:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWILIGHT
TWILIGHT (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-06

FILM
De ietwat vreemde Bella Swan (Kristen Stewart) verhuist naar het regenachtige stadje Forks. Ze is altijd al een beetje een buitenbeentje geweest, waardoor ze zich al snel aangetrokken voelt door de mysterieuze Edward Cullen (Robert Pattinson). Ze storten zich in een passionele relatie, maar dan ontdekt ze dat Edward een vampier is...

"When you can live forever, what do you live for?"

Uit het niets verscheen enkele jaren geleden de Twilight-hype. In deze boekenreeks van auteur Stephanie Meyer wordt het relaas beschreven van de ietwat vreemde Bella Swan die sterke gevoelens krijgt voor de vampier Edward Cullen. Ondanks dat de boeken moeilijk afgedaan kunnen worden als meesterwerken (kwade brieven van hardnekkige fans die het niet eens zijn met deze stelling kunnen altijd gericht worden naar het bovenstaande adres!) lijkt geen enkele vrouw (het hoofdzakelijke doelpubliek) daarvan wakker te liggen. Integendeel, de hype grijpt net als de Mexicaanse griep steeds verder om zich heen.

Het succes van dit moderne equivalent van de stationsromannetjes uit de jaren stillekes ontging uiteraard niet aan het oog van Hollywood en de rechten werden voor een stevige duit opgekocht door de opkomende studio Summit. De verfilming van de eerste roman Twilight werd een globale boxoffice-knaller en bracht wereldwijd 384 miljoen dollar op tegen een belachelijk laag budget van 37 miljoen dollar. De opvolger is ondertussen al klaar en het derde deel is men op moment van schrijven druk aan het inblikken.

Door al de opgeblazen en hysterische heisa (Her en der ongeziene overrompelingen, spontaan flauw vallende bakvissen, diverse tienerawards enz...) was uw dienaar toch een beetje nieuwsgierig geworden naar de film die van de verwaaide Robert Pattinson en slonzige Kristen Stewart in één klap supersterren maakte. Het resultaat is uiteindelijk niet de compleet onbekijkbare brol die sommige serieuze critici beweerden, maar is op zijn zachtst gezegd ook helemaal niet goed. Niet alleen is de film erg onevenchtig, bovendien is de hele romance - waar de hele franchise toch op gebouwd is - uitermate zwakjes uitgewerkt.

Het helpt uiteraard niet dat de hoofdpersonages niet echt sympathiek zijn en evenveel chemie hebben als een zeemvel en een vogelverschrikker (u mag raden wie wie is). Stewart (The Messengers) lijkt door heel de film te slaapwandelen, terwijl Robert Pattinson à la Steven Seagal maar één gezichtstrek lijkt te hebben. De bijrollen zijn niet veel beter en de enige die iet of wat zonder kleerscheuren uit dit wrak komt is karakterkop Billy Burke.

Regisseuse Catherine Hardwicke (Thirteen, The Nativity Story) doet echter wel haar best om de film de nodige sfeer te geven. Jammer genoeg heeft ze weinig kaas gegeten van fatsoenlijke actie, laat staan horror, en verzand Hardwicke veel te vaak in onnozele scènes met gammele speciale effecten. Met een sterker regisseur had hier ongetwijfeld wel wat meer ingezeten, dus we zijn toch nieuwsgierig wat Chris Weitz (About A Boy, The Golden Compass) en David Slade (Hard Candy, 30 Days Of Night) met het materiaal zullen aanvangen.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 HD-beeld is haarscherp, met een uitstekend contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is solide, met een mooi bijpassend kleurenpalet. Soms duikt er wat filmgrain op, maar dit stoort nergens. Beschadigingen en vuiltjes zijn helemaal niet aan de orde. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track stelt eveneens niet teleur, met een warm en dynamisch geluidsbeeld. De geluidseffecten hebben een prima plaatsing en de subwoofer draagt ook zijn steentje bij. De filmmuziek klinkt mooi vol en de dialogen klinken over de hele lijn helder. Storingen, kraakjes of andere oneffenheden in het geluid zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
Warner Bros stelden ook een fijn selectie bonusmateriaal bij elkaar, die vaak zelfs boeiender zijn dan de film zelf. Naast een boel uitgebreide en weggeknipte scènes (voorzien van een introductie van regisseuse Catherine Hardwicke) kan je ontdekken hoe het originele boek werd omgetoverd tot de huidige film in "The Journey from Page to Screen". Als je eens poolshoogte wil nemen van de absolute hysterie rond Twilight dan is de featurette "The Comic-Con Phenomenon" een mooi begin! Naast de originele bioscooptrailer, 2 teasers en nog wat promotiemateriaal gaat men ook dieper in op de muziek van de film. In de featurettes "Becoming Edward" en "Becoming Bella" gaan Pattinson en Stewart dieper in op de nodige voorbereidingen nodig voor hun respectievelijk rol. Naast de "Vampire Kiss Montage" stelt regisseur Hardwicke ook nog een muziek video voor. Naast "Edward's Piano Concert" kan je ook nog Muse, Linkin Park en Panamore aan het werk zien in een handvol videoclips.

CONCLUSIE
Na het bekijken van deze verbazingwekkend banale eerste verfilming snappen we nog minder van de ongeziene heisa en hype rond de boekenreeks van auteur Stephanie Meyer. De Blu-ray is echter absolute top!  
coverStudio: Warner

Regie: Catherine Hardwicke
Met: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke, Cam Gigandet

Film:
4,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888030967


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels DTS 5.1
Engels PCM 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Extended & deleted scenes
• From Page to Screen
• Comic-Con Phenomenon
• Marketing
• Music
• Becoming Edward & Bella
• Vampire Kiss Montage
• Hardwicke's music video
• Edward's Piano Concert
• 3 videoclips

Andere recente releases van deze maatschappij