:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FASCINATION
FASCINATION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-18
FILM
We schrijven 1916. De gladde crimineel Marc (Jean-Marie Lemaire) is zijn letterlijke partners-in-crime te snel af en gaat ervandoor met een tas gestolen goud. Hij kan zich verschansen in een nabijgelegen kasteel. Terwijl zijn handlangers op wraak zinnen en hem buiten opwachten, treft Marc twee bloedmooie dames aan in het kasteel. Eva (Brigitte Lahaie) haalt hem over om te overnachten met hen. Wat de charismatische bandiet echter niet weet is dat hem om middernacht een gruwelijk lot te wachten staat...

Fascination staat terecht bekend als één van de meest populaire en vooral toegankelijkste films van de geliefde Franse cultfilmer Jean Rollin (Lèvres De Sang, Zombie Lake). Volgens de cover is de film losjes gebaseerd op de legende van de bloeddorstige Hongaarse gravin Elizabeth Báthory die leefde 1560 tot 1614 en in die niet zo heel lange levensperiode volgens geruchten zomaar eventjes 650 moorden op haar konto schreef! Rollin gebruikte deze verbazingwekkende legende misschien als uitgangspunt, maar Fascination is vooral een rechtlijnige film die een simpel verhaaltje gebruikt om zoveel mogelijk blote vrouwen en horrorscènes op het scherm te toveren.

Toch regisseert Rollin met een veel strakkere hand dan gewoonlijk en slaagt hij erin om van elke scène bijna een poetisch kunstwerk te maken. Dankzij prachtige volle kleuren, mooie locaties, vakkundige  beeldcomposities en een tzowel dromerige als gotische sfeer ontvouwt Fascination als een stripachtig sprookje. Jean-Marie Lemaire en France Mai zijn prima gecast voor dit soort vehikel en acteren meer dan behoorlijk, terwijl de verduiveld lekkere Brigitte Lahaie verrassend dreigend is als ijzingwekkend koud moordwijf. Fascination blinkt niet alleen uit in allerhande surreële beelden en mooie omkaderingen, maar bevat uiteraard ook het nodige vrouwelijke naakt, pikante erotiek en horrorscènes. Hoewel de film niet echt goor is, bevat Fascination toch enkele memorabele scènes zoals het iconische shot van Lahaie met de zwarte cape en zeis.

Fascination is een prima genre-oefening van Rollin die terecht uitgroeide tot een classic binnen het oeuvre van de geliefde Franse cult- en exploitationcineast. Indien je helemaal nog niet bekend bent met zijn werk, dan is deze Fascination een mooi punt om te starten! 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.66:1-beeld oogt jammer genoeg niet bijster scherp door de aanwezigheid van behoorlijk wat filmgrain en edge enhancement. Ook het contrast en het schaduwdetail zijn niet om over naar huis te schrijven. De kleuren zijn gelukkig wel erg mooi en warm en hoewel die een beetje overdreven vol ogen, geeft dat de film een bizar stripachtig gevoel. De gebruikte filmprint is niet geheel vrij van vuiltjes en beschadiging, maar oogt over het algemeen best proper. Het Franse Dolby Digital Mono-spoor klinkt beperkt, maar de ruis en kraakjes blijven netjes binnen de perken. De dialogen zijn over het algemeen prima te verstaan. Ook de muziek komt behoorlijk goed tot haar recht. Geen referentiekwaliteit, maar voldoende voor dit soort pulpy exploitationcinema.

EXTRA'S
Jammer dat van één van de beste Rollin-films geen speciale editie wordt uitgebracht. Deze bijna barebonesuitgave bevat alleen de originele bioscooptrailer, een behoorlijke slide show en enkele promotionele trailer voor andere films van de beruchte exploitationcineast.

CONCLUSIE
Fascination is zonder twijfel één van de betere films van cultregisseur Jean Rollin (La Nuit Des Traquées, La Morte Vivante). Niet alleen is het verhaal lekker vlot en rechtlijning, bovendien lijkt elke scène afkomstig te zijn uit een prachtig authentiek schilderij. De prent barst van de gotische sfeer en bevat enkele memorabele scènes, waardoor de film zelfs behoorlijk bekend werd bij mainstream horrorkijkers. De dvd van Encore is teleurstellend 'gewoontjes' in vergelijking met eerdere releases, maar aangezien de film voordien helemaal niet te krijgen was in onze contreien zullen de schare Rollin- en Lahaie-fans daar niet echt van wakker liggen!


cover
Studio: Encore Films

Regie: Jean Rollin
Met: Brigitte Lahaie, Franca Mai, Jean-Marie Lemaire, Fanny Magier

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Slide show
• Rollin Trailershow

Andere recente releases van deze maatschappij