:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 8 MILE
8 MILE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-20
FILM
Jimmy Smith Jr. (Eminem), B-Rabbit voor de vrienden, is een jonge blanke rapper met talent die een ongelukkige jeugd gekend heeft. Hij groeit op in het troosteloze Detroit, werkt in een staalfabriek en kan niet opschieten met zijn moeder die haar jongste dochter verwaarloost. Hij krijgt daarbij nog een klap te verwerken wanneer zijn relatie op de klippen loopt. Zijn jeugdvriend Future (Mekhi Phifer) maant hem aan om in de Shelter, een lokale hiphop club, deel te nemen aan de zogenaamde rap battles waarin tegenstanders elkaar bekampen met snedige lyrics. Rabbit heeft enorm veel last van plankenkoorts, want tijdens zijn eerste optreden gaat hij af als een gieter. Voor Rabbit en voor zovelen uit Detroit is rap een vorm van ontsnapping aan de ellende van het dagelijkse leven. Echter, hij is blank en wordt door The Free World, een rivaliserende bende, en door het publiek niet altijd geaccepteerd. Zijn zelfvertrouwen heeft daardoor een flinke deuk gekregen. Wanneer hij Alex (Brittany Murphy) leert kennen en z'n oude kameraad Wink (Eugene Byrd) hem de mogelijkheid biedt om een platencontract te tekenen, heeft Rabbit hoop op beterschap. Echter, de zaken verlopen niet zoals gepland en in de finale rap battles met de bendeleden van The Free World besluit Rabbit om orde op zaken te stellen... (synopsis overgenomen van de dvd-versie, besproken door Serge).

Toen Eminem - genoemd naar zijn echte naam Marshall (Bruce) Mathers en dus niet naar de snoepjes - in 1999 met enorm veel succes de rap- en de popscène overhoop gooide, dacht ik dat de vuilbekkende rapper geen lang leven beschoren zou zijn. Hoewel ik best onder de indruk was van zijn eerste hits, wekte Eminem bitter weinig respect bij ondergetekende op met zijn privéleven. Voor mij was de man niet meer dan een gekrenkte ziel die zijn eigen ster enkel harder wilde doen fonkelen door het onderuit halen van andere artiesten. Toen zijn eerste bioscoopavontuur 8 Mile - ingeblikt nota bene door de gerenomeerde cineast van toppers en moderne klassiekers als The Hand That Rocks The Cradle, The River Wild, L.A. Confidential en Wonder Boys! - wereldwijd bijna 245 miljoen dollar opbracht en nog eens 330 miljoen dollar in de verhuur/verkoop, besloot ik alles opzij te zetten en met een zo open mogelijke geest de film te bekijken. En ik ben enorm blij dat ik dat gedaan heb.

Niet alleen is 8 Mile een vakkundig gemaakt drama dat in essentie een heerlijk underdogverhaal is à la Rocky, maar bovendien levert Marshall Mathers zo een doorleefde en realistische vertolking af, dat je niet anders kan dan geboeid blijven kijken. Als de rapper zichzelf speelt - sommige fragmenten uit de prent zijn dan ook niet verwonderlijk autobiografisch - dan kan ik niet anders dan hem met andere ogen bekijken. Zijn hele zogenaamd stoere attitude is er nog wel, maar door zijn meeslepende vertolking en de invulling van de goed onderbouwde achtergrond, heb je daar hoe dan ook meer begrip voor. Bovendien is het niet te ontkennen dat Eminem barst van het talent. Veel is natuurlijk eindeloos voorbereid en je denkt dat alles vaak vlotjes op voorhand is uitgeschreven. Dat zal tot op een bepaalde hoogte ook zo zijn, ware het niet dat de blanke rapper eigenhandig de helft van soundtrack - inclusief het Oscar-winnende nummer "Lose Yourself" - vluchtig uit zijn duim heeft gezogen tussen de opnames.

Tijdens de extra ingelaste rap battles om de verveelde figuranten te entertainen, was het de bedoeling dat Eminem zijn stem zou sparen voor de echte opnames en enkel zou playbacken, maar de man hield zich niet in en maakte verbaal gehakt van de finalisten. Dit ontegensprekelijke talent schijnt door in de hele film! Voorts wist regisseur Curtis Hanson een interessante cast op te bouwen rond Eminem, met Kim Basinger, Mekhi Phifer, Brittany Murphy en Michael Shannon, tot en met geslaagde gastoptreden van gastrappers zoals o.a. Xzibit en Obie Trice. Vooral Brittany Murphy is uitstekend gecast als de mysterieuze love-interest voor "Jimmy Smith". Hoewel haar rol de uitdieping van een bierviltje heeft, haalt ze ver eel meer uit en steelt ze verschillende scènes. Ook Basinger is geweldig als de trailertrashmoeder van Eminem die prima weerwerk krijgt van de recent voor een Oscar genomineerde Michael Shannon.

Maar zoals eerder gezegd is het Eminem zelf die de meeste eer en zelfs respect verdient voor deze 8 Mile, want uiteindelijk is het zijn spel dat de hele film ver boven de middelmaat doet uitstijgen. Als u me niet op mijn woorden gelooft, dan dien je Get Rich Or Die Trying - het gelijksoortige vehikel van rapkompaan Curtis "50 Cent" Jackson - maar eens te ondergaan! Kortom, 8 Mile is een absolute aanrader. Zelfs voor mensen die geen echte liefhebber zijn van de artiest in kwestie of van rapmuziek.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld geeft het grauwe, sobere kleurenpalet van het donkere Detroit perfect weer. Het beeld is  detailrijk, heeft een goede scherpte en stabiele achtergronden. Het zwartniveau is lekker strak en het beeld is helemaal vrij van digitale compressiefouten en dramatische printbeschadigingen. Hier en daar is er wel wat filmgrain aanwezig, maar dat was ook al het geval bij de eerder uitgebrachte dvd-versie en is volgens ons een filmische keuze van Hanson. Het past in elk geval uitstekend bij de sfeer van de prent! De Engels DTS-HD MA 5.1-track klinkt uitstekend. De heldere en steeds verstaanbare dialogen komen netjes uit de centerspeaker, terwijl de omgevingsgeluiden en de geluidseffecten de track een erg ruimtelijk karakter geven. Ruis of andere storingen in het geluid zijn geheel afwezig en de subwoofer geeft de rap battles de nodige body en ambiance.

EXTRA'S
Behalve de mogelijkheid om je favoriete scènes te kiezen is er een weinig diepgravende 'Making of' (10 min.) aanwezig, maar ook een ongecensureerde videoclip ("Superman") van Eminem en 24 minuten extra rapwedstrijden tussen de figuranten. Leuk, maar echt informatief kan je dit allemaal niet noemen. Zaken zoals "The Music of 8 Mile", de originele bioscooptrailer en de exclusieve dvd-Rom features zijn niet mee overgenomen.

CONCLUSIE
8 Mile is een prima pseudobiografisch underdogverhaal van de befaamde blanke rapper Eminem. Het is dankzij diens doorleefde, geloofwaardige vertolking en de vakkundige regie van Curtis Hanson dat de film staat als een huis. De film won terecht de Oscar voor beste song en werd een wereldwijde kaskraker. De Blu-ray heeft een meer dan goede beeld- en geluidskwaliteit, maar jammer genoeg zijn niet alle extra's overgenomen van de dvd. Indien je deze niet in huis hebt, is de Blu-ray zonder twijfel the way to go, maar voor een upgrade is er te weinig verschil. Aan u de keuze uiteraard! 


coverStudio: Universal

Regie: Curtis Hanson
Met: Marshall Mathers, Kim Basinger, Mekhi Phifer, Brittany Murphy

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582598896


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Japans, Chinees (Mandarijn trad.), Engels CC
Extra's:
• Making Of
• Exclusieve rap battles
• Eminem “Superman” videoclip

Andere recente releases van deze maatschappij