:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK XI
STAR TREK XI (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-22

FILM
Twaalf minuten. Dat is de tijdsspanne waarin George Kirk (Chris Hemsworth) tot kapitein is gepromoveerd alvorens zijn Starfleet-schip door een buitenaards vijandig toestel, onder leiding van kapitein Nero (Eric Bana), aan stukken wordt geblazen. Eén van zijn laatste daden is het zo veel mogelijk evacueren van burgerslachtoffers op het schip, waaronder zijn hoogzwangere vrouw Winona (Jennifer Morrison). Het pasgeboren jongetje, James Tiberius Kirk (Chris Pine), groeit in Iowa op voor galg en rad, zonder vaderfiguur om over zijn doen en laten te waken en hij rijdt al eens ostentatief de auto van het vriendje van zijn moeder het ravijn in. Als hij het in een bar aan de stok krijgt met enkele studenten van de kadettenschool Starfleet Academy omwille van de mooie ogen van kadet Nyota Uhura (Zoë Saldana), doet overste kapitein Pike (Bruce Greenwood) hem het voorstel om iets van zijn leven te maken in plaats van op geregelde tijdstippen zijn smoelwerk te laten verbouwen in dubieuze caféruzies en zich in te schrijven bij de nieuwe rekruten. Kirk probeert het systeem te snel af te zijn en tijdens de opleiding zet hij een testsimulatie naar zijn hand die uitgedacht is door de jonge wetenschapper Spock (Zachary Quinto), een half-mens, half-Vulcan die naar Starfleet is gekomen omdat hij in zijn eigen maatschappij als halfbloed de status van outcast 'geniet' en feitelijk nergens meer thuishoort. Als Kirk zich voor de disciplinaire commissie moet verantwoorden voor zijn valsspelerij is het ineens rood alarm en moeten de rekruten uitrukken voor een missie. De Romulans staan op het punt de planet Vulcan te vernietigen en de militairen moeten trachten om zo veel mogelijk onschuldige levens te redden. Kirk komt onder het commando van Spock te staan, haalt enkele halsbrekende toeren uit wanneer hij probeert de boor te saboteren waarmee de Romulans planeten vernietigen, en samen met Spock neemt hij het voortouw in een gewaagde reddingsoperatie. Kirk wordt echter door Spock van boord gezet wegens muiterij. Op zijn zwerftocht ontmoet hij een oudere versie van diezelfde Spock (Star Trek-ancien Leonard Nimoy die de rol ook in de jarenzestigserie speelde), die hem vertelt dat zowel hijzelf als de Romulans uit de toekomst terug zijn gereisd om wraak te nemen op Spock omdat die in de toekomst door zijn onachtzaamheid niet heeft belet dat de planeet Romulus vernield is door een supernova.

Van een onbevangen oordeel gesproken. Ik denk dat ik de laatste persoon ter wereld ben die vóór het bekijken van deze film nog nooit van Star Trek in enige vorm had gehoord. Ik kén het concept, de acteurs en de internetlijstjes met de argumenten waarom kapitein Picard beter is dan kapitein Kirk, want Star Trek doordrenkt de populaire cultuur en de kruisbestuiving met andere cultseries én met de mainstream is niet te onderschatten. Genoeg dus om te weten dat de reeks over een soort van verlichte galactische politie annex ontdekkingsreizigers gaat die de oneindigheid van het heelal uitkammen op zoek naar nieuwe beschavingen om vriendschappelijke banden te smeden en een occasionele keer - maar alleen maar als het echt niet anders kan - ze aan gort te schieten. Het is echter tot nog toe moeilijk instappen geweest: de jarenzestigserie trekt me niet meteen aan en ziet er me te sloom uit, wat een vooroordeel mijnerzijds is, doch dit terzijde, en voor één en van de vele spinoffs heb ik - denk ik - niet de juiste achtergrondkennis om er ten volle van te genieten. Met de aankondiging dat Star Trek XI een reboot zou zijn die de leek perfect moet toelaten om in te stappen, en met de gelijksoortige belofte die de makers van Battlestar Galactica hadden gedaan én ingelost, ben ik toch over de streep getrokken.

Alhoewel ik me niet van het gevoel kan ontdoen dat een doorwinterde Trekkie veel meer uit deze film zal halen dan ikzelf, is de film een redelijk intelligente sciencefictionactieprent die wat op het opgehypete broertje van Wing Commander lijkt qua initiële opzet, maar die alleszins kan uitpakken met een beter scenario, veel betere acteurs en een oneindig veel beter budget voor speciale effecten. Het is een beetje wennen en vooral hoogte krijgen van de personages die natuurlijk al gevormd zijn door de resem televisieseries en films die aan deze recentste incarnatie voorafgaan. Wat dat betreft is Star Trek het slachtoffer van zijn eigen succes: met een dergelijk canon is het verwonderlijk dat J.J. Abrams nog enige manoevreerruimte te zijner beschikking had om het verhaal ademruimte te geven. De prequelaanpak loopt gesmeerd, alhoewel ik niet kan oordelen in hoeverre er anomalieën met de reeks te bespeuren zijn. Essentieel ghaat het verhaal over de genesis van de innige vriendschapsband tussen Spock en Kirk, alhoewel net dát aspect niet altijd even zuiver uit de verf komt. Chris Pine is een stereotiep product van een tienersoap vol mooie jongens en meisjes wier existentiële levenskwesties het feestje van komende vrijdagavond niet overstijgen en het mankeert hem zeker nog wat aan gravitas. Zachary Quinto (bekend als de slechterik Sylar uit Heroes) heeft zijn rol in deze film ongetwijfeld voor een deel te danken aan de griezelige fysieke gelijkenis met Leonard Nimoy. De dialogen zijn wat stijfburgerlijk en niet altijd even vlot en de plotwendingen vragen toch een zeker inlevingsvermogen, maar al bij al is Star Trek XI een vlotte brok cinema die de kijker respecteert.

BEELD EN GELUID
Over de technische kwaliteiten van deze Blu-ray heb ik niets dan lof. De filmische kwaliteiten van de prent blijven overeind en de transfer biedt een haarscherp beeld zonder artefacts, met veel variatie in de textuur, een natuurlijk gebruik van kleuren die misschien niet aan de allerlichtste kant zijn en vooral een diepte qua zwartheid in de oneindige ruimte waarin men gemakkelijk kan verdrinken. Er zijn erg veel details zichtbaar, zowel aan de binnenkant van de ruimteschepen, in de textuur en in de onvolkomenheden van de Starfleet Academy-kostuums (waarbij de zachte kleuren blijkbaar de rang aangeven), als in de vele rimpels in het gezicht van acteur Leonard Nimoy als die voor het eerst in close-up in beeld komt; er is bovendien veel moeite gedaan om dit shot niet te laten vloeken met de look and feel van Sixties Star Trek. De schaduwen komen er erg geprononceerd uit en onder meer de speciale effecten ("Beam me up Scotty") komen met erg veel nuance over. De Engelse TrueHD 5.1-track klinkt niet overdreven aggressief en de natuurlijke verschillen in volume geven deze film - met danig veel geluidseffecten -  een redelijk realistisch geluidsbeeld. De dialogen zijn netjes beluisterbaar, het geheel loopt niet als een kakofonie door elkaar, wat een beetje mijn vrees was bij de eerste confrontatie met de strijd tussen de USS Kelvin en het schip van de Romulans. Dit is een dynamische, sfeervolle track, waarin onder meer de lasergeweren scherp klinken en ook aan kleine details zoals openschuivende automatische deuren aandacht is besteed. Ook de bombastische score met veel atonale strijkers van Abrams' huiscomponist Michael Giacchino wordt goed en consistent over de surroundkanalen verspreid.

EXTRA'S
De 2-diskversie van Star Trek XI wordt geleverd met een goeie hoeveelheid extra's, waarbij voor wat betreft de documentaires toch wel een beetje te betreuren valt dat men ze in kleine stukjes heeft geknipt om het aantal op te drijven, terwijl één langere documentaire een consistentere indruk zou kunnen geven. De eerste disk bevat een commentaartrack met regisseur J.J. Abrams, producenten Bryan Burk en Damon Lindelof en de scenaristen Alex Kurtzman en Roberto Orci. Ze bespreken onder meer het moeilijke vraagstuk over hoe ze een Star Trek-reboot konden verwezenlijken die tegelijkertijd innovatief was, duidelijk genoeg voor de leek én met respect voor het reeds bestaande, uitgebreide Star Trek-universum. Daarnaast wordt er uitgebreid gediscussieerd over de rijkelijke decors, de dialogen, de speciale effecten en nog veel meer. Een BD Live-optie verbindt de speler met een nieuwsfeed van de NASA.

De vele documentaires op de tweede disk worden afgewisseld met Branching Pods, één of meer korte stukjes minidocumententaire waarin nog wat additionele informatie wordt gegeven. To Boldly Go  (17 min.) is een inleidend stuk waarin wordt verteld hoe het heropstarten van de Star Trek-franchise een uitdaging voor makers én fans was, waarin de relatie tussen Kirk en Spock het centrale gegeven was. In de 4 branching pods, samen 8 minuten, zien we onder meer een bijdrage over de generieke drager van een root t-shirt, die volgens een langlopende joke in de Star Trek-scène in één van de eerste acts het leven laat en leren we ook wat meer over de groene Orion-meisjes waar Kirk voor schijnt te vallen. Het hercasten van Star Trek was een meticuleus werkje, waarvoor alle acteurs intensief de vorige incarnaties van hun personage hebben bestudeerd. In Casting (29 min.) wordt het hele rijtje afgelopen en wordt er ook gekeken naar de voornaamste karaktertrekken van de vrij uitgebreide cast. A New Vision (20 min.) vertelt ons hoe de typische look van Star Wars op het scherm werd gebracht door onder meer het gebruik van uitgebreide decors, een reeks state-of-the-art speciale effecten en los camerawerk waar Abrams zo goed in is. Ook hier is er nog een branching pod van drie minuten toegevoegd.

Een belangrijke rol in de franchise is weggelegd voor de ruimteschepen; in Starships (25 min) wordt getoond hoe er zowel veel aandacht is gegaan naar het ontwerp van de interieurs als naar de buitenkant van de modellen, waarvoor er budgetten zijn vrijgemaakt die compleet niet in verhouding staan tot de korte riempjes waarmee de originele televisieshow moest roeien. De klemtoon wordt gelegd op het design van de drie voornaamste schepen in de film: de USS Kelvin, de Enterprise en de Narada, het schip van de Romulans.  In de 7 branching pods van ongeveer 10 minuten is er onder meer aandacht voor het reizen door de hyperruimte, een concept dat in ontelbare andere series, van Star Wars tot Farscape, keer op keer is gepikt en herwerkt. We zien ook versneld hoe de interieurs van de schepen werden opgebouwd. In Aliens (16 min.) wordt de visualisatie van de verschillende buitenaardse rassen uit de doeken gedaan, zowel over die die een centrale rol spelen in de film als over bijvoorbeeld de figureren in de achtergrond in de scène waarin Kirk in de bar in Iowa een knokpartij uitlokt. De gebruikte speciale effecten variëren van een paar protethische oren voor Spock tot en met digitaal minitieus uitgewerkte aliens. Ook hier is het credo dat dosering en maat houden twee belangrijke recepten zijn in deze Star Trek-film. Vijf branching pods van samen een dikke 6 minuten laten onder meer het concept van de Klingons en het bemanningslid met de onmenselijk grote ogen zien. De verschillende planeten die in de film bezocht worden staan centraal in Planets (16 min.), een uitgebreide kijk op onder meer de decors die voor de rotsplaneet Vulcan worden gebruikt, maar ook computermodellen die onder meer de door een zwart gat ineenstortende planeet simuleren, alsook lokaties als Delta Vega én het futuristische San Fancisco worden getoond. Twee branching pods van vijf minuten vervolledigen de sectie.

Props and Costumes (9 min.) toont ons hoe de technologie van de jaren 60-Star Trek, ondertussen vaak door de realiteit achterhaald, zoals communicatieapparatuur en wapens, is geüpdatet voor de modernere versie. Voor de kleding zijn de uniformen van Starfleet gereconcipieerd. Vulcans en Romulans zijn van kledij voorzien die eventueel met hun cultuur overeenkomt, maar ook details als Uhura's oorbellen worden ter sprake gebracht. Eén branching pod van 1 minuut geeft ons nog wat randinformatie over de Klingon-klederdracht. Ben Burtt is de geluidstechnicus van Star Trek en in Ben Burtt and the Sounds of Star Trek (12 min.) vertelt de man over de manier waarop hij geluidseffecten heeft geconcipeerd, uitgaande van die die in de oude Star Trek-reeks werden gebruikt, maar dan een klein beetje in een ernstigere, hedendaagse context geplaatst. Ook Michael Giacchino mag niet ontbreken, maar Score (2 min.) is wat kort en weinigzeggend; alleen het feit dat hij het originele welbekende thema voor Star Trek van Alexander Courage heeft hergebruikt, schijnt het vermelden waard te zijn. Laten we zeggen dat de muziek maar voor zichzelf moet spreken.

Originele Star Trek-bedenker Gene Roddenberry heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de reeks na zijn overlijden mocht verder bestaan en dat hij zelfs hoopte dat een visionaire regisseur zijn werk zou kunnen voortzetten. De koude oorlogsretoriek is wat uit de film verdwenen, maar in Gene Roddenberry's Vision (90 min.) zien we hoe J.J. Abrams en zijn medewerkers toch hebben gepoogd om veel elementen uit de reeks te recupereren voor een waardig eerbetoon. Hierna volgen negen verwijderde scènes (14 min.) in high definition, eventueel voorzien van een optioneel streepje commentaar door J.J. Abrams, Bryan Burk, Alex Kurtzman en Damon Lindoff. De scènes zijn smikkelen en smullen voor de doorgewinterde fans, maar zijn niet essentieel voor het verhaal. In de Starfleet Vessel Simulator kan je door de Enterprise en de Narada wandelen en hier en daar klikken voor wat tekstinformatie over beide schepen. De goedgevulde sectie wordt afgesloten met een gag reel (6 min.) en een viertal trailers.

CONCLUSIE
Ik heb geen enkele basis om te vergelijken hoe Star Trek XI inhoudelijk in het pantheon van de tien andere films en vijftal (?) reeksen scoort. Het is een leuke en onderhoudende film die me toch noopt om de televisiereeks nog eens een kans te geven. Vooral de technische kwaliteit van de disk is boven het gemiddelde en op het verkappen van de extra's in zovele kleine brokjes na is de selectie bonusmateriaal een avondvullend programma op zich.
coverStudio: Paramount

Regie: J.J. Abrams
Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, ZoŽ Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• BD Live "NASA News"
• Documentaire "To Boldly Go"
• Documentaire "Casting"
• Docuemntaire "A New Vision"
• Documentaire "Starships"
• Documentaire "Aliens"
• Documentaire "Planets"
• Documentaire "Props and Costumes"
• Documentaire "Ben Burtt and the Sounds of Star Trek"
• Documentaire "Score"
• Documentaire "Gene Roddenberry's Vision"
• 9 verwijderde scènes
• BR-feature "Starfleet Vessel Simulator"
• Gag Reel
• Trailers
• Branching pods

Andere recente releases van deze maatschappij