:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BE KIND REWIND
BE KIND REWIND
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-16
FILM
De paranoïde Jerry Gerber (Jack Black) maakt zichzelf na een mislukte sabotage compleet magnetisch en wist zo alle videobanden in de videotheek van Elroy Fletcher (Danny Glover). Elroy is er echter even tussenuit om de steeds feller om zich heen grijpende concurrentie van dvd te observeren en hij heeft het beheer van de videotheek tijdelijk overgelaten aan  Jerry's beste vriend Mike (Mos Def). Die beseft dat Elroy niet opgezet zal zijn en bedenkt samen met Jerry een plan om zijn baantje veilig te stellen. De twee vrienden besluiten namelijk om al de films met beperkte middelen zelf opnieuw op te nemen. Tot ieders verbazing worden de rammelige amateurfilms een immens succes en al snel zijn Jerry en Mike wereldberoemd in hun eigen buurt...
 
In een Hollywood dat gedomineerd wordt door eindeloze reeksen sequels, prequels en remakes is het leuk om een film te ontdekken die met een geheel eigen en origineel verhaal komt. Be Kind Rewind, die werd geschreven en geregisseerd door voormalig videoclipfilmer Michel Gondry, staat volledig gebouwd op een eenvoudig doch verfrissend uitgangspunt: 'hoe zouden de bekende blockbusters eruit zien wanneer ze door amateurs geschoten waren?'. In de handen van een weinig talentvol cineast zou het sowieso uitdraaien op een klucht, maar in de vakkundige handen van Gondry wordt Be Kind Rewind een charmante parel. Jack Black is zijn gewoonlijke krankzinnige zelf, maar dankzij Gondry is hij toch ietsje meer ingetogen. De excentrieke Mos Def is niet in elke film even goed op zijn plaats, maar zijn rol in Be Kind Rewind zit hem als gegoten. In de bijrollen herkent u ongetwijfeld  Mia Farrow en Danny Glover, die zoals steeds geloofwaardig en respectabel werk afleveren. Toch is het Melonie Diaz die met het meeste zonlicht gaat lopen. Deze dame barst van het talent, charisma en de komische timing en bovendien fleurt ze elke scène op waarin ze verschijnt.

Het echt uitschateren van het lachen zal je niet doen bij deze Be Kind Rewind en voor platte onderbroekenlol ben je al helemaal aan het verkeerde adres, maar al wie een originele en frisse comedy wil zien, zal zich het bekijken van deze Be Kind Rewind helemaal niet beklagen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is strak, terwijl ook de overige kleuren helder en natuurlijke ogen. Het beeld is - met uitzondering van de opzettelijk aangebrachte videostoringen tijdens de scènes met de magnetische Jack Black - vrij van beschadigingen en vuil. Digitale compressiefouten en filmgrain blijven eveneens binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een puike dynamiek, warmte en ruimtelijkheid. De muziek komt goed tot haar recht en de dialogen komen netjes verstaanbaar uit de centerspeaker. Ruis en andere oneffenheden hebben we niet waargenomen. 

EXTRA'S
De eerste extra is "Passaic Mosaic", een 10 minuten durende featurette over het authentieke kleine Amerikaanse stadje waar de film is opgenomen. Veel van de lokale inwoners figureren in de film, dus het zal je niet verrassen dat naast de cast ook enkele kleurrijke inwoners aan het woord komen. In "Booker T & Michel Gondry" (6 min.) gunt de regisseur ons een blik achter de schermen van een sleutelscène uit de prent, waaraan een hele zwik echte jazzmuzikanten meewerkten. De regisseur stelt een scène voor die de film niet haalde en er wordt afgesloten met een jamsessie met Gondry en de muzikanten. In "Jack & Mos Improvise Songs" (5 min.) zien we de twee hoofdacteurs (voorzien van een onnozele afropruik) liedjes uit hun duim zuigen over de films die in de prent 'gezweed' worden. Best grappig! Minder boeiend is het gesprek tussen Jack Black en Michel Gondry (6 min.). De twee heren zitten eerst wat te zwammen over het 'zweden', om na veel vijven en zessen toch uit te wijden over het tot stand komen van enkele belangrijke scènes. De fictieve amateurbiografie "Fats Was Born Here" (11 min.) over de verzonnen jazzmuzikant Fats Waller, speelt een erg belangrijke rol in de film en hier kan je het volledige filmpje dan ook nog eens integraal bekijken. De meest informatieve extra op de schijf is de diepgravende "The Making Of Be Kind Rewind" (32 min.), die het ontstaan en de hele uitwerking van de film uit de doeken doet. De documentaire bevat veel setbeeld en interviews met de belangrijkste cast- en crewleden. Ten slotte zien we in "Paris Concert" (6 min.) de gelegenheidsband van Michel Gondry en Mos Def optreden. De originele bioscooptrailer is vreemd genoeg afwezig. 

CONCLUSIE
Be Kind Rewind is een hoogst originele en goed geacteerde komedie van de maker van Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004). Beeld en geluid zijn dik in orde en A-Film voorzag de prent van een hele verzameling extra's.


cover
Studio: A-Film

Regie: Michel Gondry
Met: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777923979


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Passaic Mosaic
• Booker T & Michel Gondry
• Jack & Mos Improvise Songs
• Black & Gondry interview
• Fats Was Born Here
• Making Of
• Paris Concert

Andere recente releases van deze maatschappij