:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAR CRY
FAR CRY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-10
FILM
Max (Ralf Moeller) is één van de zwaar getrainde soldaten die gestationeerd is op het militaire privé-eiland van de sluwe dokter Krieger (Udo Kier) en die blind diens bevelen opvolgt. Althans daar lijkt het op, want in realiteit is Max undercover en is hij van plan om al de informatie over Kreigers geschifte militaire projecten door de spelen aan zijn nicht Valerie Cardinal (Emanuelle Vaugier), een ambitieuze journaliste. Maar dan komt Max niet opdagen op een rendez-vous met Valerie en ruikt ze onraad. Ze vraagt aan stuurman Jack Carver (Til Schweiger) om haar naar het eiland te brengen. Wat ze echter niet weet is dat Carver een ex-militair is! Handig wanneer dokter Krieger besluit om een aantal genetisch gemanipuleerde supersoldaten op hen af te sturen...

Arme Uwe Boll! Nog voor zijn films goed en wel beschikbaar zijn, durven verschillende nozems ze al de grond inboren op IMDB en op andere invloedrijke filmwebsites. Hoewel behoorlijk wat resultaten van zijn veelfilmerij absolute rommel zijn (House Of The Dead, Alone In The Dark 1 & 2 en BloodRayne 2), is het niet te ontkennen dat zijn films de laatste jaren filmisch 'minder slecht' geworden zijn. Ik denk maar aan het guilty-pleasure BloodRayne en het technisch behoorlijke In The Name Of The King, terwijl Postal zelfs behoorlijk amusant was en Stoic scènes bevat die niet anders kunnen worden omschreven dan als 'straffe cinema'. Het is niet dat uw dienaar zich heeft bekeerd tot het "Ik hou van Uwe Boll"-kamp, maar met een zekere fascinatie volg ik zijn oeuvre toch op de voet. Temeer omdat de man steeds meer zijn genreroots stevig begint te omarmen en naar voren probeert te schuiven als een terecht sterk punt.

Op papier en na het bekijken van de explosieve trailer (de man weet zijn producten overigens zéér goed te verkopen!) leek Far Cry - een 30 miljoen dollar kostende film gebaseerd op - jawel - het gelijknamige videospel - dan ook een stevige actieknaller die dankzij de sterke genrecast en het verstand op nul nog best te genieten zou zijn. Tot op zeker hoogte is de film dat ook. Zeker het eerste deel ontvouwt zich als een behoorlijke no-nonsense actiefilm waarin de schietscènes en de vele explosies belangrijker zijn dan het ééndimensionale verhaaltje. Bovendien is de altijd geweldige Udo Kier heerlijk over-the-top als geschifte slechterik, die samen met zijn sluwe plannen en militair laboratorium vol genetisch gemanipuleerde supersoldaten gerust thuis hoort in één of ander eigthies exploitation vehikel.

Ook andere castleden uit het genre zoals Natalia Avelon (Eight Miles High, 80 Minutes), Emmanuelle Vaugier (Saw II, Unearthed) en Craig Fairbrass (White Noise 2: The Light, Rise Of The Footsoldier) weten het meeste uit hun rollen te halen, terwijl vaste leden van het Boll-acteerclubje zoals Ralf Moeller en Michael Paré niet te vaak in de weg lopen. Tot daar wist de prent mijn verwachtingen nog in te lossen en verveelde ik me geen moment. Ik slikte zelfs de beperkt getalenteerde Til Schweiger (Driven, King Arthur en binnenkort in Quentin Tarantino's Inglourious Bastards) als de veel te geforceerde actieheld "Jack Carver" die elke scène tevergeefs probeert te stelen met zijn versleten oneliners en zogenaamde spontaniteit die er duidelijk véél te dik opliggen!

Maar dan maakt Boll in de tweede helft plots zijn controversiële naam weer waar door Jack Carver plots met een overbodig comic-reliefpersonage op te zadelen in de ontplofte vorm van de afgrijselijke Chris Coppola (Postal, Friday The 13th 2009). Niet alleen haalt de naieve en compleet infantiele humor de vaart uit de film, blijkbaar bracht de onfortuinelijke acteur ook ongeluk voor regisseur Boll. Want nadien blinkt Far Cry plots uit in enorm fletse en alledaagse actiescènes, om nog te zwijgen over de aaneenschakeling van plotholes en onlogischheden. Was het geld ineens op of zo? Alles voelt in de tweede helft hoe dan ook plots aan alsof er van het ene op het andere moment een einde moest worden gebreid. Al het opgebouwde krediet smelt als sneeuw voor de zon en op enkele minuten tijd zinkt Far Cry met de seconde dieper. De climax is van een ongeziene onnozelheid en liet me achter met een vieze nasmaak. U bent bij deze gewaarschuwd! 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp en contrastrijk, met heldere en realistisch ogende kleuren. Soms duikt er wat filmgrain op, maar over het algemeen blijven alle oneffenheden mooi binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten zijn prima geplaatst en de muziek klinkt fraai. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige punch en onderlijning bij de vele aanwezige actiescènes. Ruis en storingen zijn niet aan de orde.

EXTRA'S
Op het eerste schijfje is het mogelijk om de hoofdfilm met een optionele Duitse of Engelse audiocommentaar te bekijken. In de Duitse is alleen Uwe Boll, terwijl de filmmaker op de Engelse commentaartrack wordt bijgestaan door onder andere producent Shawn Williamson en enkele crewleden. Omdat de tracks niet ondertiteld zijn, hebben de meeste kijkers enkel iets aan de Engelse track. Die is behoorlijk informatief, met allerhande weetjes over hoe de film tot stand kwam en uiteraard allerhande anekdotes over het maken van de spelverfilming. Ook zijn er nog een resem promotionele trailers aanwezig, maar de overgrote meerderheid van de extra's bevinden zich op het tweede bijgevoegde schijfje. De eerste extra is "The Making of Far Cry" (19 min.), maar de featurette lijkt eerder op een aaneenschakeling van promotionele interviews en weinigzeggende setbeelden uit de EPK dan een degelijk geproducete documentaire. Wel lollig dat Til Schweiger zegt dat hij nog eens met de beruchte Boll zal samenwerken als het script niet té slecht is! "On The Set 1-3" (10 min.) opent met hetzelfde interview als in de vorige documentaire en het opzet van deze featurette is een beetje hetzelfde, met vaak ook dezelfde beelden en gesprekken. Verwacht u dus opnieuw aan een boel promotiegezever, maar gelukkig zijn de beknopte setbeelden uiteindelijk wél boeiender! Niet echt boeiend, maar wel aanwezig, is een clipje met B-Roll (5 min.) setbeelden dat overigens opnieuw elementen bevat die al aan bod kwamen in eerdere extra's. Gelukkig zijn de aanwezige Duitse EPK-interviews met uitzondering van de Engelstalige met Emmanuelle Vaugier en Chris Coppola nieuw materiaal en worden er elementen aangeraakt die niet eerder zijn gepasseerd. Een handige Play-allknop is aanwezig, waardoor je bijna 18 minuten interviews hebt. Als laatste is er een CGI-featurette aanwezig, waarin Doug Oddy ons meer vertelt over de scènes met computereffecten.

CONCLUSIE
Far Cry is een onnozele actiefilm van de hand van de beruchte videogameverfilmer Uwe Boll (Alone In The Dark, Postal). Een handvol behoorlijk actiescènes en een sterke genrecast kunnen de meubelen jammer genoeg niet redden! De dvd van Splendid is daarentegen prima in orde, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Op een tweede schijfje staat een resem extra features die ongetwijfeld waardevol zijn voor de liefhebbers.


cover
Studio: Splendid

Regie: Uwe Boll
Met: Til Schweiger, Natalia Avelon, Emmanuelle Vaugier, Udo Kier, Craig Fairbrass, Ralf Moeller

Film:
3,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549373340


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• 2 commentaartracks
• Cross-promotional trailers
• Making Of
• On The Set 1-3
• B-Roll
• Interviews
• CGI Effects

Andere recente releases van deze maatschappij