:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STATE OF PLAY
STATE OF PLAY (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-10-28
FILM
De politieke en de journalistieke wereld gedragen zich als kat en hond, maar tegelijkertijd kunnen ze niet zonder elkaar. Voeg daar een verdachte moord en een stevige scheut samenzwering aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een boeiende thriller.
 
Wanneer de rijzende politieke ster Stephen Collins (Ben Affleck) tijdens een verhoor meedeelt dat zijn onderzoeksassistente Sonia Baker om het leven is gekomen in een metrostation gaat iedereen - inclusief de onverschrokken Washington Globe reporter en Collins’ voormalige kamergenoot Cal McAffrey (Russell Crowe) - ervan uit dat het om zelfmoord gaat. Collins gaat op zijn beurt uit van opgezet spel en verdenkt PointCorp, het bedrijf waartegen zijn departement een onderzoek voert wegens fraude bij militaire outsourcing. Omdat de zaken niet goed lopen bij de Washington Globe begint Cal alvast te saliveren bij de gedachte aan een primeur. Samen met Della Frye (Rachel McAdams), het groentje van de krant, gaat hij aan het graven. De twee beseffen op dat moment nog niet wat ze zullen ontdekken. Het is echter de vraag of Cal zijn journalistieke principes aan de kant zal schuiven ten voordele van zijn vriendschap met Collins én of laatstgenoemde net zoals alle ambitieuze politici niet meer weet dan hij laat vermoeden.
 
State Of Play is gebaseerd op de gelijknamige miniserie uit 2003 en net zoals zijn succesvolle voorganger staat de film bol van thema’s die aanzetten tot nadenken. De schrijvers Tony Gilroy, Matthew Michael Carnahan en Billy Ray verhuizen de locatie van het verhaal van Londen naar Washington en geven de medeafhankelijkheid tussen de corrupte politiek en de hongerige pers uitstekend weer. Daarenboven gaan ze dieper in op het samenzweringsaspect en tonen ze aan hoe ver een bedrijf wil gaan om zijn doelen te bereiken en zijn greep op de politieke wereld te beschermen. Tegelijkertijd stelt men zich vragen bij de ethiek van de pers en krijgen we een zicht op de economische en concurrentiële uitdagingen waarmee hedendaagse kranten moeten afrekenen. Uitgeverijen moeten meer en meer de bemoeienissen van hoogdravende maatpakken dulden en staan constant onder druk om winst te maken. Het personage van de eindredactrice, op voortreffelijke manier vertolkt door de immer statige Helen Mirren, geeft die moeilijke tweestrijd uitstekend weer en deze bijkomende verhaallijn geeft de film een extra dimensie.
 
Regisseur Kevin Macdonald is niet onbekend met het maken van politieke thrillers. In 2006 bracht hij ons immers de geladen prent The Last King Of Scotland. Het is echter eerder zijn achtergrond als documentairemaker die hier bijzonder goed van pas komt. State Of Play bevat weinig franjes en het vergt aandacht om de verschillende verhaallijnen te volgen. Er zijn tal van plotwendingen, maar die zitten subtiel in het geheel verweven. Halverwege dreigt het tempo weg te zakken, maar Macdonald houdt de zaak onder controle en geeft gas bij waar nodig. De cast draagt een verdienstelijk steentje bij. Russell Crowe gaat naar goede gewoonte volledig op in zijn old-school personage terwijl Rachel McAdams indruk maakt in de rol van het groentje. Het duo ontwikkelt een professionele relatie en daar blijft het gelukkig bij, want een overbodige romance zou hier een stevige stok in de wielen kunnen steken. De aanwezigheid van Ben Affleck veroorzaakt bij een aantal mensen wellicht een neiging tot kokhalzen, maar hij brengt het er goed van af en zou er wat ons betreft goed aan doen om meer van dit soort rollen te accepteren. Robin Wright Penn, Jeff Daniels en Jason Bateman vullen de hoofdrolspelers perfect aan met sterk ondersteunend acteerwerk in de bijrollen.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray is voorzien van een 2.40:1-beeldtransfer met VC-1 codering die een evenwicht moet zoeken tussen verschillende opnamestijlen. Cinematograaf Rodrigo Prieto opteerde namelijk voor het gebruik van verschillende camera’s en wisselt tussen handheld- en vaste camera afhankelijk van het personage dat in beeld is. De overgangen zijn nauwelijks merkbaar, al gaat de handheldcamera na verloop van tijd wat vermoeien. Een goed contrast, levendige kleuren en een redelijk zwartniveau geven het beeld extra diepte. De hoeveelheid filmgrain fluctueert afhankelijk van de gebruikte camera, maar dit leidt de aandacht niet af. Van grote tekortkomingen kunnen we deze transfer niet beschuldigen. Qua geluid hebben we eveneens niet te klagen, want de DTS-HD Master Audio-geluidstrack biedt een verrassende dynamiek die we niet meteen verwachten bij een dialoog gedreven film. De omgevingsgeluiden komen subtiel tot hun recht terwijl bepaalde accenten zoals gierende banden of flitsende camera’s haast tastbaar worden weergegeven. Dialogen raken daarbij geen moment uit evenwicht. De muziek plaatst zich wat op de achtergrond, maar de sombere soundtrack klinkt evenwel warm en vol.

EXTRA’S
Deze Blu-ray is een mager beestje wat betreft bonusmateriaal, want we moeten het stellen met een standaard aanbod aan extra’s. In The Making of State of Play maken de voornaamste leden van de cast en het personeel achter de schermen hun opwachting, maar is het de regisseur die het voortouw neemt. Zijn charisma en enthousiasme zorgen ervoor dat de aandacht niet gaat dwalen. Hij praat onder meer over de adaptatie van de oorspronkelijke minireeks en over het feit dat zowat elke grote naam in Hollywood hunkerde naar een rol in de film. Daarnaast belicht hij een aantal andere aspecten zoals de opnames in Washington, de preproductie, de opbouw van de sets en de verschillende cinematografische stijlen. Er zijn slechts twee Deleted scenes, maar in tegenstelling tot de niemendalletjes die we gewoonlijk te zien krijgen, bieden deze twee wel een toegevoegde waarde. Universal vult het bonusmateriaal aan met zijn ondertussen bekende U-Control features waaronder Picture in Picture, korte featurettes die betrekking hebben op bepaalde scènes en Locaties in Washington D.C., waarbij men gebruik maakt van Google Earth om de opnamelocaties en bijhorende informatie weer te geven. Is je speler erop voorzien dan kun je nog gebruik maken van BD-Live voor extra promotioneel getint materiaal.

CONCLUSIE
State Of Play hoort zonder twijfel thuis in het lijstje van de betere films van dit jaar. Op het einde bezondigen de schrijvers zich misschien aan een plotwending te veel, maar over het algemeen kunnen we spreken van een geslaagde prent met uitstekend acteerwerk. De Blu-ray heeft uitstekende technische kwaliteiten, maar schiet wat tekort in het bonusdepartement.coverStudio: Universal

Regie: Kevin Macdonald
Met: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582700985


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Deleted scenes
• The making of State of Play
• Picture in picture
• Locaties in Washington D.C.
• BD-Live

Andere recente releases van deze maatschappij