacties uitlokte bij de fans en critici, leek het alsof het afgelopen was voor de groene held. Hoewel de stripverfilming voor Universal wereldwijd meer dan 245 miljoen dollar in het laatje bracht - tegen een budget van 172 miljoen dollar, werd Hulk gezien als een mislukking. Hoewel het inderdaad geen alledaagse stripheldenprent was (lees: meer drama dan actie), kon deze recensent Ang Lee's artistieke visie best appreciëren. Al was het maar door de prima effecten en de geweldige cast! Met het enorme financiële én artistieke succes van achtereenvolgens Batman Begins en Casino Royale kreeg Universal echter zin in een nieuwe poging ...een zogenaamde 'reboot', zoals het nieuwe modewoord heet in Hollywood. Hoe gaat dit in zijn werk? U neemt een bekend personage, neemt een volledig nieuwe cast, negeert al de eerdere films en begint opnieuw, met meestal een verrassende regisseur aan het roer. 

We fronsten dan ook stevig onze wenkbrauwen toen bleek dat de keuze was gevallen op de Franse cineast Louis Leterrier. Hoewel de man enkele van de coolste actiefilms van de laatste jaren heeft afgeleverd met de twee eerste Transporter-films en Danny The Dog, was er keer op keer sprake van stijl over échte inhoud. Bovendien waren het geen peperdure blockbusters. Het werd in elk geval duidelijk dat Universal compleet een andere kant opwilde. Het was echter de uitstekende casting die de fans het nodige vertrouwen wist in te boezemen. Of wat dacht u van klassebakken als Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt en Tim Blake Nelson? Ook de eerste beelden zagen er goed uit, hoewel de trailers een hersenloos 'klats-boem-patat'-spektakel lieten vermoeden.
Op 13 juni 2008 kwam The Incredible Hulk uit in Amerika en hoewel de film minder hoog opende dan de versie van Ang Lee, bleek hij een succes te zijn bij de fans en de liefhebbers. De rond de 150 miljoen dollar kostende actiefilm bracht wereldwijd bijna 263 miljoen dollar. Hoewel deze cijfers helemaal niet spectaculair zijn in vergelijk met de resultaten, bleken de hoge omes bij Universal toch tevreden. Hier hadden de betere recensies ongetwijfeld wel iets mee te maken.

Door het geweldige filmjaar met striptoppers als Iron Man en een kleinschalig filmpje dat u zal herkennen onder de titel The Dark Knight, schepte The Incredible Hulk toch de nodige verwachtingen. Vanaf de eerste scènes wordt direct duidelijk waarom de keuze van Louis Leterrier uiteindelijk toch niet zo een vreemde keuze blijkt. De Franse filmmaker pakt na een bondige introductie de koe namelijk direct bij de horens en schakelt in de hoogste versnelling. Edward Norton is briljant als Bruce Banner, met een mooi en geloofwaardig emotioneel tegengewicht in de vorm van Liv Tyler. Hoewel The Incredible Hulk inderdaad volledig gaat voor actie en spektakel, vergeet Leterrier de graaggeziene menselijke aspecten niet. De problematische relatie tussen Bruce Banner en Betty Ross is authentiek en menselijk en ook erg goed is de manier waarop het personage uit de titel omgaat met zaken als 'verloren liefde' en uiteraard ook razernij.
William Hurt is bijna nooit slecht bezig en ook in deze film is hij heerlijk als de machtsgeile generaal Thunderbolt Ross, terwijl Tim Roth zichzelf bijna overstijgt als de oorlogszuchtige The Abomination. Leterrier is zo slim om de groene bruut eerst in de schaduw te laten. Niet dat de speciale effecten slecht zijn, integendeel! Maar dit bouwt toch het nodige mysterie en de nodige sfeer op. De digitale effecten zijn een pak verbeterd sinds 2003's Hulk en dat is ook te zien aan de film. De grote, boze Bruce ziet er geweldig uit en Leterrier schudt enkele geweldig, spectaculaire knokscènes uit zijn mouw. Vooral de eerste scène, waarin Betty de ware aard van Banner ontdekt, is om duim en vingers af te likken en de scène in de grot lijkt effectief weggeplukt uit de strip. Hoewel we onze bedenkingen hadden bij de monsterlijke The Abomination is ook deze kolos, opgetrokken uit enen en nullen, knap om te zien.
Hoewel het soms te zien is dat het om creaturen gaat uit de computer, is het eindgevecht spectaculair en intens, mede dankzij de erg dynamische regie van Louis Leterrier. De cineast weet duidelijk wat er ontbrak in de versie van Lee en laat de twee reuzen losbarsten in een ongeziene 'clash of the titans'! The Incredible Hulk is wat ons betreft dan ook een prima toevoeging aan het universum van de betere stripverfilmingen. Als 2009 nog maar half zo goed wordt als dit jaar, dan kan het wat ons betreft niet meer stuk. Een aanrader voor de liefhebbers van de legendarische strips en de klassieke televisieserie!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is haarscherp, met een uitstekend contrast en een verbluffend detail. Het zwartniveau is op zijn beurt solide en de overige kleuren ogen warm en natuurlijk. Het beeld is vrij van storende oneffenheden en buiten wat stillistische korrel is er werkelijk niets aan te merken op deze uitstekende beeldkwaliteit. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is net als het beeld verbluffend, met een passend agressief en dynamisch geluidsbeeld dat perfect bij de film past. De muziek klinkt mooi ruimtelijk, de geluidseffecten zijn uitstekend geplaatst en de heldere dialogen verdwijnen nergens in al het aanwezige audiogeweld. Alles blijft mooi verstaanbaar en storingen zijn niet aan de orde. Absolute top!
EXTRA'S
Regisseur Louis Leterrier en acteur Tim Roth leveren een sympathieke en boeiende audiocommentaar af, die duidelijk het enthousiasme van de Franse cineast weergeeft over zijn eerste grote Hollywoodfilm. Hoewel beide heren net iets dieper mochten graven, komt er toch een boel informatieve en interessante anekdotes naar boven over het maken van de stripverfilming. Leterrier heeft duidelijk zin in een vervolg en van ons mag hij! Erg cool is het alternatieve begin (3 min.) en meer dan 42 minuten aan weggeknipte en uitgebreide scènes. Om meer te weten te komen over hoe het er op de set aan toe ging, kun je de door Volkswagen gesponsorde 'Making Of' van een half uur bekijken. In de featurettes "Becoming the Hulk" (9 min.) en "Becoming the Abomination" (10 min) krijgen we, zoals de titels het al aangeven, te zien hoe zowel de Hulk als de Abomination tot stand kwamen. Leuk en waardevol voor de fans zijn de persoonlijke toevoegingen van de twee acteurs die de rollen invullen. In het 28 minuten durende "Anatomy of a Hulk Out" (28 min.) krijg je een idee van het uitgebreide stunt- en vliegwerk dat in de film is gestopt, terwijl "From Comic Book to Screen" (7 min.) ons enkele stripmomenten toont die in de film zijn geraakt. Naast wat BD Live features (zoals een online chat en het delen van uw favoriete scènes) en het aanduiden van uw favoriete scènes, kan je volgens het exclusieve 'U-Control' tijdens het bekijken van de film extra's oproepen zoals multi-angle sequenties, karakterprofielen, een galerij met covers van de originele strips en allerhande picture-in-picture toestanden. De originele bioscooptrailers hadden het geheel netjes afgemaakt! Hoe dan ook een knappe en goed uitgevoerde selectie extra features.

CONCLUSIE
The Incredible Hulk is een straffe verfilming van de gelijknamige comic, onder de dynamische regie van Louis Leterrier en met een uitstekende cast. De Blu-ray uitgave haalt het onderste uit de kan op het gebied van beeld en geluid en toont de groene kolos in de beste technische kwaliteit die mogelijk is. De extra's zijn prima en de fans zullen het nodige plezier beleven aan deze release. Ten zéérste aanbevolen!


coverStudio: Universal

Regie: Louis Leterrier
Met: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt, Tim Blake Nelson

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582582741


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocomentaar
• Alternatief begin
• Weggeknipte scènes
• Making Of
• "Becoming the Hulk"
• "Becoming the Abomination"
• "Anatomy of a Hulk-Out"
• "From Comic Book to Screen"
• 'U-Control' features

Andere recente releases van deze maatschappij